Skocz do zawartości
IGNORED

Jakże ważna jest akustyka i wielkość pomieszczenia odsłuchowego?

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej skromnej opinii ma to kolosalne znaczenie. Nie należy tego zaniedbywać. Moje aktywne monitory Yamaha grają wręcz jak inne kolumny w zależności od tego gdzie je umieszczę. Bracia audiofile, szukamy lepszych wzmacniaczy, wydajemy krocie na kable a zapominamy często jaką różnicę robi akustyka.

22 godziny temu, Piniu2906 napisał:

W mojej skromnej opinii ma to kolosalne znaczenie. Nie należy tego zaniedbywać. Moje aktywne monitory Yamaha grają wręcz jak inne kolumny w zależności od tego gdzie je umieszczę. Bracia audiofile, szukamy lepszych wzmacniaczy, wydajemy krocie na kable a zapominamy często jaką różnicę robi akustyka.

Niby to oczywiste, ale warto przypominać tezę zawartą przez @Piniu2906 bo pozwala zaoszczędzić wiele pieniędzy.

7 godzin temu, paww napisał:

Niby to oczywiste, ale warto przypominać tezę zawartą przez @Piniu2906 bo pozwala zaoszczędzić wiele pieniędzy.

Ludzie świadomi to wiedza, audiofile wola mody pomieszczenia poprawiać zmianą przewodu...

🤪

Problem polega na tym, że akustyka jest drogą zabawą.
Mam na myśli Profesjonalne przystosowanie pomieszczenia odsłuchowego przez fachowców.

Poza tym, często pomieszczenie spełnia jeszcze inne role, np salonu.

Także panele, absorbery etc często nie są akceptowane przez resztę domowników.

I mamy klops, sytuacje konfliktowe 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

A ja mysle, ze najwiekszym problemem z adaptacja akustyczna nie sa koszty, tylko mozliwosc zrealizowania czegos takiego w typowych w typowych warunkach domowych. Spojrzmy prawdzie w oczy. Niewielu z nas ma taki „luksus“ posiadania osobnego pomieszczenia „muzycznego“, w ktorym moze bezkompromisowo zaaplikowac wszelkie wymagane ustrojstwa, bez zwazania na to, czy masakruja optyke pomieszczenia i czy podobaja sie, sa do zaakceptowania przez zone, partnerke,… co ja osobiscie w pelni rozumiem i respektuje.
Inny problem to realia „lokalowe“, czyli typowe mieszkanie w bloku z rogowka upchnieta w kacie pod sciana, na przeciwko telelwizora, itd…
To tez nie jest krytyka. To po prostu realia wiekszosci Kowalskich, w ktorych akustyczne cuda sa raczej nie do zrealizowania. A te kilka „panelikow“, ktore ewentualnie mozna gdzies tam upchac za glosnikami albo nad kanapa, to raczej „placebo“ dla dobrego samopoczucia

Odnosnie kosztow.

Moje zdanie: oczywiscie, jesli zlecimy cos takiego profesjonalistom, tudziesz kupimy gotowe, komercyjne ustrojstwa, to musimy liczyc sie z odpowiednimi kosztami.

Ale…

Nawet bardzo malo uzdolniony majsterkowicz, z bardzo ograniczonymi mozliwosciami „warsztatowymi“ (wiertarka, srobokret, klej) jest w stanie zmajstrowoac wiele ciekawych ustrojst i to za grosze i dowolnej, pasujacej do potrzeby i warunkow lokalowych wielkosci
Dla chcacego nic trudnego!

To jest akurat dzialka z najlepsza relacja cenowa naklad kosztow do efektu.

Za cene jednej „audiofilskiej“ sieciowki moge zmajstrowac absorbery pokrywajace cala sciane!

A co jest bardziej efektywne, to moze kazdy z was samemu sprawdzic

I jeszcze jedna uwaga.

Coraz czesciej spotykam sie tutaj w wszelkich watkach o regulacji basu/wysokich/korekcji DSO itp.z agresywnymi i po czesci sarkastycznymi uwagami, ze najpierw powinno sie „zrobic akustyke“, to wtedy ta tegulacja/korekcja jest zbedna.

Ja jestem zwolennikiem „robienia akustyki“ i rzeczywiscie zainwestowalem wiele pracy w ten temat, bo mam takie mozliwosci.

Ale…

Jestem ciekaw, co ci samozwawczy kaznodzieje „robienia akustyki“ wskazujacy palcem na innych, sami zrealizowali i przede wszystkich co osiagneli. A tu nie przekonuja mnie jakies zdjecia kilku panelikow upchanych za glosnikiem. To tylko „optyka“

A do tego dochodzi fakt, ze ignoruja to, czy okreslone realne warunki lokalowe/zyciowe dopuszczaja takie „robienie akustyki“ (patrz powyzej), i na ile sa one efektywne. Czyli jakiego rodzaju problemy akustyczne mozna de facto takimi akustycznymi srodkam rozwiazac.
Nie, nie wszystkie problemy mozna „zrobiona akustyka“ rozwiazac

Long speech, short

Zanim zaczniecie podnosic palec i krzyczec „akustyka️“, spojzcie najpierw krytycznie na to, u kogo, w jakich warunkach, w jakim stopniu i przy jakiego typu problemow mozna jej uzyc

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

często pomieszczenie spełnia jeszcze inne role, np salonu.

Także panele, absorbery etc często nie są akceptowane przez resztę domowników.

Podejrzewam, że w zdecydowanej większości przypadków.

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

akustyka jest drogą zabawą

Również w zdecydowanej większości, ogromną poprawę warunków do słuchania muzyki można uzyskać za pomocą bez- lub niskonakładowych działań, np przemeblowaniem pokoju.

1 godzinę temu, porlick napisał:

Również w zdecydowanej większości, ogromną poprawę warunków do słuchania muzyki można uzyskać za pomocą bez- lub niskonakładowych działań, np przemeblowaniem pokoju.

To prawda, ale:

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

często nie są akceptowane przez resztę domowników.

I mamy klops, sytuacje konfliktowe 😉

😉

Zawsze jest jakieś „ale”.

Pozdrawiam serdecznie,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Tu okno, tam kominek, a gdzieś jeszcze drzwi... w moim salonie jest jedno miejsce na kanapę, jedno na TV i jedno na kolumny. Mam może 20cm pola manewru. Ale co mogłem zrobić, to podłogówki zamienić na monitorki, a źródło basu w postaci suba mieścić poza bazą stereo - na problemy z dudnieniem/buczeniem polecam.

Ps

Nietypowo jak na salon, stojące we wnękach komody służą mi za magazynki na pościel, poduchy, śpiwory i takie tam. Czy to lepiej niż dzwoniące szklanki? Nie wiem.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W pomieszczeniu gdzie słucham muzyki, żona uwielbia mieć piękny dywanik na ścianie. Cóż za poprawa akustyki i jeszcze do tego pozytywnie nastawienie domowników do tego wystroju 🙂

Edytowane przez paww
5 minut temu, paww napisał:

Cóż za poprawa akustyki i jeszcze do tego pozytywnie nastawienie domowników do tego wystroju 🙂

A nie myślałeś wstawić za ten dywan panel z wełny, taki chociaż z 5cm grubości?

42 minuty temu, szpakowski napisał:

Panel się zmieści i dywanik cały.

Parafrazując wilk syty i owca cała 🙂

Do tematu wątku dodałbym jeszcze jeden element, poza wielkością komnaty ważne są także jej proporcje (długość-szerokość-wysokość).

Złote proporcje na "dzień dobry" dają 50% sukcesu akustycznego, słabe lub wręcz złe ograniczają ten bonus nawet do zera.

Często się o nich, szczególnie na tym forum, zapomina lub nawet nie wie.

Edytowane przez iro III
Teraz, iro III napisał:

Złote proporcje na "dzień dobry" dają 50% sukcesu akustycznego, słabe lub wrecz złe ograniczają ten bonus nawet do zera.

Jakie są dobre, a jakie złe? Nieregularne pomieszczenie to wada czy zaleta? A co ze skosami?

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Nie ma takiej potrzeby, przed tym jest duże łóżko z pościelą, które też bardzo dobrze tłumi pogłosy. Tylko żona się pyta, co te graty robią w sypialni? 

🙂

Edytowane przez paww
1 godzinę temu, iro III napisał:

Gugiel - "złote proporcje, akustyka"

czas wyszukiwania -  mniej niż 1 sekunda

Brawo, na pierwsze pytanie odpowiedź znalazłeś - znajdź na dwa pozostałe.

7 godzin temu, xajas napisał:

Jestem ciekaw, co ci samozwawczy kaznodzieje „robienia akustyki“ wskazujacy palcem na innych, sami zrealizowali i przede wszystkich co osiagneli. A tu nie przekonuja mnie jakies zdjecia kilku panelikow upchanych za glosnikiem. To tylko „optyka“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas bo to już takie polskie.. krytykują innych bez względu jak dobrze by coś było

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jakie są dobre, a jakie złe? Nieregularne pomieszczenie to wada czy zaleta? A co ze skosami?

Nie zadawaj pytań jeżeli nie chcesz usłyszeć odpowiedzi ... Wpisanie w google odpowiedniego hasła przerosło cię?

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Brawo, na pierwsze pytanie odpowiedź znalazłeś - znajdź na dwa pozostałe.

Może pora poszukać na forum przycisku "wyloguj" ... ? 

9 minut temu, szpakowski napisał:

Może pora poszukać na forum przycisku "wyloguj" ... ? 

Czemu mają służyć te osobiste przytyki?

3 minuty temu, paww napisał:

Czemu mają służyć te osobiste przytyki?

Podoba Ci się postawa Szymona? 

Jeżeli tak to nie ma sprawy ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Podoba Ci się postawa Szymona? 

Jeżeli tak to nie ma sprawy ... 

W demokracji tak już jest, że czasami nie ze wszystkim się zgadzamy, ale akceptujemy inność 🙂 

Nie ma się co sprzeczać. Każdy może wyrazić swoją opinię, ale tak aby nie raziło to innych. Często spotykam się z brakiem poszanowania i to delikatnie razi

23 minuty temu, paww napisał:

W demokracji tak już jest, że czasami nie ze wszystkim się zgadzamy, ale akceptujemy inność 🙂 

Nawet w demokracji obowiązują jakieś zasady, na publicznym forum przydało by się zachować odrobinę kultury ...

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Zadałem trzy pytania - mam podziękować za to, że mi gówniarz odpyskował?

Taki mistrz nie zna odpowiedzi na podstawowe aspekty w audio? I jeszcze jak widać powyżej obraża innych ... 

Rozumiem, dlatego nie można pozostawać biernym na takie zachowania ... 

13 minut temu, szpakowski napisał:

Nawet w demokracji obowiązują jakieś zasady, na publicznym forum przydało by się zachować odrobinę kultury ...

Taki mistrz nie zna odpowiedzi na podstawowe aspekty w audio? I jeszcze jak widać powyżej obraża innych ... 

Rozumiem, dlatego nie można pozostawać biernym na takie zachowania ... 

Racja, następnym razem zgłoszę i zaczekam. Wszak co raz częściej moderacja bierna nie jest.

-----

A odpowiedzi na moje pytania ktoś zna?

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Racja, następnym razem zgłoszę i zaczekam. Wszak co raz częściej moderacja bierna nie jest.

Sam siebie będziesz zgłaszał? Brawo!

18 minut temu, szymon1977 napisał:

A odpowiedzi na moje pytania ktoś zna?

Proszę ...

3 godziny temu, iro III napisał:

Gugiel - "złote proporcje, akustyka"

czas wyszukiwania -  mniej niż 1 sekunda

Do tematu wątku dodałbym jeszcze jeden element, poza wielkością komnaty ważne są także jej proporcje (długość-szerokość-wysokość).
Złote proporcje na "dzień dobry" dają 50% sukcesu akustycznego, słabe lub wręcz złe ograniczają ten bonus nawet do zera.
Często się o nich, szczególnie na tym forum, zapomina lub nawet nie wie.

Zlote proporcje to raczej temat z architektury i sztuki.

Alle temat wlasciwych proporcji pojawia sie regularnie w dyskusjach o akustyce. Ja osobiscie w te 50% sukcesu nie wierze.

Przerabialismy ten temat 3 lata temu

Te teoretyczne podstawy dla tej teorii nie sprawdzaja sie (nie wystepuja w praktyce))

Ukryta Zawartość

IMG_3140.thumb.jpg.a5a455c8e5e5f0f5ce44f9c6b8eda7d2.jpg

IMG_3141.thumb.png.d2d8a6eafdbd90cbb33fda7f612da756.png

IMG_3142.thumb.jpg.b8406a1fb70c968c6519fac50a977cbd.jpg

IMG_3143.thumb.jpg.56e7ea6a8a6ba946d94de4cf2c22028a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Sam siebie będziesz zgłaszał?

Ciebie strażniku prawości, który do kolejnego wątku przyszedł tylko po to, by się do mnie przy...ć.

-----

19 minut temu, xajas napisał:

Zlote proporcje to raczej temat z architektury i sztuki.

Alle temat wlasciwych proporcji pojawia sie regularnie w dyskusjach o akustyce. Ja osobiscie w te 50% sukcesu nie wierze.

Na pewną jedne są lepsze, a drugie gorsze. Ale rzecz jest absolutnie niekonstruktywna. Dlaczego? Nie jesteśmy w dziale hi-end, tu raczej mało kto może pozwolić sobie na wybudowanie pomieszczenia odsłuchowego o z góry założonych proporcjach.

Skazani raczej jesteśmy na wpasowanie systemu audio w to co mamy. Obecna moda sprawia, że salon co raz rzadziej jest prostokątem, a co raz częściej open plan o nieregularnym kształcie, w którym na próżno szukać (szalenie moim zdaniem ważnej) symetrii pomieszczenia. Często widzimy, jak siłą rzeczy jedna kolumna wychodzi w rogu, a druga na kącie pomiędzy salonem a kuchnią.

Jak wybrnąć z problemu? Bardzo ciekawym pomysłem wydaje się być proponowana przez kilku userów baza stereo pod skosem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi