Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Dynaudio x32 na Evoke 20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy wymiana Excite x32 na Evoke 20 wniesie coś dobrego? Pomieszczenie ponad 30mkw ale kąt do słuchania muzyki to kwadrat o powierzchni około 10mkw otwarty z jednej strony na resztę salonu. Kolumny rozstawione w trójkącie 2m. X32 spisują się świetnie w tych warunkach. Chciałem spróbować podstawek ale nie wiem czy jest sens i czy w ogóle Evoke 20 to będzie jakiś słyszalny progres. Reszty toru nie podaję bo dobrze mi gra z Dynaudio. 

https://www.audiostereo.pl/topic/165826-wymiana-dynaudio-x32-na-evoke-20/

Nowe Evoke są praktycznie sonicznie identyczne z poprzednią serią Excite. Porównywałem X14 z Evoke 10 i X18 z Evoke 20 i jedyna różnica to niskie rejestry. Evoke ma go więcej i ma minimalnie lepszą kontrolę.

Ze starszych Excite słyszałem tylko X16 i tutaj wysokotonówka minimalnie odstawała do X14.

Generalnie nie licz na wielki skok jakościowy, stracisz na basie na pewno, no chyba że teraz masz go za dużo. Wysokie minimalnie są lepsze.

Ja przy tym metrażu nie męczył bym się z monitorami, po co zaklinać fizykę.

Dzięki za odpowiedź 🙂 w takim razie Evoke odpada. Zostaje z podlogowkami. Będę polował na x34, które są ładniejsze i ponoć trochę poprawione względem x32. Pozdrawiam 

Edytowane przez Szymek_47295
12 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Excite x32 na Evoke 20

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz ale poniżej dychy znajdziesz Special Forty. I tu będzie słyszalny progres. Nie podajesz jednak elektroniki a przy tych kolumnach do dość kluczowy element. Te kolumny jako nowe są śmiesznie tanie patrząc na to co prezentują brzmieniowo w stosunku do dużo droższej konkurencji. Ale żeby osiągnęły max swoich możliwości potrzebują odpowiednio dobrej i odpowiednio dobranej elektroniki. W innym wypadku efekty zmiany nie będą tak spektakularne jak powinny.

Cytat
10 godzin temu, daniel-de napisał:

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz

Chciałem wydać maks 6kzl. Nie posiadam specjalistycznej sali odsłuchowej, a warunki nie są idealne. Specjal Forty z dobrymi standami to koło 10kzl. Ponadto nie wiem czy miałyby wystarczającą ilość basu. Często słucham rocka i muzyki rozrywkowej, a Evoke 20 mają większy głośnik basowy. Do 10 k to chyba wolałbym Evoke 30 lub Spendor A7.

41 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Ponadto nie wiem czy miałyby wystarczającą ilość basu.

Nic bardziej mylnego. Rozumiem ograniczenia budżetowe ale jeśli chodzi o bas czy jego wystarczającą ilość to w tym aspekcie nie ma na co narzekać. Powiem więcej, te kolumny grają lepiej, niżej i obficiej basem niż wiele podłogówek w tej lub większej cenie. Nie słuchałem Spendorów A7 ale słuchałem modelu D7.2. We własnym salonie na własnym sprzęcie i bezpośrednio porównując z moimi Dynudio SF. A salon mam spory po ok 50m2. Na basie te dynki grają tak potężnie, że aż trudno uwierzyć, patrząc na ich kubaturę. A dodatkowo ten bas ma świetną rozdzielczość, zejście, kontrolę, barwę i jedynie na krańcach jest lekko zmiękczony. Te Spendory zostały daleko w tyle więc podejrzewam, że z modelem A7 nie będzie lepiej (choć może ten model jest inaczej zestrojony). Jeśli chodzi o samą "obfitość" basu to z Dynaudio SF mogą równać się Elac Vela 408, model niżej czyli 407 to już kastrat pod tym względem. 

Dzięki za odpowiedź 😉 może faktycznie warto w takim razie rozważyć Dynaudio SF 🙂 doskladac i tyle. Szczerze to chodzą za mną od dawna ale znowu musiałbym wzmacniacz wymieniać aby pokazały pełnie możliwości itp. A chciałbym zakończyć przerzucanie sprzętu. Obecnie mam Music Hall A70.2 który bardzo fajnie zgrywa się z x32 i pewnie pociągnie SF bez problemu ale nie wyciągnie z nich wszystkiego. 

W dniu 26.12.2023 o 20:30, Szymek_47295 napisał:

Music Hall A70.2

Ten wzmacniacz mocowo na pewno da radę. To są w miarę łatwe kolumny do napędzenia. Pytanie jednak czy nie będzie zbyt ciepło, zbyt mało jakościowej góry. Dynaudio SF na górze to aksamit i wzmacniacz nie może tego temperować. Tam jest jeden z najlepszych głośników wysokotonowych jakie słyszałem. I jeśli wzmacniacz go wykastruje to będą kluchy. Tu na pewno niezbędny jest odsłuch. 

Póki co zakupiłem x34 bo trafiły się w bardzo okazyjnej cenie i jestem zadowolony 😉 w przyszłości za 2-3 lata spróbuję na pewno tych Special 40. 

7 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Póki co zakupiłem x34 bo trafiły się w bardzo okazyjnej cenie i jestem zadowolony 😉 w przyszłości za 2-3 lata spróbuję na pewno tych Special 40. 

Gratuluję. Będzie Pan zadowolony. No i wygląd/konstrukcja w stosunku do X32 na duży plus. Wielce estetyczne paczki;) Zdradzisz, za ile kupiłeś?

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

1 godzinę temu, tomek11 napisał:

Gratuluję. Będzie Pan zadowolony. No i wygląd/konstrukcja w stosunku do X32 na duży plus. Wielce estetyczne paczki;) Zdradzisz, za ile kupiłeś?

450 Euro czyli 1950 zł za dwie paczki w bdb stanie. Jedna kopułka była wciśnięta ale udało się wyciągnąć i praktycznie śladu nie ma. 🙂 no i kolor, który zawsze mi się podobał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymek_47295

450€ za parę? 2 tysiące za paczki, które swego czasu cennikowo stały 9K... Dobry zakup, nie powiem. 

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

6 minut temu, tomek11 napisał:

450€ za parę? 2 tysiące za paczki, które swego czasu cennikowo stały 9K... Dobry zakup, nie powiem. 

Tak, za parę 🙂 dlatego kupiłem bez wahania. W zestawie maskownice w bdb stanie, zatyczki br, osłonki na tweetery oraz oryginalne białe worki Dynaudio. Normalnie stoją po 900 euro minimum.

Gratulacje, cieszę się Twoim szczęściem. A jak będziesz sprzedawać to wspomnisz o tym wgniecionym wysokotonowcu? 😀

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Godzinę temu, J4Z napisał:

Gratulacje, cieszę się Twoim szczęściem. A jak będziesz sprzedawać to wspomnisz o tym wgniecionym wysokotonowcu? 😀

Delikatnie widać więc nie ukryje tego 😄 

47 minut temu, J4Z napisał:

W ilu metrach słuchasz? Daj znać jak się znudzą. 

Salon z aneksem 35mkw ale kącik do odsłuchu to kwadrat otwarty z jednej strony około 10mkw. Kolumny rozstawione w trójkącie o bokach około 2m.