Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z regulacją do końcówki bez przedwzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam streamera z przyzwoitym DACiem z regulacją głośności - nie ważne jaki 🙂 Jak podłączę to bezpośrednio do sekcji końcówki w mojej integrze - nie ważne jakiej 🙂 - jest ogólnie DUŻO lepiej (szczegóły, scena, masa każdego dźwięku). Faktycznie efekt jest taki jakby niepotrzebny element w torze został usunięty. Jest jeden problem w dźwięku bo staje się on edgy (eng), chropowaty, cyfrowy(?). Gdyby pozytywne cechy zostały ale dźwięk pozostałby bardziej gładki, analogowy to byłoby idealnie. Problem (DAC z cyfrową regulacją głośności) jest ogólnie znany i to są nie tylko moje doświadczenia jednak chciałbym żebyście się podzielili swoimi spostrzeżeniami czy może problem da się rozwiązać odpowiednio "gładką" końcówką czy kabelkiem. Jestem przed zakupem sprzętu więc pomyślałem że spytam fachowców 🙂

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

8 minut temu, mikel napisał:

Jestem przed zakupem sprzętu więc pomyślałem że spytam fachowców 🙂

Jak chcesz mieć dobry dźwięk to nie da się zaoszczędzić pomijając pre analogowe.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak chcesz mieć dobry dźwięk to nie da się zaoszczędzić pomijając pre analogowe.  

Bzdura
Problem (DAC z cyfrową regulacją głośności) jest ogólnie znany i to są nie tylko moje doświadczenia

To tez jest bzdura

Kup sensowna koncowke mocy i sensowny DAC z regulacja glosnosci i sprawa zalatwiona
Teraz, xajas napisał:

Kup sensowna koncowke mocy i sensowny DAC z regulacja glosnosci i sprawa zalatwiona

Bzdura

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ok. Pierwsze przepychanki mamy za sobą. Mam nadzieję że ostatnie. Ale mam prośbę. Piszcie szczegółowo. "Sensowny" sprzęt nie istnieje więc takie rady... 

Jeśli chodzi o sprzęt to liczy się dla mnie efekt końcowy. Ideał? Analogowo brzmiący DAC z regulacją wpięty w końcówkę i nie ważne co gładzi ten kwadratowo brzmiący nalot 🙂

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

11 minut temu, mikel napisał:

Ideał? Analogowo brzmiący DAC z regulacją wpięty w końcówkę i nie ważne co gładzi ten kwadratowo brzmiący nalot 🙂

Czyli nic na delta sigma 😉 

Exogal Comet Plus - są dwie używki na OLX w dobrej cenie.

coś na R2R - Denafrpis Pontus lub Gustard R26 (mój faworyt).

Ale i tak regulacja głośności w tych DAC nie zastąpi dobrego PRE.

Edytowane przez Piopio

40 minut temu, Piopio napisał:

Trudno o bardziej cyfrowy wzmacniacz od Twojego Sabaja a na cyfrowe brzmienie nie narzekasz, wiec chyba bez analogowego pre się da.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

A może dobry DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym i dobrą analogową sekcją pre? Tylko jaki? Z pilotem koniecznie. Nie musi być hi-end! Ma grać bardzo dobrze. Tylko tyle i aż tyle 🙂 Bez cięcia po uszach i suchego grania jak to niektóre chińczyki.

Edytowane przez mikel

.

To ja zaproponuje LampizatOr'a Golden Gate. Naprawdę dobrze steruje końcówkami mocy. Tutaj oddzielne pre jest zbędne. Jeśli nie lampowe, to może DCS Vivaldi. Jeśli musi być taniej to może "nasz" MuzgAudio wersja lampowa, ale tylko w połączeniu ze zbalansowaną końcówką mocy.   

Pisałem że bez hi-endowych zabawek i ich cen. 🙂

.

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

To ja zaproponuje LampizatOr'a Golden Gate. Naprawdę dobrze steruje końcówkami mocy. Tutaj oddzielne pre jest zbędne. Jeśli nie lampowe, to może DCS Vivaldi. Jeśli musi być taniej to może "nasz" MuzgAudio wersja lampowa, ale tylko w połączeniu ze zbalansowaną końcówką mocy.   

Jesteśmy na poziomie Hi-Fi 😉 

17 minut temu, mikel napisał:

A może dobry DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym i dobrą analogową sekcją pre?

Czyli RME ADI-2 DAC FS. 

17 minut temu, Piopio napisał:

Jesteśmy na poziomie Hi-Fi 😉 

Czyli RME ADI-2 DAC FS. 

Przecież założyciel tematu nie określił górnej granicy cen, nie wykluczył również hi-end'owch produktów.

Proponuję te urządzenia, które zrobiły na mnie pozytywne wrażenie, tzn stosując je rzeczywiście preamp w systemie był niepotrzebny. 

Wybacz, ale z tym RME to jest duże nadużycie. Owszem to fajny kombajn z możliwościami, ale z  pierwszym lepszym pre będzie lepiej.

24 minuty temu, mikel napisał:

Pisałem że bez hi-endowych zabawek i ich cen. 🙂

No widać, że nie za bardzo wiesz co piszesz. Dla mnie w każdym razie "nie musi", nie znaczy tego samego co "bez", więc bez takich proszę🙂

Teraz, Tomek 1685 napisał:

Wybacz, ale z tym RME to jest duże nadużycie. Owszem to fajny kombajn z możliwościami, ale z  pierwszym lepszym pre będzie lepiej.

Zgadzam się. Ale kolega chce funkcjonalnie i w miarę tanio 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zgadzam się. Ale kolega chce funkcjonalnie i w miarę tanio 😉 

A gdzie on to napisał, że chce w miarę tanio? Poza tym konfiguracja wyjściowa/odniesienia została owiana tajemnicą, więc czemu mam przyjmować, że to jakieś tanie badziewie. 

Zakładałem ten wątek nie tylko z myślą o mnie. Dlatego nie sprecyzowałem ceny jednak chciałbym aby była w zasięgu Kowalskiego a nie 50 000 zł za jeden sprzęt. Zależy mi na wymienie doświadczeń bo być może dopisze się niebawem ktoś bez dedykowanego przedwzmacniacza i napisze jak mu to pięknie niecyfrowo gra.

.

8 minut temu, Tomek 1685 napisał:

A gdzie on to napisał, że chce w miarę tanio? Poza tym konfiguracja wyjściowa/odniesienia została owiana tajemnicą, więc czemu mam przyjmować, że to jakieś tanie badziewie. 

Nie przyjmuj (przejmuj) się. Właśnie chodzi o to żebyś się nie spinał i wyluzował.

PS. Mój sprzęt prawie w całości będzie wymieniony więc po co o nim pisać?

7 minut temu, turandy napisał:

Fajnie sprawuje się dac Eversolo Z8 w tej funkcji. Jednakże z pre jest jeszcze fajniej 😉

Piszesz o Twoim Gustard p26? To napisz proszę jaka różnica. Wyczerpujemy temat. Nie zostawiamy niedomówień 🙂

Edytowane przez mikel

.

50 minut temu, mikel napisał:

Piszesz o Twoim Gustard p26? To napisz proszę jaka różnica. Wyczerpujemy temat. Nie zostawiamy niedomówień 🙂

Różnica w dynamice, kreowaniu sceny i ogólnie w wysterowaniu końcówki Naima. Bez pre grało to tak trochę zadymiono.

Cześć, a jaki to zasięg "dla Kowalskiego"? 😉 

DACów z przyzwoitymi pre trochę jest, od niedrogich iFi Zen DAC, przez Cayin iDAC-6 MK2, aż po iFi Pro iDSD Signature, który ma kilka trybów brzmieniowych i dla mnie jest jedną z najciekawszych opcji 🙂 Z budżetów między tymi opcjami na pewno warto sprawdzić EverSolo DAC-Z8 oraz Cyrus Pre2 DAC Qx. W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, mikel napisał:

A może dobry DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym i dobrą analogową sekcją pre? Tylko jaki? Z pilotem koniecznie. Nie musi być hi-end! Ma grać bardzo dobrze. Tylko tyle i aż tyle 🙂 Bez cięcia po uszach i suchego grania jak to niektóre chińczyki.

Zapewne nikt jeszcze nie proponowal, zatem np. RME ADI-2 DAC FS.

Używam od jakiegoś czasu Cayin iDAC 6 MK2 i jestem bardzo zadowolony. Jest klasyczna regulacja głośności, i dwa stopnie wyjściowe, lampowy i na opampach. Używam Maliny jako End Point do ROONa. Sygnał idzie wyjściami XLR do. monitorów aktywnych.

30 minut temu, jurek1 napisał:

Używam od jakiegoś czasu Cayin iDAC 6 MK2 i jestem bardzo zadowolony. Jest klasyczna regulacja głośności, i dwa stopnie wyjściowe, lampowy i na opampach. Używam Maliny jako End Point do ROONa. Sygnał idzie wyjściami XLR do. monitorów aktywnych.

No fajnie ten Cayin sie prezentuje. Co do roona to mam wrazenie ze niezaleznie od urzadzenia jako endpoint zawsze zagra lepiej (scena, mikrodetal).

.

A może dobry DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym i dobrą analogową sekcją pre? Tylko jaki? Z pilotem koniecznie. Nie musi być hi-end! Ma grać bardzo dobrze. Tylko tyle i aż tyle  Bez cięcia po uszach i suchego grania jak to niektóre chińczyki.

Popatrz na SPL. To przekracza twoje wyobrazenia

To przyklad na to, jak bezsensowne sa opinie, ze konieczny jest osobny przedwzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1230.thumb.jpg.94dba0ade39050dd73a894b958f23b34.jpg

IMG_1231.thumb.jpg.977da1d87f89d2548500185b41e37a0e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podepnę się...A jaki najtańszy dac z regulacją głośności do monitorów aktywnych ? Najtańsza taniocha.

Albo jakiś preamp jeśli da się podłączyć

13 minut temu, bonaventura napisał:

A jaki najtańszy dac z regulacją głośności do monitorów aktywnych ? Najtańsza taniocha.

SMSL Sanskrit 10th mkII (pilot)

Topping E30 (pilot)

Fiio BTA30 PRO

Fiio BR13 - 350 zl

Audioengine D1

Nuforce uDAC5

Fx-Audio DAC-SQ3 (pilot) - 350 zl

Nie szukaj DAC tylko odpowiedniej koncowki

Jesli ma grac bez pre to najlepiej cieplobrzmiaca nasycona moze w klasie A lib pierwsze waty w klasie A. Wtedy DAC z regulacja po prostu przezroczysty a taki duzo łatwiej znalezc

10 godzin temu, mikel napisał:

mam RME ADI dac i jestem bardzo zadowolony.
jest pilot,wzmacniacz słuchawkowy,bardzo dobra sekcja dsp (5 punktowy peq,regulacja barwy i loudnes)
Jest u mnie duzo lerpiej,niz z pierszym lepszym pre.
Jako dac u mnie sprawdza sie bardzo dobrze.

Warto pozyczyc do domu i posłuchać-i samemu zdanie wyrobić,czy będzie Ci to pasowało.

U mnie rme podłączony pod końcówke mocy po prostu.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gustard R26 to rewelacyjny DAC, miałem wcześniej SMSL M500 MKII, Mojo 2, RME ADI-2 i ciągle coś nie pasowało, odkąd mam Gustarda (2.5 msc) nie przeczytałem już ani jednego wątku o dacach, jest wreszcie tak jak chciałem. Jedyny powód jego sprzedaży to mogłoby być ewentualne przejście na wzmacniacz cyfrowy z DSP typu Lyngdorf.

Przyznam, że nigdy nie wpinałem go bezpośrednio do końcowki mojego Hegla H200, ostatnio robiłem tylko takie eksperymenty z Feliksem Echo II i nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, ale jak jutro będę miał chwilę, to spróbuję sprawdzić takie rozwiązanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi