Skocz do zawartości
IGNORED

bardzo budżetowy odtwarzacz CD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Hi-fi interesuję się od niedawna i wiem mało, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego odtwarzacza. Z tego co przewertowałem fora i recenzje, żadne Technicsy nie wchodzą w gre 😉 oraz że, istotna jest dostępność lasera w przypadku awarii takiego staruszka. Z tego co znalazłem w moim budżecie (do 500zł) mieszczą się 4 w miarę okej odtwarzacze. Sony CDP-497 Sony CDP-711, Yamaha CDX-596 i CDX470. Który wybrać? Zależy mi na tym żeby jego ewentualna naprawa w ogóle się opłacała oraz brzmienie było chociaż powyżej minimum. Nie jestem audiofilem, a sam odtwarzacz i tak będzie grał z aktywnymi głośnikami Edifier R1280DBs. Z góry wielkie dzięki za cierpliwość i pomoc : )

https://www.audiostereo.pl/topic/165450-bardzo-bud%C5%BCetowy-odtwarzacz-cd/

A po co Ci CD ? Przecież to wszystko co masz na CD możesz mieć w streamingu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, RobG1974 napisał:

Ja Ci polecam Philipsa CD 930 lub 940 szukaj.

Cenowo faktycznie spoko, orientujesz się może jak z ich awaryjnością i dostępnością części zamiennych?

Ja mam 2 kupione, jeden na części. Jak cię interesuje to kolega z Gdańska będzie sprzedawał 940 (niestety będzie droższa, bo wersja z upgradem wymianą zegara i kondensatorów i buforem Wadi dla wyjść cyfrowych a 930 będzie tania jak chcesz kontakt to daj znać na PW  , bo sobie kupił Accu Dp-78 i sprzedaje te Philipsy i Denafripsa Pontusa (jego już chyba sprzedał)

Ja mam kontakt na pana Aleksandra z Limanowej, wszystkie cd mi tuningował, ale tez bardzo dobrze zna się na naprawach, tylko Pan strasznie zarobiony, trzeba być cierpliwym, on twierdzi, że problemem zazwyczaj nie jest laser, zwłaszcza w tych starszych dobrych szklanych wersjach, tylko elektronika i to często udaje się zrobić.

W dniu 18.11.2023 o 20:24, Piopio napisał:

Przecież to wszystko co masz na CD możesz mieć w streamingu.

Dopóki nie zniknie net lub artysta ze streamingu. Co to w ogóle za odpowiedź? Jeśli ktoś chce mieć cd to znaczy, że chce cd, a nie streaming.

W dniu 18.11.2023 o 19:56, hmbns2137 napisał:

Yamaha CDX-596

Na pewno dostępne są lasery do Yamahy. Co prawda chińczyki, bo oryginałów nie ma już od dawna (niech się nie zmyli napis original part), ale są. Co prawda najlepiej kupić od razu ze dwa lub trzy, bo nie zawsze zadziała. Poza tym taka Yamaha jest w zasadzie bezawaryjna. Ojciec przejął ode mnie 496 kupioną chyba w 2001 lub 2 roku i działa do dzisiaj.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Panowie a jak tam Tidal smiga? Bo z tego co widzę, to zarówno tutaj jak i na fb czytam dość często, że a to zacina, a to jakość coś nie tak, i tak w koło. Z cd tych problemów nie ma.  Masz plyty i odtwarzacz i cieszysz się nuzyką, zawsze.

3 godziny temu, Zamerstary napisał:

Panowie a jak tam Tidal smiga? Bo z tego co widzę, to zarówno tutaj jak i na fb czytam dość często, że a to zacina, a to jakość coś nie tak, i tak w koło. Z cd tych problemów nie ma.  Masz plyty i odtwarzacz i cieszysz się nuzyką, zawsze.

Zacina się na iFi Zen Stream 😉 Na innych urządzeniach działa bez problemu. Zawsze można sobie kupić bezproblemowy Qobuz z jakością Hi-Res.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Budżetowo Harman Kardon DVD-22, lasery dostępne. Można poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można go też wykorzystać jako transport Cd po Coaxialu, też całkiem nieźle sobie radzi w takiej funkcji. Przy okazji można obejrzeć koncert na DVD🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo niektórzy mają fajną kolekcję płyt i lubią mieć coś na własność 🙂 Też mam streaming, ale wolę wieczorem odpalić sobie płytę CD i posłuchać w dobrej jakości oglądając przy okazji książeczki 🙂

50 minut temu, Piopio napisał:

Zacina się na iFi Zen Stream

Nic mi się nie zacina na iFi Zen Stream.

58 minut temu, Piopio napisał:

Zawsze można sobie kupić bezproblemowy Qobuz z jakością Hi-Res.

Nie za 500zł. To znaczy abonament można sobie kupić, a gdzie coś na czym to sensownie odtworzyć?

20 minut temu, spokojnie napisał:

Nic mi się nie zacina na iFi Zen Stream.

Nie za 500zł. To znaczy abonament można sobie kupić, a gdzie coś na czym to sensownie odtworzyć?

WiiM Mini 😉 

Miałem Sony cdp315, do dziś syn używa - bezawaryjny od nowego ('98). Mam Yamahę cd496, kupiłem kiedyś za 5 dych z uszkodzonym laserem- wymiana na chinola i już parę lat działa w warsztacie do tła, ostatnio trochę rzadziej, bo gram tam wygodniej, z plików. Miałem Pansa DVD s35, grał jak rasowy, budżetowy cd. Miałem Denony, zarówno starszy, chyba 735, grał bdb, jak i nowszy 520ae, też ok. Denony są na mech. Sanyo. Ogólnie, z awaryjnoscią CD, u siebie nie miałem problemów. Yamaha miała też śmieszną usterkę - nie chciała wypluwać pustej tacki, z płytą bez problemu. Pomogła wymiana paska szuflady.

10 minut temu, Piopio napisał:

WiiM Mini 😉 

Wiim Mini około 400 zł, więc z 500 zł zostaje na 2,5 miesiąca abonamentu Quobuz po 10,83 dolca miesięcznie. Jak już coś na te Edifiery to Spotify po BT a nie HiRes.

Poza tym kolega pytał o odtwarzacz CD, więc tego się trzymajmy.

W dniu 21.11.2023 o 06:23, Zamerstary napisał:

Nie mam FB. Mam Tidala MAX - śmiga bardzo dobrze.

Mam streamer Taga 10 TWA-10B- połączony kablem z netem.

Który przekazuje do DACA DA-300 również Tagi.

Nic nie tnie.

Dźwięk bardzo mi odpowiada z tego zestawu. Po całym dniu pracy, wieczorem to ulga i relaks.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra