Skocz do zawartości
IGNORED

Kef LS60 vs Nubert Nuzeo11

Rekomendowane odpowiedzi

Po wakacjach przymierzam sie do zmiany stereo na cos lepszego niz audio pro a36 + svs sb3000. Ma byc aktywnie i kompaktowo (czytaj wasko),  grac czysto i dynamicznie z dobrym dolem zeby do stereo nie trzeba bylo dolaczac suba jak to teraz ma miejsce. wybor padl na te dwie marki, ale jak sa inne pomysly chetnie rozwaze. Moje pytanie brzmi czy ktos sluchal tych Nubertow, Kefa w Polsce odslucham bez problemu, ale tych Niemcow juz nie, a szkoda bo tez maja dobre opinie. Z gory dziekuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/167035-kef-ls60-vs-nubert-nuzeo11/

Cześć 🙂 Z Nubertami niestety nie miałem styczności, ale w razie czego zapraszam do nas na odsłuch LS60 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem jaki bas lubisz pytanie czy ten z kolumn zadowoli cię zamiast suba. Bo rozumiem że on ma przestać grać?

Nubert nie znam. Kefy brzmią na prawdę dobrze. 

W dniu 30.04.2024 o 15:39, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem jaki bas lubisz pytanie czy ten z kolumn zadowoli cię zamiast suba. Bo rozumiem że on ma przestać grać?

Nubert nie znam. Kefy brzmią na prawdę dobrze. 

bas ma byc miesisty, gleboki i szybki, a do tego zroznicowany, sub svsa nadaje sie idealnie, ale nie po to kupuje sie takie kolumny zeby z niego korzystac w stereo, chyba ze nie dadza rady to kto wie moze dokupie i drugiego, bedzie na zas do filmow :DD ale to juz robia sie koszta

W dniu 29.04.2024 o 15:14, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Z Nubertami niestety nie miałem styczności, ale w razie czego zapraszam do nas na odsłuch LS60 🙂

hehe tak tak ogladalem to juz dawno, widac ze Wasz pracownik to entuzjasta kefow, oby i mnie podeszly 😄

11 godzin temu, ryback napisał:

hehe tak tak ogladalem to juz dawno, widac ze Wasz pracownik to entuzjasta kefow, oby i mnie podeszly 😄

od kilku mieśięcy mam KEF LS 50W i chyba powoli leczę się z plątaniny zbytecznych pudełek,kabli itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, fan64 napisał:

od kilku mieśięcy mam KEF LS 50W i chyba powoli leczę się z plątaniny zbytecznych pudełek,kabli itp.

Ukryta Zawartość

i jak z jakoscia dzwieku, jak wypada srednica? o bas nie pytam bo pewnie jest znikomy

Ukryta Zawartość

40 minut temu, fan64 napisał:

Powiedzmy do 14-15m2 wystarczy,średnica ok,jeśli za mało basu potrzebny będzie sub.

no u ciebie moze byc podobna tylko srednica i gora chociaz pewnie wzmiacniacz i zwrotnica sa inne wiec i tak wypadna inaczej niz ls60, o bass nie pytam bo to juz calkiem inne doznania, u mnie 35m2 plus kuchnia otwarta wiec wyjdzie niecale 50m2

W dniu 2.05.2024 o 20:46, ryback napisał:

bas ma byc miesisty, gleboki i szybki, a do tego zroznicowany, sub svsa nadaje sie idealnie, ale nie po to kupuje sie takie kolumny zeby z niego korzystac w stereo, chyba ze nie dadza rady to kto wie moze dokupie i drugiego, bedzie na zas do filmow :DD ale to juz robia sie koszta

A no widzisz już nie jeden miał takie oczekiwania względem sporych kolumn podłogowych a jednak mocno się przejechał. Tutaj masz kolumny aktywne więc ich dolne pasmo działa nieco inaczej niż w kolumnach pasywnych bo jest zapewne wzmocnione osobnym wzmacniaczem. Ale nie jest to brzmienie jakie osiągniesz z suba. To trzeba zdać sobie sprawę.

LS50 mają bardzo dobrą górę oraz średnicę faktycznie bas tam jest niewielki natomiast trzeba wziąć pod uwagę także wielkość pomieszczenia w którym takie kolumny grają. Ich znakomita góra średnica przestrzeń którą budują może nie być tak fenomenalna w większych pomieszczeniach.

W dniu 2.05.2024 o 20:46, ryback napisał:

Prawda, Paweł jest dużym fanem KEFa 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 3.05.2024 o 20:02, ryback napisał:

no u ciebie moze byc podobna tylko srednica i gora chociaz pewnie wzmiacniacz i zwrotnica sa inne wiec i tak wypadna inaczej niz ls60, o bass nie pytam bo to juz calkiem inne doznania, u mnie 35m2 plus kuchnia otwarta wiec wyjdzie niecale 50m2

Testowalem LS60 u siebie w 24m2 otwartych na kuchnie 18m2 i bez suba bylo cienko. Wczesniej mialem pasywne ML Motion 60xt i basu bylo zdecydowanie wiecej. LS60 nie daly rady zagrac tez tak glosno jak ML, znaczy zagraja, ale pojawiaja sie slyszalne znieksztalcenia.

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W 24 metrach brakowało z nich basu? Czy może sygnatura tego basu w porównaniu do Martina logana nie była odpowiednia?

W sumie to w okolo 40m2. Nie daly rady wypluc z siebie takiego basu jak ML.

No 13tki to jednak mało. Mimo potężnego wzmacniacza na tą sekcje. 

Ja słuchałem było ok. Ale w sumie no potęgi mocnego dołu tam nie było.

Chodź no do LS 50 jest to więcej :):)

R11 Meta z np. Primare i25, czy Musical Fidelity M6si to bardzo fajne połączenie. Szukając mniejszego pudełka może być ciężej.