Skocz do zawartości
IGNORED

CX20152 jako zewnętrzny DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Chwilkę temu w wątku o lampowych analogówkach zostało co nieco wspomniane o tytłowym przetworniku i żeby nie robić tam OT postanowiłem założyć oddzielny wątek.

Jak słusznie zauważył @arturp aplikacje w których pracuje ta kostka nie należą do najprzyjaźniejszych i niewiele jest informacji w sieci na ten temat. Próbowałem też poruszyć ten temat tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale mam wrażenie, że piszący tam kolega podszedł to tematu czysto teoretycznie, bo jego rada jest aż za prosta, żeby była skuteczna.

Może ktoś z Was ma własne doświadczenia z próbą użycia tej kostki jako samodzielnego DAC? A może ktoś z dobrą znajomością układów cyfrowych coś ciekawego podpowie? 

Z góry dziękuję 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/165204-cx20152-jako-zewn%C4%99trzny-dac/

Też bym był zainteresowany, ciekawy pomysł, i dziwię się że nikt z fachowców od DACów i cyfrówki nawet się nie wypowiedział. Może już to przerabiali i okazało się że strata czasu ?. Ja mam SONY CDP-11s i po wywaleniu tego koszmarnego filtra analogowego i zamontowaniu filtra pasywnego RC usłyszałem całkiem ciekawe brzmienie. W tym odtwarzaczu jest CX20017 i z niego moim zdaniem nie da się wiele wycisnąć bo częstotliwość konwersji wynosi 44,1kHZ a ten CX20152 ma 88,2KHz więc dałoby się zrobić jakiś filtr analogowy który by nie psuł dźwięku.

2 hours ago, krzysztof.kr said:

i z niego moim zdaniem nie da się wiele wycisnąć bo częstotliwość konwersji wynosi 44,1kHZ a ten CX20152 ma 88,2KHz więc dałoby się zrobić jakiś filtr analogowy który by nie psuł dźwięku.

miałem kiedyś nawet kupiony cd na CX20152, sprzedałem w trakcie skreślania listy celów - dynamika słaba względem takiego ad1862, tda1541 czy pcm56 są tak rozpracowane, że nawet jeśli same kości byłyby ciut słabsze to nadrobią aplikacją, zresztą taki 1541 jedzie na 352khz podobnie jak ad1862 który ma 16x lepszą dynamikę

moim celem nie jest spędzenie życia nad eksplorowaniem przestrzeni dac'ów r2r ;]

Ostatnio korespondowałem z sympatycznym człowiekiem, który w opisie aukcji Pioneera PD-5030 wspomniał, że złożył DAC na CX20152. Poniżej fragment naszej rozmowy (swoje mądrości wyciąłem), może to będzie jakaś wstępna wskazówka:

Ponieważ uważam mechanizmy Philipsa z serii CDM, np. CDM-4/19 za bardzo dobre, naturalnie odbracałem się wokół konstrukcji Philipsów z serii CD600. Większość z nich ma dekoder na SAA7310 ale niektóre na innej kostce (symbolu nie pamiętam). Da się ją zmusić do współpracy z CX-em (konfiguracja z pinami).

Sygnał I2S też można wykorzystać, ale trzeba dorobić własną logikę.Z tego co pamiętam to SAA7220 to upsampler z filtrem cyfrowym. Musisz sprawdzić w nocie katalogowej w jakiej postaci trzeba podać sygnał do CX. Wybrać najbardziej zbliżony w tym czym chcesz go wysterować i zaprojektować układ logiczny. CX ma 4 linie wejściowe i sygnał musi być podany w takim standardzie jak na tym obrazku.

Ukryta Zawartość

Sony miało całą swoją linię układów, a Philips swoją. Z tego co mgliście pamiętam, to głównym problemem jest brak sygnału WCLK (word clock), bo trzeba go stworzyć na potrzeby CX-a (z LRCK i BCLK).

Ukryta Zawartość

@pjasio253 pewno najsensowniej napisać do producentów transportów USB z zapytaniem czy planują wsparcie tej kości, jak ktoś jest na gorącym etapie r&d to dostawienie tego sygnału nie będzie dla nich problemem wtedy - a nuż jest ktoś kto obecnie planuje zaorać rynek...

Myślałem trochę o tym dac-u i doszedłem do wniosku, że może niekoniecznie trzeba tworzyć całkiem odrębny układ stosowany do odbierania sygnału z zewnętrznego źródła. Bo, jeśli się głębiej zastanowić, to przecież mamy już rozwiązania, które są we wszystkich schematach tego rodzaju urządzeń, które były produkowane i sprzedawane. W praktyce należałoby jedynie skopiować/zaprojektować/zrobić płytkę z przetwornikiem i wszystkimi niezbędnymi do pracy ,,peryferiami" i podłączyć do tego starego odtwarzacza/dawcy - aby wykorzystać sygnały, które już tam przecież są . I to jest w zasadzie proste zadanie, bo ogranicza się tylko do zastąpienia starych scalaków ich nowoczesnymi odpowiednikami które wykonują tą samą pracę i przy okazji poprawienia zasilania.

Trzeba tylko zwalczyć kilka podstawowych przeciwności :

- znaleźć odtwarzacze, które posiadają takie przetworniki i sprawne napędy ( bo dla takich staroci będzie to kłopotliwe )

- znaleźć współczesne odpowiedniki dawnych podzespołów/scalaków  , które występują w tamtych odtwarzaczach. Po to, aby zastosować rzeczy, które są ,,lepsze" i po prostu są dostępne  .

- zaprojektować analog , który pokaże faktyczne możliwości takich przetworników , bo pozostawienie analogów na opkach ( jakie producenci stosowali w przeszłości ) nikogo nie skłoni do wstania z łóżka i podjęcia się tematu. Po co pracować nad przetwornikiem, skoro wszystko popsujemy analogiem ?

- wmówić sobie, że ma to sens , skoro mamy całą gamę przetworników cyfrowo-analogowych, o których już wiemy, że dobrze grają i umiemy je aplikować. 😉

...there is no spoon...

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

miałem kiedyś nawet kupiony cd na CX20152, sprzedałem w trakcie skreślania listy celów - dynamika słaba względem takiego ad1862, tda1541 czy pcm56 są tak rozpracowane, że nawet jeśli same kości byłyby ciut słabsze to nadrobią aplikacją, zresztą taki 1541 jedzie na 352khz podobnie jak ad1862 który ma 16x lepszą dynamikę

moim celem nie jest spędzenie życia nad eksplorowaniem przestrzeni dac'ów r2r ;]

To jaka ma dynamikę 1541 a jaka ad 1862 ?  Widzę że 16x lepszą . Czegoś nie kumam.

4 hours ago, tedi02 said:

To jaka ma dynamikę 1541 a jaka ad 1862 ?  Widzę że 16x lepszą . Czegoś nie kumam.

źle przeczytałeś zdanie - tam jest przecinek, tłumaczę i objaśniam: 1862 ma lepszą dynamikę od CX20152 i dalej po przecinku: "tda1541 czy pcm56 są tak rozpracowane, że nawet jeśli same kości byłyby ciut słabsze to nadrobią aplikacją"

1862 ma 16x lepszą dynamikę co wynika z rozdzielczości 20bit vs 16bit, co zresztą też jest w specyfikacji 

Ok 👍tylko że tda 1541 w porównaniu do cx ,to muł. Wiem ,nie jeden  miałem.Nie neguje klasy tej kości.

Cx20152 ma bas ,dynamikę ,kolor ,przestrzeń.

Koniecznym jest wprowadzenie tej kostki w tryb NOS , czyli ominięcie filtra cyfrowego.Dedykowany do tej kostki ,scalak Sony cx23034 bardzo degraduje brzmienie .

31 minut temu, oxygen napisał:

dawno, dawno temu temat na audiohobby

Tak, masz rację, ale tam cały wątek bardziej kręcił się wokół modowania CD z tą kością. Były wzmianki o osobnym DAC, ale nic konkretnie z tego nie wyszło (albo niedoczytałem ...)

34 minuty temu, oxygen napisał:

CX20152 był dawno, dawno temu temat na audiohobby

Sporo osób przeprowadziło głębokie modyfikacje odtwarzaczy z tym przetwornikiem. Ale jeśli ktoś po modach pisze tak , jak użytkownik borizm (01-09-2017, 00:23) , to mnie nie zachęca do eksperymentów . Stwierdził, że bardziej mu się podoba pcm56, a skoro mnie nie udało się wyciągnąć z pmc56 brzmienia , które by mnie satysfakcjonowało, to chyba nie podejdę do tego CX. Trochę żałuję, że się nim nie pobawię, ale to chyba jednak ciekawostka, a nie Święty Graal.

Przy okazji, jeżeli ktoś szuka przetwornika , który jest tani i naprawdę dobrze brzmi i to polecam PCM1701P. 1 liga - brzmieniowo to jest bardziej analogowa , łagodniejsza wersja pcm1702 ( oczywiście 18 bit a nie 20 ). 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Sporo osób przeprowadziło głębokie modyfikacje odtwarzaczy z tym przetwornikiem. Ale jeśli ktoś po modach pisze tak , jak użytkownik borizm (01-09-2017, 00:23) , to mnie nie zachęca do eksperymentów . Stwierdził, że bardziej mu się podoba pcm56, a skoro mnie nie udało się wyciągnąć z pmc56 brzmienia , które by mnie satysfakcjonowało, to chyba nie podejdę do tego CX. Trochę żałuję, że się nim nie pobawię, ale to chyba jednak ciekawostka, a nie Święty Graal.

Przy okazji, jeżeli ktoś szuka przetwornika , który jest tani i naprawdę dobrze brzmi i to polecam PCM1701P. 1 liga - brzmieniowo to jest bardziej analogowa , łagodniejsza wersja pcm1702 ( oczywiście 18 bit a nie 20 ). 

Tylko że borizm eksperymentował na  swój ,,uparty ,, sposób. Nikt nikomu nie narzuca by się tym przetwornikiem zajął ,jak i każdym innym 😁 Kolega który ma dddac pcm 1794 NOS dac  na 8 płytkąch i kontakt z różnymi przetwornikami ,twierdzi iż cx ma najlepsze cechy R2R i delty sigma .,moje zdanie nie odbiega od niego.

I kolega nie doczytał dalszych wypowiedzi borizma ,po pewnych zmianach .Mimo że zostawił kondensatory elektrolityczne jako wyjściowe  , negując wpływ dedykowanego dyskretnego zagra itd.