Skocz do zawartości
IGNORED

Wybrakowany Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

Syn udostępnił mi korzystanie ze Spotify. Już w pierwszych dniach użytkowania można zauważyć trzy kategorie braków:

1. Brak całych albumów lub nawet jak się wyświetlają niemożność ich odsłuchania. Przykład poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niemożliwe jest włączenie odtwarzania tego albumu. Po wciśnięciu zielonego, okrągłego przycisku play zaczyna mi grać jakiś kawałek Vollenveidera. Jest to dziwne bo album był dystrybuuowany w Europie przez niemiecką wytwórnię Kukuck.

2. Niekompletne albumy czyli brakuje jednego lub więcej utworów z oryginalnej płyty.

Poniższy album liczy 12 kawałków w oryginale a wersja bonusowa 15 piosenek. Na Spotify jest tylko 10 piosenek.

Screenshot_20231211_203512_Spotify.thumb.jpg.f68eebba5f3480c3adb250b4f59c7c0a.jpg

3. Poobcinane/poskracane utwory w obrębie albumu. Tu problem zasygnalizował użytkownik @raj222 w temacie dotyczącym albumu "The Wall" zespołu Pink Floyd.

Bardziej to przypomina śmietnik niż porządny serwis streamingowy. Przy części twórców jest bardzo uboga oferta w stosunku do tego co nagrali.

Na innych serwisach stremanigowych, z których korzystacie też to tak wygląda ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/165705-wybrakowany-spotify/

Nie, absolutnie nie, mówię o Deezer. Jeśli są jakieś stare płyty mniej popularnych zespołów, to może ich nie być, jeśli nie było reedycji. Mimo tego, że oferuje jakości FLAC, to zdarza się, że jakieś albumy są w jakości mp3 ale to raczej rzadkość (np. niektóre płyty Lao Che). Poza tym, wszystko jest ok.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Spotify idzie na ilość nie na jakość, ja akurat z bogactwa dość niszowych nagrań korzystam. Problem przytrafił mi się tylko raz.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Przecież to nie Spotify wybiera i dobiera muzykę. Pretensje trzeba kierować do dostarczyciela treści. Do wytwórni lub kogoś, kto ma prawa do utworów. To jakby winić kino, że obraz wpada w zieleń albo w niebieski. Grają na sali, co dostali.

Trzeba zgłosić i Spotify przekaże dalej. Gdyby Spotify samo dodawało te tysiące albumów i miliony utworów dziennie, to by mieli siedzibę wielkości małego miasta. Dają narzędzie i inni zasilają zasoby - analogicznie jak np. YouTube.

Wydań danego albumu jest tyle, że mało kto się w tym łapie. To, że jeden uzytkownik zna to konkretne wydanie nie znaczy, że innemu jakieś skrócone czy wydłużone nie będzie przypominać mu tego z kaset magnetofonowych : )

Edytowane przez Wuelem

Ja tam nie dostrzegłem takowych problemów. A korzystam sporo na słuchawkach. 

Chodź usunięto albumy które słuchałem . Teraz ich brak. 

Jednak to zapewne wina dystrybutora, wydawcy niż samej zielonej platformy. 

Tak czy siak przerzuc się na coś innego. Chodź nie wiadomo czy tam będą wspomniane albumy

7 minut temu, Elbing napisał:

@Piotr Sonido pytam o sytuację, kiedy album jest a nie mogę go odsłuchać.  Na szczęście preferuję fizyczne nośniki.

W takiej sytuacji jeszcze do tej pory nie miałem. Zdarzyło mi się że był album i po pewnym czasie go po prostu nie było oraz że wewnątrz danego albumu miałem wyszarzone niektóre utwory i wówczas playlista je przeskakiwała. 

Być może twoja sytuacja jest związana z tą drugą opisywaną przeze mnie że wszystkie utwory zostały wymazane z tej platformy a cały album jeszcze nie.

Z tego co kojarzę Nie wiem nie znam się ale to nie jest wina jedynie zielonej platformy tylko dystrybutora producenta właściciela płyty i tak dalej

3 godziny temu, Elbing napisał:

@Piotr Sonido pytam o sytuację, kiedy album jest a nie mogę go odsłuchać.  Na szczęście preferuję fizyczne nośniki.

Właściciel praw autorskich wycofał możliwość odtwarzania materiału muzycznego ale w opcjach informacji o muzyce nie jest ta informacja kasowana i tak np. są albumy z niegrającymi utworami co by na słuchaczu wymusić zakup plików lub fizycznego nośnika

Ot taki bandytyzm w biały dzień, najpierw przyzwyczajają cię do jednego dobrego utworu a później przymuszają do kupowania pozostałej g. muzyki z danej płyty

Przypominam że czasy kiedy nagrywano bardzo dobre całe płyty już się dawno skończyły

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teraz, ASURA napisał:

Właściciel praw autorskich wycofał możliwość odtwarzania materiału muzycznego ale w opcjach informacji o muzyce nie jest ta informacja kasowana i tak np. są albumy z niegrającymi utworami co by na słuchaczu wymusić zakup plików lub fizycznego nośnika

M jeden taki przypadek, na szczęście jest na Bandcamp, a Daphile ma stosowną wtyczkę. Co ciekawe przez wielu jest to płyta uznawana za najlepszą tego zespołu. Ehhh... ten wolny rynek.

2 minuty temu, ASURA napisał:

Przypominam że czasy kiedy nagrywano bardzo dobre całe płyty już się dawno skończyły

Nie, absolutnie się z tym nie zgadzam.

Zauważyłem problem znikających utworów (poszarzałych) wśród zespołów, które po latach się skonfliktowały i wykonawcy oraz kompozytorzy prowadzą jakieś spory prawne. Więc można domniemywać, że problem ma raczej charakter prawny, handlowy itp., a nie techniczny.

Edytowane przez paww

Spotify technicznie działa ok, trochę za dużo tam "wodotrysków" i trzeba się tego nauczyć.

Mnie tylko brakuje opcji gdzie na całym ekranie monitora -laptopa była by aktualnie grana płyta plus duży pod spodem tytuł utworu, taka stara duża okładka z "vinyla" XXI wieku

5 godzin temu, ASURA napisał:

Ot taki bandytyzm w biały dzień, najpierw przyzwyczajają cię do jednego dobrego utworu a później przymuszają do kupowania pozostałej g. muzyki z danej płyty

Z drugiej strony nas przyzwyczajają jak słusznie zauważyłeś a materiałów w sieci jest cała masa. Jak nie kupimy to materiał wróci na platformę inaczej nawet tych nędznych centrów nie dostaną.

4 godziny temu, paww napisał:

Zauważyłem problem znikających utworów (poszarzałych) wśród zespołów, które po latach się skonfliktowały i wykonawcy oraz kompozytorzy prowadzą jakieś spory prawne. Więc można domniemywać, że problem ma raczej charakter prawny, handlowy itp., a nie techniczny.

Tak tak zdecydowanie

4 godziny temu, ASURA napisał:

Spotify technicznie działa ok, trochę za dużo tam "wodotrysków" i trzeba się tego nauczyć.

Mnie tylko brakuje opcji gdzie na całym ekranie monitora -laptopa była by aktualnie grana płyta plus duży pod spodem tytuł utworu, taka stara duża okładka z "vinyla" XXI wieku

A to akurat mi taka funkcjonalność kompletnie nie przydatna by była. Nie wyobrażam sobie słuchać muzyki i patrzeć cały czas na okładkę i to tym bardziej na monitorze.

Jak już patrzę na ekran to na monitorze mam inne rzeczy do wyświetlenia. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:
4 godziny temu, ASURA napisał:

A to akurat mi taka funkcjonalność kompletnie nie przydatna by była. Nie wyobrażam sobie słuchać muzyki i patrzeć cały czas na okładkę i to tym bardziej na monitorze.

Jak już patrzę na ekran to na monitorze mam inne rzeczy do wyświetlenia

Ale ja często mam trzy monitory różnej wielkości w zasięgu wzroku i w dedykowanym do Streamingu chciał bym być non stop na bierząco szczególnie kiedy poszukuję nowe nie zbadane rejony muzyki. Jest wtedy bardzo dużo przerzucania materiału muzycznego i odrzucania nie interesującej muzyki a w tym czasie na pozostałych ekranach robię różne inne rzeczy...

Takie z nabożeństwem jak na koncercie to mam wieczory sobota niedziela, wiesz lepszy prąd, niższy hałas tła i takie inne sprawy

Inaczej np. w tym roku nie dał bym rady przesłuchać tak dużej ilości muzyki

3 minuty temu, ASURA napisał:

Ale ja często mam trzy monitory różnej wielkości w zasięgu wzroku i w dedykowanym do Streamingu chciał bym być non stop na bierząco szczególnie kiedy poszukuję nowe nie zbadane rejony muzyki. Jest wtedy bardzo dużo przerzucania materiału muzycznego i odrzucania nie interesującej muzyki a w tym czasie na pozostałych ekranach robię różne inne rzeczy...

Takie z nabożeństwem jak na koncercie to mam wieczory sobota niedziela, wiesz lepszy prąd, niższy hałas tła i takie inne sprawy

A nie spoko ja cię doskonale rozumiem. Twoje potrzeby twoje oczekiwania. Mówię tylko z mojej perspektywy. Być może tak samo do tego podeszli inżynierowie w Spotify. Nie wiem nie znam ich.

Spróbuj do nich napisać a nóż nie jesteś pierwszy czemu przydałaby się taka funkcjonalność

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A nie spoko ja cię doskonale rozumiem. Twoje potrzeby twoje oczekiwania. Mówię tylko z mojej perspektywy. Być może tak samo do tego podeszli inżynierowie w Spotify. Nie wiem nie znam ich.

Spróbuj do nich napisać a nóż nie jesteś pierwszy czemu przydałaby się taka funkcjonalność

Ja tam już wolał bym żeby był bezstratny streaming, trzy lata już się odgrażają i woda w usta; może na tą gwiazdkę?

W sumie jest to potężna inwestycja w bazie danych jak ktoś z oszczędności lub głupoty (tak jak w Radio Kraków) archiwizował oryginały w formatach stratnych (Radio Kraków w MP3 bezcenne taśmy magnetyczne z twórczością choćby piwnicy pod Baranami poszły na śmietnik wtedy przy przenoszeniu siedziby)

21 minut temu, ASURA napisał:

Ja tam już wolał bym żeby był bezstratny streaming, trzy lata już się odgrażają i woda w usta; może na tą gwiazdkę?

W sumie jest to potężna inwestycja w bazie danych jak ktoś z oszczędności lub głupoty (tak jak w Radio Kraków) archiwizował oryginały w formatach stratnych (Radio Kraków w MP3 bezcenne taśmy magnetyczne z twórczością choćby piwnicy pod Baranami poszły na śmietnik wtedy przy przenoszeniu siedziby)

A no to ja też. Czekam i czekam dlatego że zdecydowanie wolę interfejs zielonej platformy niż czarnej. 

O widzisz to nawet nie wiedziałem A ciekawa informacja bo jestem z Krakowa i mam tam koleżankę. Słabo 

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Szczerze wątpię. Ze wszystkich platform streaming-owych Spotify jest tym, który idzie na ilość a nie jakość. Obstawiam, że większość użytkowników na hasło "format bezstratny" odpowiedziałoby "ale o co chodzi?" Inwestycja ogromna i chyba by się nie opłaciła. Zamiast rewolucji spodziewam się raczej trwającej kilka lat ewolucji, gdzie nowy materiał będzie bezstratny, a stary tylko nieliczne i popularne albumy.

A w sumie w moim wieku 18kHz to już cisza absolutna, ważne że często obok remasterów są też stare bez kompresji dynamiki. Bo lepszy oryginał nawet w mp3/128, niż hires ze skompresowaną dynamiką. 

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że większość użytkowników na hasło "format bezstratny" odpowiedziałoby "ale o co chodzi?"

No ja zapytam. A po co to?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 minuty temu, Misio38 napisał:

No ja zapytam. A po co to?

No właśnie, jeszcze by się umcy-umcy muliło jakby nadajniki 5G były zapchane.

7 minutes ago, ASURA said:

Po co ślepemu tłumaczyć o kolorach, tak lubi to niech tak ma...

Słusznie, lepiej nic nie pisz, bo znowu mógłbyś kogoś wprowadzić w błąd

18 minut temu, ASURA napisał:

Po co ślepemu tłumaczyć o kolorach, tak lubi to niech tak ma...

Dokładnie! Typowy klient Spotify przejścia na format bezstratny by nie zauważył, a jakby mu się muzyka zacięła bo porzebny 5x szybszy transfer, to zuważyłby bez wątpienia.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie! Typowy klient Spotify przejścia na format bezstratny by nie zauważył, a jakby mu się muzyka zacięła bo porzebny 5x szybszy transfer, to zuważyłby bez wątpienia.

Myślisz że jak filmy 4k z Aple się nie ścinają u mnie to muzyka w 24Bit/192kHz już powinna🤔

Nie interesują mnie innych preferencje, trzeba im dać żyć a nie nachodzić mnie tak jak bum

3 minutes ago, ASURA said:

Myślisz że jak filmy 4k z Aple się nie ścinają u mnie to muzyka w 24Bit/192kHz już powinna🤔

Nie interesują mnie innych preferencje, trzeba im dać żyć a nie nachodzić mnie tak jak bum

A myślisz, że kogoś interesuje twoje zdanie, zwłaszcza, że co chwilę wprowadzasz innych w błąd?

😄

12 minut temu, ASURA napisał:

Z internetem komórkowym bywa różnie.

15 minut temu, ASURA napisał:

Nie interesują mnie innych preferencje

Ale Spotify interesują.

16 minut temu, ASURA napisał:

trzeba im dać żyć a nie nachodzić mnie tak jak bum

Czyli wprowadzając ofertę dla Ciebie, Spotify musiałoby wprowadzić ofertę dla nich. Oznaczałoby to np podwojone serwery... chyba nie prędko się doczekamy.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Z internetem komórkowym bywa różnie.

Ale Spotify interesują.

Czyli wprowadzając ofertę dla Ciebie, Spotify musiałoby wprowadzić ofertę dla nich. Oznaczałoby to np podwojone serwery... chyba nie prędko się doczekamy.

Ale przecież nie korzystasz z Spotify, w czym problem?

• Pokaż nowe odpowiedzi