Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Technologia postępuję w niewyobrażalnym tempie. Czy sztuczna inteligencja może konkurować z żywym muzykiem? Na razie chyba nie, ale rewolucja nastąpi w zupełnie inny sposób: wkrótce zastąpią nas nowe pokolenia, dla których wytwory generatora liczb losowych będą codziennością, a dawne arcydzieła co najwyżej dziwaczną ciekawostką. Czasy człowieka dobiegają końca.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Zastąpi w przypadku sieczki muzycznej, muzyki użytkowej, będącej tłem  czyli tego chłamu ,który w 90 % wypełnia przestrzeń muzyczną w mediach . Właściwie to już to się dzieje. Czyli muzyki pozbawionej oryginalności, wtórnej , nastawionej na komercję . Muzyka oryginalna, twórcza się ostanie. Podobnie będzie z literaturą .

Przypuszczam ,że na pierwszy ogień pójdzie muzyka do reklam i filmowa. W klubach jazzowych i filharmoniach niekoniecznie.

Obserwujemy noworodka. Istotna jest tylko kwestia, jak bardzo algorytmom sie wyeksponujesz.
Przeanalizuje dane z serwisów streamingowych i za kilka lat od jej muzyki sie nie oderwiesz. Dodatkowo, każdy dostanie coś innego, podług gustów. 
Literaturę już pisze w stylu każdego znanego autora.
Wszystko co powtarzalne jest w jej zasięgu.

Użytkowników mediów społecznościowych, prawdopodobnie zna już lepiej, niż znają się oni sami.

Prawdopodobnie,  jesteśmy już zdefiniowani jako kupa mięsa z bardzo prymitywnym procesorem.
Dukaja warto posłuchać.

….be still and know….

3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przypuszczam ,że na pierwszy ogień pójdzie muzyka do reklam i filmowa. W klubach jazzowych i filharmoniach niekoniecznie.

Kilka lat temu nie mogła wygrać w warcaby i Go. Granica się przesuwa. Widzę to ponuro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

1 minutę temu, mgrkleszcz napisał:

Kilka lat temu nie mogła wygrać w warcaby i Go. Granica się przesuwa. Widzę to ponuro.

Ukryta Zawartość

No dobrze, a co z koncertami? 🙂

Tego AI nie zastąpi. 

Ukryta Zawartość

To dopiero początek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....koncerty Kraftwerk w latach chyba jeszcze 70. w 12 miastach Europy, tego samego dnia i o tej samej porze. 😁

Poromocja płyty Man Machine.

Edytowane przez iro III

Koncerty, a odtwarzanie muzyki na żywo to dwie różne rzeczy, kontakt z artystą jest też niezastąpiony. 

Nie ma się czym przejmować, a muzyka AI póki co to żenada. 

14 minut temu, Ajothe napisał:

kontakt z artystą jest też niezastąpiony. 

Wkrótce bez portu USB możesz nie dać rady.

-----

4 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Muzyka oryginalna, twórcza się ostanie. Podobnie będzie z literaturą .

Będzie tak długo, jak my będziemy. Czy kolejne pokolenia to docenią? Wątpię, zostanie historia i nisza dla garstki "wariatów".

Mam taką płytę z 2011r. ( 4 lata po śmierci pianisty ) . Oscar Peterson " Unimistakable Zenph Re-Performance ". Ta firma miała nagranie live Petersona z lat 70. Ale nośnik był w bardzo złym stanie fizycznym .  " Nauczono " więc komputer przy pomocy odpowiedniego programu stylu gry pianisty i przy użyciu czegoś w rodzaju pianoli nagrano na żywo na fortepianie ten sam repertuar na nowo. Tak jakby to grał żywy Peterson. I jaki rezultat ? Gdybym nie wiedział to bym chyba nie odróżnił .

Jak do tej pory, jeden przypadek działania AI w muzyce dla mnie był potrzebny, przydatny i udany. Wystarczy posłuchać nowego mixu Gilesa Martina - Revoler, The Beatles.

Czekam na kolejne, takie zastosowania, gdzie AI jest tylko sprawnym narzędziem w rękach zdolnego człowieka.

Edytowane przez iro III
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na razie AI nie ma jeszcze świadomości

Co do tego specjaliści nie są już zgodni.

-----

Godzinę temu, iro III napisał:

Jak do tej pory, jeden przypadek działania AI w muzyce dla mnie był potrzebny, przydatny i udany. Wystarczy posłuchać nowego mixu Gilesa Martina - Revoler, The Beatles.

Czekam na kolejne, takie zastosowania, gdzie AI jest tylko sprawnym narzędziem w rękach zdolnego człowieka.

W którym momencie AI przestaje być narzędzi a zaczyna twórcą? Czy jeśli muzyk korzysta z podpowiedzi AI to kto jest autorem? Zastanawiałem się nad tym słuchając najnowszej płyty Metallica, która niby prawdziwa a jakaś sztuczna.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Zastanawiałem się nad tym słuchając najnowszej płyty Metallica, która niby prawdziwa a jakaś sztuczna.

Za cicho słuchasz, tu jest Twój problem z nową M. 😋

Przecież dokończenie X symfonii Bethowena to sprawka sztucznej inteligencji. Smutno mi, że pojawił się streaming, a udział sztucznej i. to znak czasu, który mnie smuci jeszcze bardziej. Nadchodzi koniec świata w kulturze jaki znamy.

Microsoft poszukiwał niedawno fizyków jądrowych. Chcą zbudować swoją własną elektrownię atomową do zasilania dalszych prac nad AI. Szacuje się, że w ciągu 18 miesięcy będą mogli przyspieszyć procesowanie stukrotnie. Dotychczasowe postępy w kolejnych wersjach czata gpt nie przekraczały dziesięciokrotności prędkości poprzednika.

Pytanie czy ktoś będzie w stanie powstrzymać rozwój AGI.

….be still and know….

Sony World Photography Awards 2023 wygrał Boris Eldagsen, odmówił jednak przyjęcia nagrody i przyznał, że do zrobienia zdjęcia użył sztucznej inteligencji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

….be still and know….

2 godziny temu, mgrkleszcz napisał:

dokończenie X symfonii Bethowena to sprawka sztucznej inteligencji.

Jak ocenili pasjonaci?

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czasy człowieka dobiegają końca.

Od razu skojarzyła mi się firma Muzak

Ukryta Zawartość

Kompilacje to tak (tu faktycznie coś tam algorytmy "wykombinują")  ale AI nie ryzykuje a artysta -tak.

Przy okazji -o treści muzyki i o jej percepcji sporo pisze PJWSTK ale to też opisy i ogólniki 

PS.

Publika zrobi i tak po swojemu, czasem przeinaczając wolę artysty, charakter/przeznaczenie utworu.

Np. 

Niewierny marynarz (ja to znałem a capella) jest na weselach. Podobnie: Windą do nieba, Mury(Llacha, Kaczmarskiego). Czyli - ludzie rozumu raczej rzadko używają.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, Ajothe napisał:

No dobrze, a co z koncertami? 🙂

Tego AI nie zastąpi. 

Zastąpi, zastąpi. Niby czemu miałaby sobie nie dać rady taka inteligencja z improwizowaniem czy wariacjami na temat.
Bardzo lubię ten fragment z występów Klausa Schulze w Japonii, kiedy mistrz odchodzi od klawiszy na kilka minut a maszyny grają same. 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 minutę temu, yayacek napisał:

Zastąpi, zastąpi. Niby czemu miałaby sobie nie dać rady taka inteligencja z improwizowaniem czy wariacjami na temat.
Bardzo lubię ten fragment z występów Klausa Schulze w Japonii, kiedy mistrz odchodzi od klawiszy na kilka minut a maszyny grają same. 

W punkt.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 godzin temu, przmor napisał:

Już w latach 70-tych na scenie zamiast muzyków pojawiły się roboty.

I na widowni zapewne 

12 godzin temu, iro III napisał:

....koncerty Kraftwerk w latach chyba jeszcze 70. w 12 miastach Europy, tego samego dnia i o tej samej porze. 😁

Poromocja płyty Man Machine.

Na widowni też ich było pełno.

A na serio - to że manekiny z wystaw sklepowych zastąpią ludzi to była treść jakiegoś odcinka serialu (z "autonami")

I tyle 

3 minuty temu, yayacek napisał:

Dlatego, że koncert to emocje, ruch sceniczny, kontakt z widownią i nieprzewidywalne sytuacje, a nie odtwarzanie muzyki. 

PS.

@iro III @przmor

Coś konkretniejszego macie o tych koncertach robotów?

PPS.

Ekipa Kraftwerk jako rekwizyty miała takie maszynki, nie przypuszczam jednak żeby były w aż takiej ilości, bo chyba dopiero po trasie z lat 1979-1981 dotarli "pod strzechy" i wtedy było ich już na to stać.

Edytowane przez xetras
Dopisek

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Dlatego, że koncert to emocje, ruch sceniczny, kontakt z widownią i nieprzewidywalne sytuacje, a nie odtwarzanie muzyki.

Taa, szczególnie ten ruch sceniczny i kontakt z widownią są bardzo widoczne w podlinkowanym przeze mnie wideo.  Nieprzewidywalną sytuacją było wyjście mistrza zza konsolety - tutaj zgoda. Jak będzie koncertowała sztuczna inteligencja to tą nieprzewidywalną sytuacją będzie wejście żywego muzyka na scenę 😉 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Jakoś tak w roku 1979 wyszła przeróbka Gary Glittera i Iggy Popa, czyli "Rock 'N' Roll / Night Clubbing" The Human League

Przeróbki ludzie łykali (np. singlowe "Autobahn" to żywcem wzięte "Barbara-Ann").

Kompletnie nie wiem czy (wtedy) Klaus Schulze Tangerine Dream byli rozpoznawalni ale raczej tylko przez tych co nie lubią słów i piosenek.

Sorry za historyczny OT

6 minut temu, yayacek napisał:

Jak będzie koncertowała sztuczna inteligencja to tą nieprzewidywalną sytuacją będzie wejście żywego muzyka na scenę 😉 

Wyjście czy zejście?

🙂

Ja to na koncerty chodzę tylko po to żeby z jakimiś laskami poflirtować, przecież koncerty są głównie użytkowe i praktyczne.

(Właściwie to chodziłem)

Ale nie chodzi o mnie tylko o cel koncertów

11 minut temu, yayacek napisał:

Taa, szczególnie ten ruch sceniczny i kontakt z widownią są bardzo widoczne w podlinkowanym przeze mnie wideo.  Nieprzewidywalną sytuacją było wyjście mistrza zza konsolety - tutaj zgoda. Jak będzie koncertowała sztuczna inteligencja to tą nieprzewidywalną sytuacją będzie wejście żywego muzyka na scenę 😉 

Nie mam pojęcia po co miałbym iść na koncert pudełka. 

• Pokaż nowe odpowiedzi