Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do telewizora do 2000 zł - soundbar, zasilacz czy aktywne?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chcę kupić audio do salonu (odsłuch 2 metry od sprzętu). Podłączone będzie to do telewizora. Zastosowanie 50/50 filmy/muzyka. Z tego powodu nie do końca wiem na co się zdecydować. Niby żaden soundbar w tym budżecie nie nadaje się do słuchania muzyki. Z kolei zestaw 2.0 podobno nie nadaje się do oglądania filmów. Na co byście się zdecydowali w tej kwocie? Może być coś używanego, ale łatwo dostępnego (tzn. nie jakiś model, którego na pewno na rynku wtórnym nie znajdę). Biorę pod uwagę takie opcje: soundbar, głośniki aktywne albo zestaw "mały zasilacz" (dość chińsko wyglądają te sprzęty) + pasywne głośniki. Z góry dzięki za pomoc:) 

Hej.  W 2k powinieneś się zmieścić z normalnym stereo+subwoofer. W kinie sub zrobi robotę a stereo do muzyki.

Soundbary Sony grają całkiem fajnie tylko te paździeżowe suby.

5 godzin temu, AL21 napisał:

Niby żaden soundbar w tym budżecie nie nadaje się do słuchania muzyki.

Tak samo jak żaden telewizor nie jest wartościowym źródłem sygnału audio

14 minut temu, piotrek7 napisał:

Tak samo jak żaden telewizor nie jest wartościowym źródłem sygnału audio

Liczyłem raczej na polecenie konkretnych modeli, no ale dzięki za info, domyślam się że można słuchać muzyki z lepszego źródła niż tv, aczkolwiek w moim budżecie ciężko chyba o dodatkowe urządzenie typu dac ze spotify, prawda? 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz go łączyć i po HDMI i po optyku, albo nieco większy 3A bo woofer już poważny.

Ja bym wybrał ten większy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, AL21 napisał:

Liczyłem raczej na polecenie konkretnych modeli, no ale dzięki za info,

Przykro mi ale taka jest prawda. Telewizor to beznadziejne źródło dźwięku dlatego budowanie wokół niego zestawu audio nie ma większego sensu. Im lepsze audio tym wyraźniej pokaże słabą jakość dźwięku. Dlatego soundbar ma tu większy sens niż klasyczne audio

Trochę słucham koncertów jazzowych czy klasyki z TV ( UPC ) i to zależy od realizacji,

bo zdarzają się gnioty jak z YT, a są świetnie zrealizowane - porównywalne z płytą CD.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A co sądzicie o wynalazkach pokroju fosi audio BT30D + np. ELAC Debut 2.0 B5.2? Zagrałoby to lepiej niż aktywne magnaty 2a czy gorzej? Brak hdmi może mógłbym jakoś przeboleć 

Brak wejścia cyfrowego też jakoś ? 😉 Chyba, że TV ma audio out na RCA ...

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Przykro mi ale taka jest prawda. Telewizor to beznadziejne źródło dźwięku dlatego budowanie wokół niego zestawu audio nie ma większego sensu. Im lepsze audio tym wyraźniej pokaże słabą jakość dźwięku. Dlatego soundbar ma tu większy sens niż klasyczne audio

Nie przesadzaj z ta beznadziejnością TV jako źródła dźwięku!

Przyzwoity TV podłączony złączem optycznym do wzmacniacza czy amplitunera brzmi całkiem przyzwoicie i dla ponad 99% ludzi wystarczająco dobrze.

Niekoniecznie trzeba na sprzęt AV wydać kilkaset tysięcy złotych, żeby był dobry.

Dla uważających inaczej proponuję najpierw wykonanie badania słuchu i porównania audiogramu z charakterystyką sprzętu, wyniki będą zadziwiające. 🙂

Zanim zaczniesz wysyłać innych do lekarza, zastanów się czy masz pojęcie, o czym piszesz i w konsekwencji masz cokolwiek (sensownego) do napisania. 

23 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zanim zaczniesz wysyłać innych do lekarza, zastanów się czy masz pojęcie, o czym piszesz i w konsekwencji masz cokolwiek (sensownego) do napisania. 

Możesz przytoczyć jakieś merytoryczne uzasadnienie tego, co Ty piszesz., a nie tylko slogany, na które nie masz uzasadnienia?
Ja akurat pojęcie i na dodatek doświadczenie  na temat elektroniki, akustyki i informatyki mam całkiem, duże i do tego profesjonalne.

Wykonanie  badania słuchu przy planowaniu dużych wydatków na sprzęt AV jest jak najbardziej sensowne i w pełni uzasadnione.

Tak na marginesie, badania słuchu nie wykonuje lekarz.

16 minut temu, Tokina napisał:

Możesz

Ooo, kolega tutaj? 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Ja tak samo jak Piotrek7 nie uważam telewizora za dobre źródło. 2000zł to za mało na stereo+sub. W efekcie ani nie będzie dobrego stereo, ani kina, bo przestrzenności zero(tyle, że łupnięcie w basie). Gdybym stał przed takim kompromisem, to bym wolał znaleźć jak najlepszy używany soundbar 5.1(nie są w kręgu moich zainteresowań, więc nie polecę modelu), bo obejrzysz dobrze film i w miarę posłuchasz muzyki. Ale budżet taki lichy, że rozumiem propozycje innych osób.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

• Moderatorzy

A ja bym polecił Sonos One. Mam w kuchni 22mkw i bardzo fajnie się sprawdza. Jako wartość dodaną, można uznać iż nie są to wyłącznie głośniki BT, ale również odtwarzacz strumieniowy ( i to bardzo stabilny) z obsługą większości serwisów muzycznych, również Apple Music (co jest rzadkością).

2 minuty temu, Tokina napisał:

A możesz jakoś to uzasadnić?

W skrócie: Dla TV priorytetem nie jest dźwięk, a ten ma sporo zniekształceń. Dlatego zbawienne często jest wyjście optyczne, które jakoby je odseparowuje.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

4 minuty temu, Czlowiek97 napisał:

Dla TV priorytetem nie jest dźwięk, a ten ma sporo zniekształceń.

Skąd takie informacje???

O jakich odbiornikach TV z takim dźwiękiem piszesz? 

Niedawno był temat na forum, w którym "eksperci" namówili człowieka do kupna streamera bo TV po optyku jako źródło dźwięku z Tidal to nieporozumienie. Człowiek streamer zakupił i.... różnicy w dźwięku nie usłyszał a "eksperci" rozeszli się w ciszy.

No i o czym to świadczy? O tym, że nie usłyszał różnic. Bo albo ma tak słabej jakości sprzęt audio albo tak słaby słuch. O niczym więcej. Równie dobrze można gadać z daltonistą o kolorach. Zielony czy brązowy?  W sumie jeden ch.....

Ukryta Zawartość

Polecam do filmu i do muzyki.

Da się kupić poniżej 2 tyś.

W tej cenie trudno będzie lepiej.

A wielu osobom ten poziom dźwięku wystarczy.

Ukryta Zawartość

Dla pewnej mi bliskiej osoby Altusy 110 + Pioneer A-676 grają na tyle dobrze, że od lat nie czuje potrzeby zmiany. Każda próba wytłumaczenia, że da się lepiej i nawet zostanie coś w kieszeni; kończy się tym samym. W sumie łatwiej nie mieć słuchu, bo łapiesz królika i masz z głowy. A że niektórzy są na dźwięk wrażliwsi, to sory. 

Źródło to jeszcze nie audiovoodoo jak kable za tysiące złotych.

Aaa telewizor, telewizorowi równy?

Być może jakiś flagowy Panasonic (nawet kilkuletni) będzie dobrze „grał” jako transport TIDAL/Spotify?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

W dniu 28.12.2023 o 18:33, AL21 napisał:

Na co byście się zdecydowali w tej kwocie?

Amplituner kina + zestaw głosników 5.1 .

Ja bym wybrał kolumny aktywne

Coś pokroju magnata, odpowiada mi ich dźwięk jest optymalnie dociążony masywny i rozrywkowy

Ewentualnie coś z rynku profesjonalnego jak aktywne monitory Na przykład Adam audio

Ewentualnie jeżeli ma to być system podłączony pod telewizor to dużo tańszy Logitech z906 i masz naprawdę fajne kino domowe za śmieszne pieniądze. Do tego można dokupić wiim mini i gotowe

• 1 miesiąc później...

Jestem 77 letnim emerytem. Od listopada do kwietnia "siedzę" przy telewizorze. Nie słucham muzyki i głównie oglądam filmy. Przy filmach obcojęzycznych - czyta lektor nie mam problemów ze zrozumieniem. Przy filmach polskich gdzie głos jest oryginalny przez aktorów mam duże problemy ze zrozumieniem dialogów. Niedawno robiłem sobie audiogram i mam ubytki na wysokoch i niskich częstotliwościach. Byłbym wdzięczny za polecenie mi urządzeń poprawiających zrozumiałość dialogów. Oczywiście niezbyt drogich - kieszeń emeryta. Bardzo proszę o konkretne modele. Telewizję oglądam z odległości poniżej 2 m w małym pokoju (mojej sypialni) o wymiarach 3 x 5 m. Ryszard

Gość

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

albo również niemal nowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi