Skocz do zawartości
IGNORED

Mój test długodystansowy ALTUSOW 300:)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów chciałbym podzielić sie z wami moimi spostrzeżeniami dotyczących najnowszej produkowanej lini popularnych Altusów. Jestem w posiadaniu takich kolumn więc postanowiłem napisać coś o nich tak jak potrafię :):):).

PROSZE TRAKTOWAĆ MOJ TEST-OPIS JAKO PROBE UCHWYCENIA CHARAKTERU TYCH KOLUMN A PRZEDSTAWIONE PRZEZEMNIE DANE ZA ORIĘTACYJNE. Tekst jest moją prywatną opinia i czekam na polemikę ;)

Opis ogólny:

Altus 300 to b.duże kolumny których obudowy maja objętość ponad 100 litrow każda, są trzydrożne typu otwartego każda posiada po dwa tunele bas-reflex (niestratne) ktore sa nisko zestrojone na ok. 35 Hz. Głośnik sredniotonowy ma własną szczelną puszkę o ogjętości kilku dm3 której wnętrze zostało wypełnione miekką wata i dobrze bo ma to b. korzystny wpływ na tony srednie-kiedyś było inaczej... Zwrotnica znajduje się na tylniej sciance obudowy kolemny a nie puszki !!! jej jakość jest zaprzeczeniem dawnych pseudozwrotnic montowanych w altusach podział to 600/6000 Hz. Zaciski umożliwiają podłączenie oddzielne sekcji niskotonowej i srędnio-wysokotonowej...

PRZETWORNIKI:

1) Głośnik niskotonowy GDN 30/100/11 śr. membrany to 30 cm (celuloza). Głośnik ten może osiągać dość spote wychylenia liniowe które w zupełności starczą w bas-refleksie, mają dość sztywne zawieszenia. Częstotliwość rezonansowa to ok. 30 Hz. Kosz stalowy profilowany.

2) Głośnik średniotonowy GDM 18/80 8 ochm. To najciekawszy przetwornik zastosowany w nowej lini altusa ponieważ jego wizerunek odnośnie wyglądu membrany nie zmienił się zmieniła sie za to reszta parametrów takich jak:

np:

Pasmo przenoszenia - 500 - 9 000 [Hz]

Moc maksymalna - 125/50 [W]

Efektywność - 92 [dB]

Energia w szczelinie - 338 [mJ] !!! (dane katalog.tonsil dla GDM 18/80)

Najciekawszym elementem jest tu piekny masywny aluminiowy kosz oraz przeogromny magnes o śr. 110 mm !!!

3) Głośnik wysokotonowy GDWT 9/100 FP - 8 Ohm ma on niewiele wspolnego ze swoimi poprzednikami głownie podobny wygląd i to że jest także tubowy...

Jest to już głośnik z ferrofluidem, wewnatrz tuby głośnika znajduje się stożkowaty twór majacy na celu wg. mnie poprawę brzmienia zmianę pasma przenoszenia itd.

Odziwo przetwornik ten przenosi liniowo 3-20 kHz bez żadnego spadku ---poprzednie odmiany tego głośnika z trudem wyciągały 16 kHz. Przetwonik emituje duuużo lepsze wysokie niż poprzednie jego wersje które dawały nieciekawe żwirowate tony.

Pasmo przenoszenia - 3 000 - 20 000 [Hz]

Moc maksymalna - 200/15 [W]

Energia w szczelinie - 119,5 [mJ]

Efektywność - 101 [dB]

Imp. - 8 [Ohm] (dane katalog. tonsila GDWT 9/100 FP)

OPIS BRZMIENIA:

Moje odczucia sa pozytywne z tym ze na poczatku było mało basu zrobilem gimnastyke generatorem na 25 Hz i je rozgimnastykowałem tezraz sa ok. (tak mi sie wydawało w marcu 2003 roku)

ODSŁUCH:

Neutralność 3

Stereofonia 5+

Srednica 3

Bas 4

wys tony 4-

Odsłuch był na trzeżwo !!! Płyty Chesky Jazz (Coca cola dzikusi) ,Eurytmix brzmiały poprawnie za to metalica nie ponieważ kolumny te mają lekko wyostrzony zakres srednio-wysoko tonowy

Taki był stan na 28 Mar 2003 ..........................................

Co zmieniło sie od tamtych dawnych czasów ???

Zmienił sie bas przedtem podczas odsłuchu bez korekcji prawie nie istniał !?! - był dość płytki,mały nigdy nie zchodził nisko. Jednak był od strony technicznej w porzadku ,ale biorąc pod uwagę śr. gł. niskotonowych i wielkość kolumn sporo niewystarczający i cofniety względem reszty pasma które przez to wyrażnie grało w przodzie...

Dzis kolumny te ugryzł ząb czasu I DOBRZE bo odtwarzanie, możliwości gł. niskotonowych przeszedły wielką transformację basu jest tyle ile trzeba ,jego barwa stała sie przyjemna dla ucha ponad to występuje zarówno bas płytki,średni jak i głeboki. Bas jest miekki i nie buczy pieknie zkomponował się z resztą pasma potrafi uderzyć twardo jak i dmuchnać miekką głębia.

Jaka może być tego przyczyna ?

Wydaję mi się że to korzystny wpływ czasu na resor i zawieszenie piankowe które zmiękły przez co zmieniły sie parametry głośnikow niskotonowych. Nie bez znaczenia pozostaje tu codzienna eksploatacja.

Czy altus może nadal cieszyć czy jest tylko przerośniętym reliktem dawnych czasów ?

Trudno odpowiedzieć na to pytanie ,ale z pewnością nie odpowiada on raczej modzie i upodobaniom audiofilskim bo gra specyficznie ,a jego gabaryty przypominaja bardziej kolumny estradowe niż wąskie miniaturki ze złotymi zaciskami które modne są obecnie.

Jedno jest pewne że dzisiejsze altusy przeszły spore zmiany konstrukcyjne które udało sie konstruktorom sprytnie zamaskować i powstały kolumny mające podobny wygląd podobne brzmienie którego jakość znacząco się poprawiła.

[obrazekLUKASZ-279363_1.jpg] [obrazekLUKASZ-279363_2.jpg] [obrazekLUKASZ-279363_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6984-100009133 1170265661_thumb.jpg

post-6984-100009134 1170265659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Pasmo przenoszenia - 3 000 - 20 000 [Hz]

Moc maksymalna - 200/15 [W]

Energia w szczelinie - 119,5 [mJ]

Efektywność - 101 [dB]

Imp. - 8 [Ohm] (dane katalog. tonsila GDWT 9/100 FP)" No tak, bas jak należy sie spodziewać - jest łagodny...

Polik

Miałem taki sam problem z basem na altusach 120. Dużo pomogło usztywnienie skrzyni.

Napisz, jakie masz tam cewki do niskotonowca, proszę. A może mógłbyś podać schemat całych zwrotnic?

• Redaktorzy

Cóż, ponieważ Tonsil właśnie na dniach padł oficjalnie na ryj, i tym razem nic mu raczej nie pomoże, wygląda na to że opisywana 300-ka niniejszym stała się egzemplarzem kolekcjonerskim. Wystarczy potrzymać kilka lat i będzie sporo warta.

Ccccoococo? TONSIL PADŁ? I co, był komunikat oficjalny? Kurczaki, to teraz Maestro i inne Bolero polecą w górę... trza było kupować... Za kilka lat okaże się, że to jest legendarny, audiofilski sprzęt.

Psia KREW! Co to się dzieje, żebyśmy własnego przemysłu nie umieli utrzymać :(((((((((

fv - nie my, tylko zarząd firmy Tonsil. Grupa nieudaczników żyjących w innym wymiarze i nie mających pojęcia o realiach dzisiejszego rynku audio i rynku w ogóle. Do tego prawdopodobnie na wpół głucha, sądząc po większości oferty.

to, że Tonsil padł to żadna nowość, przynajmniej dla mnie, a jeden egzemplarz posiadam co prawda to nie altusy a tonisle "profi gold" hucznie oznaczone napisem HI FI :) gra jak typowy tonsil (ale to co mi sie w nich podoba to zamknięta solidna skrzynia) - graja w salonie rodzicow, za kilka lat bedą pewnie rodzynkiem, no ale czy te membrany wytyrzymają? pewnie za 10 lat popękają :( - a dla miłośnikow altusow 300 pozostaje allegro ;)

Komunikaty giełdowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wykresik, mówiący najwięcej:

[obrazekLUKASZ-279688_1.gif]

post-2635-100009109 1170265703_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polacy to mają zdolności do niszczenia do tego co by mogło prosperować całkiem przyzwoicie, przy odpowiednim zarządzaniu, to spotkało już wiele firm, a upadłość Tonsilu to już tylko formalność można spokojnie powiedzieć że od czasu zmiany ustroju nie działo się już dobrze, tym bardziej że POLSKI rynek zalewały inna lepsze produkty audio, już wtedy należało zmienić polityke TONSILU, ale żal pozostaje to jednak nasz POLSKI TONSIL - na tych TONSILACH rodziców przyczepiona jest karteczka "DOBRE BO POLSKIE" ;)

> baq85

Rozumię, że twoim zdaniem polscy producenci kolumn powinni byli patriotycznie zaniechać swojej działalności, żeby tonsilowi nie robić konkurencji, żeby ten mógł "prosperować całkiem przyzwoicie".

A rząd, żeby nasz POLSKI TONSIL działał w komfortowych warunkach, powinien podnieść cła na zagraniczne głośniki zalewające POLSKI rynek, żeby audiofili zapędzić do kupowania altusów i innych wynalazków rodzimej myśli technicznej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

Niestety, nawet nie chodzi o konkurencję ze strony producentów gotowych zestawów. Przeciwnie. Dowcip w tym, że w ciągu ostatnich paru lat otworzyła się spora nisza w rynku glośników. Najpierw Dynaudio a potem Focal zaprzestały sprzedaży dla zewnętrznych odbiorców, całkiem zaś niedawno Audax zawiesił produkcję. I co robi w tym momencie Tonsil? Zamiast korzystając z okazji zalać pół rynku głośnikami swojej produkcji, spokojnie sobie zdycha. Co do mnie, to byłbym SZALENIE ciekaw, czy menedżerowie Tonsila wiedzieli, że właśnie przesrywają wielką szansę, czy też w ogóle nie słyszeli o tym, co się na rynku głośników wyższej klasy wyprawia? W końcu z Wrześnie nawet do niedalekiego Berlina dyliżansem to chyba z tydzień się jedzie...

Tam wszystkim zwisało, czy coś sprzedadzą małym klientom-producentom, czy nie.

Dużym klientom, to nawet chcieli sprzedawać, ale wychodziło im to tak, że ręce i nogi opadały. Czytałem o jakiejś firmie, która kupowała od nich sporo głośników. Ale, że niestałość parametrów była duża z powodu nieprecyzyjnego montażu, to odbiorca zażyczył sobie potem głośników w częściach - osobno membrany, osobno kosze, cewki itd. Montować już woleli sami.

Less is more

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Masz racje Jozwa w 200 procentach. Tonsil to w gruncie rzeczy niezla firma a wine za istniejacy stan ponosza tylko jej wlodarze. Moglismy miec jedna z lepszych firm w Europie gdyby zaczeli troszke myslec.

W niemieckim katalogu firmy sprzedającej produkty tonsila czytałem, że są to produkty NAJWIĘKSZEGO producenta głośników w Europie. Gdzie dokładnie mieścił się ten producent, już nie podawali.

Less is more

• Redaktorzy

MS i JK odwiedzili niedawno Tonsila. Szokujące podobno doświadczenie - kombinacja ogromnych możliwości produkcyjnych, świetnej technologii i całkowitego braku zainteresowania dla świata za bramą fabryki. Sprawami rynku zajmował się JEDEN człowiek (akurat zdaje się nieobecny). Projekty plastyczne powstawały "we własnym zakresie". To się musiało tak skończyć.

ALTUS WYSOKOTONOWCE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -wykres starego wysokotonowca Tonsil (spadek)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wykres nowej konstrukcji wysokotonowca dla Altusów

trzeba przyznać że równomierność pasma jak na tubowy całkiem przyzwoita...

Odnosnie Tonsila fakt firma jest w stanie upadłości napewno zarzad został od niej odsuniety lecz Tonsil ma kilka spółek córek które zamierzaja dalej funkcjonować !!! - tak czytałem na forach. Ponad to była rozpatrywana jakaś pomyłka biegłego który pomylił sie odnośnie spraw upadłościowych i przez to została dokonana upadłość z tkzw. nakarmieniem wierzycieli majątkiem spółki może nastąpią jakieś zmiany...

P.S Wydaje mi sie ze Tonsil może jeszcze raz powstanie jak Feniks z popiołów nam pozostaje tylko czekać...

Szkoda jesli skona bo to nowoczesna fabryka ktora nie potrafi sie odpowiednio zareklamować i poszukać sobie rynków zbytu.

Uważam że Tonsil powinien zredukować powierzchnie produkcyjne do absolutnego minimum niestety to samo zrobić z wiekszopscią pracowników.(zwiekszenie opłacalności ,zmniejszenie kosztów własnych). Przeczekać ciężkie czasy jak mały zakład mogący stopniowo zwiekszać moce produkcyjne jesli zajdzie taka potrzeba....

Bardziej zaangażować sie w mini produkcję także b. wyrafinowanych kolunn majacych prawdziwe drewniane obudowy wylakierowane wielowarstwowym lakierem jak przedwojenne pianina... :) Srebrne zaciski i by sie okazało że takie kolumny kosztowały by ok. 6-8 tys pln a u konkurencji podobne 25 tys. pln

Rynków zbytu można szukać wszędzie nawet w motoryzacji gdzie można montować głośniki zarówno w autach popularnych jak i luksusowych.

Tonsil produkuje udane wzmacniacze samochodowe powinien produkować zestawy to aut tzn w jednym estetycznym opakowaniu wzmacniacz głośniki subwofer okablowanie do tego na opakowaniu mogły by się pojawić pieczątki-rekomendacje roznych czasopism testujących takie zestawy

Miejsca sprzedaży w wielkich centrach handlowych tu można spotkac produkty Tonsila ginące w morzu innych poducentów. Produkty w Wrzesińskiej fabryki winny być sprzedawane na oddzielnych estetycznych regałach którech wygląd bedzie sugerował z daleka że na tym regale sa tylko produkty Tonsilu z boku regału powinien znajdować się estetyczny regalik z katalogiem firmy (wszystkie produkty,wykresy ,wyniki testów) oraz prospektami...

Tonsilowi brakuję haseł reklamowych typu Dobry,lepszy,Tonsil czy pomysłow na samą sprzedaż oraz powinien zatrudniać ludzi których praca polegała by na codziennym nieustannym poszukiwaniom nowych rynków zbytu w Polsce i za granicą także realizowania nowych pomysłow.

Jedyny wielki plus to to że oferta firmy rozrosła się mocna przez ostatnie lata i że nowe produkty sa na wysokim poziomie (brawo za chociażby zestawy głośników kina domowego czy nowe rodziny całkiem audiofilskich kolumn)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie linków nie działają więc po kliknięciu w jeden z linków trzeba kliknąć w ''GŁOŚNIKI'' dalej '' GŁOŚNIKI WYSOKOTONOWE'' (stożkowe,tubowe,kopułkowe) dalej wybrać

GDWT 9/80 i kliknąć w CHARAKTERYSTYKA

oraz dla porównania

GDWT 9/100 FP

Do Beerfan !!! !!! !!!

Odnośnie parametrów cewek produkowanych 30 stek miedzy innymi do altusa można znależć na stronie Tonsila firma w upadłości strona działa trzeba wejść w zakładkę głośniki potem wybrać głośniki niskotonowe do 300 mm i tam są parametry kilku dostępnych obecnie modeli klikając odpowiednio ikony na górze...

Odnośnie zwrotnic to miałem kilka ich fotek ale nie wiem czy juz nie zmazałem bo miałem poważne ''kuku'' z moim PC czarny ekran i musiałem ratować dane ,a nie wszystko udalo sie uratować ... schematu nie posiadam może gdyby napisac do tonsila oni mi przysyłali dane z katalogów na maila lecz nie wiem czy obecnie ktoś tam czuwa...

>>>Less

....chyba się źle wypowiedziałem,(...) wręcz przeciwnie, uważam że dobrze się stało że Polski rynek został zalany przez inne produkty, ale to powinno uświadomić Tonsilowi że wcale najlepsi nie są i czas zmienić polityke firmy - tak sie nie stało jak widać, a patriotą nie jestem bo w tym kraju patriotyzm to wielki wysiłek ;) - podsumowując szkoda, że Tonsil poległ ale to nie moja ani Twoja wina :)

>>>ahfc

...bardzo Cie rposze oświeć nas co jest nie tak w naszych teoriach bo ja w większości się z nimi zgadzam, co do tematu "Totema" to nic nie wiem tak wogle pierwszy raz o tym słysze - wytłumacz o co tu chodzi, źródło informacji itp. bo jak narazie w Twoim wpiście góruje wyraz "gó...o" który nic nie tłumaczy !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.