Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida 1501 a Proac Studio 100

pbor

Rekomendowane odpowiedzi

->pbor

Kilka słów jest w wątku 14389, poza tym jeśli grasz jeszcze na Thule CD 100 to według mnie razem z Jolidą i ProAc-kiem może stanowić dobre połączenie, zwłaszcza, że odtwarzacz nie cieniuje na basie.

Ale jeśli nie słuchałeś jeszcze Studio 100 to zachęcam, bo chociaż ogólnie nadal zbierają one pozytywne opinie w różnych zestawieniach sprzętowych to jednak głośniki mogą zagrać inaczej niż byś się tego spodziewał.

Pozdrawiam

>Jeszcze gra u mnie Thule ale właściwie to za parę dni podłączę nową Jolidę Jd 100s. Powinno być lepiej . I pomyśleć że rok temu wystarczało mi amplituner do kina domowego i skromny odtwarzacz dvd .

>pbor

Swego czasu szukając odtwarzacza trafiłem na jolidę 100S, którą pożyczyłem na odsłuchy + model 100A oraz 100H (hdcd i upsampling)do porównania. Konfiguracja zbliżona do Twojej - Jolida 100S+hybryda(u mnie Rock Sound Art-u)+Studio 100.

Poniżej wstawiłem króciutkie porównanie z myślą, iż być może nie słuchałeś jeszcze jolidy 100s, ponieważ nie jest ona ogólnie dostępna na rynku.

Według mnie brzmieniowo najlepiej wypadła w takim połączeniu Jolida 100S, chociaż w wielu aspektach wszystkie odtwarzacze grały na podobnym poziomie myślę, że właśnie ze względu na podobną budowę, czyli zastosowanie lampek w stopniach wyjściowych.

Jolida 100S z 4-ma lampkami w odróżnieniu pozostałych z 2 lampami zagrała przejrzyście, dźwiękiem otwartym i przede wszystkim mniej natarczywym niż pozostałe 2 odtwarzacze. Jedyny minusik postawiłbym 100S-ce za mniejszą dynamikę w porównaniu do modeli A i H.

Poza tym w Jolidce 100S standardowo montowane są lampki Electro-Harmonicsa i to też mogło i pewnie miało wpływ na odmienny od pozostałych charakter brzmienia tego odtwarzacza. Nie na darmo też zastosowano 4 lampki zamiast 2.

Dodam, iż w modelach A i H nie wymieniałem lampek z wiadomych powodów, odtwarzacze nie były moje :-).

Reasumując, lampki w odtwarzaczu i przekaz średnicy, dalej hybryda i przekaz średnicy w efekcie dostajemy ujmujący i chwytający za serducho wokal charakterystyczny dla lampowego brzmienia z dość dobrym przekazem w dolnych rejestrach pasma, które trzyma w ryzach raz lepiej, raz gorzej wzmacniacz. Jeśli Twoim celem jest dobór poszczególnych elementów toru do słuchania w szczególności jazzu, małych składów, klubowego grania oraz przepięknego damskiego wokalu to monitory Studio 100 będą jak znalazł a jeśli gustujesz raczej w muzyce budowanej przez duże składy orkiestrowe z charakterystycznie zmienną dynamiką dźwięku to 100-ki też będą ok tyle, że niekoniecznie z pozostałymi elementami toru. No, ale to w końcu tylko moje spostrzeżenia. :-)))))

Pozdrawiam i życzę tego co wszystkim na forum – słuchania MUZYKI.

>Profil

Masz rację ,Jolida 100S dopiero do mnie jedzie ( prosto z Chin) więc nie znam jej brzmienia . Ale czytając Twoja opinię to jest to czego szukam ( małe składy wokal ). Dziękuję za utwierdzenie mnie w decyzji . Mam nadzieję że to koniec szukania .

"Studio 100 są łatwe do napędzenia."

jozwa marynie-to nieprawda,to nie są podstawkowce łatwe do napędzenia.

Osiągnięcie dynamiki,przejrzystości,basu, to nie wszystko.

Pozostaje to co jest najważniejsze---------barwa.

Niestety,tu wiele wzmaków się wykłada.

To bardzo specyficzny speaker,wymaga bardzo wyrafinowanego wzmaka,by osiągnąć synergię.

Ogromna przezroczystość tej konstrukcji powoduje to,że większość buddżetów jest w momencie podłączenie automatycznie wyeleminowana.

Nie od parady najsłynniejsze wytwórnie płytowe stosują ten model do testowania swoich płyt.

Do dziś żałuję,że tej konstrukcji nie nabyłem.

Ps. A może to i lepiej?

pzdr

Pomimo szacunku dla Jolidy,ten model tej firmy z tymi kolumnami to MEZALIANS !!!!!!!!!

>123stefan

Odtwarzacz właśnie został podłączony . Gra w towarzystwie Jolida 1501 , Proac Studio 100. Wrażenia . Więcej muzyki , słucham znanych płyt i ciagle jest lepiej ( może sprzęt się wygrzewa ) . W porównaniu z Thule więej swobody , dźwięki wybrzmiewają pełniej. Jest bardziej energicznie , ale bez ostrości . Warto .

>Profil

Słuchasz na dość prawdomównych głośnikach. Jak sprawuje się Rock. Czy nie zatyka się przy bardziej dynamicznych gatunkach? A barwa, czy nie za ostro? Pytam, bo trochę kusi mnie ta polska konstrukcja. Pozdr

• Redaktorzy

No dobra, przyznam że najtańszej konfekcji z nimi nie sprawdzałem. Mój Spark 734 albo wyżej. Ale sądzę że dowcip polega na tym, że są to kolumny dość przejrzyste dla elektroniki. Jakie żelastwo tam podłączysz, tak ci zagrają.

->Maro

Rock jak na wzmacniacz w klasie budżetowej czy jak kto woli średniej gra moim zdaniem bardzo dobrze i niedostatków dynamiki na nim nie uświadczysz. Ostro? Nie, to nie ta szkoła ale.... Nie wiem jak spostrzeżenia innych ja zauważyłem, że dużo zależy od źródła i to chyba dobrze? Dla przykładu - wcześniej grał u mnie z Rockiem Harman HD 750 modyfikowany przez Darkula (moim zdaniem z wielkim powodzeniem) a teraz CEC TL5100Z. Po drodze było kilka prób - Jolidy (3 modele), Exposure 2010, Linn Genki (trochę chyba przereklamowany :-) i jeszcze kilka innych modeli ale nie będę się rozpisywał a ograniczę się tylko do harmana (jeszcze raz zaznaczam, że modyfikowanego) i cec-a jako, że to 2 niemalże skrajne charaktery brzmienia.

Z harmanem grało to bardzo dynamicznie, duża rozdzielczość świetnie wychodziły kawałki rockowe, symfonika.itp. Gdyby nie problemy z czytaniem płytek to chyba nie zmieniłbym szybko tego cedeka. CEC z kolei jest bardziej gładki i moim zdaniem dużo bardziej muzykalny niż harman. Brakuje mi trochę dynamiki, wyraźnie zaznaczonych faz ataku zwłaszcza w muzyce klasycznej ale w sumie wybór był przemyślany i do moich preferencji muzycznych takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Obecnie mam słabe warunki lokalowe ale przez chwilę grało to w innym pomieszczeniu i wiem, że może być znacznie lepiej :-))

Poza tym, panowie z Sound Art-u (rzeczowi i bardzo otwarci ludzie) posiadają pierwszy egzemplarz Rocka, który teraz służy im jako model odsłuchowy. Jeśli masz możliwość, serdecznie polecam wypożyczenie go i dokonanie własnej oceny bo to najlepsza z możliwych ścieżka zakupu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.