Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam SA30 - dirac i trzaski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Ostatnio zakupiłem sprzęt. Kolumny KEF R7 + Arcam SA30.

Zrobiłem kalibracje Dirac. Problem pojawia się, że podczas słuchania z krzywą DiRAC pojawiają się trzaski których nie ma przy słuchaniu bez DiRACA. Nie ukrywam, że kalibracja i lekkie podbicie basu daje efekt dużo lepszy niż słuchanie bez kalibracji, ale pojawiające się trzaski w utworach są nie do zniesienia. Czy ktoś miał taki problem? 

https://www.audiostereo.pl/topic/166465-arcam-sa30-dirac-i-trzaski/

To muszą być twoje błędy popełnione przy robieniu pomiarów, albo wytyczaniu krzywych.

Mnie kolega okolo miesiąc temu robił Diraca, bo sam wolałem się do tego nie brać , i gra wszystko na jednej z krzywych bez żadnych trzasków.Pewnie spróbowałeś coś podbić za dużo niż jest dozwolone.

Musisz poszukać kogoś ze swojej okolicy by pomógł ci zrobić go jeszcze raz.

Branie kogoś kto tym się zajmuje, niestety drogo kosztuje.

Wysłałem zapytanie o zrobienie diraca do firmy znajdującej się obok mnie(oni dużo filmików wrzucają na Yotuba,ale tu na forum nie zabierają głosu),to zapronowali mi koszt 1400zł.

Napisałem temat o zrobienie Diraca w dziale akustyka, ale chyba sąsiedniego forum i zgłosił się przemiły kolega, który poświęcił swój cenny czas i nie chciał za to pieniążków.

Edytowane przez treinerek

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, treinerek napisał:

To muszą być twoje błędy popełnione przy robieniu pomiarów, albo wytyczaniu krzywych.

Mnie kolega okolo miesiąc temu robił Diraca, bo sam wolałem się do tego nie brać , i gra wszystko na jednej z krzywych bez żadnych trzasków.Pewnie spróbowałeś coś podbić za dużo niż jest dozwolone.

Musisz poszukać kogoś ze swojej okolicy by pomógł ci zrobić go jeszcze raz.

Branie kogoś kto tym się zajmuje, niestety drogo kosztuje.

Wysłałem zapytanie o zrobienie diraca do firmy znajdującej się obok mnie(oni dużo filmików wrzucają na Yotuba,ale tu na forum nie zabierają głosu),to zapronowali mi koszt 1400zł.

Napisałem temat o zrobienie Diraca w dziale akustyka, ale chyba sąsiedniego forum i zgłosił się przemiły kolega, który poświęcił swój cenny czas i nie chciał za to pieniążków.

Pewnie coś zrobiłem źle. Nawet bez podbijania mam trzaski. Tylko nie wiem co. Pewnie spróbuję zrobić jeszcze raz kalibracje. Na razie mam mieszane uczucia. 

2 minuty temu, maci napisał:

Pewnie coś zrobiłem źle. Nawet bez podbijania mam trzaski. Tylko nie wiem co. Pewnie spróbuję zrobić jeszcze raz kalibracje. Na razie mam mieszane uczucia. 

Może już na początku, żle ustawiłeś szum?

Może to ci trochę pomoże?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To na pewno masz.

Ukryta Zawartość

A skąd jesteś, bo na przykład z okolic Wrocławia to jest parę osób , które mają o tym pojęcie i może ktoś by ci pomogł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, treinerek napisał:

Ukryta Zawartość

To na pewno masz.

Ukryta Zawartość

A skąd jesteś, bo na przykład z okolic Wrocławia to jest parę osób , które mają o tym pojęcie i może ktoś by ci pomogł.

3 godziny temu, treinerek napisał:

Ukryta Zawartość

To na pewno masz.

Ukryta Zawartość

A okolic Poznania. 

Ale dzięki za pierwszy link. Spróbuję może we wtorek ponownie zrobić kalibrację. 

Dam znać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy występuje to na dokładnie tych samych poziomach głośności?

Kolumny są sprawdzone i jesteś pewien że nie są uszkodzone tak?

Najprościej będzie wyzerować skasować wszystkie dotychczasowe ustawienia i przeprowadzić kalibrację jeszcze raz ja też jestem zdania że coś poszło nie tak. 

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czy występuje to na dokładnie tych samych poziomach głośności?

Kolumny są sprawdzone i jesteś pewien że nie są uszkodzone tak?

Najprościej będzie wyzerować skasować wszystkie dotychczasowe ustawienia i przeprowadzić kalibrację jeszcze raz ja też jestem zdania że coś poszło nie tak. 

Kolumny są ok. Przez tydzień grały jeszcze ze starym wzmacniaczem, poza tym na "no curve" działają ok. 

Trzaski są powiedziałbym na tym.samym poziomie głośności niezależnie od głośności. Tzn., że są bardziej słyszalne jak muzyka jest cicho. 

Jutro sprobuje ponownej kalibracji.

A no i dobrze że to dodałeś bo to jest kluczowe jeżeli trzaski są bardziej słyszalne na niskich poziomach głośności to faktycznie jest to związane ze źle przeprowadzoną kalibracją.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Masz najnowsze firmware?

Ps

Błędny pomiar czy krzywe to ostatnie co bym podejrzewał, ale wykluczyć nie można.

Ma na pewno ostatni, bo nic nowego ostatnio nie dorzucali, a jak jest podłączony to sam w nocy się aktualizuje.

Czasy gdy były problemy z softem już bardzo dawno się skonczyły.

W tym wypadku to na pewno źle zrobiona kalibracja.

Poniżej nagrałem fragment.

Ukryta Zawartość

To jest - nie pamiętam ale chyba na 13 - poziom głośności. 

A ma ktoś z was krzywą, która mogę wgrać? Wiem, że akustycznie będzie niedopasowana, ale nie powinno być trzasków. 

Ukryta Zawartość

A teraz masz coś wgranego czy sam dokonywałem edycji?

Ukryta Zawartość

Spróbuj ta.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A teraz masz coś wgranego czy sam dokonywałem edycji?

Ukryta Zawartość

Spróbuj ta.

Wgrywałem. 

Może źle się wyraziłem. Chodziło o plik kalibracyjny. Bo krzywą mogę wgrać dopiero po kalibracji. 

Ukryta Zawartość

A jaki masz mikrofon?

Ten z zestawu czy umik?

Ukryta Zawartość

Dla testu możesz spróbować z tym plikiem umik

Ukryta Zawartość

Wadliwy plik kalibracjny, źle zrobiony pomiar, błędna krzywa... wszystkie te "usterki" poskutkują dziwnym brzmieniem przez cały utwór, a nie trwającymi ułamek sekundy trzaskami w przypadkowych momentach... ale mi się tylko wydaje, że rozumiem.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

18 hours ago, szymon1977 said:

Wadliwy plik kalibracjny, źle zrobiony pomiar, błędna krzywa... wszystkie te "usterki" poskutkują dziwnym brzmieniem przez cały utwór, a nie trwającymi ułamek sekundy trzaskami w przypadkowych momentach... ale mi się tylko wydaje, że rozumiem.

To trochę jak z tym potwornym jitterem. Mniej uciekających próbek i nagle scena, realizm i inne tego typu historie.

A do rzeczy, błędna konfiguracja powinna objawić się dziwnym brzmieniem wywołanym przez niepoprawną korekcję i wpływ DSP na sygnał. Trzaski i strzelanie z kolumn? Być może przy aktywnym Diracu aktywuje się jakiś niepoprawnie działający wewnętrzny komponent. Najprościej by było postawić obok drugiego Arcama (nawet wgrać mu ten sam config) i zobaczyć co się stanie.

Zrób factory reset arcama. Wgraj ponownie mapy. Czy nie podbiłeś za dużo krzywej? najlepiej pokaż zrzut pomiaru i krzywej jaka stworzyłeś. Miałem tez przypadek trzasków, jak używałem kompa z uszkodzonym wejściem USB, Niby wszystko działało i mogłem przeprowadzić pomiar, ale pojawiały sie trzaski. jeśli masz możliwość weź inny komp i ponownie przeprowadź pomiar.

• 5 miesięcy później...
11 godzin temu, Henryko napisał:

Mam podobny problem , co zrobiles

Tam była kwestia chyba źle wykonanej kalibracji tak mniemam.

Przywróć ustawienia fabryczne i zobacz czy problem występuje bez dokonywania modyfikacji.

Kiedy pojawił się ten problem u ciebie czy to jest świeżo zakupionych wzmacniacz czy grałeś na nim i coś się stało?

• 2 miesiące później...

U mnie występował dokładnie ten sam problem - tzn. dziwne trzaski w basie na niektórch utworach, brzmiące tak jakby sygnał był przesterowany. Problem rozwiazałem delikatnie przesuwajac lewą kurtynę w Dirac Live w prawo - poza zakres gdzie w pomiarach miałem spory "dołek" w basie. Filtry Dirac pomijają teraz korygowanie tego zakresu czestotliwosci i problem trzasków u mnie juz nie występuje 🙂

Problem opisany jest tez tutaj:

Ukryta Zawartość

Proponowane jest tu rozwiazanie polegajace na modyfikcji "target curve" w miejscach "dołków" sygnału basowego (tak aby te dołki nie byly korygowane), ale nie bawiłem się tym jeszcze - u mnie pomogło delikatne przesuniecie lewej kurtyny wiec dalej juz nie kombinowalem.

Ukryta Zawartość

W pierwszym przypadku problemem był jednak zły plik kalibracyjny do mikrofonu. 

Uzupełnianie dołków czy też wyrównywanie górek to przecież główne zadanie tej kalibracji i jakoś tych problemów nie ma dziesiątki tylko pojedyncze sztuki. 

A tak z ciekawości czy próbowałeś kalibrację dokonać jeszcze raz ponownie? 

Może coś nie tak zebrał podczas pierwszej w zakresie niskotonowym

Tak, kalibracje przeprowadzalem kilkukrotnie z uzyciem zarowno domyslnej krzywej Diraca, jak i krzywej Harmana (z wczytanym poprawnym plikiem kalibracyjnym mikrofonu).
Za kazdym razem trzaski wystepowaly. Byc moze to problem moich glosnikow. Schodza z basem dosc nisko.
Problem ustapil gdy lewą kurtynę przesunąłem z 38Hz na 45Hz.
Być może korygowanie brakow w basie przy tak niskich czestotliwosciach nie dziala nazbyt poprawnie (celowo?) w wersji podstawowej Dirac Live. Moze trzeba dokupic wersje "Bass Control" ?

Przypuszczam ze Dirac Live nieprawidlowo rozpoznaje zakres czestotliwosci moich glosnikow - dziwne jest ze w obszarze basu charakterystyka rozpoczyna sie pojedynczym sporym dołkiem, ktorego korekcja skutkuje buczeniem (przesterowaniem) glosnikow.

Edytowane przez green12

Jeśli miejsce pomiaru wypada w węźle moda pomieszczenia to podbijanie częstotliwości odpowiadającej temu modowi w celu eliminacji dołka nic nie da. Glosnik wyleci z zawieszenia a dołek i tak pozostanie.

Pokoj ma wymiary 5x3m wiec jedna z czestotliwosci rezonansowych wyniesie 34Hz...

Zalaczam screeny z pomiarów i autokalibracji Diraca.
Wersja z buczeniem -  lewa kurtyna ustawiona automatycznie w okolicy 34 Hz.
Wersja bez buczenia - przy kurtynie ustawionej recznie w okolicy 45Hz.

Ukryta Zawartość

bez_buczenia.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi