Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 40 k PLN

venom200
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.03.2024 o 14:33, venom200 napisał:

Witajcie, ostatnio następuje u mnie zmiany i po wymianie DACa jak i wzmacniacza poszukuję kolumn. Teraz gram na Studio 16 Hertz Arcada 2,5 Signature + LM 845 Premium + Gustard R26. Ale przyszedł właśnie czas na kolumny które dobrze się zgrają z LM 845. Żeby odciąć się od wszelkiego hejtu jestem zadowolony z obecnego dźwięku, ale wiadomo , chce się lepiej. Po przeprowadzce Arcady mógłby by mieć ciut więcej basu. Zmiana z Cayina 845 ma LM845 mocno poprawiła ten aspekt. Szukam czegoś co zagra z LM 40 mk2 , jakby policzyć kuchnie otwarta i hall to będzie ponad 58mk2.
Proszę o jakieś sensowne propozycje. Wiadomo lampa tylko 30 W, Ale akurat LM845 Premium to bardzo solidna elektrownia. Muzyką jaką słucham wszelaka, Ale ja osobiście preferuję raczej spokojny repertuar.
Myślałem o odsłuchu Fyne Audio F703.
Proszę o sugestie

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Dlaczego zmiana?

W dniu 11.03.2024 o 16:45, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Uważam, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to może być ciekawy kierunek. Warto tez na pewno sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do tego wiadomo,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Opcji trochę jest, zapraszam do kontaktu w razie czego 🙂 Przez telefon często łatwiej się dogadać i znaleźć wspólną ścieżkę przy propozycjach do sprawdzenia. 

A jak grają rzeczone Betoveny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, PG napisał:

jakoś czyli nie niezbyt dobrze? 🙂

Wszystkie Dali maja swoj wyrazny charakter. Mocne odejscie od neutralnosci. Epicon ma te cechy najmniej slyszalne, graja najbardziej poprawnie z wszystkich Dali. Warto posluchac przed zakupem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Aqua La Voce S2, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY
15 godzin temu, quatross napisał:

Nasyconym, soczystym dźwiękiem, z porządną podstawą basową, naturalną średnicą (choć lekko zagęszczoną). Góra wyraźna, ale bez ostrości. Moim zdaniem bardzo uniwersalne kolumny, choć hip-hopu bym raczej na nich nie słuchał 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, rafa napisał:

Wszystkie Dali maja swoj wyrazny charakter. Mocne odejscie od neutralnosci. Epicon ma te cechy najmniej slyszalne, graja najbardziej poprawnie z wszystkich Dali. Warto posluchac przed zakupem.

jednak widać , że to dział hi-end , skoro kolumny za około 60k PLN grają tylko "poprawnie".

Żeby było jasne - nie mam do Epiconów jakiegoś szczególnego uczucia (chociaż moje nie high-endowe Opticony 8MKII bardzo lubię).

Finalnie , jak w każdym przedziale cenowym , tak i tu ilu użytkowników tyle opinii i pomysłów. Wydam 50k PLN a ktoś powie eee kup te inne , te co kupiłeś to słabe są. Ale mi się podobają , to nic słabe są.
🙂

5 godzin temu, quatross napisał:

A JA owszem 😄

Czyli srednica w VA sie otwarla jak rozumiem ?

Zależy jak się to odbiera 😉 Dla niektórych i to lekkie zagęszczenie jest przesadą 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, PG napisał:

jednak widać , że to dział hi-end , skoro kolumny za około 60k PLN grają tylko "poprawnie".

Żeby było jasne - nie mam do Epiconów jakiegoś szczególnego uczucia (chociaż moje nie high-endowe Opticony 8MKII bardzo lubię).

Finalnie , jak w każdym przedziale cenowym , tak i tu ilu użytkowników tyle opinii i pomysłów. Wydam 50k PLN a ktoś powie eee kup te inne , te co kupiłeś to słabe są. Ale mi się podobają , to nic słabe są.
🙂

W audio nie ma urzadzen ktore by zadowalaly wszystkich. Dzieki temu rynek jest ogromny i mozna wybierac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Aqua La Voce S2, Open Baffle DIY

Nie sprawdzalem czy ktoś już tutaj wspomniał o kolumnach Mofi Sourcepoint 888, cena ok. 26 tys. Jest wielki „hype” na nie, wg wielu opinii grają jakby kosztowały sporo więcej.

Zamierzam niebawem wybrać się do salonu ich posluchać, ciekaw jestem czy zagrają lepiej niż te co mam obecnie Audiovectory SR6,  choć takie wrażenia w innych warunkach odsłuchowych nie dają obiektywnego obrazu ale charakter i jakość dźwięku można w przybliżeniu ocenić.

Czy ktoś miał z nimi do czynienia?

Edytowane przez audiofan01
3 godziny temu, rafa napisał:

W audio nie ma urzadzen ktore by zadowalaly wszystkich.

Bo nie ma zrównoważonych urządzeń. Nie ma urządzeń które wszystkie "parametry" dźwięku miały by na bardzo wysokim poziomie.

3 godziny temu, rafa napisał:

Dzieki temu rynek jest ogromny i mozna wybierac.

Każdy fabryczny sprzęt jaki słuchałem nawet gdy jakiś aspekt miał na przyzwoitym poziomie to inny miał słaby, bądź po prostu słaby spiep... 

Rynek jest ogromy i przez to umożliwia łączenie dżumy z cholerą żeby jako-tako to zagrało ...

12 godzin temu, szpakowski napisał:

Bo nie ma zrównoważonych urządzeń. Nie ma urządzeń które wszystkie "parametry" dźwięku miały by na bardzo wysokim poziomie.

Każdy fabryczny sprzęt jaki słuchałem nawet gdy jakiś aspekt miał na przyzwoitym poziomie to inny miał słaby, bądź po prostu słaby spiep... 

Rynek jest ogromy i przez to umożliwia łączenie dżumy z cholerą żeby jako-tako to zagrało ...

Producenci kombinuja bo chca sie wyrozniac. I nie tylko wygladem urzadzenia.

12 godzin temu, szpakowski napisał:

Są takie urządzenia,tylko trzeba choć trochę odejść od „metkowców”,kapiących złotem,

ruchomymi wksaźnikami,itd,rzeczami które wpływają tylko na cenę,nie na brzmienie.

W zeszłym tygodniu zrobiłem krótki objazd po warszawskich salonach,

posłuchałem kilku znanych marek,nowych wzmacniaczy zintegrowanych.

Na koniec posłuchałem tej najmniej znanej. 🙂

Dziękuję,nie mam pytań,cena poniżej 40 000 zł,gra to dużo lepiej niż te „złote,czarne i niebieskie” z ceną minimum razy dwa.

Gwarancja lat 20!!!!!!

Trzeba tylko zejść ze szlaku „audiofilskich” wzmacniaczyków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Bartollini napisał:

Są takie urządzenia,tylko trzeba choć trochę odejść od „metkowców”,kapiących złotem,

ruchomymi wksaźnikami,itd,rzeczami które wpływają tylko na cenę,nie na brzmienie.

W zeszłym tygodniu zrobiłem krótki objazd po warszawskich salonach,

posłuchałem kilku znanych marek,nowych wzmacniaczy zintegrowanych.

Na koniec posłuchałem tej najmniej znanej. 🙂

Dziękuję,nie mam pytań,cena poniżej 40 000 zł,gra to dużo lepiej niż te „złote,czarne i niebieskie” z ceną minimum razy dwa.

Gwarancja lat 20!!!!!!

Trzeba tylko zejść ze szlaku „audiofilskich” wzmacniaczyków.

Ukryta Zawartość

preamp wygląda ok ale w instrukcji nie ma informacji o HT bypass

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, rafa napisał:

Producenci kombinuja bo chca sie wyrozniac. I nie tylko wygladem urzadzenia.

Niech nie kombinują tylko w końcu wyprodukują dobry sprzęt który będzie się wyróżniał dobrej jakości dźwiękiem a nie jakimś mankamentem. 

38 minut temu, Bartollini napisał:

Bryston to też metkowiec tylko może mniej popularny w Polsce ...

A na myśli miałem wszystkie firmowe sprzęty w każdej kategorii cenowej, również tzw flagowce ...

W dniu 11.03.2024 o 18:22, audiofan01 napisał:

Audiovector R3 na 58 mkw🤔? śmiała koncepcja😉

jaka role odgrywaja te 58 mkw, jesli przykladowo gosc siedzi 2,5m od zestawow glosnikowych?

Co sie bedzie zmieniac i dlaczego sie bedzie zmienia, czyli czy to bedzie wynikac z "wielkosci glosnikow", z "wielkosci odleglosci" czy z "wielkosci pomieszczenia" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2509.thumb.png.295cbb7a117a08196daf1d4a9063debb.pngIMG_2510.thumb.jpg.e7afeb3dffb8173dd5e9c55d9a242d74.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
8 minut temu, xajas napisał:

jaka role odgrywaja te 58 mkw, jesli przykladowo gosc siedzi 2,5m od zestawow glosnikowych?

Co sie bedzie zmieniac i dlaczego sie bedzie zmienia, czyli czy to bedzie wynikac z "wielkosci glosnikow", z "wielkosci odleglosci" czy z "wielkosci pomieszczenia" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2509.thumb.png.295cbb7a117a08196daf1d4a9063debb.pngIMG_2510.thumb.jpg.e7afeb3dffb8173dd5e9c55d9a242d74.jpg

Ja mam prawie tak jak na rysunku B, jednak był czas (który może kiedyś wróci) że ustawiałem kolumny na krótszej ścianie grające wzdłuż 40 m2 prostokątnego salonu i słuchane z większej odległości, dlatego kolumny większe dają więcej opcji, z kolumnami mniejszymi w bardzo dużym salonie (a mowa jest o 58 m2) tych opcji ustawienia jest mniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, audiofan01 napisał:

Ja mam prawie tak jak na rysunku B, jednak był czas (który może kiedyś wróci) że ustawiałem kolumny na krótszej ścianie grające wzdłuż 40 m2 prostokątnego salonu i słuchane z większej odległości, dlatego kolumny większe dają więcej opcji, z kolumnami mniejszymi w bardzo dużym salonie (a mowa jest o 58 m2) tych opcji ustawienia jest mniej.

Ja jestem zawsze za "wiekszymi kolumnami", ale ich wielkosc nie jest zalezna od wielkosci pomieszczenia (pomijam takie 3x3m 🙂 )

Na razie odpuściłem może zima zmów podejdę do tematu, ale ciężko było w tym budżecie o coś lepszego niż Arcady. Posłuchałem kilku kolumn I na razie odpuściłem.

58 minut temu, venom200 napisał:

Na razie odpuściłem może zima zmów podejdę do tematu, ale ciężko było w tym budżecie o coś lepszego niż Arcady. Posłuchałem kilku kolumn I na razie odpuściłem.

Nie ma co na sile kombinowac 😜

Nie ma co na sile kombinowac
Wydać kasę nie sztuka, ale żeby było coś lepiej to już potrzeba zachodu. Mam jakieś swoje typy ale w tym budżecie to tylko kompromisy niestety. Trzeba by zwiększyć budżet, ale to wtedy robi się już troszkę chore. Nie samym audio człowiek żyje

4 godziny temu, venom200 napisał:

Wydać kasę nie sztuka, ale żeby było coś lepiej to już potrzeba zachodu.

Jeżeli te Arcady rzeczywiście są takie dobre to może trzeba podpiąć je pod lepszy wzmacniacz i wycisnąć z nich maxa ...

Jeżeli te Arcady rzeczywiście są takie dobre to może trzeba podpiąć je pod lepszy wzmacniacz i wycisnąć z nich maxa ...
Mam LM845 Premium + cały set lamp 300b We Plus+ 845 Acme+ ecc83 bugle boy amperexy. Więc całkiem solidne zasilanie. Komplet lamp to cena naprawdę dobrego wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi