Skocz do zawartości
IGNORED

Denon Pma520 vs Pma860 - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Jestem nowy tutaj na forum, chciałem zapytać osoby obeznane w temacie.

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza Denon a konkretnie chodzą mi po głowie dwa modele jak w temacie (pma 520, 860)

Proszę o informację czy różnice w brzmieniu 520 i 860 są znaczne? Bo wizualnie 860 o wiele ładniejszy jak dla mnie :)

Generalnie poszukuję wzmacniacza grającego ciepło, z dobrym basem i nie drażniącą górą.

Kolumny u mnie to Heco Music Style 500, salon ok 25m². Do tej pory mam amplituner Onkyo Tx8150 ale jest trochę zimny w brzmieniu w mojej ocenie ma trochę mało niskich częstotliwości a co najważniejsze funkcje sieciowe (z których korzystamy) nie są górnych lotów, ciągle się zawieszają i działają na nerwy. 

Dlatego wpadłem na pomysł że kupię sobie jakiś dobry wzmacniacz + zewnętrzne urządzenie z funkcjami sieciowymi, ewentualnie bluetoothem i w taki sposób zbuduje swoje nowe stereo. 

Bardzo proszę o opinię na temat wzmacniaczy Denon i ewentualnie na co zwrócić uwagę przy zakupie, bo wiadomo są to konstrukcje które mają swoje lata więc żeby też się za bardzo nie władować w niepotrzebna wydatki na naprawy.

Za pomoc z góry dziękuję :) 

https://www.audiostereo.pl/topic/165398-denon-pma520-vs-pma860-opinie/

Tu bym raczej kupował wg. PESELU 😉 i wagi, a obie te konkurencje wygrywa 860'

Jednak gdybyś miał trochę gumowy budżet, to polecam pewien amplituner.

11 kg, 2 x 100W i pilot. Bas i dynamika w gratisie 😉 ale to amplituner ...

Poza tym dwa razy młodszy od Denonów, więc droższy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Który amplituner polecasz? 🙂 generalnie nie wykluczam takiej opcji jednak poczytałem troszkę o starych Denonach i jednak mnie zastanawiają.....

Więc mówisz że 860 wygrywa z 520? A pod względem podstawy basowej jak wypada to porównanie? Czytałem chyba tutaj na forum że 860 jest zimne w brzmieniu... Kurcze im więcej czytam tym mnie wiem 😐

Sam ich PESEL wskazuje, że może być słabo z basem, i należało by przejrzeć

choćby podstawowe duże pojemności w zasilaczu.

Polecam Yamahę RX 797 - sam kupiłem parę lat temu jeżdżąc 150 km w jedną 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fakt, że Denon, szczególnie silver jest ładniejszy 😉 od Yamahy, ale za samo zdalne 

warto trochę dołożyć

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawa propozycja, wezmę pod uwagę. Jak chodzi o kwestie Denona to jednak dalej mnie on zastanawia. Czy faktycznie egzemplarz sprawny zabrzmi lepiej od mojego Onkyo.... Może ktoś mi coś  podpowie jeszcze w tym temacie 😁

Z drugiej strony z tym peselem to już sam też nie wiem. Bo np. Mój aktualny sprzęt ma kilka lat a jednak gdzieś z tym basem nie do końca... Dla porównania mam też mój pierwszy, baaardzo stary zestaw stereo kupiony ok 25lat temu (Onkyo Ls-A7) i pomimo wieku bas i ogólnie dzwiek ma świetny. Po podłączeniu do niego moich kolumn Heco widzę jakie braki w brzmieniu ma tx8150 i ile te kolumny są w stanie dać z siebie. Pomimo niewielkiej mocy brzmienie jest soczyste, doł jest mocny soprany takie jak trzeba.  Niestety stary Ls-A7 ma już powypalane wyświetlacze, ogólnie sprzęt swoje już zrobił więc jest już na zasłużonej "emeryturze"

Dlatego właśnie powstał ten temat, że może jednak jakiś starszy wzmacniacz lub amplituner da mi lepszy dźwięk od Tx8150 🙂

Edytowane przez Mar11111

To masz taki wyimek z testu w HiFiclass

miłośnikom potężnego basu, zwłaszcza tym, co lubują się w słuchaniu dużych składów symfonicznych, polecałbym łączenie Onkyo TX-8150 z aktywnym subwooferem. 

co już na wstępie powinno trochę dać do myślenia. Miałem TX 8220 i było podobnie.

Żeby uzyskać jako-taką równowagę musiałem dokładać barwą trochę basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawa informacja. Czyli generalnie ten model nie słynie z mocnego basu....

Dużych składów symfonicznych nie słucham ale lubię mocny bas 🙂

Muszę coś wymyśleć, czekam puki co na jakieś opinie na temat 520 i 860 

Edytowane przez Mar11111

Nie wiem jak pma-860, ale amplitunery stereo Denona z tamtych lat, czyli początku 90tych, wysokie modele , grają bardzo dobrze, ciepło,  z solidnym basem , naturalnie 

Mowa o dra-935r i dra-825r , bo z tymi miałem przyjemność

Gdzieś czytałem że 935r ma końcówkę mocy taką jak w pma-1060  

A są tańsze bo to amplitunery, a ludzie wolą generalnie wzmacniacze 

W odróżnieniu od wzmaka 860 czy 1060 mozna nimi sterowac pilotem

Edytowane przez costa brava

Musi być koniecznie ten staruszek PMA-860. Nie lepiej poszukac nowszego PMA-735r, 1055r czy tam podobnych. Mają sterowanie z pilota, są nowsze i lepiej brzmią. 

Ile chcesz w ogóle wydać na ten wzmacniacz?

520 to w ogóle archeologia, chyba że mówisz o nowym AE co nie zmienia faktu że oba słabe. Praktycznie podstawowa seria. 

?👈

9 godzin temu, rafal735r napisał:

Praktycznie podstawowa seria. 

+1
Lepiej dołożyć i kupić coś lepszego na dłuższy czas… 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Te staruszki czasem lepiej się trzymają niz te o dekadę młodsze  juz z tego wieku 

Te nowsze Denony 735r, 1055r i 1500r oraz późniejsze grają juz jaśniej ostrzej, nie każdemu to się wpasuje i spodoba

1 godzinę temu, costa brava napisał:

Te staruszki czasem lepiej się trzymają niz te o dekadę młodsze  juz z tego wieku 

Te nowsze Denony 735r, 1055r i 1500r oraz późniejsze grają juz jaśniej ostrzej, nie każdemu to się wpasuje i spodoba

Moim zdaniem grają równiej, a nie jaśniej. Poza tym taka seria x60 gra inaczej od np x20 czy x80R. 20 są zamulone, 80 mają przeładowany bas. Ale co kto lubi. 

?👈

Ze starymi Denonami jest ten problem, że trzeba je robić ten brud na stykach w przełącznikach, potencjometrach czy przekaźnikach ma negatywny wpływ na dźwięk o czym się mogłem przekonać,  na plus stary Denon jest na kondach Niponna czarne Chemicony raz, że są wytrzymałe dwa one chyba nawet nie są w torze audio recap jest tam praktycznie zbędny.

Jeśli porównujesz model 520ae to zdecydowanie model 860 kładzie go na łopatki.

520 nie ma rozdzielczości nie ma kontroli i nie ma barwy. To był jeden ze słabszych modeli tego producenta

Nie , to raczej chodzi o tego staruszka z serii 520, 720, 920, 1520 z przelomu lat 80tych i 90tych, poprzednika serii 560 , 860, 1060, 1560

Tak tak chodzi o staruszka absolutnie nie o EA.... Dalej się zastanawiam kurcze nie wiem jak ugryźć temat. Ale coś ostatecznie na pewno wymyślę.

Moje Onkyo 8150 ponoć też gra równo, poprawnie...  W mojej ocenie zbyt poprawnie, ostatecznie brakuje mu tego "czegoś" polotu, muzykalności, "mięsa"

W dniu 16.11.2023 o 21:06, rafal735r napisał:

Musi być koniecznie ten staruszek PMA-860. Nie lepiej poszukac nowszego PMA-735r, 1055r czy tam podobnych. Mają sterowanie z pilota, są nowsze i lepiej brzmią. 

Ile chcesz w ogóle wydać na ten wzmacniacz?

520 to w ogóle archeologia, chyba że mówisz o nowym AE co nie zmienia faktu że oba słabe. Praktycznie podstawowa seria. 

Na wzmacniacz w zasadzie mogę mieć ok 1000-1500zł. Chce kupić coś z duszą, coś co spowoduje że będę słuchał muzyki z przyjemnością. 

A nie tak jak z przypadku tx8150.... Ze niby kurde fajnie ale jednak to nie to, jednak to jakieś zimne i do bólu poprawne 😉

To może lepiej rozejrzeć się za marantz PM8000. Gra cieplej od Denona. Nieco mniej dynamiki, za to przyjemniejszy na dłuższe słuchanie. 

?👈

Najlepiej byłoby postawić w domu do porównania ale niestety to praktycznie nierealne jest więc postanowiłem zapytać na forum. 

Szczerze powiem to nie wiedziałem że 860 jest konstrukcyjnie nowszy od 520 😉

Czytałem kilka opinii o pma520... ze fajnie gra, że dobry bass itd. 

Kurcze ten pma1055r wizualnie świetnie mi pasuje, kawał wzmacniacza ale jednak chce wykluczyć sprzęt jasno, ostro brzmiący 

6 godzin temu, rafal735r napisał:

To może lepiej rozejrzeć się za marantz PM8000. Gra cieplej od Denona. Nieco mniej dynamiki, za to przyjemniejszy na dłuższe słuchanie. 

Kurcze całkiem spoko opcja.... Tylko czemu nie ma funkcji Loudness? 😞 Jakoś ze starych czasów lubię ten przycisk 😁

Loudness to nic dobrego. Jak odzwyczaisz się od tego, zauważysz ze na srednicy jest tyle przekazu i informacji, które Ci umykaly że sam będziesz się zastanawiał po co tego używałeś. Możesz zawsze dołożyć na maks bass i treble i na to samo wyjdzie. 

2 godziny temu, Mar11111 napisał:

Najlepiej byłoby postawić w domu do porównania ale niestety to praktycznie nierealne jest więc postanowiłem zapytać na forum. 

Szczerze powiem to nie wiedziałem że 860 jest konstrukcyjnie nowszy od 520 😉

Czytałem kilka opinii o pma520... ze fajnie gra, że dobry bass itd. 

Kurcze ten pma1055r wizualnie świetnie mi pasuje, kawał wzmacniacza ale jednak chce wykluczyć sprzęt jasno, ostro brzmiący 

Daj już sobie spokój z tym 520. Jak już ładować się w tą starą serie to tylko top model 1520 albo 920. Choć to też nic dobrego. 

?👈

To już nie ogarniam 🤔 1520 i 920 to też nic dobrego??? 

Na tą chwilę (sumując rozmowę) na tapetę biorę:

Pma520 (jednak coraz słabiej)

Pma860

Pma735r/1055r (jednak są opinię za zimny)

Marantz Pm8000

I ewentualnie Amplituner

Dra935/825

Yamaha RX797

Oczywiście wszystko zależne od dostępności i stanu sprzętu bo z tym bywa różnie ...

Są m.in serie x20, x60, x80 itp. Wspomniany przez ciebie 520 to drugi model. Był PMA-320,520,720,920 i 1520. I tak dalej. PMA-560, 860, 1060... Dla mnie one grają przeciętnie. 

?👈

Tam jest taki dramat z lutami że nawet bym do nich nie podchodził. Modele z przełącznkiem grania w klasie A omijać szerokim łukiem.

Edytowane przez Marek.S
W dniu 25.11.2023 o 16:56, rafal735r napisał:

Loudness to nic dobrego. Jak odzwyczaisz się od tego, zauważysz ze na srednicy jest tyle przekazu i informacji, które Ci umykaly że sam będziesz się zastanawiał po co tego używałeś.

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

A ja mam jeszcze obecnie 560 o złego słowa powiedzieć nie mogę. W cenie używanego bardzo dobry. I zdecydowanie to brzmienie bardziej mi odpowiada od nowego 520/720ae.

Połapałem kiedyś na 1560 ale wołają za niego za dużo już. Wariatem jestem do pewnej granicy 

Zamówiłem na test PMA980 i 735.... Porównam w domu z moim Onkyo i będę wiedział. Szczerze to mam nadzieję że 735 bardziej mi "siądzie" bo nowszy i jak chodzi o wymiar (u mnie to akurat trochę ważne jest) to głębokość ma ok 34cm a nie 40cm jak 980.... 

Nooo ale jak padnie na 980 to też będę zadowolony bo już mi mózg paruje z powodu tych wzmacniaczy 😁😁😁

Obstawiam że wygra 980 🙂

W dniu 1.12.2023 o 14:34, Piotr Sonido napisał:

A ja mam jeszcze obecnie 560 o złego słowa powiedzieć nie mogę. W cenie używanego bardzo dobry. I zdecydowanie to brzmienie bardziej mi odpowiada od nowego 520/720ae.

Połapałem kiedyś na 1560 ale wołają za niego za dużo już. Wariatem jestem do pewnej granicy 

Tak, do 1060 jeszcze trafiają sie w ludzkich pieniądzach,  1560 to juz przesada , aczkolwiek najwyzszy model to liczą na konesera 

Podobnie do 920 jeszcze idzie kupic za ludzkie pieniądze, a 1520 juz nie 

Edytowane przez costa brava
  • Pokaż nowe odpowiedzi