Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy DAC/Pre Amp do ok 10 000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma zbyt wielu takich urzadzen na rynku stad moje pytanie. Wydaje mi sie takie rozwiazanie jest arcy ciekawe oraz bardzo praktyczne, zwlaszcza jak ktos chce wprowadzic lampy do swojego systemu. W tej chwil na mojej liscie znajduja sie dwa takie urzadzenia iDAC-6 MK2 oraz Copland DAC 215 DAC. Jak taki sprzet radzi sobie z "high gain"? 

Reszta mojego toru na ta chwile to koncowka w klasie D na Icepowerach oraz Proac 2S. 

Z gory dziekuje. 

https://www.audiostereo.pl/topic/165067-lampowy-dacpre-amp-do-ok-10-000-pln/

Cześć, co dokładnie rozumiesz przez "high-gain"?

iDAC-6 MK2 to jeden z bardziej lubianych przeze mnie DACów, niezwykle muzykalny i przyjemny w odbiorze. Zachowuje przy tym bardzo dobrą scenę, a także detal. 

Dodatkową opcją jest znajdujący się powyżej budżetu, ale niezwykle ciekawy DAC z przedwzmacniaczem, wzmacniaczem słuchawkowym, a także usługami sieciowymi. Mowa o iFi Pro iDSD Signature. Na pewno warto go sprawdzić 🙂 

W razie czego zapraszamy do kontaktu oraz na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, luckyguliver napisał:

Wydaje mi sie takie rozwiazanie jest arcy ciekawe oraz bardzo praktyczne,

Na pewno praktyczne le czy arcyciekawe? Zależy co jest priorytetem. Ja osobiście uważam, że na pierwszym miejscu powinien stać przedwzmacniacz (bo to on w głównej mierze buduje dźwięk) a potem dodatki. W takich kombajnach na pierwszym miejscu jest przetwornik potem wzmacniacz słuchawkowy a sekcja przedwzmacniacza liniowego jest tylko (mniej lub bardziej udanym) dodatkiem. Dlatego ja twierdzę, że to nie ma sensu (na tym poziomie cenowym). Chyba, że budujesz w zamyśle zestaw nabiurkowy gdzie głośniki będą tylko dodatkiem. A w takim wypadku myślałbym o głośnikach aktywnych. 

Dodaj do listy DAC-01T MuzgAudio. Masz tam wszystko czego szukasz, czyli nowoczesny przetwornik sabre9038pro, lampowy stopień wyjściowy, regulację poziomu wyjściowego. Wszystko pięknie działa i jest bardo funkcjonalne. Szczególnie dobrze działa to z końcówkami mocy zbalansowanymi, bo DAC ma konstrukcję w pełni symetryczną. Dźwiękowo broni się w konfrontacji ze znacznie droższa konkurencją

20 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Dodaj do listy DAC-01T MuzgAudio. Masz tam wszystko czego szukasz, czyli nowoczesny przetwornik sabre9038pro, lampowy stopień wyjściowy, regulację poziomu wyjściowego. Wszystko pięknie działa i jest bardo funkcjonalne. Szczególnie dobrze działa to z końcówkami mocy zbalansowanymi, bo DAC ma konstrukcję w pełni symetryczną. Dźwiękowo broni się w konfrontacji ze znacznie droższa konkurencją

Wszystko fajnie ale katalogowo 30k ?

20 godzin temu, piotrek7 napisał:

Na pewno praktyczne le czy arcyciekawe? Zależy co jest priorytetem. Ja osobiście uważam, że na pierwszym miejscu powinien stać przedwzmacniacz (bo to on w głównej mierze buduje dźwięk) a potem dodatki. W takich kombajnach na pierwszym miejscu jest przetwornik potem wzmacniacz słuchawkowy a sekcja przedwzmacniacza liniowego jest tylko (mniej lub bardziej udanym) dodatkiem. Dlatego ja twierdzę, że to nie ma sensu (na tym poziomie cenowym). Chyba, że budujesz w zamyśle zestaw nabiurkowy gdzie głośniki będą tylko dodatkiem. A w takim wypadku myślałbym o głośnikach aktywnych. 

Masz duzo racji w tym co piszesz. Mam tez takie wrazenie czytajac recenzje i opisy, ze te konstrukcje na samym poczatku sa skoncentorowane na Dac'u oraz sluchawkowym ampie a dopiero na samym koncu idzie funkcja pre amp, ktora akurat mnie najbardziej interesuje. Sluchawek wogole nie uzywam wiec place z nic, ze tak powiem. Moze w tym miejscu pasowalo by wyjasnic skad ten pomysl. Dojechalem do tego miejsca w sluchaniu muzyki ze funkcjonalnosc idzie przed jakoscia dzwieku do tego stopnia ze chcialem zakupic "jedno pudelko" i miec z tym wszsytkim raz na zawsze spokoj. Zwlaszcza gonieniem kroliczka. Jednak sie opamietalem i jeszcze probuje sie ratowac wlasnie takimi pomyslami jak ten Dac-pre amp. Na dzien dzisiejszy zwykle slucham muzyki albo gdzies w tle albo ogladam filmy czy YT. Do tego hi end nie jest mi potrzebny. Zakup pre amp oraz dac to wiekszy koszt plus motanie sie z dopasowywaniem komponentow a kazy wie jak sie konczy zmiana jednego elementu w torze 🙂 Ten iDAC-6 MK2 ma jedna fajna funkcje a mianowicie moge go uzywac pre ampa "z lampami oraz bez" i wymyslilem sobie, ze do sluchania muzyki bede uzywal funkcji z lampami a do reszty bez.

W tej chwili mam u siebie pre amp Luxman Cl 32 i calkiem to fajnie brzmi z koncowka klasy D. Ma on fajna funkcje do zmniejszenia czulosci (?) o 20db choc wolalbym zeby to bylo 10db.

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

No niestety cena zaporowa.

8 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

DAC-01T MuzgAudio

35 tys. Zgadza się?

5 godzin temu, luckyguliver napisał:

Masz duzo racji w tym co piszesz.

Mam bo w zasadzie przećwiczyłem to na własnej skórze. Miałem uniwersalnego TEAC NT-503 który wydawał mi się fajny. Do czasu. Kupiłem porządny przedwzmacniacz za około 5 tys zł (lampowy) i pokazał TEAC-owi, gdzie jest jego miejsce. Do tego doszedł dobry przetwornik i stąd moje obecne "mądrości". Tak więc albo przedwzmacniacz lampowy i osobny przetwornik albo przedwzmacniacz liniowy z funkcją przetwornika i zapomnij o lampach. Sprawdź AVM AVM30 PA 30.3. Exposure XM 7 PS Audio Stellar Gain Cell DAC lub Parasound P6. Nie kombinuj z lampami. W tym budżecie to nie ma sensu 

Skoro przedkładasz funkcjonalność ponad jakość to rzeczywiście możesz sprawdzić powyższe propozycje przedwzmacniaczy z funkcją przetwornika. Gdybyś jednak ciągle rozważał osobne urządzenia to powinieneś moim zdaniem zwrócić uwagę na dwa świetne żeby nie powiedzieć wybitne produkty które przy delikatnym "rozciągnięciu" budżetu są w Twoim zasięgu.

Pierwszy to przedwzmacniacz lampowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zbierający bardzo pozytywne recenzje i opinie. Szczęśliwie się też składa że jeden egzemplarz wystawiony jest na znanym portalu ogłoszeniowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugim produktem jest nie mniej ceniony przetwornik Denafrips Pontus II przy którym myślę że zaprzestaniesz jakichkolwiek chęci zmian. Oba urządzenia stworzą taką jakość że ProAci dostaną nowe życie. Niewątpliwie też Twoja końcówka w klasie D zostanie "ucywilizowana" i zabrzmi bardziej analogowo. Z pewnością są to kroki jakie ja bym wykonał na Twoim miejscu ponieważ kolumny a zwłaszcza końcówka jaką posiadasz w pewnym sensie determinują taką koncepcje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

17 godzin temu, piotrek7 napisał:

35 tys. Zgadza się?

Mam bo w zasadzie przećwiczyłem to na własnej skórze. Miałem uniwersalnego TEAC NT-503 który wydawał mi się fajny. Do czasu. Kupiłem porządny przedwzmacniacz za około 5 tys zł (lampowy) i pokazał TEAC-owi, gdzie jest jego miejsce. Do tego doszedł dobry przetwornik i stąd moje obecne "mądrości". Tak więc albo przedwzmacniacz lampowy i osobny przetwornik albo przedwzmacniacz liniowy z funkcją przetwornika i zapomnij o lampach. Sprawdź AVM AVM30 PA 30.3. Exposure XM 7 PS Audio Stellar Gain Cell DAC lub Parasound P6. Nie kombinuj z lampami. W tym budżecie to nie ma sensu 

Ten pre amp Luxmana Cl32 to chyba byl szczyt mysli technologicznej na tamten czas. Pasowaloby go tylko dobrze przeczyscic i poustawiac. Ma on fajna funkcje a mianowicie mozna sobie ustawic na tylnym panelu glosnosc sygnalu wchodzacego do pre ampa!

11 godzin temu, Tal napisał:

Skoro przedkładasz funkcjonalność ponad jakość to rzeczywiście możesz sprawdzić powyższe propozycje przedwzmacniaczy z funkcją przetwornika. Gdybyś jednak ciągle rozważał osobne urządzenia to powinieneś moim zdaniem zwrócić uwagę na dwa świetne żeby nie powiedzieć wybitne produkty które przy delikatnym "rozciągnięciu" budżetu są w Twoim zasięgu.

Pierwszy to przedwzmacniacz lampowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zbierający bardzo pozytywne recenzje i opinie. Szczęśliwie się też składa że jeden egzemplarz wystawiony jest na znanym portalu ogłoszeniowym.

Ukryta Zawartość

Drugim produktem jest nie mniej ceniony przetwornik Denafrips Pontus II przy którym myślę że zaprzestaniesz jakichkolwiek chęci zmian. Oba urządzenia stworzą taką jakość że ProAci dostaną nowe życie. Niewątpliwie też Twoja końcówka w klasie D zostanie "ucywilizowana" i zabrzmi bardziej analogowo. Z pewnością są to kroki jakie ja bym wykonał na Twoim miejscu ponieważ kolumny a zwłaszcza końcówka jaką posiadasz w pewnym sensie determinują taką koncepcje.

Ukryta Zawartość

Ja kilka lat temu na ta Freya'e bardzo chorowalem. Niestety nie bylo ich w Europejskiej dystrybucji a z rynku second hand znikaly bardzo szybko i nigdy nie moglem nadazyc z zakupem. W teorii to co proponujesz to sluszna droga ale na ta chwile stracilem juz chec na eksperymenty. Zwlaszcza te ktore kosztuja i chyba bede szukal innego rozwizania. Moze nadszedl czas zeby puscic ta koncowke? 🙂 Zmniejszy sie parcie na lampowe pre...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, luckyguliver napisał:

Ten pre amp Luxmana Cl32 to chyba byl szczyt mysli technologicznej na tamten czas. Pasowaloby go tylko dobrze przeczyscic i poustawiac.

Jeśli będzie można przywrócić go tanim kosztem do stanu fabrycznego, może faktycznie warto go pozostawić a zaoszczędzone pieniądze wydać na inne rzeczy.  Choć z drugiej strony warto wypożyczyć któryś z zaproponowanych powyżej i skonfrontować je z Luxem. Tak aby wiedzieć, na czym się stoi i w którym (ewentualnie) kierunku podążać 

• 3 tygodnie później...