Skocz do zawartości
IGNORED

AUDEZE LCD-3 - czym napędzacie lub napędzaliście i z czym najlepiej grało?

SVART
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.04.2024 o 15:17, SVART napisał:

Dzieki wielkie za sprawdzenie pałąków. Jaka jest różnica w wadze i czy te nowe są na tym miękkim pasku skóry? Ja mam wersje sprzed ok 5 lat lub więcej z takim sztywnym obszyciem. Zamawiać mogę online u Was czy np odbiór w Warszawie też może być?

miękki pasek, zamówienie można u nas. Różnica w wadze... na stronie Audeze może znajdę

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 1.03.2024 o 19:48, SVART napisał:

Pytanie natury empirycznej. Generalnie ciekawe, czy ktoś jeszcze tych słuchawek w ogóle używa (minęły lata od premiery) - ja swoich dawno nie używałem. Mnie irytuje w sumie tylko ich waga - nacisk po paru godzinach głowę męczy. 😉 A czym napędzacie i z czym najlepiej grały? 🙂

Pięć lat pięknej współpracy Lcd 3 + Fezz Omega Lupi [ w starej budzie ]. 

Kolega miał mój komplet i porównywał z własnym Copland dac 215.

Wolał z F.O.L 

• 1 miesiąc później...

Dziś czas na dalsze refleksje a powiem, że było ciekawie. Oceniam całość choć trochę się orientuję w sygnaturze słuchawek i wzmacniacza.

Wzmacniacz jest u mnie już 2 tygodnie, myślę, że dobre 200h ma za sobą. Z początku miałem mieszane odczucia, bo każdego dnia grał inaczej. Od lat wiem, że wszystko trzeba wygrzać ale ciągle była ta niepewność w którym kierunku to pójdzie (czekałem po prostu na potwierdzenie tego co słyszałem w salonie). Na początku było wszystko jak trzeba, potem się wyszczupliło i trzymało przez kilka dni. Wtedy miałem rozterki. Potem jeden dzień grał ciemno.... myślę, faluje, będzie dobrze. Potem znów ciach i szczuplej. Potem się wyrównało i myślę sobie, to chyba ten moment, że wiadomo jak to już gra. Otóż nie, kolejne dni i znów lekki zmiany. W ostatnie 2-3 dni doszło dociążenie na średnicy, jest bas, są wysokie tony, dźwięk nabrał szlachetności, analogowości. Gra podobnie jak w salonie, czyli chyba dźwięk nie będzie mi już szalał, tym bardziej, że czekam na odsłuch przewodów słuchawkowych. Jestem ciekaw jak wypadną.
Sam wzmacniacz pochodzi od producenta sprzętów do studia aczkolwiek ta lania jest również dedykowana do użytku domowego. To co od razu zachwyca to wyjątkowa przejrzystość i neutralność. Tak jak wielu użytkowników opisywało (głownie fora w stanach jak i w DE) jest to taki drut wzmacniający. Myślę, że tak jest choć wzmacniacz nie gra jakoś płasko. Gra tak jak jest nagrane przez co bardzo różnicuje nagrania. Barbara Streisand z płyty Guilty gra równo, nic się nie wybija ale z płyty Partners jest więcej potężnego basu. Ja lubię muzykę filmowa a tam co się dzieje to aż strach. W sumie ostatnie 2 tyg. słuchałem w 90% zestawu słuchawkowego i przed snem włączałem sobie muzykę i odpływałem (przysypiałem) i nagle jakieś wejścia bębnów wyrywały mnie z letargu. Wzmacniacz gra dynamicznie a zapas mocy ma niebagatelny. Słucham z gałką max godz. 9. SPL ma pod spodem jeszcze mikroprzełączniki a obecnie słucham na najmniejszym wzmocnieniu. Czytałem na forach o próbach napędzania głośników.

SPL ma świetny design, można go kupić dla samego wyglądu. Wycieraczki o regulowanej czułości robią ten klimat. Mamy przełączniki wyboru wejść słuchawkowych. Pokrętło głośności można sterować dowolnym pilotyem po szybkiej jego nauce. Balansem można delikatnie przesuwać środek, nie dzieje się to tak mocno jak znam z tradycyjnych wzmacniaczy. Reguklacja ta jest bardzo dokładna. Wybór źródeł można dokonać kolejnym przełącznikiem. Obecnie słucham na Coaxialu (plany na update). Oczywiście słuchałem na XLR jak i RCA ale mi jest wygodniej przez Coax bo Esoteric ma akurat takie wyjście i nic nie muszę co chwilę przełączać. No i na koniec funkcja Crossfeed. Dzięki tej opcji można symulować odsłuch przez głośniki. Moje obserwacje są następujące: do poziomu 4 czuć jedynie delikatną zmianę. Jest ona większa przy nagraniach mało przestrzennych a przy utworach już przestrzennych ten wpływ jest ledwo słyszalny. Ale jeśli pójdziemy na poziom 5 lub MAX to mamy większe oderwanie. Mi akurat jakoś pasuje ten poziom 4 a same Audeze grają już przestrzennie, nie mam poczucia grania w głowie. Co ważne nie słyszę degradacji dźwięku poprze Crosfeed, jedynie przy poziomie MAX czuć jakby lekkie "wypłaszczenie basu".

Na tyle na ile pamiętam odsłuchiwany przeze mnie Pass i Copland grały chyba nieco "delikatnie kolorowiej" i są świetnymi wzmacniaczami, szczególnie PASS. SPL gra bardziej neutralnie, przez co barwy są nieco bardziej prawdziwe (?).

Jestem bardzo zadowolony z zestawu słuchawkowego i wieczorami mogę sobie dać czadu bez męczenia sąsiadów. Kolejna relacja jak dotrą przewody słuchawkowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_E5954x.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Kolejny etap testów już za mną. Miałem przyjemność przetestowania kabla Forza AudioWorks Noir HPC Mk2. Przewód według producenta był już testowany ja pozwoliłem mu jeszcze się powygrzewać pełne dwa dni. Jakość wykonania bardzo dobra, zresztą to tylko przewód, wtyczki, to żaden rocket science:)

Dźwięk: główna cecha to znakomite oderwanie dźwięku od głowy, dźwięk tworzy szeroką scenę i głębię. Zupełnie traci się poczucie słuchania słuchawek. Zjawisko nieco podobne do Crossfeed jaki mam we wzmacniaczu. Jeśli ktoś nie ma takiej funkcji i chce pozbyć się "grania w głowie" to taki przewód to must have do wypróbowania. Przewód w moim odczuciu jest bardzo równy, detaliczny, bardzo różnicuje bas, wysokie tony delikatne. W moim zestawianie odebrałem przekaz jako zwiewny, trochę lżejszy na niższej średnicy. Wokale wydają się grać nieco głębiej. Gerard ma również Audeze, zapewne coś przetestujemy. Na razie czekam na kolejne możliwości testów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.07.2024 o 12:05, Undziak napisał:

Dźwięk: główna cecha to znakomite oderwanie dźwięku od głowy,

Przy wadze tych sluchawek plus waga tych przewodow oczekiwal bym raczej oderwania glowy niz dzwiekow 😉

Edytowane przez xajas
15 godzin temu, xajas napisał:

Przy wadze tych sluchawek plus waga tych przewodow oczekiwal bym raczej oderwania glowy niz dzwiekow 😉

wygodne ułożenie głowy na podusi bądź oparciu załatwia sprawę 😉 Piszę to prywatnie jako użytkownik Audeze ;) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
23 godziny temu, 1siedem napisał:

A czy macie jakieś doświadczenie z czystymi lampami?

Słuchałem już coplanda 215 ale to hybryda.

Cały czas chodzą mi po głowie do lcd2, choć w necie większość twierdzi, że najlepiej łączyć lcd z dobrym tranzystorem.

LCDki (i generalnie planary) bardziej lubię się z tranzystorem, to prawda. Feliks Elise Mk2 już sobie z tym radzi, ale nadal jest czuć zaokrąglenie dźwięku (może tego szukasz?). O słabszych lampach to nawet nie wspominam, nie tędy droga. Niestety, zabawa z lampami nie jest tania...

Ja pod LCD2 bym patrzył na iFi Audio lub Toppinga. Koniecznie ze zbalansowanym kabelkiem. Np. taka Forza jak powyżej. Mój osobisty wybór padłby na iFi Zen DAC i CAN generacji 3ciej.

https://www.q21.pl/ifi-audio-zen-dac-3.html
https://www.q21.pl/ifi-audio-zen-can-3.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, 1siedem napisał:

Gra z toppingami i jest cacy.

Szukam odejścia od neutralności, tak dla zabawy.

Różnicy między kablem zbalansowanym i nie - nie widzę. 

Z którym Toppingiem? A 30Pro?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...
W dniu 11.08.2024 o 11:47, 1siedem napisał:

Cały czas chodzą mi po głowie do lcd2, choć w necie większość twierdzi, że najlepiej łączyć lcd z dobrym tranzystorem.

a jak wrażenia z odsłuchu setu Copland + LCD-2 (rozumiem że LCD-2 w drewnie, nie Classic?)

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a jak wrażenia z odsłuchu setu Copland + LCD-2 (rozumiem że LCD-2 w drewnie, nie Classic?)

Classic. Ale podobno przetworniki te same. Tak twierdzą Panowie w THF :)

W porównaniu z moimi toppingami copland wyraźnie zmieniał dźwięk od średnich tonów w górę.  Wysokie wyraźnie słodzone. Dynamika, bas, scena bez istotnych różnic. 

Nie było nic lepiej, było inaczej.

Edytowane przez 1siedem
42 minuty temu, 1siedem napisał:

Classic. Ale podobno przetworniki te same. Tak twierdzą Panowie w THF 🙂

W porównaniu z moimi toppingami copland wyraźnie zmieniał dźwięk od średnich tonów w górę.  Wysokie wyraźnie słodzone. Dynamika, bas, scena bez istotnych różnic. 

Nie było nic lepiej, było inaczej.

"Drewniane" LCD-2 sporo lepsze. Dźwięk bardziej transparentny i oderwany. Classic bardziej zmulony bas. Pytanie czy do tych Classic po prostu to już nie ma sensu trochę wymieniać elektronikę na jeszcze droższą. 

www.tophifi.pl

Godzinę temu, chcheckitout napisał:

Pier Audio MH-84 SE

Dla mnie trochę buła już się robi, ale wzmak fajny, tylko niekoniecznie do Audeze. 

54 minuty temu, 1siedem napisał:

Prawie nigdzie nie ma lcd3. 

I jak tu posłuchać....

skąd jesteś?

www.tophifi.pl

20 godzin temu, 1siedem napisał:

Prawie nigdzie nie ma lcd3. 

I jak tu posłuchać....

Ja nie muszę ich słuchać. Miałem je z 10 lat lekko. 

19 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dla mnie trochę buła już się robi, ale wzmak fajny, tylko niekoniecznie do Audeze. 

skąd jesteś?

Warszawa

3 godziny temu, chcheckitout napisał:

Ja nie muszę ich słuchać. Miałem je z 10 lat lekko. 

Warszawa

mogę załatwić. Jak co zapraszam na priv

www.tophifi.pl

ale welurowych nie ma

www.tophifi.pl

15 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ale welurowych nie ma

Ale nie ma i nie będzie ? Generalnie słuchawki znam i rozchodzi się o jakiś fajny wzmacniacz do nich. Koniecznie w pełni zbalansowany. Dobrze wspominam Cayina, Brystona, Bakoon i Moon. Jakiś czas miałem też z Woo Audio i fajne połączenie ale się nie zamykam. 

W dniu 31.08.2024 o 05:33, chcheckitout napisał:

Ale nie ma i nie będzie ?

Nie produkują już. Jest tylko wersja skóra i skóra eko. Zawsze można kupić zamienniki 😉

www.tophifi.pl

43 minuty temu, chcheckitout napisał:

Kurdę, a były to takie miłe pady. Strasznie je lubiłem 😞 

No więc albo zamiennik, albo skóra naturalna. Eko bym nie brał 😉

www.tophifi.pl

26 minut temu, Wuelem napisał:

TRUP na głowie, a potem chcą, żeby grało ŻYWO.

ta.. 😉

A tak serio, to skóra naturalna wytrzyma dłużej i ma lepszą wentylację

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi