Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po długiej przerwie pojawiła się informacja o nowych modelach projektorów od JVC dostępnych w detalu już od czerwca ...u naszych sąsiadów

Oczywiście ceny nie zachęcają 🙄

Za to parametry już tak 😅 

Może ktoś zainteresowany ???😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

I zaś JVC, będzie miał "stary" model
Będzie musiał starocia śwagrowi upchnąć, znowuż i w nowym kredycie utonąć na lata.

Na Seata nie styknie

Fajne "zabawki" 🙂

wreszcie poprawili natywny kontrast w panelach. 150 000:1 to juz powrót do kontrastu oferowanego dekadę temu w modelach 1080p. Ceny nawet nie sprawdzałem. Moze sobie kupię taki za 10-15 lat z ebay.de jak juz ceny będą "polskie" 😂

19 hours ago, RAF77 said:

zaś JVC, będzie miał "stary" model

Ukryta Zawartość

To musi boleć 😉

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 minutes ago, Gmow1977 said:

Theater Dude  zaprezentował coś niecoś 😉

Gmow, Ty nie powinienes takich filmow oglądac. Dopiero co kupiłeś swieżutki JVC. 😉 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

17 minut temu, brewka87 napisał:

Gmow, Ty nie powinienes takich filmow oglądac. Dopiero co kupiłeś swieżutki JVC. 😉 

Spokojnie, spokojnie... 😅 Ja nie mam parcia.To nie moja półka cenowa ... Ale lubię  nowinki 😉

• 4 tygodnie później...
On 5/3/2024 at 4:28 PM, Gmow1977 said:

Spokojnie, spokojnie... 😅 Ja nie mam parcia.To nie moja półka cenowa ... Ale lubię  nowinki 😉

A na czym teraz smigasz? 

Trochę teraz (w sensie już i z przednimi generacjami) odskoczyli cenowo :)

Wszedłem w JVC w odpowiednim momencie, kupując jedną z ostatnich sztuk x7900, już kilka ładnych lat temu :)

Ale za kilka lat jak ceny tych albo kolejnych generacji laserów pójdą w dół a parametry jeszcze do góry i nie tylko na papierze to się pewno skuszę na wymianę, chociaż niczego mi w obrazie nie brakuje. No może extra 20 nitów by nie zaszkodziło :)

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

3 godziny temu, sebna napisał:

A na czym teraz smigasz?

Po około 10 latach przesiadłem się z Epsona Eh Tw 9200 na Jvc np5 ...I powiem szczerze,że nie żałuję ani jednej  złotówki/Euro...Oczywiście to sprzęt podstawowy z tej serii, ale jak dotąd spełnia moje oczekiwania. Pewnie można lepiej,ale jak sam zauważyłeś...Producenci odjechali z cenami na maksa....Może za parę lat wymienię na jakąś używkę w laserze nowszej generacji .Chociaż na dzień dzisiejszy...nic mu nie brakuje

Ukryta Zawartość

20240601_205135.thumb.jpg.2f7be91414e32eb772f506308fc787ac.jpg

20240110_004841.thumb.jpg.2425fd109454f2bffbc9e97a672d750a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C

26 minutes ago, Gmow1977 said:

Po około 10 latach przesiadłem się z Epsona Eh Tw 9200 na Jvc np5 ...I powiem szczerze,że nie żałuję ani jednej  złotówki/Euro...Oczywiście to sprzęt podstawowy z tej serii, ale jak dotąd spełnia moje oczekiwania. Pewnie można lepiej,ale jak sam zauważyłeś...Producenci odjechali z cenami na maksa....Może za parę lat wymienię na jakąś używkę w laserze nowszej generacji .Chociaż na dzień dzisiejszy...nic mu nie brakuje

Ukryta Zawartość

20240601_205135.thumb.jpg.2f7be91414e32eb772f506308fc787ac.jpg

20240110_004841.thumb.jpg.2425fd109454f2bffbc9e97a672d750a.jpg

Czyli ostatnia lampa od JVC, bardzo fajnie. Zdjęcia przednie. Kalibrowałeś? I jak tak to ile nitów to wyciąga przy jakiej przesłonie?

Jaką masz przekątną i dystans od soczewki / zoom? I w jaki dystans ekran oko?

Wybacz, jeżeli już było wałkowane ale nie widzę linków do Twojego systemu - chociaż, zaraz jeszcze sprawdzę Twój profil.

U mnie 133" (16:9), prawie max zoom i niecałe 2.8m oko - obraz. Skalibrowane do 76nitów z filtrem (high lamp), bez filtra było chyba 84nity.

Widzę, że PJ w osobnym pomieszczeniu - też planuje swój przerzucić za ścianę. Zobaczymy kiedy się uda. Zgaduje, że masz jakieś szkło podzielające salę kinową od pomieszczenia projekcyjnego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

45 minut temu, sebna napisał:

Czyli ostatnia lampa od JVC

Taa...

Kalibrowałeś

Nie, nie jestem purystą...ale z drugiej strony  jakość ma dla mnie znaczenie...A JVC to jakość sama w sobie 😅

Jaką masz przekątną i dystans od soczewki / zoom? I w jaki dystans ekran oko?

Przekątna coś około 140 cali.Projo tak 470cm  od ekranu(soczewka)Zoom dość wysoko ,ale jeszcze nie na maksa..Siedzę około 3m od ekranu Oczy.

Ekran Multiformat własnej roboty.

Widzę, że PJ w osobnym pomieszczeniu - też planuje swój przerzucić za ścianę.

I jeśli masz taką możliwość to zrób to...Umnie to tkzw. pomieszczenie techniczne .Tam jest cały sprzęt w miniracku własnej roboty jak i projektor .Należę do ludzi ceniących sobie minimalizm i taka jest moja salka😉.

Ukryta Zawartość

Zgaduje, że masz jakieś szkło podzielające salę kinową od pomieszczenia projekcyjnego?

Tak jest szkło ...Ale poszedłem za radą kolegów z pracy i... zainstalowałem szkło ze starego  domowego skanera A4😎.Jest to szkło tego samego typu, które stosuje się w Hushboksach😉.Sprawdzałem bez i z nim ,ja nie widzę różnicy w projekcji ...za to  cisza i zero szumu projektora ...bezcenne😁20240519_222018.thumb.jpg.b9c6d1697ea391c55f3bb04ef631e7dd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
On 6/1/2024 at 9:00 PM, Gmow1977 said:

Taa...

Nie, nie jestem purystą...ale z drugiej strony  jakość ma dla mnie znaczenie...A JVC to jakość sama w sobie 😅

Przekątna coś około 140 cali.Projo tak 470cm  od ekranu(soczewka)Zoom dość wysoko ,ale jeszcze nie na maksa..Siedzę około 3m od ekranu Oczy.

Ekran Multiformat własnej roboty.

I jeśli masz taką możliwość to zrób to...Umnie to tkzw. pomieszczenie techniczne .Tam jest cały sprzęt w miniracku własnej roboty jak i projektor .Należę do ludzi ceniących sobie minimalizm i taka jest moja salka😉.

Ukryta Zawartość

Tak jest szkło ...Ale poszedłem za radą kolegów z pracy i... zainstalowałem szkło ze starego  domowego skanera A4😎.Jest to szkło tego samego typu, które stosuje się w Hushboksach😉.Sprawdzałem bez i z nim ,ja nie widzę różnicy w projekcji ...za to  cisza i zero szumu projektora ...bezcenne😁20240519_222018.thumb.jpg.b9c6d1697ea391c55f3bb04ef631e7dd.jpg

Bardzo fajne wszystko.

Masz gdzieś jakiś wątek, w którym mogę poczytać o procesie powstawania pomieszczenia i ogólnie o systemie? Czy mogę oficjalnie zaczynać 100 pytań do :D, bo mam kilka 😉

Zacznę od tego co mnie najbardziej interesuje w tym momencie czyli czy sam robiłeś ściany i sufit i jaką metodą i jakie materiały były w użyciu? I czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat.

Uwaga o szkle ze skanera - bezcenna! Może się bardzo przydać w przyszłości . Nigdy o tym wcześniej nie słyszałem a szkła dedykowane do projektorów do tanich nie należą.

A co do kalibracji - to nie chodzi o bycie purystą - ona poprawia jakość obrazu, poprawia kontrast i pop, także przy Twoim systemie grzechem było by nie wydać 300e na pro kalibracje moim zdaniem 🙂

Pozdrawiam i czekam na odp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

2 godziny temu, sebna napisał:

Masz gdzieś jakiś wątek, w którym mogę poczytać o procesie powstawania pomieszczenia i ogólnie o systemie?

Tak mam swój temat  tutaj "Sala kinowa w piwnicy "...Śmiało zapraszam jest tego trochę 😅

I wszystko krok po kroku opisane.😉  Poczytaj I jak masz pytania to wal śmiało. Czy tam czy na priv...

Jak dam radę to pomogę😅

Pozdrawiam  

2 godziny temu, sebna napisał:

A co do kalibracji - to nie chodzi o bycie purystą - ona poprawia jakość obrazu, poprawia kontrast i pop, także przy Twoim systemie grzechem było by nie wydać 300e na pro kalibracje moim zdaniem 🙂

Tak wiem tylko ja mam niecałe 100 godzin na lampie.Trochę za wcześnie ...ale man na uwadze. 

Edytowane przez Gmow1977
  • 1 miesiąc później...

Albo poszli po rozum do glowy i zmniejszyli cene ze względu na zmniejszoną sprzedaż albo na czyms grubo zaoszczędzili, przy czym jedno nie wyklucza drugiego 😜 tak czy inaczej ceny nowych 800 i 900 dla polskiego zjadacza chleba są dosc trudne do przełknięcia.

5 godzin temu, brewka87 napisał:

Albo poszli po rozum do glowy i zmniejszyli cene ze względu na zmniejszoną sprzedaż albo na czyms grubo zaoszczędzili, przy czym jedno nie wyklucza drugiego 😜 tak czy inaczej ceny nowych 800 i 900 dla polskiego zjadacza chleba są dosc trudne do przełknięcia.

Nie ważne dla Polskiego czy nie one są po prostu ciężkie do przełknięcia. Powiem szczerze że gdybym miał wydawać 25k euro na takiego NZ900 to bym wolał wydać 50k na Cristy... tyle że to już kolos.

― Oscar Wilde

Ale czy ten Cristy za 50k robi aż taką różnicę? Tam też jest ich pare do wyboru chyba. Tak czy siak wszystko zależy od zasobności portfela.
Może trzeba będzie zadzwonić do sklepu. Może oni wiedzą czemu nowsze są tańsze. Chyba, że to cena na początek. Później pójdzie w górę.

Kiedys jak przeglądałem specyfikacje projektorow Christie to one nie robiły wrazenia jakimis super parametrami. Zazwyczaj oferują duzą jasnosc ale np kontrastem nie powalają (na papierze, bo osobiscie nie widziałem). Podobnie z projektorami Barco. Trzeba miec naprawdę duze pomieszczenie, zeby wykorzystac taki projektor.

Tak jak widać NZ7/RS2100 nie dostał następcy więc nadal pozostaje w ofercie producenta jako aktualny model, a RS3200/NZ800 ma zaporową cenę więc wniosek nasuwa się sam, na ten moment modele RS1100/NP5 oraz RS2100/NZ7 to jedyne godne zaufania modele JVC w dobrych pieniądzach.

Edytowane przez JVC 4K
16 godzin temu, JVC 4K napisał:

Tak jak widać NZ7/RS2100 nie dostał następcy więc nadal pozostaje w ofercie producenta jako aktualny model, a RS3200/NZ800 ma zaporową cenę więc wniosek nasuwa się sam, na ten moment modele RS1100/NP5 oraz RS2100/NZ7 to jedyne godne zaufania modele JVC w dobrych pieniądzach.

Przy tych cenach kupowanie nowego to szaleństwo. Zdecydowanie wolał bym dobrą używkę. Tzn nie zrozum mnie źle, szanuje każdego wybory i jak ktoś uważa, że warto płacić za nowy to ja z tym nie mam żadnego problemu, wręcz przeciwnie to jedyny sposób, żebym kiedyś w przyszłości mógł kupić używany 😉 

Ostatnie dobre ceny za nówki to była seria X (to też kupiłem nowego x7900). Za swojego dałem chyba 3700 euro... to była dobra cena za dobry sprzęt.

W dniu 11.07.2024 o 10:00, brewka87 napisał:

Kiedys jak przeglądałem specyfikacje projektorow Christie to one nie robiły wrazenia jakimis super parametrami. Zazwyczaj oferują duzą jasnosc ale np kontrastem nie powalają (na papierze, bo osobiscie nie widziałem). Podobnie z projektorami Barco. Trzeba miec naprawdę duze pomieszczenie, zeby wykorzystac taki projektor.

Nie siedzę w temacie za mocno bo nie jest to coś czym się obecnie realnie interesuje ale z tego co rozumiem jak zamkniesz przesłonę to kontrast się robi bardzo przyzwoity i czerń też. Takie możliwości daje niewiarygodny zapas światła jaki te maszynki oferują. Ale to tak tylko z zaszyłanych opinii i nie poparte żadnymi numerkami. 

Wiem, że Christie, który był teraz na MWave miał 16k (16000) Lumenów 😄. Gdy mój x7900 ma 1900 (w porywach przed kalibracją :D)?

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

W dniu 11.07.2024 o 07:25, STELVIO napisał:

Ale czy ten Cristy za 50k robi aż taką różnicę? Tam też jest ich pare do wyboru chyba. Tak czy siak wszystko zależy od zasobności portfela.
Może trzeba będzie zadzwonić do sklepu. Może oni wiedzą czemu nowsze są tańsze. Chyba, że to cena na początek. Później pójdzie w górę.

Z tego co rozumiem to inna stratosfera ale nie wiem czy w absolutnie każdym aspekcie. Z tego co rozumiem ostrość, processing, światło, kolory jest bezkonkurencyjne w porównaniu do JVC.

A czy kontrast i czerń też po skręceniu światłą to nie jestem pewny ale ludzie byli dość zachwyceni oboma parametrami. Trzeba było by sprawdzić wyniki kalibracji.

Ja na to patrze z tej strony - gdybym miał wydać 25k na nowego NZ900 to bym wolał wydać 25k na używanego Christie.

― Oscar Wilde

42 minuty temu, sebna napisał:

Z tego co rozumiem to inna stratosfera ale nie wiem czy w absolutnie każdym aspekcie. Z tego co rozumiem ostrość, processing, światło, kolory jest bezkonkurencyjne w porównaniu do JVC.

A czy kontrast i czerń też po skręceniu światłą to nie jestem pewny ale ludzie byli dość zachwyceni oboma parametrami. Trzeba było by sprawdzić wyniki kalibracji.

Ja na to patrze z tej strony - gdybym miał wydać 25k na nowego NZ900 to bym wolał wydać 25k na używanego Christie.

Ale RS4200 za 25k najprawdopodobniej zmieści się do twojego pokoju tzn. jest duże prawdopodobieństwo że tak się stanie wymiary ma takie same jak x7900 tylko jest grubszy o 8cm i cięższy o jakieś 10kg więc co najwyżej wymienisz uchwyt do projektora i tyle.

Christie czy Barco podejrzewam że będzie miał 75-80cm głębokości na wysokość tyle co RS4200 ale będzie szerszy pewnie i cięższy o tylko jakieś 50 kg od twojego x7900, więc raczej NZ900 bardziej od Barco do normalnego pokoju domowego.

Edytowane przez JVC 4K
Godzinę temu, sebna napisał:

czy kontrast i czerń też po skręceniu światłą to nie jestem pewny ale ludzie byli dość zachwyceni oboma parametrami. Trzeba było by sprawdzić wyniki kalibracji.

No wlasnie myslę, ze w przeciętnym polskim mieszkaniu (lub nawet dedykowanej salce) obraz byłby gorszy od tego co mamy od JVC. 

Zerknąłem przed chwilą na ofertę Christie Digital. Mają w ofercie projektory DLP, 3DLP oraz jeden model 6DLP.

Pierwszy z brzegu laserowy - jasność 25k lumenów przy kontraście 2200:1 (full on/full off), ktory mozna zwiększyć dodatkową optyką do oszałamiających 4900:1 😉 kontrast ansi pewnie 4x mniejszy....

To są urządzenia, dedykowane do wielkich sal. Projektory w Heliosach czy Multikinie tez mają mizerny kontrast w porównaniu do pierwszego lepszego JVC.

Jestem niemalze pewny, ze byłbyś mocno rozczarowany jakoscią obrazu vs cena. Dopłaciłbyś krocie do mega jasności kosztem kontrastu, a pozniej oglądałbys w okularach przeciwsłonecznych i ze słuchawkami na uszach, bo te proje ciche nie są. No chyba ze postawisz w pomieszczeniu technicznym i projekcja przez szybę. Nawet jesli zmniejszysz jasność powiedzmy 10x to nie sprawisz jednoczesnie, ze poprawisz kontrast. 

czy kontrast i czerń też po skręceniu światłą to nie jestem pewny ale ludzie byli dość zachwyceni oboma parametrami. Trzeba było by sprawdzić wyniki kalibracji.

No wlasnie myslę, ze w przeciętnym polskim mieszkaniu (lub nawet dedykowanej salce) obraz byłby gorszy od tego co mamy od JVC. 

Zerknąłem przed chwilą na ofertę Christie Digital. Mają w ofercie projektory DLP, 3DLP oraz jeden model 6DLP.

Pierwszy z brzegu laserowy - jasność 25k lumenów przy kontraście 2200:1 (full on/full off), ktory mozna zwiększyć dodatkową optyką do oszałamiających 4900:1 😉 kontrast ansi pewnie 4x mniejszy....

To są urządzenia, dedykowane do wielkich sal. Projektory w Heliosach czy Multikinie tez mają mizerny kontrast w porównaniu do pierwszego lepszego JVC.

Jestem niemalze pewny, ze byłbyś mocno rozczarowany jakoscią obrazu vs cena. Dopłaciłbyś krocie do mega jasności kosztem kontrastu, a pozniej oglądałbys w okularach przeciwsłonecznych i ze słuchawkami na uszach, bo te proje ciche nie są. No chyba ze postawisz w pomieszczeniu technicznym i projekcja przez szybę. Nawet jesli zmniejszysz jasność powiedzmy 10x to nie sprawisz jednoczesnie, ze poprawisz kontrast. 

Pewno macie rację. Zastanawiam się tylko skąd te achy i ochy nad nimi. Muszę popatrzeć co było na  MWave dokładnie i jakie miało parametry poza 16k lumenami.

Tak dla pewności - to wszytko tylko jako anegdotka, ja nie zamierzam kupować Christie :), ale jak bym realnie patrzył na przedział cenowy NZ900 to bym też realnie popatrzył na coś takiego.

― Oscar Wilde

3 minuty temu, sebna napisał:

Pewno macie rację. Zastanawiam się tylko skąd te achy i ochy nad nimi. Muszę popatrzeć co było na  MWave dokładnie i jakie miało parametry poza 16k lumenami.

Tak dla pewności - to wszytko tylko jako anegdotka, ja nie zamierzam kupować Christie :), ale jak bym realnie patrzył na przedział cenowy NZ900 to bym też realnie popatrzył na coś takiego.

Moze jakbys miał taką skromną "salkę" na 350 znajomych, obraz szeroki na kilkanascie metrów to wtedy doceniłbys zalety tego Christie 😉

Wyobraź sobie jak przy kontraście 2200:1 i przekątnej powiedzmy 150" (chyba tyle masz u siebie) czarny musi dawac po oczach 😆 

Rozumiem, ze nie planujesz zakupu takiego proja ale nawet teoretyczne rozwazania wykluczają taki projektor z domowego zastosowania. To jakby bolidem F1 jezdzić na targ po zakupy 😆

58 minut temu, sebna napisał:

Bo to są projektory w standardzie DCP przeznaczone do takiego użytku i takiego materiału źródłowego, JVC się nie nadaję do DCP, oprócz filmu DCP takie przychodzą do Multikina i Heliosa trzeba mieć odpowiedni serwer aby móc wgrać taki film.

Druga sprawa to nie są projektory do pracy z ekranami 3 czy 4 metry na szerokość tylko od 10m w górę jasność sprawiła by że można by gałki wypalić i kolejna sprawa to głośność pracy takiego Christie to to mały odkurzacz jest.

Obcy Romulus dopiero 15 sierpnia w kinach a niektórzy już oglądają w domu na kanapie i to w jakości VHS.

Prawda jest taka ,że  Producenci  MOCNO odkleili sie od rzeczywistości. Jak kiedyś za normalny dobrej jakości projektorJVC  z kontrastem na poziomie x 7900 płaciło się około 3700 euro .To teraz wołają 4x tyle ....No proszę was?Kto normalny da takie pieniądze...Wydaje mi się, że rynek zweryfikuje to dość szybko..Bo relacja ilości sprzedanych egzemplarzy  do ceny za jaką  je oferują jest na pewno niewspółmierna do tej co było parę lat do tyłu.Już raz była drastyczna obniżka o ok 1000 euro modeli NP5  i to tylko pewnie wyszło im na dobre.Ja sam biłem się długo z myślami czy brać x 7900 czy NP5 ...Przekonała mnie tylko gwarancja i  nowinki techniczne,Bo w końcu to nie są małe pieniądze .Nawet za używki.Jednak każdemu  zastanawiającemu się nad zmianą starszego JVC x7900  na nowszy model serii N ...Stanowczo odradzam.Kontrast jest o wiele ważniejszy niż 4k czy 8k ...Bo go poprostu widać i obraz z kontrastem 160000 :1 zawsze będzie lepszej jakości. I przez to "subiektywnie" ostrzejszy,plastyczniejszy żywszy.  Owszem ,najnowsze projektory ze stajni JVC wracają parametrami do tych z poziomu serii X ,ale powiem szczerze ...tyle kasy ?Nie dałbym.Nawet w kredycie....Oczywiście jakbym w ToTka wygrał to bym nie pogardził....😉. C o do tych Christy i Barco ? One w tych Heliosach szału nie robią.Dlaczego miałyby zrobić w naszych salkach?

Mój Jvc Np5 daje radę i tak długo jak nie widzę porównania do lepszego ....Jestem zadowolony😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tego się trzymamy. X7900 nie do pobicia. Taka prawda. Wymieniać lampy i cieszyć się z najlepszego projektora i obrazu który daje. Adekwatnie za nie duże pieniądze.

9 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Prawda jest taka ,że  Producenci  MOCNO odkleili sie od rzeczywistości. Jak kiedyś za normalny dobrej jakości projektorJVC  z kontrastem na poziomie x 7900 płaciło się około 3700 euro .To teraz wołają 4x tyle ....No proszę was?Kto normalny da takie pieniądze...Wydaje mi się, że rynek zweryfikuje to dość szybko..Bo relacja ilości sprzedanych egzemplarzy  do ceny za jaką  je oferują jest na pewno niewspółmierna do tej co było parę lat do tyłu.

Nie tylko u nas (w Polsce) ludzie są karmieni przez media magicznym słowem inflacja. Obawiam się jednak, ze klienci na te projektory i tak się znajdą nawet za 4x wyzszą cenę. Z resztą tak się dzieje nie tylko z cenami projektorów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi