Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana hk 3490 na coś podobnego. Monitor audio RX 6 zostają

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jak w temacie. 10 lat temu zakupiłem sobie zestaw hk 3490, z RX6 i jakiś napęd BR(użyty do tej pory z 3 razy). W zasadzie, to  nie mam zastrzeżeń do tego zestawu. Gra, nie buczy, nie drażni. ale...Dwa razy naprawiałem potencjometr głośności. Czyszczenie, smarowanie i   o dziwo, nadal działa. Ale  ... plastik z którego jest zrobiony front jest  z jakiegoś badziewnego materiału. rozpada się w rękach. Pilot wielkości łapki na muchy. Ze nie wspomnę , ze stoi na nim doniczka z kwiatkiem. Zacytuje kobietę " przecież stoi na podstawce".  I tak sobie pomyślałem , ze może czas na jakieś zmiany.  No i siedzę sobie od kilku dni  i czytam co można by wciągnąć, ale ciężko znaleźć porównanie starawego sprzętu z obecnymi na rynku. 

zatem w skrócie:

Poszukuje jakiegoś ampli tunera o podobnej barwie jak HK3490. Wiem(znaczy doczytałem) , ze NAD 356 gra podobnie, ale to wzmacniacz i także wiekowy.  myślałem o  AIO z odtwarzaczem sieciowym, ale ... nie jest to kompletnie wymóg. Albo sobie zrobię  cos z malinki ,albo kupie jakiś mały gotowiec typu Wiim mini.

Kobita słucha muzyki z YT po optyku z tv  lub radio. Wiec jak widać bez spuszczania się nad jakością źródła . Po prostu ma plumkać. 

Co do głośników, to zostają i  nawet nie myślę , aby je zmienić. Wyglądają ładnie, ładnie grają , są niskie , wiec idealne na poddasze.   

Wiec  co byście polecili w przedziale od 2k do 5k za ampli tuner ?

Jeszcze myślę o czymś dla dzieciaka (w 2 klasie podstawówki), ale bez wygłupów, bo i tak pewnie nie doceni. może jakiegoś  taniego, albo  używanego pianocrafta do pokoju 20m3 na poddaszu. Czy może nie ma sensu ? teraz stoi w pokoju  jakiś mini jamnik  i mnie  tylko drażni.

Pozdrawiam  i liczę na pomoc

Piotr

Faktycznie starsze modele Harman Kardon były bardzo awaryjne. Ale niestety mam dla ciebie smutną wiadomość jeżeli szukasz amplitunera o podobnej barwie to go nie znajdziesz. Harmany grały swoim jak by nie patrzeć bardzo udanym stylem. Ciepła i mocy.

Dra800 czy jego następca który jest absurdalnie droższy od niego jest amplitunerem i gra ciepło. Ale ma dużo bardziej poluźniony bas i zdecydowanie mniej rozdzielczą górę.

Myślę że to czas w którym powinieneś zostawić amplitunery na bok. 

Polecam wzmacniacz Arcam sa20 który należy do tego samego koncernu co Harman obecnie i do tego dokupisz wiim mini

Jeśli wzmacniacz/ampli ma być jedynie rozszerzeniem nagłośnienia z telewizora, to taki zakup jest trochę bez sensu. Lepiej kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć, 

na pewno zainteresowałbym się kierunkiem nowego Marantz Stereo 70s. Dzięki HDMI ARC łatwo podepniesz go do telewizora, ma usługi sieciowe, radio FM i sieciowe. Brzmieniowo zakładam, że będzie spokojny i ocieplony, ale ciężko powiedzieć coś więcej, bo jeszcze go nie mamy na stanie. Spróbowałbym też tańszego Octavio Ampa. Bez HDMI ARC, ale jest to lekko ocieplony, bardzo dynamiczny sprzęt, ze świetnymi funkcjami sieciowymi. 

Dobierając sprzęt pod WiiMa rozszerzają nam się opcje, gdzie jest np. Vincent SV-500, czyli przyjemny, ciepły, hybrydowy wzmacniacz. Obecnie w promocji z WiiMem, a o kontrolę głośności nie musimy się obawiać dzięki aluminiowemu pilotowi w zestawie. Wiem, że to często jest problemem. 

Z tańszych opcji to może Cyrus One, ma zapas mocy, również cieplejszy, bardzo uniwersalny, ale do niego potrzeba niestety DACa, więc warto byłoby spojrzeć na WiiM Pro Plus zamiast Mini. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy przy dobrej kawie i w miłej atmosferze 🙂 Na pewno znajdzie się ciekawy sprzęt. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślałem , ze będzie łatwiej. łatwiej chyba samochód wybrać ...  HK kupiłem w ciemno i zadowolony byłem.

A tu od razu w twarz , ze podobnego nie znajdę 🙂 ciekawe , że w sumie był dosyć tani ... a jednak cos sobą reprezentował. milo słyszeć , ze był przyjemny , można powiedzieć niepowtarzalny 🙂

Arcam sa20 - oglądam porównania z CXA80.  Chyba nie  podoba mi się angielski design.

Maranz jakoś bardziej do mnie przemawia. Ale nadal rozważam różne opcje.  pm7000N może 

Jak to będzie z tymi wszystkimi usługami sieciowymi. dziś  mamy tidala , czy spotify. zmienią sposób logowania, czy cokolwiek i w sumie usługa padnie, bo nie będzie update softu. Mam w pracy bose home speaker 300  i nie wiem , co się stało, ale np  tunein przestał działać w pewnym momencie i tyle. ciekawe jak będzie z wszystkimi tymi sieciowymi odtwarzaczami. Z jednej strony volumio jest żywym organizmem i w jakiś  sposób będzie ewoluować,  chyba , ze serwisy zaczną utrudniać zycie i zacznie się jak z kodi , ze jakieś pluginy działają chwile i  są "blokowane".

O ile sprzęt na androidzie typu mi box można updatowac i działa  on w sumie fajnie jako player do wszystkiego , to hmmm taki wiim mini  w pewnym momencie może być porzucony i skończy na śmietniku.  a z androidowym oprogramowaniem zawsze można pokombinować, cos dociągnąć i zainstalować, jak nie będzie działać z  pilota , to pójdzie z myszą. 

Dlatego kupno "all in one" jest tu sporo większym ryzykiem.

Streamer jest tańszy i ceny raczej rosnąć specjalnie nie będą. 

A Yamaha z polecenia - pewnie też nie ten design ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, kolopeter napisał:

tu od razu w twarz , ze podobnego nie znajdę

Też miałem bardzo długo 3490 i byłem zadowolony. Zastąpił go  tani marantz 6006 i co by nie mówił o marantz to grał dużo lepiej. Zawsze używałem stereo też do TV i pierwsza zauważalna zmiana to była czystość i zrozumiałość dialogów. Dosłowne zrzucenie koca ze średnicy. Poza czystością dźwięku grał bardzo podobnie do 3490. Też ciepło i łagodnie. 

Sa20 Arcama to znakomity wzmacniacz (miałem go przez chwilę) ale z niektórymi kolumnami potrafi zagrać dość ostro. Jeżeli sie zgra z twoimi to ciężko o coś lepszego w tej cenie. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, kolopeter napisał:

Arcam sa20 - oglądam porównania z CXA80.  Chyba nie  podoba mi się angielski design.

Nie bardzo to rozumiem. Mówisz o wyglądzie? Czy o czym? Bo to różne wzmacniacze.

Tylko że Marantz kompletnie nie jest w kierunku obecnego harmana. Mówimy zatem o innym dźwięku.

No chyba że to jest droga którą chcesz iść.

Ale sprawdziłbym oba na twoim miejscu. Raczej to będzie proste w realizacji. 

Marantz 6007 teraz jako nowy - z DAC - dwa optyki i coax, co powinno

być brane pod uwagę, ale pewnie za tani 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślę że najnowszą Yamahe R-N800A warto rozważyć.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

no dobrze , to mam już jakiś kierunek , który będę chciał kontynuować. 

mamy:

-  Yamahe R-N800A 

-Marantz 6007 ( mimo uszczypliwosci  ,ze za tani ... akurat nie  chce isc w kierunku wysokich cen 😛 

-Arcam sa20 i  CXA80

-nad viso two

bardzo dziękuje za odzew.

arcam mimo okropnego designu ... przyciąga z powodu dobrych recenzji, Marantz z powodu ceny.

Yamaha trochę narzekają ludzie na soft. w sumie Nad tez  średnio wypada.

hmmm .  W HK irytuje mnie to , ze po każdym włączeniu wzmacniacza musze ustawiać źródło z którego ma grać. Tak mi się wydaje,  ze tak jest... . nie mogę tego sprawdzi, bo od 2 miesięcy jestem w robocie, ale  za 2 tyg wrócę, wiec będę kombinował i myślał co dalej. może jakieś testy w salonie. ale z moich wspomnień o salonach w Szczecinie...i ich ochoty na odsłuchy .... pewnie kupie w ciemno.

jak jest teraz ze sprzętem ? zapamiętują ostatnie źródło ? chodzi o to , ze mam nisko sprzęty i aby nie ślęczeć na kolanach, to nakleiłem naklejki silikonowe , aby nie musieć szukać po ciemku  , który przycisk mam nacisnąć, aby poleciała muzyka .

Co do arkama i w ogóle srebrnych wzmacniaczy, mam jakiś uraz do tego typu kolorów. od razu widzę oczami wyobraźni , ze ta srebrna farba się wyciera i  po jakimś czasie przebija czarny , ewentualnie ta farba zaczyna się łuszczyc ... tak się łuszczyły radia w fordach swego czasu 🙂 

forum audio , a ja o designie ... ale jakkolwiek to tez jest ważne.  po doświadczeniach z HK, w sumie fajnie jak jest wyświetlacz niż jakieś male diody.  chyba nie lubię ascetycznych  konstrukcji.

no nic ... wracam do lektury 

18 godzin temu, Tal napisał:

Myślę że najnowszą Yamahe R-N800A warto rozważyć.

Dlaczego? 

To będzie 803 w nowej odsłonie z podwyższoną cena. Bo i nie gra jak Harman?

Skąd ten pomysł?

Teraz w opcjach sprzętu masz dwie opcje albo przy włączeniu ustawiasz konkretnie na które źródło ma się włączyć albo włącza się na to źródło na którym był wyłączony. Wydaje mi się że masz to teraz też ustawione w harmanie dlatego musisz to zmieniać.

Daj znać. 

• 2 tygodnie później...

Rynek amplitunerów stereo jest faktycznie dziwny .

Zazwyczaj są to urządzenia dobrze wyposażone , ale co do dzwięk dyskusyjne.

Osobiście jestem ciekaw Stereo 70s czy czymś się różni od nr1200.

Ciekawą opcją jest faktycznie yanaszka 800 ale to głównie z powodu kalibracji.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 1.10.2023 o 20:58, marek-1969 napisał:

Rynek amplitunerów stereo jest faktycznie dziwny .

Zazwyczaj są to urządzenia dobrze wyposażone , ale co do dzwięk dyskusyjne.

Osobiście jestem ciekaw Stereo 70s czy czymś się różni od nr1200.

Ciekawą opcją jest faktycznie yanaszka 800 ale to głównie z powodu kalibracji.

No wersja HDMI. 

Bo to znowu jest zrobione na bazie amplitunera kinowego. To samo co poprzednim razem.

Rn803 też miał kalibrację. A kosztowal połowę mniej. 

• 3 miesiące później...

Czy koledze "Kolopeter" udało się zakupić coś ciekawego z czego jest zadowolon?

Pytam ponieważ posiadam identyczne kolumny i szukam stereo do napędzenia tych kolumn.

Pozdrawiam

Edytowane przez qrakps

@qrakps

Kolega @kolopeter   ostatni raz był na forum w październiku ...

Jak chcesz kogoś wywołać do tablicy 😉 daj małpę i wpisuj literki, a forum będzie Ci

podpowiadało nick aż zakończy go z tłem, jak tu.

Czy koledze @kolopeter udało się zakupić coś ciekawego z czego jest zadowolony?

Pytam ponieważ posiadam identyczne kolumny i szukam stereo do napędzenia tych kolumn.

Pozdrawiam