Skocz do zawartości
IGNORED

Iluminofonia - szał lat 70 tych i 80 tych. Przy takim oswietleniu bawiliśmy się na dysotekach.

Rekomendowane odpowiedzi

Tyrystorowy dźwiękowy modulator światła zwany potocznie ilumiofonia królował obok nagłośnienia na dyskotekach w latach 70 tych i 80 tych. W domowej wersji sprzedawany był pod nazwą kolorofon, luksomat itp. Teraz modne są sterowniki dmx.

Czeskie triaki były przedmiotem pożądania w drugiej połowie lat 80-tych. Zbudowałem taki układ na trzech żarówkach, każda do innego zakresu częstotliwości. Z tego co pamiętam transformator głośnikowy TG5 był wykorzystany na wejściu. A pierwszą iluminofonię "bida wersja" to na starterach od świetlówek zrobilem.

7 minut temu, przmor napisał:

na starterach od świetlówek zrobilem

Matko bosko! Z kondensatorem równolegle rzecz jasna? 😉

nagrywamy.com

13 minut temu, przmor napisał:

Czeskie triaki były przedmiotem pożądania w drugiej połowie lat 80-tych. Zbudowałem taki układ na trzech żarówkach, każda do innego zakresu częstotliwości. Z tego co pamiętam transformator głośnikowy TG5 był wykorzystany na wejściu. A pierwszą iluminofonię "bida wersja" to na starterach od świetlówek zrobilem.

Do sterowania triakami urzywalo się diadków . Ale zanim powstały triaki tyrystory zasilalo się z mostka gretza. Sam parę takich układów skleilem. Reflektory czy też lightbary robiło się tak jak kolumny głośnikowe. Ja zdobyłem wkłady od świateł ulicznych. 

9 minut temu, przemak napisał:

Matko bosko! Z kondensatorem równolegle rzecz jasna? 😉

A coś ty myślał. Każdy oral jak mógł. Kumpel miał taką na starterach to się zlitowalem i zrobilem mu tyrystorowke. Taką z antyfaza. Czwarty kanal działał na całym paśmie i gasł w takt muzyki. Jak muzyka przestawala grać ten kanał się świecił cały czas. Teraz ta funkcja zaszyta jest w Behringer eurolight lc2412 czy coś takiego.

Teraz praktycznie każde urządzenie zacnej chińskiej firmy Govee posiada tę funkcję ale realizowaną już na LED. Ja sobie zrobiłem chałupniczo ambilight do OLED LG (zestaw na przyklejanych paskach LED właśnie od Govee) i też ma tę funkcję. Czasem korzystam. 🙂

Dzisiejszym kolorofonem steruje się z telefonu. 🙂

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Teraz praktycznie każde urządzenie zacnej chińskiej firmy Govee posiada tę funkcję ale realizowaną już na LED. Ja sobie zrobiłem chałupniczo ambilight do OLED LG (zestaw na przyklejanych paskach LED właśnie od Govee) i też ma tę funkcję. Czasem korzystam. 🙂

Dzisiejszym kolorofonem steruje się z telefonu. 🙂

Tylko to były calkowicie autonomiczne urządzenia , w dodatku analogowe poza drobnymi wyjątkami jakimi był luksomat, ktory mial ttl owski rejestr przesuwny typu 74194. Niektóre modulatory miały cyfrowke a niektóre nie. Zależało od zapotrzebowania. Centrala muzyczna sprowadzała profesjonalne maszyny z cyfrowka z zachodu. Były one zasilane z trzech faz i były niebotycznie drogie. Tylko nieliczne dyskoteki to miały. Reszta to były samorobki i gotowce  typu kolorofon i luksomat.

Edytowane przez Wojtek 1959
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.