Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla wzmacniacza Musical Fidelity M6si.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam gotowych do rozmowy: rozpoczynam zagadnienie zmiany wzmacniacza MF M6si na alternatywną markę. Pogubiłem się w ofertach, a i ograniczenia w możliwościach odsłuchu też robią swoje w doborze. Model jakiej marki pozwoliłby przez kolejnych kilka lat cieszyć się odsłuchami z założeniem, że pojawi się "świeżość" i nieznaczne podniesienie jakości w stosunku do M6si ? Zakładam, że przedział ceny zakupu powinien być zbliżony obu wzmacniaczy ( M6si jest wciąż w ofercie ok 10.000 Pln ). Gatunki muzyki nie określę, bo słucham tego co  po prostu ma "klimat" z przewagą dynamiki. Może być "używka".

Edytowane przez TomaszWarecki

Szukać używanego Primare I35, Będzie dynamika, rozdzielczość a z odpowiednimi głośnikami i dobra barwa. To samo z Heglem 190. Natomiast czy będzie to krok do przodu względem MF czy może raczej po skosie w bok, to już inna sprawa. 

17 minut temu, Abajek napisał:

DENON PMA-900HNE w tej cenie będzie dobry

Dobry do czego? Naprawdę myślisz, że to poziom Musical Fidelity M6si, którego ma zastąpić? Denon 3,5 tys. Musical jakieś 14 tys . Niewątpliwie przemyślany wybór 😉

11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

a kolumny jakie?

Tannoy xt 8F.

Bardzo zadowalające w większości parametrów i na razie pozostaną. Docelowo też planuję przesiadkę i również rozglądam się modelach, ale to nie w tym temacie.

Ośmielę się potwierdzić zdanie poprzednika, bo w 60% o jakości decydują kolumny.

Widząc tylko pomiary XT obawiam się, że wzmacniacz tych poza "zadowalającymi

w większości parametrami" 😉 nie jest w stanie nadrobić. I od kolumn bym zaczynał ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rozumiem kolegów i po części mam tego świadomość. Odsłuchać i przepiąć łatwiej jest kilka wzmacniaczy niż grupę kolum:)  Brałem pod uwagę coś z "okolic" MointorAudio Gold. W taki razie rozważę następny krok, a Hegel H390 (z wywiadu) byłby interesującą odmianą. Dzięki za dotychczasowe porozumienie.

Z całą pewnością łatwiej jest przerzucać wzmacniacze niż kolumny.

Jednak uważam (a znam te kolumny), że nie jest to poziom dla MF który posiadasz.

To bardziej sprzęt do zaproponowanego wcześniej w wątku Denona...

Zaryzykuję stwierdzenie, że nawet nie wiesz jaki potencjał drzemie w Twoim wzmacniaczu, niestety tłumionym przez te Tannoye.

Za dychę można kupić fajne a nawet bardzo fajne używane kolumny.

A, że łatwiej jeździć na odsłuchy ze wzmacniaczem niż z kolumnami to już chyba oczywiste.

Reasumując. Zacząłbym od kolumn.

Pozdrawiam 

I jeszcze zapytam. Z której części Polski jesteś?

Edytowane przez marekw 76

Poza poważnie wyglądającymi np. Gold 200 weź też pod uwagę Elaca Vela 407.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podlaskie - Łomża. Najbliższe sensowne salony to Białystok - Warszawa ( 1h 30 minut po ekspresowej ) + życie zawodowe nazbyt intensywne 🙂 

54 minuty temu, marekw 76 napisał:

Za dychę można kupić fajne a nawet bardzo fajne używane kolumny.

Podasz kilka przykładów? Marka / model wystarczy.

26 minut temu, audioburak napisał:

Poza poważnie wyglądającymi np. Gold 200 weź też pod uwagę Elaca Vela 407.

To ciekawe propozycje. Szczególnie ten ELAC jest często chwalony. Nigdzie nie znalazłem informacji na jaki metraż są przygotowane te VELA 407 - ktoś coś wie?

Nic nowego nie wniosę, ale wypowiem się 😄 Po kolumnach jak i wzmacniaczu mam tylko miłe wspomnienia, natomiast tak jak inni proponowałbym zmianę kolumn. Dla mych uszu za tą cenę są świetne, natomiast pozostając przy nich zmienisz tylko charakter brzmienia. W najlepszym wypadku poczujesz świeżość i będzie Cię cieszyła sama zmiana, ale po jakimś czasie myślę, że uznasz iż był to krok w bok.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

21 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Podasz kilka przykładów? Marka / model wystarczy.

To ciekawe propozycje. Szczególnie ten ELAC jest często chwalony. Nigdzie nie znalazłem informacji na jaki metraż są przygotowane te VELA 407 - ktoś coś wie?

Co prawda pytanie nie do mnie, ale chętnie się odniosę - biorąc pod uwagę oczekiwania autora wątku co do dynamicznego, jak rozumiem energetycznego grania, popatrzyłbym na:
Elac
Triangle
Spendor
Dynaudio Excite - mój faworyt

Edytowane przez Allmr
14 minut temu, marekw 76 napisał:

Choćby coś od YB Audio?

BMN?

BMNy to rzadkość na rynku wtórnym, a YB Audio używanych jeszcze  nie widziałem.

Może nie miałeś szczęścia w poszukiwaniach.

Zwyczajnie sprzedają się bardzo szybko.

Zazwyczaj sprzedają je Ci którzy wchodzą na wyższy poziom.

Edytowane przez marekw 76

Może Cię zainteresują Dynki z wiadomości - taka koperta po prawej

Pytanie co masz na myśli pod alternatywą?

Wzmacniacze grające podobnie ciepło? 

Roksan, denon ale z nich uzyskasz lepsza górę.

Czy właśnie inaczej grające jaśniej i szybciej

Primare, lyngdorf

No uważam że jest tego masa.

Moim zdaniem xt8f mogą zagrać lepiej. 

U znajomego grają z attessa. Mówiłem mu o caspianie ale koniecznie chciał sieć.

Ale z mojej strony M2 do polecenia 

Wyższe Marantz grają na prawdę spoko z nimi.

Denon pma2500ne

Naim supernait 2 ale to używany

Leema tucana albo 1 albo 2

Alternatywa rozumiana przeze mnie to urządzenie, które nie winduje poziomu o klasę wyżej ( konkretny poziom wyżej z taką różnicą na uśmiech od ucha do ucha, spróbuję posiąść, gdy przeniosę się do nowego pomieszczenia odsłuchowego - takiego w którym nie będzie przechodzenia mi przed oczami innych uczestników życia domowego, zainteresowanych w danym momencie nie odsłuchem, ale kwiatami na parapecie 🙂 

Myślałem o sprzęcie porównywalnym, lekko inaczej brzmiącym ( akurat to moje zestawienie przypadło mi w odbiorze i nie mam potrzeby obecnie "szukania kwiatów na księżycu" ) - takiego dla odmiany, może o ciekawej właściwości brzmienia, której 6 nie posiada lub jej niedostaje. Być może ktoś z forum miał możliwość testowania na własne uszy zbliżonego zestawienia i może wrażenia opisać prostymi słowami, bo gdy czytam recenzje to odnoszę wrażenie że jestem na zajęciach filologii języka polskiego.

Ale umówmy się: temat nie jest priorytetowy, nie na zabój. Ważne jest to, że dostałem sygnał by przemyśleć sprawę doboru/wymiany podłogówek.

I tak trzeba żyć 🙂

Bo jak już z niejednego wpisu wyczytałeś - to kolumny robią prawdziwą różnicę

w systemie, a do wzmacniacza naprawdę trudno się czepiać.

Ale spokojnie - "Dej se luz" 😉 

Mam ten wzmak (MF) zestawiony z kolumnami audiovektor r3 signature i śmiem twierdzić że ten zestaw gra baaardzo przyzwoicie. Dlatego również uważam że wymiana kolumn więcej wniesie aniżeli wzmaka.

Cześć, moim zdaniem kombinacje ze wzmacniaczem mogą być ciekawe, ale zdecydowanie więcej da zmiana kolumn. Lekką zmianę możesz otrzymać przy przejściu na Rega Elicit MK5, a może Fezz Titania Evo jako pewnik mocniejszej różnicy, bo to w końcu lampa 😉 Przyjemnie  też by było posłuchać Gato Audio DIA-250S oraz Vincenta SV-237MKII 🙂 W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 9.01.2024 o 07:59, zbigr7 napisał:

Mam ten wzmak (MF) zestawiony z kolumnami audiovektor r3 signature i śmiem twierdzić że ten zestaw gra baaardzo przyzwoicie. Dlatego również uważam że wymiana kolumn więcej wniesie aniżeli wzmaka.

Nie wątpię w to co posiadasz, piękne podłogówki. Co do kolumn mam chyba psychiczny defekt, który pozostał mi z czasów "grania" na Altusach w PRL-u 🙂 nie potrafię się przekonać do obcowania z wąskimi obudowami mającymi przetworniki nisko tonowe o małych średnicach. Kupując posiadany zestaw sugerowałem się częściowo emocjami :), netem itd.

Tak czy siak "działam w temacie" doboru.

21 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, moim zdaniem kombinacje ze wzmacniaczem mogą być ciekawe, ale zdecydowanie więcej da zmiana kolumn. Lekką zmianę możesz otrzymać przy przejściu na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako pewnik mocniejszej różnicy, bo to w końcu lampa 😉 Przyjemnie  też by było posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  🙂 W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy. 

Vincent tu zasugerowany mógłby "siąść" należycie ( poczytywałem o tym egzemplarzu oraz o podobnym z "wycieraczkami")

Jako że nie posiadam wiedzy o elektronice zastanawiam się czy ma w przypadku tego wzmacniacza znaczenie parametr stosunek sygnał/szum: > 90 dB?  Z definicji wyczytałem, że ten element jak z cholesterolem: im więcej tym lepiej 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi