Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe wygłuszenie kolumn B-R

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

18 Mar 2005, 12:14

Zastanawiam się nad tym czy jeżeli mamy kolumny posiadające obudowy typu otwartego , posiadające tunele BAS-REFLEX

to czy wygłuszenie tylko tylniej ściany kolumny należy uznać za w pełni wystarczające ?

Jak ta kwestia jest realizowana w drogich konstrukcjach typu bas-reflex ?

Nie jestem wielkim znawcą, ale z tego co wiem wytłumienie ma na celu zapobiegać falom stojącym. Fale stojące powstają pomiędzy dwiema równoległymi ściankami obudowy, wiec jeżeli pochylisz każdą ścianę to wytłumienie będziesz mogł pominąć (ewentyalnie tylko za głośnikiem).

Jeżeli ktoś ma inne zdanie na ten temat to chętnie wysłucham.

Większość kolumn ma wytłumione wszystkie scianki. Widziałem również kolumny mocno przetłumione, ale i spotkałem takie, w których jedynie przednia i tylna scianka była pokryta materiałem tłumiącym a boczne były niewytłumione- Sonus Faber. Boki wykonane z drzewa spełniały rolę pudła rezonansowego, czyli jak w instrumencie miały za zadanie coś... tam. W większości przypadków jednak zawsze obudowy są znacznie wytłumiane. Wtedy to obudowa "przestanie" grać a będzie grał głośnik. Ja po eksperymentach swoje kolumny wytłumiłem matą głuszącą, a gąbkę dałem za głośnikami oraz u góry i w dole obudowy. Bez wytłumienia był pogłos jak na sali gimnastycznej co było wyraźnym podbarwieniem naturalnego zamysłu realizatora.

-->Zydelku, ale są też kolumienki które mają niewytłumioną komorę niskotonowca(ale niskotonowca, a nie niskośredniotonowca) np. niektóre kef-y ( ponoć po to aby dzwięku nie psuć... )

kotecekbp mylisz sie. wytłumienie nie ma nic wspolnego z falami stojacymi..

a wytłumianie dla niskich czestotliwosci nie istnieje. wytlumiania zaczyna sie dla kHz... nie da sie wytłumic gabka o grubosci 4cm fali o długosci kilku m dla kilkudziesieci Hz...

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć i podpowiedzieć, ze obudowy B-R powinny być tłumione tylko w miejscach niezbędnych i w jak najmniejszym stopniu. Zbyt duze tłumienie powoduje ciągnięcie się basu, jego spowolnienie i charakterystyczne dla B-R jednostajne buczenie. Wtedy kolumna traci spójność i brzmi ociężale lub poduchowato. Jeśli chodzi o materiał tłumiący - może być gąbka, ale jak najcieńsza, moze byc także okładzina bitumiczna. Pozdrawiam.

Dodałbym od siebie:

Maty bitumiczne służą tłumieniu drgań ŚCIANEK i na bas jako taki nie wpływają (chyba że ktoś odbiera wibracje ścianek obudowy jako wzbogacenie wyższych składowych spektrum instrumentów basowych)

Wytłumienie objętości obudowy (gąbka, wata, wełna owcza) przyczynia się zwykle do poprawienia brzmienia w zakresie środka (tłumienie fal stojących oraz odbić wewnątrz obudowy), ale niestety pogarsza sam bas jako że materiały tłumiące mają zwykle dość nieliniowe tłumienie (nie stałe w funkcji poziomu pobudzenia) - dlatego ostatnio modne robi się nieprzetłumianie obudów bassreflex.

Podsumowując:

- maty bitumiczne przynoszą poprawę zawsze

- w 2-way wytłumienie zawsze będzie kompromisem (środek kosztem basu albo odwrotnie)

- w 3-way z niskim podziałem najlepiej w ogóle nie dawać wytłumienia objętości obudowy woofera, za to obudowę średniotonowca można wytłumić dość mocno (bez dopychania kolanem rzecz jasna) co oprócz likwidacji odbić / fal stojących da dodatkowo obniżenie peaku rezonansowego na charakterystyce impedancji średniotonowca, co ułatwia design filtru dla tegoż głośnika.

- fale stojące góra-dół najlepiej likwidować skośnymi przegrodami niskie/średnie lub niskie-średnie/wysokie, odizolowanie tweetera od mid/woofera pozwoli jeszcze bardziej zredukować "śmieci" docierające do słuchacza.

Brencik

Podstawą mojej wypowiedzi była informacja jaką znalazłen w książce Jeżego Krajewskiego "Głośniki i zestawy głośnikowe"

Oto jej fragment: " Powstawaniu fal stojących zapobiega się przez budowanie scianek nierównoległych lub przez absorpcję fal przez materiał wytłumiający przymocowany do ścianek wewnętrznych. Idealnym rozwiązaniem jest ukształtowanie obudowy w formie kuli"

Co do tego, że fale stojące dla niskich częstotliwości w małych obudowach nie istnieją, całkowita zgoda.

Mozna wytlumiac glosniki wełną mineralną? Jest kilka wpisow na forum, ale bardzo roznie podchodza do tematu.. mialem akurat remont w domu i zostala mi taka welna z Rockwoola.. nada sie ona, czy potrzeba tu "specjalnej" welny owczej?

Tłumienie obudowy szczególnie jeśli chodzi o niskie częstotliwości zwiększa sprawność obudowy.To tak jakby zbudowac skrzynie z bardzo grubych scianek i szczelną.Jak masz taką możesz nie tłumić

misiomor, 20 Mar 2005, 12:43

>Wytłumienie objętości obudowy (gąbka, wata, wełna owcza) przyczynia się zwykle do poprawienia

>brzmienia w zakresie środka (tłumienie fal stojących oraz odbić wewnątrz obudowy), ale niestety

>pogarsza sam bas jako że materiały tłumiące mają zwykle dość nieliniowe tłumienie (nie stałe w

o ile pamiętam, środek fabrycznych kolumn był wyłożony tylko przy ściankach materiałem tłumiącym

w czasach prehistorycznych bywały takie zalecenia aby całość objętości wypełniać materiałem tłumiącym

nic bardziej błędnego, mozna było mieć w tym punkcie wtopę na całego: zkupić worek "waty" aby go potem wyrzucić (dusi to dramatycznie dźwięk)

bywało, że fabryczne kolumny- z dobrym efektem były tylko wyłożone, oklejone od wewnątrz arkuszami gąbki o grubości 5 do 15mm

• 7 miesięcy później...

witam, proszę o radę

W moich Gale 3030 pojawia się rezonans obudowy w jednej kolumnie, komory wytłumione są od połowy wysokości boczne ścianki (w okolicy głośników) i góra. podejrzewam, że przydałoby się wytłumić także część tylnej ścianki i mam pytanie czy usunąć boczne wytłumienie i przełożyć je na tył, czy raczej je zostawić i wytłumić tył cienką matą? Bo z tego co przeczytałem wyżej widzę,że lepiej nie zmniejszać komory poprzez dodanie grubego wytłumienia na tył. Z góry dzięki za pomoc.

We wspomnianych przeze mnie kolumnach jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy w powyższych postach chodzi kolegom o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

Sądzę, że dużo lepsze efekty uzyskałbyś polepszając akustykę pomieszczenia za pomocą np. peneli akustycznych, których dystrybucją się zajmuję:

Ukryta Zawartość

Spójrz też na zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie w domu np. żona zauważyła po ich zastosowaniu większą różnicę na plus w jakości słuchanej muzyki niż podczas wymiany oraz testowania okablowania czy wzmacniaczy operacyjnych.

Z Audiofilskim Pozdrowieniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zalezy od wielkosci obudowy i rodzaju strojenia. Chcesz zrobic hi-end to wejdz na motionalfeedback.com tam masz wszystko na ten temat. Jak zawsze proponuje swoje materialy. Czyli?

senicz--> zerknij trochę wyżej, mam seryjne kolumny Gale 3030, ale nie chciałem tworzyć niepotrzebnie nowego tematu na stereo:

Power rating 100 Watt

Impedance (nominal) 4-8 Ohm

Sensitivity for 2.83 V 90 dB

Frequency response 39 - 20 kHz

Driver details

LF Driver 5.5" paper type with shielded motor Assembly

HF Driver 25mm soft dome with new half moon frontplate

Crossover 2 Way 1st Order

Shielding Yes

Cabinet

Dimensions mm H800 x W160 x D200

Ports 2 Front

Terminals Bi-wire gold

kolumienki są niewielkie, na 1/5 wysokości na dole jest oddzielona komora balastowa

warrioR- Uważaj na welne mineralna . Nie wiem czy kiedyś miales okazje pracowac z taka ...

Ja tak .. ona wnika wszędzie , gardlo mialem tak napuchnęte że nie moglem mówić ... a jak wnika wszędzie to przedostanie się w szczelinę między cewką gośnikową a magnesem ... krótko mówiąc nie polecam

--->wovo

wiem, że odsłuch dużo powie, ale nie chcę za dużo mieszać wewnątrz kolumny i zanim się za to wezmę wolałbym jak najwięcej się dowiedzieć co jakie wytłumienie daje i ile itp.

Witam z mojego doświadczenia bardzo ważna jest obudowa im gorsza chodzi mi o właściwości tłumiące oraz wewnetrzna budowa trzeba te niedoskonałości niwelować tłumieniem jednak przy obudowach basreflex nie jest to takie proste gdyż materiał tłumiący zmienia objętość obudowy a tym samym stojenie trzeba by było na nowo dostroić częstotliwośc rezonansową obudowy.Wynika z tego że z materiałem tłumiącym w basreflex nie można przesadzac .

pozdrawiam

Rezonans maleje po obciążeniu kolumny z góry, jest to jednak dość niewygodny sposób na likwidację tej niedogodności i spróbuję wytłumić kolumny jakąś matą, bo widzę, że większość na forum uważa, że nie warto wkładać grubych materiałów. Dzięki za rady.

Dawos:

Odpowiadam na pytanie zawarte w mailu:

"wejdź proszę, jeśli możesz na forum audio stereo, DIY: Prawidłowe wygłuszenie kolumn B-R, bo najwięcej mówi mi twoja wypowiedź i chciałbym konkretnie się dowiedzieć o jakie maty chodzi. Z góry dziękuję."

Otóż maty bitumiczne jest to po prostu filc nasycony asfaltem, z klejem jak w nalepkach z jednej strony. Ponieważ prędkość dźwięku w takim ustrojstwie jest inna niż w MDF - po przyklejeniu maty powstaje coś w rodzaju struktury "sandwich" i drgania (fale stojące w materiale ścianki) są lepiej tłumione. Niektórzy stosują kilka warstw maty.

Przykładowe dresy sklepów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może da się to kupić taniej gdzie indziej - ja do tej pory kupowałem u Akkusa przy okazji innych zakupów (żeby nie płacić za przesyłkę samych mat które dużo nie kosztują). Nie dokonywałem odsłuchów porównawczych z matą i bez jako że takie rzeczy łatwiej jest wklejać przed zmontowaniem obudowy a gotowych kolumn nie tuninguję. Tak czy siak jak się opukuje deskę z MDF z matą i bez to słychać różnicę w dźwięku.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Minęło trochę czasu, podjąłem pewne działania i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami, może komuś się przydadzą. Najpierw podkleiłem głośniki i terminale dodatkową gąbką. Poprawa była, ale niewielka. Ostatnio zdecydowałem się na odważny krok, a mianowicie wykleiłem ścianę za kolumnami i róg pokoju wytłoczkami od jaj i efekt jest bardzo dobry. Oprócz tego, że poprawił się odbiór muzyki, dźwięk jest jakby bliższy słuchaczowi to kolumnom się o wiele lepiej pracuje, jak narazie nie usłyszałem z kolumny rezonansów, które kiedyś się pojawiały. Jeśli ma ktoś podobne problemy, to polecam, żeby popracował najpierw nad pomieszczeniem zanim zacznie "grzebać" w kolumnach. Ustrój taki wygląda ciekawie, jednak nie każdy uważa, że jest estetyczny;) Planuję go jakoś pomalować, może na wzór szachownicy, ale to już mniej ważne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.