Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kino domowe kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc, wymieniam TV i przy okazji chciałbym kupić zestaw kina do salonu, mój budżet to jakieś 10-12k. Celowałem w co najmniej 5.1, ale zastanawiam się czy przy takim metrażu oraz układzie salonu ma to sens (filmy, gry i muzyka - w tej kolejności)

Z góry dziękuje

spacer.png

https://www.audiostereo.pl/topic/164855-jakie-kino-domowe-kupi%C4%87/

Cześć, na pewno przy takim układzie przemyślałbym wysunięcie kanapy do przodu, tak by zachować odpowiednie kąty przy bocznych surroundach. Na końcu posta znajdziesz grafikę, która pokazuje odpowiednie umiejscowienie wspomnianych kolumn. 

Co do zestawów, to na pewno rozważyłbym cały komplet na kolumnach podstawkowych. Fajną opcją mogą być Heco Aurora 300 razem z Center 30 oraz Sub 30A od tego samego producenta. Jest to bardzo dobra, uniwersalna opcja. 

https://www.q21.pl/heco-aurora-300-4-szt-center-30-sub-30-a.html

Drugą opcją jest Monitor Audio, Bronze 100 na front, Bronze 50 na surroundy oraz C150 jako centralka. Jako subwoofer również możesz wykorzystać suba od Heco, ale warto rozważyć też Klipscha RP-1000SW. 

W kwestii amplitunera kina na pewno rozważyłbym Pioneera VSX-L305. Posiada korekcję Dirac, obsługuje do 9 kanałów, więc rozbudowa do 5.1.2 nie powinna być problemem, a przy tym wszystkim brzmi naturalnie, z fajną dynamiką i na pewno sobie poradzi. https://www.q21.pl/pioneer-vsx-lx305-czarny.html

Poza nią warto też spojrzeć na Marantza Cinema 60, cieplejsze brzmienie, ale dalej dynamiczne i bardzo ciekawe. 

https://www.q21.pl/marantz-cinema-60-czarny.html

W razie czego zapraszamy na odsłuchy, pyszną kawę i oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza 🙂 

image.thumb.png.93ac75e515e9c7ddfde8576e5fcb7df3.png

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 16.09.2023 o 13:17, flat_erik napisał:

Witam,

Proszę o pomoc, wymieniam TV i przy okazji chciałbym kupić zestaw kina do salonu, mój budżet to jakieś 10-12k. Celowałem w co najmniej 5.1, ale zastanawiam się czy przy takim metrażu oraz układzie salonu ma to sens (filmy, gry i muzyka - w tej kolejności)

Z góry dziękuje

spacer.png

do filmów w takim metrażu 5.1. Ja tam jestem fanem połączenia w kinie Yamahy z B&W, np: https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-rx-v6a-b-w-606-s-2-607-s-2-htm6-s-2-73e4.html

do tego sub, jeśli trochę taniej, to Elac z serii Debut Reference https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-rx-v6a-elac-uni-fi-reference-b6.html i do tego reszta 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, na pewno przy takim układzie przemyślałbym wysunięcie kanapy do przodu, tak by zachować odpowiednie kąty przy bocznych surroundach. Na końcu posta znajdziesz grafikę, która pokazuje odpowiednie umiejscowienie wspomnianych kolumn. 

Co do zestawów, to na pewno rozważyłbym cały komplet na kolumnach podstawkowych. Fajną opcją mogą być Heco Aurora 300 razem z Center 30 oraz Sub 30A od tego samego producenta. Jest to bardzo dobra, uniwersalna opcja. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugą opcją jest Monitor Audio, Bronze 100 na front, Bronze 50 na surroundy oraz C150 jako centralka. Jako subwoofer również możesz wykorzystać suba od Heco, ale warto rozważyć też Klipscha RP-1000SW. 

W kwestii amplitunera kina na pewno rozważyłbym Pioneera VSX-L305. Posiada korekcję Dirac, obsługuje do 9 kanałów, więc rozbudowa do 5.1.2 nie powinna być problemem, a przy tym wszystkim brzmi naturalnie, z fajną dynamiką i na pewno sobie poradzi. 

Ukryta Zawartość

Poza nią warto też spojrzeć na Marantza Cinema 60, cieplejsze brzmienie, ale dalej dynamiczne i bardzo ciekawe. 

