Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MC za 5k

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
1 minutę temu, arpeggione napisał:

Straszny materialista z Ciebie.

Czasami trzeba sobie zrobić prezent na miarę własnej wartości 😛 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

🙂

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, tymek napisał:

Thorens 318 to juz zasluguje na mc wkladke

Nie , bo to wydmuszka , nie thorens , ale na pocieszenie powiem , że potem były jeszcze gorsze.

Jakbyś się uparł to coś o wysokiej podatności bo te ramię ma masę aktywną 9 gram.

40 minut temu, arpeggione napisał:

Straszny materialista z Ciebie.

Czasami trzeba sobie zrobić prezent na miarę własnej wartości 😛 

Ło jezu z samooceną zawsze miałem problemy , musiałbym sprzedawać klamoty😄

To forum tak dziwnie teraz działa , że większość teraz mierzy jakość ceną , wpisałeś się szablon z każdego wątku , choć jestem przekonany że w dobrej wierze. 

23 minuty temu, bolo_senor napisał:

większość teraz mierzy jakość ceną , wpisałeś się szablon

Straszny zgred z Ciebie 😞 

Już któryś raz wspominasz o cenach. 

Uważasz że za drogo to nie kupuj, możesz też podzielić się swoim spostrzeżeniem z innymi. 

Tyle że w tym przypadku nie padła jeszcze żadna nazwa a Tobie już "za drogo".

Straszny zgred z Ciebie 😞

Zafunduj koledze pre na jaki zasługuje on i na tyle dobry do jego wkładki - udowodnij że to ja jestem zgredem , bo na razie od samego pisania chojności ci nie przybyło.

8 minut temu, arpeggione napisał:

Uważasz że za drogo to nie kupuj, możesz też podzielić się swoim spostrzeżeniem z innymi.

podzieliłem się spostrzeżeniem , że scenariusz jest taki sam.

lepsza wkadka to lepszy pre , kable , gramofon , kolumny , wzmacniacz , podstawki pod kable , myjki , szmery bajery , lasery i olej z węża. 

nigdy nie ma końca ta lepszość , jak mokry sen sprzedawcy.

25 minut temu, arpeggione napisał:

Już któryś raz wspominasz o cenach.

raz wspomniałem dla żartu - emota chyba widać.

ale i tak ceną się sugerowałeś więc jeden wuj czy był czy nie.

6 minut temu, bolo_senor napisał:

lepsza wkadka to lepszy pre , kable , gramofon , kolumny , wzmacniacz , podstawki pod kable , myjki , szmery bajery , lasery i olej z węża. 

Owszem. I właśnie o to chodzi w audiofiliźmie.

A teraz pomyśl na co kasę wydają filateliści 😮 

Owszem. I właśnie o to chodzi w audiofiliźmie.

masz źle zdefiniowany cel , nie liczy się wydawanie jak największej kasy na wszystko co najlepsze , bo zawsze zaraz pojawi się coś lepszego - ważne jest , czego się oczekuje od muzyki i spełniać założony cel. 

8 minut temu, arpeggione napisał:

A teraz pomyśl na co kasę wydają filateliści 😮

na pewno nie na najdroższe znaczki , zbierają serie , okolicznościowe , albo wyjątkowe z brakami w druku.

• Moderatorzy

Panowie, drapiecie się bez sensu, niewiadomo po co...

Za wczasu uprzedzam, że mam dłuższe pazurki i mogę mocniej podrapać (choć wcale nie chcę).

5 minut temu, Marcinus napisał:

drapiecie się bez sensu,

Przecież właśnie zaproponowałem rozwiązanie. 

A co do pazurków to proponuję 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, arpeggione napisał:

Mam propozycję - ja nie będę komentował Twoich postów, a Ty nie komentuj moich.

luz , mi twoje posty wcale nie przeszkadzają i ich nie krytykuję , trochę mi nawytykałeś to sptostowałem , każdy ma prawo do swojego zdania - po latach na forum ten schemat o którym pisałem robi się po prostu mocno irytujący , nie tyle chodzi o sam fakt polecenia droższego pre , a o brak konkretów. Podaj po prostu swoją propozycję , nie zachowujmy się jak tacy co piszą i nie mają zielonego pojęcia.

14 minut temu, Marcinus napisał:

Panowie, drapiecie się bez sensu

nikt się nie drapie.

normalna konwersacja

już nawet o znaczkach spokojnie nie można pogadać 😄 .

Edytowane przez bolo_senor

Wkładka pomału się szlifuje, po kilka godzin dziennie. Krzykliwość ustąpiła, w dużej mierze dzięki poprawieniu wyważenia - układ magnetyczny jest tak silny że przekłamywał wskazania elektronicznej wagi, dopiero zastosowanie paczki zapałek jako dystansu pozwoliło dobrze ustawić nacisk (1.9g). Ale przebieg też daje znać, pomału układa się.

Część płyt odkrywam na nowo i jestem zauroczony. Więcej wszystkiego, ale też wieksza kultura i bardziej równo, bajka, a wiem że to dopiero początek docierania i jeszcze sporo się poprawi. 

Inne... cóż, różnie, lepsza wkładka wyciąga na wierzch wszystko (a niedotarta jeszcze podkreśla) i niektóre nagrania brzmią teraz słabo. Przykładowo, coś co za czasów vm95e brzmiało jak trąbka, potem za czasów vm95ml wiedziałem że jest syntezatorem, teraz słyszę że był niewybrednie tani ;) W sumie to normalne i nieraz to przerabiałem przy upgrade sprzętu, ale gdy magia winylu pryska to jest to wyjątkowo przykre. Chyba sprawię sobie drugi gramiak ze starą vm95ml dla tych gorszych nagrań, no i do grania "w tle" żeby beż sensu nie zużywać MC do codziennego brzęczenia;)

2 godziny temu, asiki napisał:

układ magnetyczny jest tak silny że przekłamywał wskazania elektronicznej wagi

nie używaj tej wagi jubilerskiej , bo pod płytką aluminiową jest metalowa śrubka jak trafisz wkładka się może przykleić i będzie kalapitus , ja tak decce london załatwiłem 😞.

zrób z niemagnetycznego materiału coś jak tu.

image.png.5e38db144edcbc82874ba72cacd2af55.png

• Moderatorzy

tutaj tańszy odpowiednik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście nic nie popsułem, waga pokazywała max nacisk 2.8g, ale na przyszłość dobrze wiedzieć że jest takie ryzyko. Zostanę przy paczce po zapałkach, sprawdziła się dobrze.

• Moderatorzy
5 minut temu, asiki napisał:

Na szczęście nic nie popsułem, waga pokazywała max nacisk 2.8g, ale na przyszłość dobrze wiedzieć że jest takie ryzyko. Zostanę przy paczce po zapałkach, sprawdziła się dobrze.

Tylko pamiętaj, że aby były prawidłowe wskazania wagi, to igła położona na wadze musi być na tej samej wysokości co na płycie.

Tak właśnie ważę - obok talerza, waga+pudełko ma wysokość mniej więcej jak talerz 🙂 Gramiak bez zasilania żeby automatyka czy antyskating nie zaburzał 

W dniu 30.10.2024 o 16:55, asiki napisał:

Na szczęście nic nie popsułem

śrubka jest mniej więcej na samym środku milimetr pod blaszką.

W dniu 30.10.2024 o 16:55, asiki napisał:

Na szczęście nic nie popsułem, waga pokazywała max nacisk 2.8g

i z rana kawka nie potrzebna - wystarczy zważenie wkadki i codzienne pytanie trafię czy nie trafię w śrubkę 🎯

a jak za mało emocji to coraz droższa wkładka 😁

Hehe dobre. U mnie większe wskazania były akurat bliżej krawędzi. Nvm, z pudełkiem po zapałkach nie ma ryzyka, trzeba pić kawę... 😉

Btw, wygrzewanie mnie dobija, teraz zaczęła grać trochę jasno. No, ale dopiero coś z 10h przebiegu, max 12. Cierpliwym trzeba być...

Edytowane przez asiki
43 minuty temu, asiki napisał:

Btw, wygrzewanie mnie dobija, teraz zaczęła grać trochę jasno.

na postrzeganie muzyki przez człowieka , ma dużo czynników , nastrój , pogoda , odległość od alkoholu. Ja to zawsze jak coś grać przestawało zmniejszałem właśnie odległość. 

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

na postrzeganie muzyki przez człowieka , ma dużo czynników , nastrój , pogoda , odległość od alkoholu. Ja to zawsze jak coś grać przestawało zmniejszałem właśnie odległość. 

"Zmniejszając odległość" to ja zmieniam analog na cyfrę aby igły albo płyt nie uszkodzić

W dniu 1.11.2024 o 13:23, tymek napisał:

"Zmniejszając odległość" to ja zmieniam analog na cyfrę aby igły albo płyt nie uszkodzić

ja tam wolę analogowo się napić , cyfrowe pijaństwo zostawię młodszym 😛

19 minut temu, bolo_senor napisał:

ja tam wolę analogowo się napić , cyfrowe pijaństwo zostawię młodszym 😛

Dzisiaj zlewam wino z jeżyn, musiałem przejść na cyfrę mimo wczesnej pory.

Pomalutku. Bardzo pomalutku. Niewiele więcej godzin niż ostatnio, na pewno poniżej 15h w sumie, w tym tempie jeszcze długa droga przede mną. Ciągle jest trochę jasno, ale jak wcześniej pisałem, jeśli to się nie zmieni to impedancja wejściowa preampa do korekty - teraz jest coś ok 90-100ohm, a to zdecydowanie za dużo dla 4-ohmowej wkładki, optimum pewnie będzie w okolicy 50ohm. Ale niech sobie na razie gra, zobaczymy później. 

Phasemation PP-200, zawieszona na Sony PS-X65, headshell Sony SH-145, preamp DIY custom na bazie projektu Emerald Phono Stage. To tak całościowo 😉

Edytowane przez asiki
  • Pokaż nowe odpowiedzi