Skocz do zawartości
IGNORED

Re-clocker SPDIF do DAC-a, wystarczy na 16/44.1, do 900 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, proszę, poradźcie mi jakiś dobry re-clocker do DAC-a. W zasadzie wystarczy, żeby spełniał standard Red Book, czyli 16 bit, 44,1 KHz. Wskazane, żeby usuwał też zakłócenia pochodzące z samego napędu/odtwarzacza, które mój DAC  (STELaudio DAC-04) niestety łapie, jak np. trzaski przy wczytywaniu płyty.

W grę wchodzi zarówno urządzenie zewnętrzne (w takim razie koniecznie na złącze SPDIF), jak i układ do zainstalowania wewnątrz DAC-a (o ile z instalacją poradzi sobie zwyczajny elektronik z serwisu RTV).

Na razie przyuważyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale może można mieć w tej cenie coś lepszego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

PS. Każde 100 zł ceny więcej oznacza opóźnienie zakupu o circa miesiąc. Jestem na to przygotowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tarkus
21 minut temu, Tarkus napisał:

mój DAC  (STELaudio DAC-04) niestety łapie, jak np. trzaski przy wczytywaniu płyty

Nie rozumiem tego. Masz DAC podpięty coaxem do odtwarzacza i kiedy wkładasz płytę i zamkniesz paszczę odtwarzacza to DAC wydaje jakieś trzaski?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yayacek napisał:

Masz DAC podpięty coaxem do odtwarzacza i kiedy wkładasz płytę i zamkniesz paszczę odtwarzacza to DAC wydaje jakieś trzaski?

Dokładnie tak. Drugi odtwarzacz z kolei rozpoczyna odtwarzanie trzaskiem. Tak, że to raczej wina odtwarzaczy, chyba że DAC nie ma jakiegoś filtra, kondensatora albo czegoś.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jeśli tak, to wypada spróbować podpiąć optykiem.

Żaden nie ma wyjścia optycznego, tylko coax.

Tak czy owak, jakiś re-clocker by się przydał, bo żaden z tych odtwarzaczy nie ma dobrego zegara.

Edytowane przez Tarkus
22 minuty temu, Tarkus napisał:

Dokładnie tak. Drugi odtwarzacz z kolei rozpoczyna odtwarzanie trzaskiem. Tak, że to raczej wina odtwarzaczy, chyba że DAC nie ma jakiegoś filtra, kondensatora albo czegoś.

Hmm, skoro dwa odtwarzacze zaczynają odtwarzanie od trzasku to znaczy, że albo te dwa odtwarzacze są zepsute albo DAC jest zepsuty. Wpierw musisz rozwiązać zagadkę, co jest zepsute a nie łatać problem jakimiś ustrojstwami.

A tak przy okazji to jak masz w komputerze wyjście coax na płycie głównej albo w karcie dźwiękowej to sprawdź zachowanie DACa

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Opublikowano (edytowane)

Jak sprawdzić, czy DAC jest zepsuty? I co konkretnie może w nim być zepsute? Nie jestem elektronikiem. Nie mam też sklepu z elektroniką, tylko te dwa odtwarzacze. Na karcie dźwiękowej nie mam SPDIF-a.

Napisałem mail do p. Stelmacha, mam nadzieję, że on coś pomoże.

Tak czy owak, re-clockera będę potrzebował i tak (chyba że DAC okaże się nienaprawialny, a tego bym nie chciał). Wiemy wszyscy, do czego służy re-clocker i dlaczego warto go mieć.

Edytowane przez Tarkus
5 minut temu, Tarkus napisał:

Wiemy wszyscy, do czego służy re-clocker i dlaczego warto go mieć.

Ja nie wiem.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Misio38 napisał:

Ja nie wiem.

W uproszczeniu: zegar odtwarzacza CD lub DVD itp. taktuje sygnał cyfrowy wychodzący z napędu, czyli po prostu układa kolejne impulsy w równych odstępach czasowych, umożliwiając DAC-owi prawidłowe ich odtwarzanie, czyli redukuje to, co nazywamy jitterem. Niestety większość odtwarzaczy ma słabe, tj. niedokładne zegary. Re-clocker "uniezależnia" jakość odtwarzania od jakości napędu, jeszcze raz samodzielnie taktując sygnał.

Edytowane przez Tarkus
10 minut temu, Tarkus napisał:

niedokładne zegary

Z tego co pamiętam z Płomyczka, to byle zegar kwarcowy myli się o 1s/25 lat. 

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 minutę temu, Tarkus napisał:

W uproszczeniu

Oj, się naczytał kolega audiofilskich pisemek. A te odtwarzacze to są z poprzedniego wieku?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, yayacek napisał:

A te odtwarzacze to są z poprzedniego wieku?

Philips tak - z lat 90. DVD Panasonic jest z pierwszej dekady tego wieku. Oba prawdopodobnie wprowadzają zakłócenia cyfrowe. DAC z jakichś powodów nie eliminuje tych zakłóceń.

Edytowane przez Tarkus
27 minut temu, Tarkus napisał:

Philips tak - z lat 90. DVD Panasonic jest z pierwszej dekady tego wieku. Oba prawdopodobnie wprowadzają zakłócenia cyfrowe. DAC z jakichś powodów nie eliminuje tych zakłóceń.

mało jest reclockerow spdif-spdif, zdecydowanie więcej jest usb-spdif/i2s

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie używałem tego, ale na papierze robi to czego oczekujesz

IAN CANADA robi dobry sprzęt, coax jest czuły na jakość źródła, czy będzie słychać różnicę u ciebie nie wiem 🙂

Ukryta Zawartość

15 minut temu, krolewicz napisał:

Ukryta Zawartość

nie używałem tego, ale na papierze robi to czego oczekujesz

IAN CANADA robi dobry sprzęt, coax jest czuły na jakość źródła, czy będzie słychać różnicę u ciebie nie wiem

Dziękuję, przyjrzę się temu! 🙂

Ukryta Zawartość

PS. Ten zasilacz będzie chyba odpowiedni?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdziwy reclocker to trochę inne pieniądze. Ale, zakładając że problem to zakłócenia elektryczne niebędące samym sygnałem spdif, dowolny interfejs z separacja galwaniczna powinien pomóc.

Coś jest do d....

1. Albo odtwrzacze ( dwa odtwarzacze z tym samym efektem zmniejszają już prawdopodobieństwo tego elementu, choć nie wykluczają.

2 Albo dac jest uszkodzony - trzeba sprawdzić na innym dac

3. Albo kabel spdif jest uszkodzony - trzeba sprawdzić na innym

Reclocker jest np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ale wymaga jeszcze podania zegara wzorcowego. Czy pomógłby na problemy, o których piszesz, nie wiem.

Ukryta Zawartość

Kochani, proszę, poradźcie mi jakiś dobry re-clocker do DAC-a. W zasadzie wystarczy, żeby spełniał standard Red Book, czyli 16 bit, 44,1 KHz. Wskazane, żeby usuwał też zakłócenia pochodzące z samego napędu/odtwarzacza, które mój DAC  (STELaudio DAC-04) niestety łapie, jak np. trzaski przy wczytywaniu płyty.
W grę wchodzi zarówno urządzenie zewnętrzne (w takim razie koniecznie na złącze SPDIF), jak i układ do zainstalowania wewnątrz DAC-a (o ile z instalacją poradzi sobie zwyczajny elektronik z serwisu RTV).
Na razie przyuważyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale może można mieć w tej cenie coś lepszego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
PS. Każde 100 zł ceny więcej oznacza opóźnienie zakupu o circa miesiąc. Jestem na to przygotowany.
Mama. Mama. Ale to był

pozdrawiam
Misza

Ukryta Zawartość