Ukryta Zawartość

W razie czego zapraszamy na odsłuchy, pyszną kawę i oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza 🙂 

image.thumb.png.93ac75e515e9c7ddfde8576e5fcb7df3.png

Witam,

Dziękuje za odpowiedź, problem w tym, że salon jest dosyć wąski i nie mam możliwości odsunięcia kanapy od ściany 😕

Dodatkowo celuje w TV 77 cali więc wolałbym stojące kolumny, bo na szafce nie będzie już miejsca, na innym forum polecono mi Denon AVR-X2800H oraz zestaw Klipsch R-600, jak to ma się to tych propozycji?

Pozdrawiam

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

do filmów w takim metrażu 5.1. Ja tam jestem fanem połączenia w kinie Yamahy z B&W, np: 

Ukryta Zawartość

do tego sub, jeśli trochę taniej, to Elac z serii Debut Reference 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i do tego reszta 

A coś ze stojącymi kolumnami? Np Denon AVR-X2800H oraz zestaw Klipsch R-600F, które mi polecono na innym forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez flat_erik

Celowałem w co najmniej 5.1, ale zastanawiam się czy przy takim metrażu oraz układzie salonu ma to sens (filmy, gry i muzyka - w tej kolejności)

A czy jest sens bawić się w 5.1 bez bardzo dobrej adaptacji akustycznej pomieszczenia? Nawalisz tyle głośników do pomieszczenia ogólnego użytku, będziesz miał odbicia dźwięku, pogłos, wzbudzanie basu. W normalnych warunkach doskonale sprawdzają się przy takich zastosowaniach dwa dobre monitory i subwoofer

16 m2 to trochę za małe pomieszczenie na podłogówki tym bardziej, że i tak suba trzeba postawić do kina. Za te same pieniądze podstawkowe zagrają o niebo lepiej od podłogówek. Dla porównania zobacz ile kosztują B&W najtańsze podłogowe: https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/bowers-wilkins-603-s2-anniversary-edition.html i to jeszcze na wyprzedaży aktualnie. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 minut temu, piotrek7 napisał:

A czy jest sens bawić się w 5.1 bez bardzo dobrej adaptacji akustycznej pomieszczenia? Nawalisz tyle głośników do pomieszczenia ogólnego użytku, będziesz miał odbicia dźwięku, pogłos, wzbudzanie basu. W normalnych warunkach doskonale sprawdzają się przy takich zastosowaniach dwa dobre monitory i subwoofer

No właśnie rozum mówi, że nie warto, ale serce  mówi idź w to na całego 😄 Jeśli nie 5.1 to co? Soundbar z Atmos i sub? Dwie kolumny i sub?

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

16 m2 to trochę za małe pomieszczenie na podłogówki tym bardziej, że i tak suba trzeba postawić do kina. Za te same pieniądze podstawkowe zagrają o niebo lepiej od podłogówek. Dla porównania zobacz ile kosztują B&W najtańsze podłogowe: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i to jeszcze na wyprzedaży aktualnie. 

Tak mi się właśnie wydawało i niestety ściany nie są z gumy 😕

Ukryta Zawartość

9 minut temu, flat_erik napisał:

No właśnie rozum mówi, że nie warto, ale serce  mówi idź w to na całego 😄 Jeśli nie 5.1 to co? Soundbar z Atmos i sub? Dwie kolumny i sub?

Tak mi się właśnie wydawało i niestety ściany nie są z gumy 😕

podłogówki w takim metrażu się uduszą. Przy niskich poziomach głośności nie będzie efektu, bas nie ma się gdzie rozejść. 

www.tophifi.pl

Witam,

Z góry dziękuje

Ukryta Zawartość

Nie, zdecydowanie nie ma sensu!

Nie masz miejsca na to, zagracisz male pomieszczenie skrzynkami, kablami, ktorych i tak nie mozesz sensownie rozmiescic. A fascynacja pierdzeniem dinozalrow z prawego kata w szafie tudziez detonacjami za plecami na balkonie szybko przemija. Nie pozwol sie "oglupic" tym pedem do nieskonczonej ilosci kanalow!

Zakup ladne glosniczki typu KEF LSX, powies je na sensownej wysokosci po bokach telewizora na scianie, uzupelnij milym pasownym subwooferkiem typu KC62 i ciesz sie fajnym dzwiekiem 🙂

IMG_7560.thumb.jpg.9a2ee62c79d1181e910e00c475525144.jpgIMG_7561.thumb.jpg.b5380b7c841792c4ea0a5dc9fe1bf8d7.jpg

Zobacz sobie nastepujace Youtube

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Dwa monitory i subwoofer

Polecisz coś konkretnego?

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie, zdecydowanie nie ma sensu!

Nie masz miejsca na to, zagracisz male pomieszczenie skrzynkami, kablami, ktorych i tak nie mozesz sensownie rozmiescic. A fascynacja pierdzeniem dinozalrow z prawego kata w szafie tudziez detonacjami za plecami na balkonie szybko przemija. Nie pozwol sie "oglupic" tym pedem do nieskonczonej ilosci kanalow!

Zakup ladne glosniczki typu KEF LSX, powies je na sensownej wysokosci po bokach telewizora na scianie, uzupelnij milym pasownym subwooferkiem typu KC62 i ciesz sie fajnym dzwiekiem 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7561.thumb.jpg.b5380b7c841792c4ea0a5dc9fe1bf8d7.jpg

Zobacz sobie nastepujace Youtube

Po namyślę uważam, że masz rację, ale czy poza KEF LSX oraz KC62 poleciłbyś coś innego w mniejszym budżecie? Wiem, że to pewnie najwyższa półka, ale ciężko mi obronić 14k na taki zestaw 😕

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz sobie najpierw odpowiedzieć sam na pytanie, czy chcesz na pewno kino. Przy tym pokoju, jego powierzchni i ustawieniu ciężko sensownie wpakować pełne kino 5.1. 

No chyba, że jesteś fanem filmów pokroju Star Wars, Marvel itd (gdzie się faktycznie coś dzieje) to małe kinko, jeśli chcesz tylko oglądać na tym TV to może jednak lepiej stereo. Wtedy to jest mój faworyt w takim budżecie: Nad C700 z kolumnami Elac Solano podstawkowymi.

www.tophifi.pl

33 minuty temu, flat_erik napisał:

Polecisz coś konkretnego?

Metodę małych kroczków. NAD C658 (podłączysz do niego optykiem telewizor)  do którego dobrać głośniki aktywne. Choćby studyjneDynaudio LYD-8 lub tańsza opcja Tannoy Gold 8  Z czasem dokupić subwoofery. Najlepiej po jednym na kanał. Będziesz miał świetny, uniwersalny zestaw. 

Jeśli masz opory przed głośnikami studyjnymi, weź pod uwagę ELAC Navis . Tu oczywiście także subwoofer do zestawu 

Po namyślę uważam, że masz rację, ale czy poza KEF LSX oraz KC62 poleciłbyś coś innego w mniejszym budżecie? Wiem, że to pewnie najwyższa półka, ale ciężko mi obronić 14k na taki zestaw

Pamietaj ze to zestaw aktywny, ktory zawiera takze wzmacniacze i po czesci zrodla/streeming.

Ale napewno mozna tez inaczej w oparciu o pasywne klocki stereo + Sub

Z planu trudno rozeznac, co to za mebelki, ale zakladajac ze to lowboard to powiesil bym jakies dobre monitorki na sciane (na dobrych mocowaniach) albo nawet postawil zgrabne podlogowki na lowboardzie, a do tego wstawil bym zgrabny zamkniety subwooferek (np. SVS SB-100 Pro) do lowboardu

Glosniki MUSISZ samemu posluchac, kazdy lubi co innego

Ukryta Zawartość

IMG_8312.thumb.jpg.ff315bac2a63b3a7933821880b703c42.jpg

IMG_8311.thumb.jpg.3f0d64608ca2e8ac3b7f083c1afd8f22.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Pamietaj ze to zestaw aktywny, ktory zawiera takze wzmacniacze i po czesci zrodla/streeming.

Ale napewno mozna tez inaczej w oparciu o pasywne klocki stereo + Sub

Z planu trudno rozeznac, co to za mebelki, ale zakladajac ze to lowboard to powiesil bym jakies dobre monitorki na sciane (na dobrych mocowaniach) albo nawet postawil zgrabne podlogowki na lowboardzie, a do tego wstawil bym zgrabny zamkniety subwooferek (SVS SB-100 Pro, REL) do lowboardu

Glosniki MUSISZ samemu posluchac, kazdy lubi co innego

Ukryta Zawartość

IMG_8312.thumb.jpg.ff315bac2a63b3a7933821880b703c42.jpg

IMG_8311.thumb.jpg.3f0d64608ca2e8ac3b7f083c1afd8f22.jpg

Dziękuje, a jakieś alternatywy z zestawów aktywnych? Przynajmniej żeby wiedział czego szukać do odsłuchania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierz w historyjki o „duszeniu sie“ podlogowek.
Podlogowki sie „dusza i bas nie ma sie gdzie rozejsc“ a subwoofer sie nie „dusi“?
To bezsens

Dziękuje, a jakieś alternatywy z zestawów aktywnych? Przynajmniej żeby wiedział czego szukać do odsłuchania?

Alternatywy znam, ale nie tansze
9 minut temu, xajas napisał:

Nie wierz w historyjki o „duszeniu sie“ podlogowek.
Podlogowki sie „dusza i bas nie ma sie gdzie rozejsc“ a subwoofer sie nie „dusi“?
To bezsens

Ukryta Zawartość

Alternatywy znam, ale nie tansze

Ukryta Zawartość

Spoko, dziękuje, wydawało mi się, że ogarniam jakieś podstawy audio, ale chyba muszę poszukać/posłuchać na własną rękę - 50 odpowiedzi, 50 opinii, 50 różnych kombinacji. Mam wrażenie, że wiem nawet mniej 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Sorry ale pitolicie głupoty… żadne 2.1 nie da przestrzeni!!! Nawet na małych satelitkach można zbudować fajną przestrzeń w grach jak i filmach!

Do autora…

Kup dwa monitory plus centralny z tej samej serii a na tył najniższy model satelitek by można było po bokach kanapy przymocować do ściany. 

Muzy fajnie się słucha z dwóch kanałów ale kino? zapomnij! 

I jeszcze jedno!

Skoro stawiasz Filmy na pierwszym miejscu to po kiego grzyba Ci stereo!!! 

Jeśli kolejność priorytetów jest jaka jest, to dobrym rozwiązaniem

do tego metrażu byłby taki set:

Ukryta Zawartość

Nieduży, czytelny i na pewno z przestrzenią. Basu też nie powinno zabraknąć.

Amplitunerów jest spory wybór a co do surroundów można spróbować

albo blisko na krawędzi okna, albo powyżej np. na jego osi.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
48 minut temu, piotrek7 napisał:

Gdybyś ty jeszcze miał pojęcie, o czym piszesz.

Chłopie ty zielony!!! Zaczynałem od 5.1 a skończyłem na 13.1 (SBA) teraz mam 2.0 i co? i gów… ! Filmy ogląda się tak samo jak z TV tylko na większych przetwornikach. 

Śmieszny jesteś jak but😆

34 minuty temu, audioburak napisał:

Jeśli kolejność priorytetów jest jaka jest, to dobrym rozwiązaniem

do tego metrażu byłby taki set:

https://allegro.pl/oferta/klipsch-theater-pack-r-120sw-subwoofer-zestaw-5-1-11178802343?navCategoryId=259429

Nieduży, czytelny i na pewno z przestrzenią. Basu też nie powinno zabraknąć.

Amplitunerów jest spory wybór a co do surroundów można spróbować

albo blisko na krawędzi okna, albo powyżej np. na jego osi.

Jeden pożądny co zaproponował coś co zagra w kinie jak i stereo tylko do muzyki kiedyś bym wymienił fronty na ciutkę większe…

A ten set Ci zapewni niezłe doznania kinowe oraz w grach będzie zajeb…ście.. usłyszysz każdy szelest za sobą jeżeli ktoś się będzie skradał w grach a w stereo?! Wielkie gó…o…

@flat_erik pytaj się @max720 jak sprawuje się u niego set na małych satelitkach Tannoy-a i on ma teraz 9.2.6 

Dodam jeszcze jedno, każda firma głośnikowa posiada sety 5.1 na satelitach i subach.

Edytowane przez Stary200
Gość

(Konto usunięte)

Ja polecam od siebie takie zestawienie.

Front Dali Oberon 3 (3000 zł Para)

Centralny Dali Oberon Center (1600 zł)

Tylne Dali Fazon Sat Micro (1700 zł Para)

Denon AVR-2700H (3400 zł)

Subwoofer SVS SB1000 (2000 zł)

I masz super kino które masz możliwość rozbudować do 5.1.2 czyli Dolby Atmos w przyszłości. Muzyki z tego też posłuchasz, nie będzie to najwyższych lotów ale z racji tego że ją sklasyfikowałeś jako ostatnią to myślę że z takiego seta będziesz mega zadowolony. No i mieścisz się w budżecie 12 tys zł ze wszystkim😉

12 godzin temu, Stary200 napisał:

Chłopie ty zielony!!! Zaczynałem od 5.1 a skończyłem na 13.1 (SBA) teraz mam 2.0 i co? i gów… ! Filmy ogląda się tak samo jak z TV tylko na większych przetwornikach. 

Śmieszny jesteś jak but😆

Weź pod uwagę, że twój sposób pisania daje świadectwo poziomowi, który reprezentujesz. Tylko i wyłącznie. "Bucie". To na czym zaczynałeś a na czym skończyłeś świadczy jedynie, że nawet nie ogarnąłeś podstaw. Tak więc "daj se chłopie na luz" i przestań robić z siebie prostaka

Panowie, ale po co tyle emocji 😉 To nie jest przedmiot zainteresowania założyciela posta. Zarówno podstawki, jak i niewielkie podłogówki mogą być tu dobrym rozwiązaniem. Podrzucę też nasz film o kinie domowym i podstawach, może nieco rozjaśni: 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie,

Cieszę się, że udało się wywołać dyskusję na forum, ale naprawdę nie ma potrzeby sobie ubliżać - wszystkie konfigurację są spoko, każda ma swoje zalety i wady, a racja jest jak "czerty litery" i każdy ma prawo mieć swoją 😉

Przekierujcie swoją energię i pomóżcie zabłąkanej duszy zdecydować:

Podłogowe:

Klipsch R-600F + Denon AVR-X2800H

KEf Q 750 set 5.0 + Denon AVR-X2800H

Podstawkowe:

Klipsch Reference Theater Pack 5.0 + Denon AVR-X2800H

Dali Oberon 3 ( ewentualnie Oberon 5) + Dali Oberon Center + Dali Fazon Sat Micro + Denon AVR-X2800H

Alernatywne rozwiązania:

- soundbar samsung HW-Q990C

- coś z zestawów jak wyżej ale jakieś płaskie bipolarne kolumny na ścianie za kanapą?

Nie ukrywam, napaliłem się na podłogowe jak szczerbaty na suchary 😄 ale znowu w moim salonie może/zapewne to dobrze nie zagra? (tak ludzie piszą :D)

Najlepiej będzie posłuchać każdej z tych propozycji, bo są naprawdę odmienne brzmieniowo. W razie czego - zapraszamy do kontaktu. 

Godzinę temu, flat_erik napisał:

Nie ukrywam, napaliłem się na podłogowe jak szczerbaty na suchary 😄 ale znowu w moim salonie może/zapewne to dobrze nie zagra? (tak ludzie piszą :D)

Tylko weź pod uwagę, że połowę roboty w dźwięku robi akustyka pomieszczenia. Dlatego w salonie bez adaptacji akustycznej nie ma sensu bawić się w rozbudowane zestawy. Bo tak jak napisałem wcześniej, słuchasz odbić dźwięku i zniekształceń. Dlatego systemy minimalistyczne 2+1 mogą wykazać swoją przewagę. Kiedyś miałem 5,1 w zwykłym pokoju i była po prostu lipa. Teraz mam 2+1 oparty o dość dobre monitory i sub. Co prawda u mnie 80% muzyka a 20% filmy ale na moim zestawie także oglądam filmy i efekt jest bardzo dobry. Bardzo czytelne dialogi, muzyka. Sub świetnie oddaje efekty wybuchów. Czasem trzeba jedynie lekko podkręcić poziom głośności suba w stosunku do ustawień przeznaczonych do muzyki. Gdybyś miał małe pomieszczenie przeznaczone i przystosowane typowo pod KD, ok. Można się bawić. W sytuacji takiej jak Twoja, mniej znaczy lepiej. Zamiast większej ilości gorszych głośników, lepiej jest kupić 2+1 wyższej jakości 

Edytowane przez piotrek7
6 godzin temu, Stary200 napisał:

Ja polecam od siebie takie zestawienie.

Front Dali Oberon 3 (3000 zł Para)

Centralny Dali Oberon Center (1600 zł)

Tylne Dali Fazon Sat Micro (1700 zł Para)

Denon AVR-2700H (3400 zł)

Subwoofer SVS SB1000 (2000 zł)

I masz super kino które masz możliwość rozbudować do 5.1.2 czyli Dolby Atmos w przyszłości. Muzyki z tego też posłuchasz, nie będzie to najwyższych lotów ale z racji tego że ją sklasyfikowałeś jako ostatnią to myślę że z takiego seta będziesz mega zadowolony. No i mieścisz się w budżecie 12 tys zł ze wszystkim

Ja przychylam się do tej konfiguracji .Jedynie co to te Surroundy bym dał na jakiś Dipolach ...Może te Fx od Monitor Audio?Budują fajną  przestrzeń ,a nie będą się tak darły do ucha  jak te kierunkowe....

• Pokaż nowe odpowiedzi