Skocz do zawartości
IGNORED

Czy macie jakieś doświadczenia z kondycjonerami 230V ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zaciekawił mnie temat "czyszczenia zakłóceń" z gniazdka. Owszem przekonuje mnie Internet, że istnieją takie, i to szczególnie niezdrowe dla audio hi fi. Jakie macie doświadczenia z filtrami / listwami / kondycjonerami we własnych zestawach? Bawić się w to, czy olać ?

Wyszukiwarka się zepsuła czy jak? Takich tematów jest tu od groma i trochę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Moderatorzy
50 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Korzystam z VPN-a. Pewnie czegoś nie podrzucił, bo wpisywałem hasła z tym związane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Osobiscie nie uzywam takich ustrojstw, ale ostatnio bylem na demonstracji ciekawego zestawu Lyngdorfa, ktorego sluchalismy z takim filtrem i bez.
Podlaczenie do filtra moim zdaniem pogarszalo brzmienie (anemiczne, pozbawione energii)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz do ściany (bez ) reszta systemu wg. potrzeby do listwy . I uwaga ! kolejność wpięcia w  gniazdo w listwie Tj. które urządzenie w którą dziurkę będą  roznice .

Czy warto ? i czy  potrzeba ? warto samemu i ù siebie sprawdzić. 

3 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Zaciekawił mnie temat "czyszczenia zakłóceń" z gniazdka. Owszem przekonuje mnie Internet, że istnieją takie, i to szczególnie niezdrowe dla audio hi fi. Jakie macie doświadczenia z filtrami / listwami / kondycjonerami we własnych zestawach? Bawić się w to, czy olać ?

To niedrogi produkt. Kup i zobaczysz jak się sprawdza u Ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj
Godzinę temu, xajas napisał:

Osobiscie nie uzywam takich ustrojstw, ale ostatnio bylem na demonstracji ciekawego zestawu Lyngdorfa, ktorego sluchalismy z takim filtrem i bez.
Podlaczenie do filtra moim zdaniem pogarszalo brzmienie (anemiczne, pozbawione energii)

Ukryta Zawartość

Dzięki za konkret. Czyli wpływ na brzmienie jest ( wniosek pierwszy potwierdzony ), chociaż w tym przypadku wpływ nieudany. Zestaw klasa, ale komnata raczej do wymiany 🙂 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki moder, właśnie czytam i nabieram apetytu 🙂

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Dzięki za konkret. Czyli wpływ na brzmienie jest ( wniosek pierwszy potwierdzony ), chociaż w tym przypadku wpływ nieudany. Zestaw klasa, ale komnata raczej do wymiany 🙂 

U mnie od kilku lat, wszystko wpięte w "LAB 12 Gordian" - dynamika, szeroka i głęboka scena, separacja, czarne tło, masa przestrzeni i powietrza. Mieszkam w bloku i bez "Gordiana" kilka "brodawek" ściennych w gniazdkach, led'y w łazience, włączona  pralka u sąsiada, skutecznie odstraszały od słuchania. Nocne odsłuchy były lepsze ale nie każdej nocy. Gordian pokazał, że w niektóre noce, o stałych porach jakość prądu drastycznie spadała (filtry na kominach, inne instalacje miejskie ?). Również wtedy, można było zapomnieć o sympatycznym "odsłuchu".

20 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Mialem kilka lat wszystkie modele Lyngdorfa oprócz Millenium. Wszystkie grały wpięte w listwę. Granie było zdecydowanie lepsze niż ze ściany. Także to nie jest reguła. Kwestia konkretnej sieci i konkretnej instalacji i konkretnego filtra bądź kondycjonera.

Pisałem z samym Peterem i powiedział mi dokładnie to samo jak wymieniliśmy się doświadczeniami. 

Moja rada.

Testować samemu. Nie ma na to reguły. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szczypior88

Dodam jeszcze. 

Ten sam filtr u mnie w TDAI 3400 lagodzil brzmienie a u mojego taty robił taką dynamikę że stare kredensy drżały. 

Ten sam filtr w Onkyo 9000r powodował piękna scenę i lokalizację źródeł pozornych, świetna dynamikę a Naima Supernaita 2 kastrował niemiłosiernie ze wszystkiego względem ściany. 

34 minuty temu, szczypior88 napisał:

Dodam jeszcze. 

Ten sam filtr u mnie w TDAI 3400 lagodzil brzmienie a u mojego taty robił taką dynamikę że stare kredensy drżały. 

Ten sam filtr w Onkyo 9000r powodował piękna scenę i lokalizację źródeł pozornych, świetna dynamikę a Naima Supernaita 2 kastrował niemiłosiernie ze wszystkiego względem ściany. 

Dobra, pisz który na początek kupować/ testować ? Mam chęć wypróbować coś nowego i coś dostawić do posiadanego zestawu.

20 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Dobra, pisz który na początek kupować/ testować ? Mam chęć wypróbować coś nowego i coś dostawić do posiadanego zestawu.

Nie wiem. Ja zbudowałem filtr samemu bo nic nie spełniało do końca moich oczekiwań. Miałem Gigawatta pf2, PC-3SE i jakieś PS Audio nie pamiętam już który model. Wcześniej jakieś listwy, swoje też. 

Na samym końcu po prawie 2 latach prób i błędów zrobiłem swój filterek który przechodzi czasami jakieś kosmetyczne zmiany. 

Ja to bym się pokusił, że w tym temacie (zasilanie),w ostatnich latach audio hi-fi poszło najbardziej do przodu 😉 

Warto się samemu przekonać. U nas można oczywiście wypożyczyć na testy we własnym systemie. 

https://www.tophifi.pl/blog/post/optymalizacja-zasilania-w-systemie-audio-jakie-listwy-zasilajace-i-kondycjonery-sieciowe-wybrac.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kupiłem kiedyś na próbę kondycjoner Isoteka.

Po przeczytaniu wielu pozytywnych wpisów nt. tego ustrojstwa postanowiłem wypróbować.

Po tygodniu wrócił do sklepu. Być może miał na coś wpływ, ale na pewno nie na brzmienie 😉

Hmm, no nie wiem co poszło nie tak, bo odzew raczej jest pozytywny. Dlatego właśnie warto testować 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hmm, no nie wiem co poszło nie tak, bo odzew raczej jest pozytywny. Dlatego właśnie warto testować 😉

Może u mnie płynie 100% czysty prąd od razu ze ściany???

A może to przez Naima, one przecież jakieś popsute wszystkie są 😄

36 minut temu, stach_s napisał:

Może u mnie płynie 100% czysty prąd od razu ze ściany???

A może to przez Naima, one przecież jakieś popsute wszystkie są 😄

Kto to wie 😉 Ale efekt jest dobry, taniej wyszło 😉

www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ja to bym się pokusił, że w tym temacie (zasilanie),w ostatnich latach audio hi-fi poszło najbardziej do przodu 😉 

Warto się samemu przekonać. U nas można oczywiście wypożyczyć na testy we własnym systemie. 

Ukryta Zawartość

W sensie że producenci sprzętu audio przechodzą samych siebie w projektowaniu urządzeń wrażliwych na zasilanie, a wy we wciskaniu gadżetów, które mają to naprawić?

Ukryta Zawartość

26 minut temu, ProjectPi napisał:

W sensie że producenci sprzętu audio przechodzą samych siebie w projektowaniu urządzeń wrażliwych na zasilanie, a wy we wciskaniu gadżetów, które mają to naprawić?

hahaha,otóż to.

3 godziny temu, stach_s napisał:

Kupiłem kiedyś na próbę kondycjoner Isoteka.

Po przeczytaniu wielu pozytywnych wpisów nt. tego ustrojstwa postanowiłem wypróbować.

Po tygodniu wrócił do sklepu. Być może miał na coś wpływ, ale na pewno nie na brzmienie 😉

jestes bez serca.
Przeciez sprzedawcy,producenci mają rodziny,dzieci...
I te dzieci teraz głodne są,bo nie chciałes wydac paru groszy....
To nieładnie-nie po ludzku...
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu