Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po wielu przygodach z różnym przetwornikami AKM i ESS jeden z kolegów na forum polecił mi tego Gustarda. Byłem sceptyczny uwzględniając relatywnie atrakcyjną cenę ale jak go wpiąłem to od razu wiedziałem, że R2R brzmieniowo mi najbardziej pasuje (wyjątkowa barwa, muzykalność i holograficzna scena). Dac jest świetny, ma wbudowany streamer i w zasadzie mógł by zostać ale pogoń trwa więc zastanawiam się które z urządzeń R2R będą stanowiły wyraźny krok w przód.

Myślę o Denafrips Terminator, Sonnet Morpheus i Holo May Dac, 

Ktoś może porównywał te modele? niestety poza Terminatorem ciężko o odsłuch, dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/165187-jaki-dac-po-gustard-r26-r2r/

Rockna Audio Wavelight DAC 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na początek spróbuj posłuchać z zewnętrznym lepszym zegarem, to też trochę podciągnie jego jakość. Jak wyżej to faktycznie coś z Rockny albo Meitner ma1 a później to już dcs Bartok.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem bez sensu, żeby faktycznie mieć coś lepszego od R26 trzeba by już uderzać w maksymalnie paruletnie MSB, dCSy i tym podobne ultra-hi-endowe zabawki a to już kompletnie inna półka cenowa.

Denafripsa z miejsca odradzam, psują się. Miałem Terminatora Plus i 2 i oba zepsuły się w ciągu 1-1.5 roku w ten sam sposób, przydźwięki na wyjściu.
Jeśli kupować to tylko nowe z gwarancją z europejskiej dystrybucji i sprzedać w ciągu roku ale od razu mówię że hype na Denafripsy już minął.

Z chińskimi produktami jest tak że co parę miesięcy wychodzi coś nowego, SNR lepszy o 1dB, na forum ASR ochy i achy a poprzednik leci na łeb na szyję jeśli chodzi o wartość. Goniąć króliczka lepiej mieć to na uwadze żeby nie okazało się że po tym ile straciliśmy na całych tych zmianach, lepiej było z miejsca kupić np. używanego dCSa.

Edytowane przez Marek.S
Godzinę temu, Artistplant napisał:

Holo May Dac

Ten zdecydowanie wart pieniedzy. Swietne muzykalne, barwne i wciagajace granie. Zapomnij o Terminatorze

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Witam, po wielu przygodach z różnym przetwornikami AKM i ESS jeden z kolegów na forum polecił mi tego Gustarda. Byłem sceptyczny uwzględniając relatywnie atrakcyjną cenę ale jak go wpiąłem to od razu wiedziałem, że R2R brzmieniowo mi najbardziej pasuje (wyjątkowa barwa, muzykalność i holograficzna scena). Dac jest świetny, ma wbudowany streamer i w zasadzie mógł by zostać ale pogoń trwa więc zastanawiam się które z urządzeń R2R będą stanowiły wyraźny krok w przód.
Ktoś może porównywał te modele? niestety poza Terminatorem ciężko o odsłuch, dzieki
Mając tego Gucia miewam czasem myśli "a może by tak lepiej"... ale tak jak piszą koledzy tutaj jak i na zagranicznych forach, żeby go przebić potrzeba już pokaźnej górki pieniędzy. W mojej ocenie nieadekwatnej do ew przyrostu jakości.
Z tym, że ja gram przez DDC (gra to obłędnie dobrze) i faktycznie prędzej rozważę zewn zegar niż inny DAC :)

Sent from hell using Tapatalk

4 godziny temu, Artistplant napisał:

Nie lepiej zainwestować pieniądze w lepsze kolumny?

Cześć, mam wrażenie, że w kwestii DACa będzie już tu ciężko o tak wyraźny skok, jak przy zmianie pozostałych elementów systemu. No, chyba że one są już z najwyższej półki, wtedy można się bawić. Z przetwornikami w tym budżecie jest też taki problem, że ciężko coś złapać do odsłuchu. Przykładem jest Audio-gd R-7HE MK2, który potrafi bardzo zaskoczyć, ale z odsłuchem będzie problem. Zwłaszcza że ogranicza tu mocno R2R, bo ja na pewno spojrzałbym jeszcze na Cambridge Audio Edge NQ

Oczywiście, teraz na AVS na pewno coś się znajdzie do odsłuchu 🙂 Mimo że teraz ciężko mi konkretniej doradzić, to i tak gorąco zapraszam do kontaktu z naszym salonem (najlepiej po weekendzie), pytaj o Szymona, on na pewno coś wymyśli i pomoże 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 minuty temu, zn21 napisał:

skoro wymiana daca już nie wiele wniesie to dobre kable warto u siebie wypróbować. Tu jest duże pole do popisu no i rozsądek jest wskazany 🙂

Ja bym zrobił w ten sposób.

1. Kolumny

2. Wzmacniacz

3. Kable 

Nie, sugerujemy, że może być lepiej przeznaczyć tę kwotę na coś innego w systemie, bo może dać to lepszy efekt i będzie łatwiej to osiągnąć przez dostępność produktów. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, zn21 napisał:

proponujesz rewolucję 🙂 a kolega skłaniał się ku ewolucji

To jak tak, to proponuję popróbować kable domofonowe YTDY(od 2 do 20x0,5) w zależności od oczekiwanych efektów.

Do głębokiego brzmienia średnicy, z nienaruszoną góra i mocnym basem bardzo dobrą opcją będą 2 kable 20x0,5 na kolumnę bez wtyków (wysokie tracą na jakości) 

RCA to tylko 2x0,5 YTDY 

Do tego pobawić się kablami zasilającymi (jest spory wybór oraz można tanio zakupić na aliexpress)

3 godziny temu, Artistplant napisał:

czyli sugerujecie że R26 gra na poziomie dac-ów za 20 tyś? 

Owszem. A nawet lepiej jak te DAC są na kościach delta-sigma.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 25.10.2023 o 11:13, Artistplant napisał:

am moge podpytać jak jest z aplikacja do sterowania w nim strumieniowcem ? czy dziala np Tidal Direct ? dekoduje MQA ? bo ze z NAS domowego mozna pliki to juz wyczytałem . dzieki za poradę bo i pewnie masz porownanie do innych . obecnie mam Lumin T2

ja używam mconnect i działa to sprawnie, można zrobić update oprogramowania Gustarda do wersji obsługującej Tidal Connect, dekoduje MQA

Ukryta Zawartość

jeżeli używasz T2 w trybie Tidal Connect to będziesz miał to samo

Lumin T2 i T3 to bardzo fajne, przyjazne urządzenia stanowiące świetny kompromis, dźwiękowo uważam jednak, że R2R grają ciekawiej brzmieniowo i bardziej analogowo a oto nam wszystkim chodzi

Ukryta Zawartość

Na pewno dekoduje MQA jeśli podłączysz komputer z aplikacją Tidal do Gustarda po USB. 

W opisie na stronie jest informacja o roon i upnp, więc Tidal Connect powinno być jeśli używasz Roon. Do sterownia z poziomu telefonu mconnect lub bubbleupnp ale wtedy nie ma pełnego dekodowania MQA.

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

ja używam mconnect i działa to sprawnie, można zrobić update oprogramowania Gustarda do wersji obsługującej Tidal Connect, dekoduje MQA

Ukryta Zawartość

Lumin T2 i T3 to bardzo fajne, przyjazne urządzenia stanowiące świetny kompromis, dźwiękowo uważam jednak, że R2R grają ciekawiej brzmieniowo i bardziej analogowo a oto nam wszystkim chodzi

Jeśli Tidal connect dziala to Telefon jest pilotem i strumień danych idzie poza komórką wg mojej wiedzy.
Roon nie używam ale powyższe rozwiązuje problem
Ewentualnie inna jak pisaliście apka do Streamu Danych z domowego NAS

Czy jakiś Dystrybutor ma na Wypozyczenie na odsłuch ? Nie wiecie może ? 4hifi? Bo w ciemno to nie ma opcji . Lumim T2 jest za dobry więc muszę poczuć i usłyszeć różnicę i obadac czy warta kasy.

Ciekawe czy się kiedyś dorobią swojej apki do sterowania. No takiej jak ma Bluesound node

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, jest gotowy, nieoficjalny firmware z Tidal Connect, ale można też samemu sobie dodać - jeśli komuś nieobcy jest linuksowy terminal :)
Ale kilka dni temu "wyciekła" aktualizacja 1.43, która wprowadza m.in. "mainstream protocols Spotify (premium account) and Tidal Connect".

Ukryta Zawartość

25 minut temu, nurni napisał:

Tak, jest gotowy, nieoficjalny firmware z Tidal Connect, ale można też samemu sobie dodać - jeśli komuś nieobcy jest linuksowy terminal 🙂
Ale kilka dni temu "wyciekła" aktualizacja 1.43, która wprowadza m.in. "mainstream protocols Spotify (premium account) and Tidal Connect".

czyli będzie już w standardzie tidal connect?

R26 gra b.dobrze jak za te pieniądze ale nie przesadzajmy...Tańszy Chord Quest choć PCM gra gorzej to np. zauważalnie lepiej odtwarza pliki dsd. 

U mnie lepiej zagrał AADac i ostatecznie został w systemie. Więc nie trzeba jakiś dużych pieniędzy aby przebić R26. Napewno, jak zwykle, dużo zależy od reszty toru..

Jeśli w Gustardzie będzie dostępny Tidal Connect to w cenie fajnego daca otrzymujemy jeszcze streamer. Zaoszczędzimy na zakupie Node czy Wiim, według mnie super sprawa.

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

R26 gra b.dobrze jak za te pieniądze ale nie przesadzajmy...Tańszy Chord Quest choć PCM gra gorzej to np. zauważalnie lepiej odtwarza pliki dsd. 
U mnie lepiej zagrał AADac i ostatecznie został w systemie. Więc nie trzeba jakiś dużych pieniędzy aby przebić R26. Napewno, jak zwykle, dużo zależy od reszty toru..
Z tym dsd nie zabardzo się zgadzam, z jakiego transportu?

Qutest fajny dac ale przestrzeń budowaną w głąb w tych samych warunkach akustycznych ma słabszą. Tak samo ma więcej uproszczeń w wybrzmieniach.

11 godzin temu, RobG1974 napisał:

Z tym dsd nie zabardzo się zgadzam, z jakiego transportu?

Esoteric DV-60 dla dla płyt ( Red Book PCM i Hi -res PCM Audio)  a pliki DSD leciały bezpośrednio poprzez wejścia USB z pasywnego PC ( dokładniejsza specyfikacja w moim profilu). Quest ma bardzo dobrze zaimplementowane wejście USB gra o niebo lepiej niż poprzez SPDIF. Na wejściu SPDIF Gustard był znacznie lepszy ale  na USB oba dacki grały moim zdaniem porównywalnie. W Queście DSD tak jak PCM konwertowane jest przez ten sam układ FPGA i naprawdę robi on tutaj robotę a w Gustardzie do plików DSD jest oddzielny układ , który zrobiony jest tak, żeby był...i nic więcej ciekawego o nim nie można powiedzieć.  Producent też za bardzo się tym nie chwali.

11 godzin temu, RobG1974 napisał:

Qutest fajny dac ale przestrzeń budowaną w głąb w tych samych warunkach akustycznych ma słabszą. Tak samo ma więcej uproszczeń w wybrzmieniach.

Glębokość sceny moim zdaniem R26 i Quest mają porównywalną , czyli raczej taką sobie, ale ok jak bym miał wybierać to może Gustrad ciut, ciut 🙂 . AAdac gra od obu głębiej . Gustard miał za to najszerszą scenę  - tutaj był lepszy  i od Questa i również od  AAdaca.  

DSD w Queście było dla mnie rewelacją (biorąc pod uwagę jego cenę), gęste barwowo , nasycone energią , przestrzenią i właśnie wybrzmieniami ( tak więc tu się pewnie pospieramy :)).   Co do PCM to oczywiście R26 gał bardziej wyrafinowanym dźwiękiem - bez dwóch zdań.

35 minut temu, Wojtek napisał:

Esoteric DV-60 dla dla płyt ( Red Book PCM i Hi -res PCM Audio)  a pliki DSD leciały bezpośrednio poprzez wejścia USB z pasywnego PC ( dokładniejsza specyfikacja w moim profilu). Quest ma bardzo dobrze zaimplementowane wejście USB gra o niebo lepiej niż poprzez SPDIF. Na wejściu SPDIF Gustard był znacznie lepszy ale  na USB oba dacki grały moim zdaniem porównywalnie. W Queście DSD tak jak PCM konwertowane jest przez ten sam układ FPGA i naprawdę robi on tutaj robotę a w Gustardzie do plików DSD jest oddzielny układ , który zrobiony jest tak, żeby był...i nic więcej ciekawego o nim nie można powiedzieć.  Producent też za bardzo się tym nie chwali.

Glębokość sceny moim zdaniem R26 i Quest mają porównywalną , czyli raczej taką sobie, ale ok jak bym miał wybierać to może Gustrad ciut, ciut 🙂 . AAdac gra od obu głębiej . Gustard miał za to najszerszą scenę  - tutaj był lepszy  i od Questa i również od  AAdaca.  

DSD w Queście było dla mnie rewelacją (biorąc pod uwagę jego cenę), gęste barwowo , nasycone energią , przestrzenią i właśnie wybrzmieniami ( tak więc tu się pewnie pospieramy :)).   Co do PCM to oczywiście R26 gał bardziej wyrafinowanym dźwiękiem - bez dwóch zdań.

Czyli jest to jakis sukces r26 gdzie jak piszesz przepaści nie ma vs aadac a różnica w cenie 10k 🙂

28 minut temu, Ghotti napisał:

Czyli jest to jakis sukces r26 gdzie jak piszesz przepaści nie ma vs aadac a różnica w cenie 10k 🙂

Odpowiedź krótka : tak masz rację przepaści nie ma 🙂

Odpowiedź dłuższa brzmi tak: 

Porównując takie rzeczy jak mikro i marko dynamikę , neutralność, szczegółowość i energię ( zwłaszcza górnego zakresu), przestrzeń /tło, we wszystkich tych zakresach, poza neutralnością  może , jak dla mnie AAdac grał lepiej niż R26.  Przepaści nie było -  ale wszystko razem tworzyło bardziej wciągające granie , które określamy czasem next level,  warte wydania dodatkowych pieniędzy. 

No i nie było to 10kzł więcej ,było zauważalnie mniej 🙂.

• Pokaż nowe odpowiedzi