Skocz do zawartości
IGNORED

Mocny wzmacniacz tranzystorowy o ciepłym brzmieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, też bym szukał po używanych Atollach i Musical Fidelity 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Leema Tucana I. Niełatwo o nią teraz.

Wersja II jest łatwiejsza do upolowania ale koszt niestety od 10 tys w górę.  Jest cios, jest energia i dużo ciepła. 

Leema albo ASR emiter. Lepsze ale pewniejsze. Z tym że pewnie będzie kłopot w dostaniu w założonym budżecie. 

Łatwiejsze w tej cenie to musical i atoll

19 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Cześć,

Poproszę o propozycje używanego, mocnego (150W/8Ohm) wzmacniacza tranzystorowego o ciepłym, lampowym brzmieniu.

Budżet: 6000zł

Sansui AU-a907Dr, 160W/8ohm. Ciut ponad budżet.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Dodam jeszcze, że chcę dobrać wzmacniacz do kolumn Quadral Wotan MK2. Rozumiem, że ww. propozycje wzmacniaczy będą do tych kolumn pasowały?

Edytowane przez MCHammer2022
11 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Dodam jeszcze, że chcę dobrać wzmacniacz do kolumn Quadral Wotan MK2. Rozumiem, że ww. propozycje wzmacniaczy będą do tych kolumn pasowały?

Mk2 to brdzo dobre, pełnopasmowe "monitory" z najlepszej w historii quadrala serii Phonologue.

U mnie ASR ma pełną "synergię" z quadral Montan (Mk1) 🙂

Edytowane przez iro III
W dniu 6.01.2024 o 08:33, iro III napisał:

Mk2 to brdzo dobre, pełnopasmowe "monitory" z najlepszej w historii quadrala serii Phonologue.

A gdyby szukać współczesnego, nowego (z salonu) odpowiednika pod względem jakości dźwięku to jakie kolumny możnaby wskazać?

@iro III

@Q21

Edytowane przez MCHammer2022
11 minut temu, MCHammer2022 napisał:

A gdyby szukać współczesnego, nowego (z salonu) odpowiednika pod względem jakości dźwięku to jakie kolumny możnaby wskazać?

@iro III

@Q21

Uuuuuu, monitory pełnopasmowe, na głośnikach tej klasy, z taką stolarką, naturalnym fornirem...osobiście nie znam, nie spotkałem.

Znam podobnej klasy, ale też "staruszki" - Sony SS5 i SS7

Od 24 lat, od kiedy mam Montany, nie szukam kolumn. Z tych co po drodze gdzieś słyszałem, nic nie sprawiło, że chciałbym myśleć o wymianie, wiec i nic nie zapamiętałem.

Byc może nie trafiłem na lepsze (dla mnie), nie przesądzam przecież, że takich nie ma, wiec słaby ze mnie pomocnik w tej sprawie.

Pewnie seria Aurum, ale już ich seria Signum dobrze rokuje 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo od 40 Hz do 30 kHz a "in room" na pewno jeszcze niżej spokojnie zejdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Faktycznie też miałem okazję słuchać starych kolumn quadral. Nie moje ale w pracy ówczesnej branży. No grało to dobrze, bardzo dobrze. Współczesny? Odpowiednik tej firmy czy innej będzie grał inaczej. Więc o odpowiednik ciężko.

Weź też pod uwagę że nawet jeśli kwota była by podobna, to teraz są to dwie linie niżej

@trueman Priorytetem dla mnie jest możliwie wysoka jakość dźwięku w założonym budżecie, więc raczej się szarpnę na któryś z modeli zaproponowanych wyżej. Ale dzięki za ciekawą propozycję. 👍

6 minut temu, MCHammer2022 napisał:

@trueman Priorytetem dla mnie jest możliwie wysoka jakość dźwięku w założonym budżecie, więc raczej się szarpnę na któryś z modeli zaproponowanych wyżej. Ale dzięki za ciekawą propozycję. 👍

ASR emiter ? Czy coś innego 

W dniu 4.01.2024 o 14:27, aryman napisał:

Leema Tucana I. Niełatwo o nią teraz.

Powiedziałbym że sporo na olx... a nie jest tak przypadkiem że to jasny i ostro grający wzmacniacz? Bo mi tak kiku znajomych co mieli powiedziało...  sam nie słuchałem, ale słuchałem na YT kilkunastu filmików i na każdym było ostro. Wiem że to niemiarodajne ale rozważałem Sugdena którego finalnie kupiłem i on nie jazgotał na ani jednym filmie z kilkunastu które oglądnąłem. Po odpaleniu u mnie, gra tak jak na tych filmach z YT...

Ps. Piszesz o 1? Teraz zauważyłem, bo ja o 2...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

56 minut temu, mdavis napisał:

ASR emiter ?

Niewiątpliwie fajny sprzęt. @iro III potwierdza, że dobrze się zgrywa z Quadralami serii Phonologue.

4 godziny temu, audioburak napisał:

Pewnie seria Aurum, ale już ich seria Signum dobrze rokuje 😉 

Nie wiem do czego nawiązujesz, ale jeśli do Wotan Mk2 to napewno jest to seria Phonologue, Mk3 raczej jeszcze też.

Póżniejszymi seriami nie warto się zajmować. Jakośc nowych serii quadral w latach 90 systematycznie spadała, poszli z "tryndem" kina domowego i zostali "paździerzem".

Tych najnowszych jak Aurum czy tam jakieś inne, nigdy nie słyszałem, są drogie ale nie sądzę by dorównywały ich klasyce z lat 80.

Edytowane przez iro III

Toteż był warunek -  tylko w zakresie dźwięku (pomińmy wykonanie)

I o tak wykonane jest naprawdę trudno, więc tylko w zakresie dźwięku.

Bo są np. różne np. włoszczyzny podobnie wykonane, ale co do grania ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

a nie jest tak przypadkiem że to jasny i ostro grający wzmacniacz?

I to mnie trochę niepokoi gdyby miało paść na Leemę, bo Wotany też grają minimalnie ostrawo.

7 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

I to mnie trochę niepokoi gdyby miało paść na Leemę, bo Wotany też grają minimalnie ostrawo.

O, to jest dla mnie "nowość".

Oryginalnie powinny być topowe wstęgi Technics TS 400. Takie same, tylko o mniejszej mocy jak w najwyższych modelach Vulkan, Titan (TS800).

Zero jakichkolwiek nieuzasadnionych  ostrości. (za uzasadnione uważam spaprane nagranie)

Może u Ciebie są wymienione na inne?

Albo coś ze zwrotnicą?

Edytowane przez iro III
11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Powiedziałbym że sporo na olx... a nie jest tak przypadkiem że to jasny i ostro grający wzmacniacz? Bo mi tak kiku znajomych co mieli powiedziało...  sam nie słuchałem, ale słuchałem na YT kilkunastu filmików i na każdym było ostro. Wiem że to niemiarodajne ale rozważałem Sugdena którego finalnie kupiłem i on nie jazgotał na ani jednym filmie z kilkunastu które oglądnąłem. Po odpaleniu u mnie, gra tak jak na tych filmach z YT...

W tym budżecie proponowałem wersję 1. 

Sam używam II . I ta spokojnie można kupić ale powyżej 10 tys.

Leema zestawiona z jasnymi kolumnami urwie głowę niestety ....

U mnie grała z bardzo ciemnymi monitorami Rls nereida II i było to wyborne połączenie.  Teraz mam podłogówki xavian xn 360. Nie sa aż tak ciepłe jak nereidy. Są jednak na głośnikach scan speak a one bardzo lubią się z leema.

11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Leema nie gra jasno i ostro. Nie jest to showany wzmacniacz jak musical ale daleko mu do ostrości 

2ka gra lepiej. Jest wyraźnie droższa także na rynku wtórnym

7 minut temu, aryman napisał:

Leema zestawiona z jasnymi kolumnami urwie głowę niestety ....

Miałem z pmc i focalami. Jaśniej się chyba nie da 😛

@iro III może z tą ostrością przesadziłem. Właściwe byłoby słowo "jasno". W recenzjach w internecie też wyczytałem, że Wotany grają jasno. Kiedyś miałem Cantony RC-L i one grały neutralnie, nic nie dawały od siebie. Natomiast Wotany grają mam wrażenie jaśniej. Inna sprawa, że na porządnym wzmacniaczu jeszcze ich nie słuchałem, więc nie znam pełni ich możliwości. Dotąd słuchałem ich z ciepłym Thule IA100 - nie było ostrości, bardzo dobre połączenie oprócz tego, że wzmacniaczowi brakowało trochę mocy. Obecnie przejściowo napędza je amplituner Yamaha RX797.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem z pmc i focalami. Jaśniej się chyba nie da 😛

Czyli Leema się z tymi kolumnami dobrze zgrywała?

No quadrale wszystkie są raczej po jaśniejszej stronie. Co nie znaczy że ostrej.

53 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Czyli Leema się z tymi kolumnami dobrze zgrywała?

Tak. Nie odbierałem jej jako wzmacniacz grający jasno. Jej detalu nie brakuje. Ale jest bardzo umiarkowanie to dawkowane. Ja nie specjalnie lubię dużo góry co widać po moich wypowiedziach i niektórzy micro zarzucają. Ale tak mam. Tutaj było po prostu dobrze. 

• Pokaż nowe odpowiedzi