Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q750 - uszkodzona membrana pasywna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice.

Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia.

Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku?

Z góry dziękuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/166420-kef-q750-uszkodzona-membrana-pasywna/

Zdjęcie jak niżej, zakładam, że ten element nazywa się jednak zawieszeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie powinnno być słychać żadnych przedmuchów, a jeśli tak to wykręć głośnik i przesmaruj od wewnętrznej strony (niewidocznej) te dziurki elastycznym klejem np butaprenem.

48 minut temu, don111 napisał:

Nie powinnno być słychać żadnych przedmuchów, a jeśli tak to wykręć głośnik i przesmaruj od wewnętrznej strony (niewidocznej) te dziurki elastycznym klejem np butaprenem.

Właśnie zastanawiam się czy dam radę wyciągnąć membranę od frontu, ale o tym już poczytam. Czy poza butaprenem można to czymś połatać od frontu?

1 hour ago, don111 said:

elastycznym klejem np butaprenem

Osobiscie butapren odradzam. To dość agresywny klej na bazie toluenu (rozpuszczalnika). Zanim zaschnie moze odkształcic zawieszenie. 

Juz prędzej poleciłbym klej T7000. Stosowany powszechnie w serwisach gsm.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Osobiscie butapren odradzam. To dość agresywny klej na bazie toluenu (rozpuszczalnika). Zanim zaschnie moze odkształcic zawieszenie. 

Juz prędzej poleciłbym klej T7000. Stosowany powszechnie w serwisach gsm.

Oczywiście jeśli chce się bawić to może kupować specjalistyczny klej, na szybko w warunkach domowych butapren, który pewnie jest w każdym domu - będzie ok. Już tak robiłem. Schnie szybko i delilikatnie twardnieje w miejscu styku. Ale żaden klej nie będzie elastyczny jak guma. Nic nie odkształci lub w pomijalnym stopniu. Oczywiście trzeba nałożyć cienki pasek aby tylko związać krawędzie przecięcia, a nie smarować ile się da 🙂

Można użyć np patyczka higienicznego, wykałaczki itp. 

Jesli nałozy się niewielką ilość to pewnie szybciej wyschnie nim zdeformuje resor ale po co ryzykowac 😉 ten klej o ktorym napisałem kosztuje kilkanascie złotych. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 godziny temu, flat_erik napisał:

Witam,

Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice.

Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia.

Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku?

Z góry dziękuje za pomoc

To może coś z innej beczki. Z czym u Ciebie grają te kolumny i jak grają?😉

Taki naprzykład 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Kondzio13 napisał:

To może coś z innej beczki. Z czym u Ciebie grają te kolumny i jak grają?😉

Chyba jeszcze nie zdążyły się na dobre rozegrać 🙂 Ale mój zestaw to:

przód KEF Q750

centralny KEF 650 (czekam na dostawę)

tył MA Silver Bronze 6G FX

Sub SVS SB-2000 Pro (zbieram kasę)