Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór stremera lub Daca do stereo / Tidal connect 4-8k

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po dłuższej przerwie.

Niejako załapałem bakcyla "poszukiwacza ekwilibrium dźwiękowego". Sukcesywnie rozwijałem swój zestaw stereo dochodząc w pewnym momencie do ściany , wtedy pracowałem nad akustyką, aż w końcu wszystko zmieniłem. 

Przejdę do meritum

Od kilkunastu miesięcy cisze się zestawem stereo w oparciu o yba heritage; wzmacniacz  a200  oraz DAC d100 z tej samej serii, za transport służy  micro pc i Daphile. Kolumny to Monitor Audio Silver S300.

Przez kilka tygodni w drodze barteru miałem możliwość cieszyć się streamerem z wbudowanym dac z bardzo wysokiej półki. Sprawdzałem go zarówno z własnym daciem jak i bezpośredni z wzmacniaczem.

Moja ulubiona muzyka zabrzmiała zupełnie inaczej, dokładniej muzykalniej i ciszej. Pojawiły się  sublimacje, finezja. Szok!

Słucham dużo muzyki klasycznej, troche jazzu i elektroniki, ambientów.

Problem  w tym że  wartość urządzenia  McIntosh znacznie przekracza sumę mojego sprzętu.

Proszę Was zatem o radę, czy jest szansa na zakup takiego urządzenia które chociaż w połowie dorówna McIntoshowi? 

Planuję kwoty umiarkowane adekwatne do posiadanego zestawu, czy to może być ich suma? Raczej nie, ale już zamiana Daca i dołożenie do kwoty już tak.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o sugestie

Cześć, którego dokładnie McIntosha słuchałeś? Różnice były po analogu, czy też po cyfrze?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej,

Już teraz nie pamiętam który model, dwuletni streamer  za około 30tysł

Chodzi o podłączenie daca do wzmacniacza? sprawdzałem zarówno xlr jak i rca. To pierwsze prezentowało większą scenę, reszta bardzo podobna.

Powiem ci że w tym temacie dużo wszystko jest napisane więc tak naprawdę bo wiele się tu tylko informacje z innych wątków

Eversolo dmpa6 sprawdzony fajny odtwarzacz z wyglądu bajka

Masz też wersję MA.

Możesz także poczekać na wersję A8 która zapowiada się bardzo dobrze ale jest dużo dużo droższa. Pytanie czy to pójdzie z jakością.

Cambridge cxn moim zdaniem lepiej grający solidnie i wykonany ale nie robiący jeszcze takiego wrażenia wizualnego

851n jeśli znajdziesz.

Seria już wycofana czekamy na jakieś zastępstwo. Dźwięk bardziej dociążony.

Albo transport solidny dobry jak ifi zen stream albo malina teraz już jest wersja 5:8 do tego chord qutest, denafrips.

A jescze lumin się będzie mieścił w górnych widełkach cenowych

Przeglądnij kilka ostatnich tematów na temat odtwarzaczy sieciowych bo tam już wszystko jest.

Witajcie po dłuższej przerwie.
Niejako załapałem bakcyla "poszukiwacza ekwilibrium dźwiękowego". Sukcesywnie rozwijałem swój zestaw stereo dochodząc w pewnym momencie do ściany , wtedy pracowałem nad akustyką, aż w końcu wszystko zmieniłem. 
Przejdę do meritum
Od kilkunastu miesięcy cisze się zestawem stereo w oparciu o yba heritage; wzmacniacz  a200  oraz DAC d100 z tej samej serii, za transport służy  micro pc i Daphile. Kolumny to Monitor Audio Silver S300.
Przez kilka tygodni w drodze barteru miałem możliwość cieszyć się streamerem z wbudowanym dac z bardzo wysokiej półki. Sprawdzałem go zarówno z własnym daciem jak i bezpośredni z wzmacniaczem.
Moja ulubiona muzyka zabrzmiała zupełnie inaczej, dokładniej muzykalniej i ciszej. Pojawiły się  sublimacje, finezja. Szok!
Słucham dużo muzyki klasycznej, troche jazzu i elektroniki, ambientów.
Problem  w tym że  wartość urządzenia  McIntosh znacznie przekracza sumę mojego sprzętu.
Proszę Was zatem o radę, czy jest szansa na zakup takiego urządzenia które chociaż w połowie dorówna McIntoshowi? 
Planuję kwoty umiarkowane adekwatne do posiadanego zestawu, czy to może być ich suma? Raczej nie, ale już zamiana Daca i dołożenie do kwoty już tak.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o sugestie

Z tej relacji nie wynika, nie wiadomo, czy roznica wynikala z tego, ze stremerem byl McIntosh zamiast PC, czy z tego, ze lecialo to przez rozne przetworniki DAC.

Czy streaming z McIntosha puszczony przez DAC d100 tez byl tak wiele lepszy?
W dniu 1.11.2023 o 19:12, Grzegorz Cz. napisał:

Planuję kwoty umiarkowane adekwatne do posiadanego zestawu

Podaj konkretny budżet. Inaczej nie da się czegoś doradzić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 1.11.2023 o 19:12, Grzegorz Cz. napisał:

Gustard R26 i pozamiatane. Pewnie jest lepszy od McIntosha. 

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Przecież jest w temacie tak szybko się zmieniło?

Wcześniej nie było ceny w temacie

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 4 tygodnie później...
W dniu 3.11.2023 o 09:20, xajas napisał:

Z tej relacji nie wynika, nie wiadomo, czy roznica wynikala z tego, ze stremerem byl McIntosh zamiast PC, czy z tego, ze lecialo to przez rozne przetworniki DAC.

Czy streaming z McIntosha puszczony przez DAC d100 tez byl tak wiele lepszy?

zdecydowanie był lepszy

Postanowiłem ożywić temat. Ostatnio miałem okazję przetestować Eversolo DMP6 oraz kombinację Audio GD R2R - USB PC i Foobar, które były bardzo chwalone.

Początkowo oba urządzenia zrobiły na mnie świetne wrażenie, przekazując muzykę w sposób, który mnie zaskoczył. Niestety, to doświadczenie było krótkotrwałe. Z biegiem czasu jakość dźwięku ewoluowała w nieprzyjemnym kierunku – stawał się drażniący, męczący, a zwłaszcza w przypadku Eversolo, bywał nieprzewidywalny. Nadmiar dostępnych ustawień sprawiał, że trudno było utrzymać porządek, co prowadziło do chaosu.

Teraz przechodzę do testów urządzenia Lumina, gdzie znalazłem kilka potencjalnych opcji odsłuchu.

Na razie bez konkretnego wniosku.

Edytowane przez Grzegorz Cz.

Nie daj się tylko zbyt szybko zauroczyć pięknymi wokalami Lumina. Dzieje się to kosztem utraty sporej ilości szczegółów, tzw rozdzielczości. Miałem u siebie Lumina T2 i wokale piękne, reszta w porządku choć bez szału jak za taką kasę. Legenda Lumina opiera się właśnie na brzmieniu wokali. Wszystko było by pięknie, gdyby nie drastycznie ograniczona rozdzielczość. Streamer za 20 tyś nie może mieć pięknej średnicy tylko dzięki temu, że wycina szczegóły z nagranej muzyki. Podobno wszystko w Luminie co ma w nazwie "3" ma już poprawioną rozdzielczość l czym się wszędzie chwalą, co tylko potwierdza moje spostrzeżenia, że wszystko przed "3" jest słabe. Trójki już nie słuchałem