Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpośrednia konfrontacja Y650 i H/K 230

tgorka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciezki dylemat. Zakupilem juz glosniki Dali Concept 6 TERAZ ZOSTAL MI Amplituner.

Bylem juz przekonany co do Yamahy 650 ale wszyscy sprzedawcy ja odradzaja (dziwne bo w sklepach których bylem sprzedaja tylko Denona i H/K) i nie wiem czym jest to spowodowany stad moje pytanie moze ktos z was mial okazje sluchac

Czy Yamaha 650 jest na prawde duzo gorsza od H/K 230 ? (chodzi mi o stereo)

Prosze o pomoc. Sluchalem jednego i drugiego ale w innych warunkach i ciezko bylo porownac. A juz obskoczylem wszystkie sklepy na slasku i w żadnym nie maja akurat tych dwoch modeli. Moze ktos z was mial przyjemność je porównywac. Co

Pozdrawiam Tomasz

Aja powiem tak Yamaha do kina domowego jest zajebista mam 640 i nie zamieniłbym jej na nic innego,tropszke gorzej z głośną muzyką (rock ,metal)gdyż gra za dużo wysokimi i troszke zbyt metalicznie ,co dziwne spokojne utwory chodza REWELACYJNIE w stereo.Wybor trudny jak do kina to tylko Yamaha jak do muzy posłuchaj Denona gra milutko ale czy lepiej od Yamahy hmmm...posłuchaj sam na spokojnie i wybierz to co bedzie dla Ciebie lepsze :) POZDRO :)

Y650 nie znam - przed kupnem h/k 230 porównywałem go z Y640 (do której skłaniał mnie portfel) i z denonem 1804 i moim zdaniem H/K zdeklasował Yamahe, denon wypadł też lepiej od Yamahy ale w koncu kupiłem H/K. Wiem że także Yamaha ma swoich zwolenników a zatem wyboru musisz dokonać sam wszystko zależy jaki charakter brzmienia preferujesz - niestety w tym przedziale cenowym ideału nie znajdziesz - co byś nie wybrał będzie to jakiś kompromis.

A i nie zapomnij posłuchac Marantza - słuchałem 5400 - w stereo był chyba nawet lepszy od H/K w KD gorszy w sumie zadecydowała cena :(.

Witam

Denono (1905 i 2105) sluchalem bardzo namiętnie :) Jak dla mnie gra bardzo ladnie ale za malo dynamicznie, Pelnia dziweku jest super. Ale cos mi w nim nie pasuje. Yamaha 650 na allegro jest ponad 500 zl tansza od H/K wiec wydaje mi sie ze to chyba bedzie ten decydujący argument. Dzieki wszystkim za komentarze :)

A jak myślisz, skąd ta różnica w cenie. Cena w pewnym stopniu reprezentuję jakość produktu. Na podstawie moich odsłuchów (w tym samym sklepie, na tych samych kolumnach) H/K 235 zdeklasował Denona 2105 i Yamahę 750. Test dotyczył tylko i wyłącznie jakości stereo. W porównaniu do H/K Denon nie panawował nad bassem (momentami dudniący) a i górany zakres pasma odwarzany mniej szczegółowo. Yamaha - szczegółowa i miła góra, ale jeszcze gorsza kontrola bassu w porównaniu do Denona. Także zaznaczam, że test dotyczył stereo. Ktoś zaraz powie - amplituner KD to tylko do kina (Elfan - a sam słuchał trochę na ampli KD i się zachwycał). Czy jest wśród nas jakiś zapaleniec, który ogląda filmy 12h/24h. Wątpię, dlatego twierdzenie, że jakość stereo w ampli KD jest nie ważna jest paplaniem pseudo nawróconych audiofilów. Ludzie kupują procesory dzwięku wielokanałowego nie tylko do KD, ale przede wszystkim do słuchania muzyki. Traktują te urządzenia jako dobrej jakości uniwersalny sprzęt. sorry za przynudznie - ale polecałbym raczej H/K 235, a jeszcze lepiej Marantz'a. No chyba, że jesteś maniakiem kina, a muzyki nie trawisz......

Zgadzam się że KD to nie tylko kino. KD to uniwersalny sprzęt co jest i zaletą i wadą...

Zwrócie uwagę że bardzo duże znaczenie maja głośniki. Chyba większe niż sam amplituner.

W tej klasie cenowej moim zdaniem ciężko jest kupić dziadostwo. Wszystko gra w miarę dobrze i chyba dość podobnie ;-)

Kolega kupił już głośniki DALI CONCEPT 6 - nie są złe i wydają się uniwersalne (mają chyba 8 omów) ale nie koniecznie ładnie zagrają ze wszyskim. Najlepiej wybrać sobie dwa trzy modele i posłuchać z tymi głośnikami a potem podjąć decyzję. Kilka tygodni temu kupowałem amplituner (własnie yamahę) i opisałem moje spostrzeżenia na forum (numeru wątku nie pamiętem ale poszukaj na pewno znajdziesz) może będzie to dla ciebie jakąś wskazówką.

Masz szczęście bo Dali Concept 6 to popularne kolumny i może je spotkać chyba w każdym sklepie audio więc chyba nie powinno być problemów z odsłuchem.

Ja mam Yamahę 650 z tym że u mnie gra z B&W 602.5 (przody) z tyłu mam badziewie maki sony (do wymiany). I jestem zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.