Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze nowego zestawu stereo Audiolab vs Rotel

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jako że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie i od razu proszę o pomoc 🙂

Chcę sobie kupić nowy zestaw stereo (aktualnie korzystam z wiekowej wieży Philips MZ-7), wstępnie rozeznałem temat i rynek audio, poczytałem fora, pomęczyłem dwa duże sklepy internetowe i mam już jakieś wstępne zestawy.

Bardzo proszę o podpowiedzi, pomoc w wyborze wariantu, a może jeszcze inne propozycje.

Budżet:
do 6-7 tys. zł

Pokój: niespełna 15 m2, 
Dźwięk: szczegółowy, z wyeksponowaną górą, do słuchania jazzu, rocka symfonicznego
Źródło: streaming (w planach zakup Wiim Mini, gdy wzmacniacz nie będzie miał streamingu; nie bardzo wiem czy będzie ok dla Rotela A11 bez DAC-a), może kiedyś gramofon

Kolumny:
najchętniej małe kolumny podłogowe, ładne, "elegancko" wyglądające (przykładowo: piano black w niedostępnych już Indiana Line Diva 552 lub białe ale niekoniecznie wygląd ma być decydujący).
rekomendowane przez producenta wzmacniacza
opcjonalnie: zaciski bi-wire

Przykładowe zestawy:

Audiolab 6000A z kolumnami:
JMR Lucia
KEF Q550
System Audio Saxo 40

Rotel A11 Tribute lub A12 MKII (nie mogę do końca zdecydować który) z kolumnami:
ELAC Carina BS 243.4
Indiana Line Tesi 561
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
ELAC Debut 2.0 F5.2

a może Cyrus One Cast + KEF Q550?
a może coś z zupełnie innej beczki: amplituner Yamaha R-N800A?

Pozdrawiam

wp99

Cześć, na 15m2 też na spokojnie możesz wrzucić kolumny podstawkowe tak jak wspomniane Lucie. Spojrzałbym wtedy również na Polk Audio R200, nowe Q Acoustics 5020. 

Z podłogówek wybrałeś moim zdaniem fajne opcje, ale do 6000A nie bałbym też podpiąć się właśnie Elaców, Monitor Audio Bronze 200 (chociaż tu góra może nie być w Twoim guście). 

Zachęcam do obejrzenia naszego filmu, gdzie opowiadamy właśnie o podłogówkach do niewielkiego pomieszczenia. 

Zapraszam również na odsłuchy do naszego salonu, gdzie mamy większość wspomnianych opcji, dwie sale odsłuchowe, a także bardzo dobrą kawę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, na 15m2 też na spokojnie możesz wrzucić kolumny podstawkowe tak jak wspomniane Lucie. Spojrzałbym wtedy również na Polk Audio R200, nowe Q Acoustics 5020. 

Z podłogówek wybrałeś moim zdaniem fajne opcje, ale do 6000A nie bałbym też podpiąć się właśnie Elaców, Monitor Audio Bronze 200 (chociaż tu góra może nie być w Twoim guście). 

Zachęcam do obejrzenia naszego filmu, gdzie opowiadamy właśnie o podłogówkach do niewielkiego pomieszczenia. 

Zapraszam również na odsłuchy do naszego salonu, gdzie mamy większość wspomnianych opcji, dwie sale odsłuchowe, a także bardzo dobrą kawę 🙂 

Dzięki za odpowiedź, propozycje i zaproszenie na odsłuch. Zdaję sobie sprawę że odsłuch to podstawa, ale z Krakowa mam do Was trochę daleko.

Za wszelka cenę staram się uniknąć kolumn podstawkowych. Z drugiej strony, mimo iż film już oglądałem (stąd właśnie wziąłem KEF Q550), boję się niedopasowania kolumn podłogowych do tak niewielkiego pokoju.

Otrzymałem świetną cenę na System Audio Saxo 60. Czy te kolumny działałyby prawidłowo na 15 m2, czy lepiej wziąć po uwagę System Audio Saxo 40?

Godzinę temu, wp99 napisał:

Rotel A11 Tribute lub A12 MKII (nie mogę do końca zdecydować który) z kolumnami:
ELAC Carina BS 243.4
Indiana Line Tesi 561
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
ELAC Debut 2.0 F5.2

w tym metrażu zdecydowanie szedłbym w podstawkowe kolumny. Kupisz za takie same pieniądze dużo lepsze niż podłogowe. Będąc już u nas odsłuchaj koniecznie nowych 606 s3. Tytanowa kopułka robi mega robotę 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w tym metrażu zdecydowanie szedłbym w podstawkowe kolumny. Kupisz za takie same pieniądze dużo lepsze niż podłogowe. Będąc już u nas odsłuchaj koniecznie nowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tytanowa kopułka robi mega robotę 😉

Teraz to jest według mnie dobry moment na 606 s2 ze standami stav24 s2 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
7 minut temu, wp99 napisał:

Teraz to jest według mnie dobry moment na 606 s2 ze standami stav24 s2 🙂

tak, ale zanim je kupisz to porównaj z nowymi 😉 Już kilku takich miałem, co przyszli po sporo teraz tańsze 606 s2 a wyszli z s3 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

43 minuty temu, wp99 napisał:

To może poczekam aż s2 się wyprzedadzą, a s3 stanieją 😉

można i tak 😉

rabat zawsze można negocjować ale w cenie s2 na pewno nie będą 😉

www.tophifi.pl

Dobre promocje na bowersa wyprzedawane go są w UK. Ktoś kiedyś posal o 50 procent. Ale nie wiem czy teraz to jest realne. 

Tak czy siak jak stoi temat? Słuchałeś czegoś?

B&W jest w Polsce sprzedawane wyłącznie przez sieć Top HiFi, natomiast wszystkie pozostałe kolumny możesz u nas posłuchać w komfortowych warunkach. Zaufaj własnym odczuciom, przecież to Tobie musi podobać się dźwięk nowego zestawu. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 23.09.2023 o 12:20, Piotr Sonido napisał:

Dobre promocje na bowersa wyprzedawane go są w UK. Ktoś kiedyś posal o 50 procent. Ale nie wiem czy teraz to jest realne. 

Tak czy siak jak stoi temat? Słuchałeś czegoś?

Planowałem umówić się na prezentację w krakowskim salonie Top Hi-Fi, ale okazało się, że nie posiadali głośników Diva 552 które były moim pierwszym wyborem. Mogłem posłuchać (i może rozsądnie kupić?) Rotela A12 MKII z Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition, ale nie miałbym z czym tego zestawu porównywać.

Audiolaba 6000A i JMR Lucia z Q21 nie miałem jak posłuchać, kolumny były cały czas niedostępne (może gdyby kolumny JMR Lucia byłyby dostępne od ręki to kto wie czy bym nie kupił całego zastawu), potem przeczytałem o buczącym trafo i problemach ze standby.

Zamiast (audiofilskiego) wzmacniacza zintegrowanego kupiłem na szybko, bez odsłuchu amplituner Yamaha R-N800A z kolumnami Indiana Line Diva 552. Wziąłem pod uwagę funkcjonalność, nowoczesność i wygląd wzmacniacza, nienajgorsze opinie o poprzedniku oraz nie da się ukryć kupiłem też dla pięknych, małych kolumn podłogowych.

Na razie jestem w trakcie uruchamiania (w trakcie konfiguracji streamingu w dobrej jakości, ustawiania kolumn i miejsca odsłuchu, może sprawdzę też działanie YPAO). 
Podłączyłem laptopa przez USB i włączyłem muzykę w formacie FLAC i DSD oraz posłuchałem radia DAB+. Dźwięk jest według mnie (a nie mam słuchu absolutnego) zadawalający, czysty, szczegółowy, przyjemny przy dłuższym odsłuchu, ale brakuje mu trochę dynamiki i większego basu. Nie reguluję na razie barwy dźwięku, korzystam z Pure Direct. Kolumny wydają się idealne do pomieszczenia, są podłączone przez bi-wire.  Mam nadzieję, że charakter grania zmieni się na bardziej wyrazisty po wygrzaniu się kolumn.

Edytowane przez wp99
błędna korekta
15 godzin temu, wp99 napisał:

Planowałem umówić się na prezentację w krakowskim salonie Top Hi-Fi, ale okazało się, że nie posiadali głośników Diva 552 które były moim pierwszym wyborem. Mogłem posłuchać (i może rozsądnie kupić?) Rotela A12 MKII z Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition, ale nie miałbym z czym tego zestawu porównywać.

O nie.

Też jestem z Krakowa i odwiedziłem ten salon kilka razy. Szczerze ci współczuję powiem szczerze że ja kilka razy wolałem się przejechać do Katowic. Zrób to samo 

Jmrnmi ni podchodzą.

Wziąłeś rn800? Czemu? Trzeba było polować na 803 tansza. To samo. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

O nie.

Też jestem z Krakowa i odwiedziłem ten salon kilka razy. Szczerze ci współczuję powiem szczerze że ja kilka razy wolałem się przejechać do Katowic. Zrób to samo 

Jmrnmi ni podchodzą.

Wziąłeś rn800? Czemu? Trzeba było polować na 803 tansza. To samo. 

Teraz to już za późno na odsłuch, ale w przyszłości będę pamiętał o Katowicach, tym bardziej że lokalizacja salonu w Krakowie jest fatalna jeżeli chodzi o dojazd autem.

Dlaczego Ci nie podeszły JMR Lucia?

Po prostu sklep zaproponował mi taki model i dostałem dobrą cenę na cały zestaw. Dodatkowo tym zakupem robiłem sobie prezent na okrągłe urodziny, więc pasowało mi mieć urządzenie wprowadzone na rynek dokładnie w tym roku.
Ale i tak chyba R-N803D jest już niedostępny na rynku.

Rotel A11 Tribute + B&W 606 S2 AE - tam nie będzie nic poza męczącą górą.

Po odsłuchu zestawu jak wyżej proponuję zamienić B&W na Elac Debut Reference albo UniFI Reference [podstawkowe obydwa Elac] i porównać do B&W.

Nie twierdzę, że B&W są słabe, ale na pewno nie do tego wzmacniacza. To nie jest dobre połączenie. Zresztą Panowie w Top Hifi mówią to sami, że A11T nie napędzi tych kolumn, a że takie zestawy są proponowane... no cóż.

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

Rotel A11 Tribute + B&W 606 S2 AE - tam nie będzie nic poza męczącą górą.

Po odsłuchu zestawu jak wyżej proponuję zamienić B&W na Elac Debut Reference albo UniFI Reference [podstawkowe obydwa Elac] i porównać do B&W.

Nie twierdzę, że B&W są słabe, ale na pewno nie do tego wzmacniacza. To nie jest dobre połączenie. Zresztą Panowie w Top Hifi mówią to sami, że A11T nie napędzi tych kolumn, a że takie zestawy są proponowane... no cóż.

Bardzo dziękuję za ciekawą i konkretną informację. O takie wskazówki i taką właśnie pomoc mi najbardziej chodziło gdy zakładałem temat. To tylko potwierdza - dobrze że nie wybrałem tej opcji.

Zgadzam się, połączenie Elac z B&W może i jest bardziej wyważone, co jednak nie zmienia faktu, że ogólnie rzecz biorąc B&W 606 2s AE są lepsze od Elac Debut Reference B6. B&W gra jaśniej i są to kolumny trudniejsze do napędzenia. 

www.tophifi.pl

W dniu 25.09.2023 o 11:54, wp99 napisał:

Dlaczego Ci nie podeszły JMR Lucia?

Nudne. Zupełnie mnie nie wciągnęły.

W dniu 25.09.2023 o 11:54, wp99 napisał:

Dodatkowo tym zakupem robiłem sobie prezent na okrągłe urodziny, więc pasowało mi mieć urządzenie wprowadzone na rynek dokładnie w tym roku.

Tego postulatu kompletnie nie rozumiem. 

No ale spoko. Producenci na tym zarabiają właśnie. Nie ty jeden to wybrałeś. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nudne. Zupełnie mnie nie wciągnęły.

Tego postulatu kompletnie nie rozumiem. 

No ale spoko. Producenci na tym zarabiają właśnie. Nie ty jeden to wybrałeś. 

Masz rację, że kupowanie nowości to pewnie i przepłacanie i pewne ryzyko chorób wieku dziecięcego nowego sprzętu.
Z drugiej strony kupowanie w ciemno, poznawanie i konieczność samodzielnego oceniania najnowszego modelu, nowsze rozwiązania techniczne produktu, nowsze oprogramowanie systemowe, dłuższe wsparcie techniczne - ma to też jakiś sens. Poza tym ktoś musi kupować pojawiające się na rynku nowości, aby rynek się rozwijał 😉

6 godzin temu, wp99 napisał:

Masz rację, że kupowanie nowości to pewnie i przepłacanie i pewne ryzyko chorób wieku dziecięcego nowego sprzętu.
Z drugiej strony kupowanie w ciemno, poznawanie i konieczność samodzielnego oceniania najnowszego modelu, nowsze rozwiązania techniczne produktu, nowsze oprogramowanie systemowe, dłuższe wsparcie techniczne - ma to też jakiś sens. Poza tym ktoś musi kupować pojawiające się na rynku nowości, aby rynek się rozwijał 😉

No właśnie o to chodzi że w tym przypadku konkretnym nie masz żadnego nowszego oprogramowania A z tego co wiem to cała platforma musiccast jeśli jest aktualizowana to wraz z urządzeniami kompatybilnymi.

Bardziej chodzi mi o to że w ten sposób dajemy producentom przyzwolenie że tylko za zmianę designu urządzenia doliczają sobie 100% większą cenę. 

To jakbyś kupował samochód po liftingu za dwa razy drożej ale dokładnie z takim samym wyposażeniem stylem jazdy silnikiem i tak dalej

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A z tego co wiem to cała platforma musiccast jeśli jest aktualizowana to wraz z urządzeniami kompatybilnymi.

Chyba nie. Ostatnio koledzy z top-hifi pisali, że na nowych urządzeniach można przewijać utwór a na pianocraftach dalej to nie działa.

56 minut temu, marek666 napisał:

Chyba nie. Ostatnio koledzy z top-hifi pisali, że na nowych urządzeniach można przewijać utwór a na pianocraftach dalej to nie działa.

Bo może to była ta starsza wersja a nie musiccast. 

Oni wcześniej wykorzystywali inny system jak jeszcze to nie był Multiroom. 

Nie bardzo rozumiem dlaczego część urządzeń miała aby dostać aktualizacja a część nie skoro są oparte o ten sam soft. 

Jeśli faktycznie by tak się chciało to oznacza że starsze urządzenia byłyby blokowane sztucznie. No to wtedy potężny minus dla producenta

Dopiero nowe klocki Yamahy mają możliwość przewijania utworów i Tidal Connect. Nic na to nie poradzę

www.tophifi.pl

Myślisz że jest to kwestia blokady aktualizacji do starszych urządzeń?

Connect to chyba nie. Coś musi być w samym urządzeniu. Ale przewijanie 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale przewijanie

niektóre klocki dostały po aktualizacji możliwość przewijania np Tidal poprzez Music Cast, ale Tidal Connect już nie, więc coś musi być na rzeczy 

www.tophifi.pl

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Myślisz że jest to kwestia blokady aktualizacji do starszych urządzeń?

Może nie chce im się robić nowych wersji firmware do starszych urządzeń albo one mają za słaby hardware, żeby uciągnąć nowe funkcje. I dotyczy to sprzętu będącego aktualnie w sprzedaży np. WXA-50. Ostatni firmware z 2021

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

potężny minus dla producenta

No BlueOS wygrywa.

Ukryta Zawartość

BluOS jest świetny, ja nie wiem jak można na to narzekać 😉

www.tophifi.pl

Na tej stronie jest informacja o dostępności funkcji przez MusicCasta dla poszczególnych modeli urządzeń:

Ukryta Zawartość

ModelActions on Google , Currently English / French
AirPlay / AirPlay 2Spotify Connect / also with Spotify Free AccountTidal Native / Tidal ConnectAmazon Music / HDARC /eARCEnhanced Alexa Voice Control

R-N800A✓- / ✓✓ / ✓- / ✓✓ / ✓-✓

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

niektóre klocki dostały po aktualizacji możliwość przewijania np Tidal poprzez Music Cast, ale Tidal Connect już nie, więc coś musi być na rzeczy 

No dlatego mówię nie wiem jak to dokładnie działa. Telefon wysyła informacje do sieci i z tą tad leci stream dlatego nie rozumiem gdzie w tym jest samo urządzenie. No ale w IT nie robię.

Godzinę temu, wp99 napisał:

Na tej stronie jest informacja o dostępności funkcji przez MusicCasta dla poszczególnych modeli urządzeń:

Ukryta Zawartość

ModelActions on Google , Currently English / French
AirPlay / AirPlay 2Spotify Connect / also with Spotify Free AccountTidal Native / Tidal ConnectAmazon Music / HDARC /eARCEnhanced Alexa Voice Control

R-N800A✓- / ✓✓ / ✓- / ✓✓ / ✓-✓

Connect mają tylko 3 nowe amplitunery. 

Zatem pojawia się pytanie czy je obsługuje się dokładnie ta sama apka? Nie zwróciłem uwagi czy może właśnie jakaś inna wersja. 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zatem pojawia się pytanie czy je obsługuje się dokładnie ta sama apka? Nie zwróciłem uwagi czy może właśnie jakaś inna wersja. 

ta sama, apka Music Cast jest jedna i ta sama cały czas

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi