Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N800A vs CXA 81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ jeszcze mało kto kupił Yamaha R-N800A, to pytanie głównie do branży ... Czy moglibyście porównać jakość dźwięku tych dwóch urządzeń ? Przymierzem się do zakupu a wcześniej do odsłuchu ... ale jakbyście wcześniej opisali swoje wrażenia z odsłuchu tej Yamahy to było by fajnie. Wiedział bym na co zwracać uwagę.

PS. Czytałem jej recenzje na Audio Stereo ale z niej zupełnie nic nie wynika 

Edytowane przez Rafał42
https://www.audiostereo.pl/topic/164887-yamaha-r-n800a-vs-cxa-81/
12 godzin temu, Rafał42 napisał:

Witam,

Ponieważ jeszcze mało kto kupił Yamaha R-N800A, to pytanie głównie do branży ... Czy moglibyście porównać jakość dźwięku tych dwóch urządzeń ? Przymierzem się do zakupu a wcześniej do odsłuchu ... ale jakbyście wcześniej opisali swoje wrażenia z odsłuchu tej Yamahy to było by fajnie. Wiedział bym na co zwracać uwagę.

PS. Czytałem jej recenzje na Audio Stereo ale z niej zupełnie nic nie wynika 

Hej,

do CA porównywać nie będę, bo z tych dwóch mam w ofercie tylko Yamahę. Pisać o czymś czego nie mam nie zamierzam 😉

Może porównanie względem R-N803D coś da, bo to jakby nie patrzeć następca tego modelu?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Może porównanie względem R-N803D coś da, bo to jakby nie patrzeć następca tego modelu?

Jak rozumieć to zdanie ? 

Jako :

1. Propozycję aby zrobić porównanie (odsłuch) R-N800A z R-N803D  

czy 

2. Informację, że R-N800A gra podobnie do R-N803D

??? 

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale wydaje mi się, że jakość dźwięku CXA81 jest ogólnie uznawana jako lepsza niż w Yamaha R-N803D (zakładając, że faktycznie R-N800A gra bardzo podobnie do R-N803D).   

Edytowane przez Rafał42
10 minut temu, Rafał42 napisał:

Jako :

1. Propozycję aby zrobić porównanie (odsłuch) R-N800A z R-N803D  

czy 

2. Informację, że R-N800A gra podobnie do R-N803D

??? 

Miałem okazję porównać te dwa modele 1:1 😉

R-N800A gra trochę dynamiczniej i głębiej. Na tyle lepiej, że kilka dni temu klient kupił R-N800A mając do tej pory R-N803D do kolumn Elac Carina 247.4. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Porównanie tych dwóch nie ma sensu. 

800tka to następstwo rn803 jest szansa że zagra na tym samym poziomie ale nie lepiej. 

Ma sieć i tu wygrywa ale patrząc na dźwięk to nie ma absolutnie żadnego startu do cxa81. 

Więc jeśli do tego wzmacniacza zakupisz na przykład tani wiim mini to jest to znacznie lepsza elektornika

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ma sieć i tu wygrywa  

Oczywiście, że znaczenia ma jedynie jakość dźwięku bo to w każdym przypadku podstawa ... reszta to drugoplanowe dodatki .

Zapytałem o to porównanie bo na tym forum CXA nazywane jest obraźliwie (?) "Kambodża" więc może jest to związane z nie najlepszą jakością dźwięku

A co sadzisz o CXA81 + Polk Reserve R700 . Czy moc tego wzmacniacza jest wystarczająca do dobrej kontroli basu zwłaszcza niskiego basu ?  W sprzedaży widziałem zestawy CXA81 + R600 ... czy to dlatego, że R700 może być za trudne do napędzania ? Z drugiej strony ktoś napisał w tym samym kontekście, że duże głośniki są jeszcze łatwiejsze do wysterowania przez wzmacniacz niż mniejsze ... Mi się mażą kolumny z głośnikami 2 x 20 cm (do pomieszczenia 35 m2) Podobno przy R700 nie ma sensu kupować suba bo już naprawdę niewiele więcej wniesie  ...

W teorii CXA81 + Polk Reserve R700 bardzo obiecująco zapowiada się także do kina domowego, ale na forum wygrywają inne brytyjskie (francuskie) marki w odpowiedziach na moje oczekiwania. Do Atolla nie ma zaufania a inne proponowane marki brytyjskie w podobnej cenie mają znacznie niższą moc i pustki w środku 😉

PS Wiem, wiem ... podstawa to samodzielny odsłuch i wybór ... tak też zrobię 🙂

Edytowane przez Rafał42
6 godzin temu, Rafał42 napisał:

Oczywiście, że znaczenia ma jedynie jakość dźwięku bo to w każdym przypadku podstawa ... reszta to drugoplanowe dodatki .

Zapytałem o to porównanie bo na tym forum CXA nazywane jest obraźliwie (?) "Kambodża" więc może jest to związane z nie najlepszą jakością dźwięku

A co sadzisz o CXA81 + Polk Reserve R700 . Czy moc tego wzmacniacza jest wystarczająca do dobrej kontroli basu zwłaszcza niskiego basu ?  W sprzedaży widziałem zestawy CXA81 + R600 ... czy to dlatego, że R700 może być za trudne do napędzania ? Z drugiej strony ktoś napisał w tym samym kontekście, że duże głośniki są jeszcze łatwiejsze do wysterowania przez wzmacniacz niż mniejsze ... Mi się mażą kolumny z głośnikami 2 x 20 cm (do pomieszczenia 35 m2) Podobno przy R700 nie ma sensu kupować suba bo już naprawdę niewiele więcej wniesie  ...

W teorii CXA81 + Polk Reserve R700 bardzo obiecująco zapowiada się także do kina domowego, ale na forum wygrywają inne brytyjskie (francuskie) marki w odpowiedziach na moje oczekiwania. Do Atolla nie ma zaufania a inne proponowane marki brytyjskie w podobnej cenie mają znacznie niższą moc i pustki w środku 😉

PS Wiem, wiem ... podstawa to samodzielny odsłuch i wybór ... tak też zrobię 🙂

Forma jest tak nazywana przez niektórych hejterow. Nic z tym nie zrobisz. Nie każdy musi kochać wszystko. 

Wzmacniacz pod każdym kątem brzmienia jest lepszy od rn800.

Z r700 będzie to dobre połączenie. Kolumny grają dynamicznie ale nie mają tak ostro zarysowanej góry jak signature. Jeśli pytasz o wysterowanie i uciągnięcie to bez problemu. 

Yamaha R-N800 na razie jest dostępna tylko w sklepach dystrybutora, natomiast można założyć, że jest to podobna klasa do R-N803, którą bardzo dobrze znamy. Albo poczekaj, aż dystrybutor zdecyduje się na sprzedaż nowych amplitunerów Yamaha poza swoją sieć, wtedy serdecznie zapraszam do nas, bo u nas poza urządzeniami Yamaha, masz dziesiątki wzmacniaczy i amplitunerów, które w jednych warunkach przy dobrej kawie możesz porównać i dobrze zdecydować. Natomiast ja raczej namawiałbym na klasyczny dobry wzmacniacz, zakładając porównanie brzmieniowe z R-N803, to jednak wzmacniacz pokroju Cambridge Audio CXA61, nie wspominając o lepszym CXA81 będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. W podobnym budżecie masz świetny wzmacniacz Audiolab 7000A, Rega Elex Mk4, Musical Fidelity M3si czy Atoli IN100 Signature. Jeśli natomiast potrzebujesz funkcje sieciowe, możesz doposażyć te wzmacniacze w streamer typu WiiM Pro. A jeśli koniecznie zależy Ci na funkcjonalności sieciowej, spójrz na Audiolab 6000A Play, QUAD Artera Solus Play czy Primare I15 Prisma MK2.

Przyjrzy się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 1 miesiąc później...

Cześć

Obecnie mam 2 zestawy stereo (przerobiłem sporo przez 30 lat), 1 w salonie z yamaha 803 d (ampli posiadam gdy tylko wszedł do sprzedaży jeszcze gdy nie został amplitunerem roku). CA 81 w 2 -gim zestawie (w piwnicy - ala moim gabinecie) również od początku sprzedaży - pewnie ze 2 lata już jest. Oba wzmacniacze grały z z różnymi głośnikami. Obecnie mam cxa 81 podpięty pod Wharfedale Jade-5 - i jest bajka. Generalnie jeśli chodzi o jakość dźwięku, to nie znam kolumn, ani przewodów przy których cxa 81 nie rozwaliłby na łopatki 803d... Co więcej ostatnio myślałem nad zmianą wzmacniacza i głośników, osłuchiwałem również jakieś tuningowane zestawy z  lampą - w cenie ok 50 - 70 tyś pln... i nie słyszałem specjalnie różnicym .... może delikatnie przy bardziej dynamicznej muzyce.... ale nie wokal, chillout, jazz,  itp., może gdybym musiał nagłośnić większe pomieszczenie (mój gabinet ma tylko ok 16 -18 m2). Także jestem w kropce, a za zestaw wzmacniacz + kolumny nigdy nie wydam ponad 100 tyś pln. NIe wiem dokładnie, ale albo mam kiepski słuch (badania na to nie wskazują), albo to jest chyba tak jak z szybkimi samochodami, jakiś porsche 911 turbo x kosztuje np 1 200 000 pln, a 911 turbo xx edition (szybszy o 0,3 s do 100 km/h) - 1 800 000. Czyli płacisz ponad pół miliona za 0,3 s ???.

W dniu 21.09.2023 o 09:25, Rafał42 napisał:

Raczej z jakością wykonania.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 hours ago, Misio38 said:

Raczej z jakością wykonania.

Możesz rozwinąć tę myśl?

Sorry za off-topic, ale rozważam zakup używanego Azur 851A i nie chcę wleźć na minę.

Miałem swego czasu zestaw 640. Pewnego dnia słyszę hałas z drugiego pokoju.Lecę, a tam sprzęt wyłączony, a się trzęsie na szafce. Okazało się, że zona włączyła suszarkę w łazience a trafo zaczęło brzęczeć tak, że w całym mieszkaniu było słychać, a wzmak aż się trząsł. W ciągu kilku dni pozbyłem się badziewia.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Yyyy szczerze pierwsze słyszę o takim uszkodzeniu.

A myślę że żona i suszarka uszkadzający wzmacniacz byłoby bardzo często powielane na różnego rodzaju forach.

Trochę mi to przypomina taki komentarz że nie polecam danego laptopa bo wylał mi się na niego browar i przestał działać 

851a to na prawdę fajny wzmacniacz. Jeszcze lepiej grający od cxa81.

Można na nim zbudować system na lata jeśli lubimy takie brzmienie.

Rn803 czy 800 no nijak nie będzie miał do niego startu

W dniu 21.09.2023 o 07:28, Piotr Sonido napisał:

Porównanie tych dwóch nie ma sensu. 

800tka to następstwo rn803 jest szansa że zagra na tym samym poziomie ale nie lepiej. 

Ma sieć i tu wygrywa ale patrząc na dźwięk to nie ma absolutnie żadnego startu do cxa81. 

Więc jeśli do tego wzmacniacza zakupisz na przykład tani wiim mini to jest to znacznie lepsza elektornika

Potwierdzam,nie ma żadnego porównania przede wszystkim cxa biję yamaszke wydajnością, dynamiką i detalem miałem dlatego potwierdzam co powyżej, pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...

Wiem że porównanie z d... ale. Wypożyczył kolega R-N800A i zrobiliśmy porównanie z Yamaha A-S1000 i streamerem Yamahy NP-S303. Kolumny to Dali ikon 6 mk2, Dali Zensor 5 i Elac FS217. Generalnie żeby tematu nie rozwlekać bo nie ma o czym wiele mówić. Wiadomo, że A-S1000 mimo, że starsza to jednak inna klasa. Ale w amplituerku YPAO więc może... Cóż niestety R-N800A to jedna wielka porażka. Nie wdając się w różnice między samymi kolumnami to w każdym zestawieniu A-S1000 wygrywa... pod każdym możliwym względem. Kontrola basu, detal, przestrzeń. To nie były subtelne różnice to była różnica wręcz kolosalna. A żeby było śmieszniej sam streamer NP-S303 podłączony do Yamahy R-N800A też zagrał lepiej. Ponadto jest szybszy w działaniu i z jakichś niezrozumiałych względów R-N800A ze swojego wbudowanego streamera nie obsługiwała gapless po DLNA. Tak że używana A-S1000 i NP-S303 stanowią dla R-N800A pułap nieosiągalny. A YPAO to nieśmieszny żart. Kalibrowalismy ze 4 razy i po za tym, że odchudzilo dźwięk, wyostrzyło i tak strasznie beznadziejną górę do aż nieprzyjemnego jazgotu to żadnego bonusu nie wniosło. 

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość

(Konto usunięte)
Wiem że porównanie z d... ale. Wypożyczył kolega R-N800A i zrobiliśmy porównanie z Yamaha A-S1000 i streamerem Yamahy NP-S303.

Gdyby wam się udało wypożyczyć R-N2000A i porównać?
Bo R-N800A i R-N1000A, to nie ta półka wzmacniacza.
4 godziny temu, romeksz napisał:

Gdyby wam się udało wypożyczyć R-N2000A i porównać?
Bo R-N800A i R-N1000A, to nie ta półka wzmacniacza.

Wiem zdaje sobie z tego sprawę i napisałem to. Kolega  jednak taki miał pomysł i budżet a ja mam A-S1000. R-N2000a też bardzo mnie ciekawi. Ale chyba jednak A-S1200 plus jakiś streamer byłby lepszy pomysłem. 

Lubię kiedy gra muzyka...