Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR / zapytanie o ustawienia/konfigurację HTPC / JVC RS540

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Chwilę mnie nie było, postanowiłem dodać coś od siebie, a i przy okazji zapytać o ustawienia/konfigurację pod nowy sprzęt (HTPC) który złożyłem w zeszłym miesiącu.

Zachęcony opiniami o MadVR i jego możliwościach osiągnięcia jeszcze lepszej jakości obrazu (nowe projektory mają dość abstrakcyjne ceny, więc postanowiłem pójść w kierunku ulepszenia tego co już posiadam) zainwestowałem trochę i mam nadzieję, że będę zadowolony z efektów końcowych 😉 

Założyłem sobie cel: złożenie HTPC o możliwie jak najmniejszej obudowie, ale z zachowaniem prawie maksymalnych parametrów wydajności, a dodatkowo ma być przy tym cisza, tak więc wybrałem obudowę mini ITX - Lian Li A4-H2O (L: 32,6cm x W: 14cm x H: 24,4cm) jest mniejsza od PS5 (oprócz szerokości)

Procesor: Intel i5 13600K,

Płyta główna Asus Strix Z790 WiFi,

Grafika: MSI GeForce RTX 4070 SUPER,

RAM: Patriot Viper 2x16GB CL32,

Chłodzenie wodne: Cooler Master 280 Atmos,

Zasilacz: Asus Loki 1100W,

Całość pracuje pod WIN 11.

Zależy mi na najlepszych możliwych ustawieniach MadVR + projektor JVC RS540, czy dacie radę wesprzeć w temacie? będę wdzięczny (wiem, że jest kilka osób na forum dobrze "siedzących" w tym temacie)

Znalazłem bardzo wiele informacji na zagranicznych forach, ale tutaj szczerze powiedziawszy nie widziałem żadnego świeżego tematu, a myślę, że przyda się na naszej rodzimej stronie (w temacie kina) uzupełnienie o tym programie/ustawieniach 😉 

Całość będę chciał spiąć z serwerem Synology. Mam nadzieję, że Oppo będzie mogło odpocząć po zakończeniu konfiguracji HTPC 😉

Jeśli o czymś zapomniałem dajcie znać, uzupełnię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jay22
  • Jay22 zmienił(a) tytuł na MadVR / zapytanie o ustawienia/konfigurację HTPC / JVC RS540

Fajna buda. Rozumiem, że powietrza tam byś żadnego nie wcisnął?

Ja bym wolał większą budę ja trzeba i air cooling zamiast wody.

Co do ustawień się nie wypowiem bo to jeden z powodów, dla którego używam Lumagena :). Bo nie znoszę wiecznego bajzlu związanego z HTPC 🙂 

(pierwszy dedykowany HTPC z latającym na nim poster wallem miałem na przełomie 2006 / 2007 - także swoje odbębniłem :D)

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

6 godzin temu, sebna napisał:

Fajna buda. Rozumiem, że powietrza tam byś żadnego nie wcisnął?

Ja bym wolał większą budę ja trzeba i air cooling zamiast wody.

Co do ustawień się nie wypowiem bo to jeden z powodów, dla którego używam Lumagena :). Bo nie znoszę wiecznego bajzlu związanego z HTPC 🙂 

(pierwszy dedykowany HTPC z latającym na nim poster wallem miałem na przełomie 2006 / 2007 - także swoje odbębniłem :D)

Dzięki, chwilę zajęło mi znalezienie czegoś co wielkością byłoby akceptowalne, żeby postawić przy reszcie sprzętu, a i upchnąć nowsze podzespoły i przy tym ich nie ugotować 😉

Widziałem, że i powietrze pakowali do tej obudowy, bo sam fanem wodnego nie jestem, ale jest naprawdę przyjemna cisza przy tym konkretnym modelu chłodzenia, jak przestanie działać, to będę walczyć dalej, ale już na jakimś powietrznym. Temperatury są na bdb poziomie, czyli sprzęt się nie męczy w tej budzie.

Może dojdę i do poziomu Lumagen'a, któregoś dnia, ale myślę, że to będzie ciekawa przygoda z MadVR, nadrobię zaległości, zrozumiem kilka kwestii, na pewno warto się pobawić, skoro i tak już złożyłem tego malucha 😉

2006/2007? to nie dziwię się, że obecnie siedzisz na Lumagen'ie 😄

Edytowane przez Jay22
6 godzin temu, Jay22 napisał:

Dzięki, chwilę zajęło mi znalezienie czegoś co wielkością byłoby akceptowalne, żeby postawić przy reszcie sprzętu, a i upchnąć nowsze podzespoły i przy tym ich nie ugotować 😉

Widziałem, że i powietrze pakowali do tej obudowy, bo sam fanem wodnego nie jestem, ale jest naprawdę przyjemna cisza przy tym konkretnym modelu chłodzenia, jak przestanie działać, to będę walczyć dalej, ale już na jakimś powietrznym. Temperatury są na bdb poziomie, czyli sprzęt się nie męczy w tej budzie.

Może dojdę i do poziomu Lumagen'a, któregoś dnia, ale myślę, że to będzie ciekawa przygoda z MadVR, nadrobię zaległości, zrozumiem kilka kwestii, na pewno warto się pobawić, skoro i tak już złożyłem tego malucha 😉

2006/2007? to nie dziwię się, że obecnie siedzisz na Lumagen'ie 😄

Jest dużo ustawień MADVR najlepiej samemu go skalibrować pod ekran, pod swoje warunki . 

8 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Jest dużo ustawień MADVR najlepiej samemu go skalibrować pod ekran, pod swoje warunki . 

Cześć 😉 

Ojjj wiem, że jest sporo ustawień w MadVR, ale chętnie się dowiem co Wy macie ustawione i w jakich wartościach, lepiej mieć już bazę, a później "bawić się" typowo pod siebie, pomieszczenie mam raczej zaciemnione, może nie w 100%, ale jest dobrze. Ekran 113" i projektor JVC RS540.

HTPC złożyłem typowo taki, żeby się nie ograniczać z programem MadVR i jego konfiguracją.

Nie odbierzcie mnie tak, że chcę iść na łatwiznę i wszystko skopiować, ale na dobry start, jeśli poznam Wasze ustawienia, będę mógł zacząć sprawdzać "suwaki" pod swoje warunki. Zawsze dobrze jest jak kilka osób bardziej doświadczonych w temacie, jak i osób o podobnym sprzęcie wprowadzi kogoś świeżego, takiego jak ja, bo nie będę udawać zaawansowanego. Na tym polu raczkuję, wspierając się wstępnie informacjami z for zagranicznych (+ tutaj widziałem kilkanaście postów wychwalających możliwości programu) 

Edytowane przez Jay22
7 minut temu, Jay22 napisał:

Cześć 😉 

Ojjj wiem, że jest sporo ustawień w MadVR, ale chętnie się dowiem co Wy macie ustawione i w jakich wartościach, lepiej mieć już bazę, a później bawić się typowo pod siebie, pomieszczenie mam raczej zaciemnione, może nie w 100%, ale jest dobrze. Ekran 113" i projektor JVC RS540.

HTPC złożyłem typowo taki, żeby się nie ograniczać z programem MadVR i jego konfiguracją.

MadVR poprawia też ostrość, bez artefaktów, ogólnie to potężny kombajn 

Trudność nie polega na skonfigurowaniu MadVR tylko na zmuszeniu systemu operacyjnego do tego żeby robił to czego chcesz. Czyli np poprawnie wyświetlał odświeżanie do klatek, głębię koloru, 3D (good luck with that), HDMI range, power plany, vsynci, I takie tam... MadVR to kilka opcji i troszkę więcej zabawy, ale nie jakiejś super trudnej, z automacją. 

Także koledzy na pewno powinno Ci wrzucić swoje screenshoty żeby Ci trochę ułatwić ustawienia tych kilku opcji ale prawdziwe trudność i schody to OS.

Na początek zablokuj updaty na stałe bo inaczej wszystko ustawisz a "za kilka dni" nie tylko będziesz musiał robić to od nowa ale też walcząc z nowymi bugami które wprowadziły updaty.

Przez na stałe nie mam na myśli w opcjach windy bo to nie zadziała.

Ustal też jaki driver do Twojej grafy ma najmniej problemów bo wszystkie mają jakieś jeżeli chodzi o HT.

Jak je się cieszę że się już z tym nie muszę babrać :)

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Musisz pamiętać że Microsoft jest wrogiem Twojego setup-u. MS ma w głębokim poważaniu że Ty próbujesz przekształcić ich OS w kombajn multimedialny. Jesteś 0.0001% ich klienteli i dokładnie tyle uwagi poświęca na testowanie poprawek systemowych pod kątem nie psucia rzeczy, które potrzebujesz do kina.

Jeżeli chcesz mieć wszystko działające do wysokiego standardu to czeka Cię trochę zabawy a i tak nie obejdzie się bez kompromisów. 

Dobra koniec tego starzenia ale chciałem Ci dać kilka wskazówek żeby Ci zaoszczędzić czasu i nerwów.

Jeszcze wracając do driverow NV. Znajdź jeden który robi w miarę wszystko co potrzebujesz do kina dobrze i się go trzymaj. 

Są stronki (stronka), które mają (miały) listę wszystkich driverow NV wypuszczonych w przeciągu ostatnich 10lat albo więcej opisanych pod kątem błędów i anomali, które napotkasz używając ich w celach kina domowego :)

Znajdź ta stronkę i traktuj ją jak Biblię HT, a Twoje życie prostszym będzie ;) 

Try to have fun ;)

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Ja polecę od siebie programik nVidia Inspector. Pamiętam, że na mojej konfiguracji nie dało się zmusić grafiki, żeby działała jak trzeba pod madVR. Ten programik daje dostęp do dziesiątek ukrytych opcji karty i jakimś cudem wszystko zaczyna działać. Tylko wyłącz sobie aktualizację od nVidii, bo za każdym razem te ustawienia, które zrobił nVidia Inspector są resetowane... nvidia jest strasznie upierdliwa pod tym względem. Pamiętam, że z tym miałem więcej zabawy niż z całą konfiguracją madVR, więc post powyżej to sama prawda.

A co do samego madVR to nie ma żadnych magicznych ustawień. Trzeba zrozumieć co on robi i samemu dochodzić do tego co ci się podoba w obrazie. Ogólnie nie ma też co przesadzać: powłączanie zbyt dużej liczby "ulepszaczy" powoduje efekt sztuczności w obrazie. Każdy ma swoją granice kiedy to zauważa, w każdym razie trzeba o tym pamiętać.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Wciąż pozostaje pytanie, które są najczęściej używane przez Was (i modyfikowane bądź też ustawione w jakiś sposób automatycznie) na podstawie doświadczenia przed tyle czasu, dość skromnie w konkretne parametry/ustawienia.

Wcześniej już czytałem, że konfiguracja systemu oraz sterowniki, to kluczowe kwestie dla działania MadVR, bo jedno potrafią poprawić, a coś innego popsuć, na tym się skupiłem na samym początku 😉 Czy posiada ktoś JVC RS540 i będzie tak miły podzielić się wstępnie ustawieniami? lub też ktoś kto posiada inny sprzęt, ale ma wystarczająco dużo chęci i czasu na zrobienie zrzutów ekranu swoich preferowanych ustawień? dzięki za dotyczasowe posty! 🙂

Panowie trochę się nakręciliście z tymi problemami, ja od lat używam madvr I zero problemów,karta 1080ti. Ostatnia wersja ma zegar na pół roku i z tamtego wątki avsforum mam ostatnie ustawienia któregoś z użytkowników.

Najważniejsze to musowo skalibrować tryb w pj do dci p3 i do gammy 2.2 przez M. Kopra.

Mam ten sam setup tylko w czarnej norze, do tego pj niestety czarna farba nie wystarczy żeby zobaczyć co potrafi.

Pozdr

Godzinę temu, darulok napisał:

Panowie trochę się nakręciliście z tymi problemami, ja od lat używam madvr I zero problemów,karta 1080ti.

Zależy od sprzętu. Na jednym pójdzie od razu, na innej konfiguracji są problemy. U mnie karta nie chciała współpracować. Sterowników też nie za bardzo można zaktualizować, bo na nowszych się wykrzacza. Ale to już w sumie stary laptop, na nowszych powinno być zdecydowanie lepiej.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

On 6/9/2024 at 11:25 PM, darulok said:

Panowie trochę się nakręciliście z tymi problemami, ja od lat używam madvr I zero problemów,karta 1080ti. Ostatnia wersja ma zegar na pół roku i z tamtego wątki avsforum mam ostatnie ustawienia któregoś z użytkowników.

Najważniejsze to musowo skalibrować tryb w pj do dci p3 i do gammy 2.2 przez M. Kopra.

Mam ten sam setup tylko w czarnej norze, do tego pj niestety czarna farba nie wystarczy żeby zobaczyć co potrafi.

Pozdr

Z tm że, Ty masz włączone upłynniacze ruchu w projektorze, żeby maskować to co nie działa poprawnie z reprodukcją z PC... Wyłącz je i wtedy pogadamy jak Ci się podoba i czy nie trzeba grzebać dalej i głębiej
😛

Jak jest wszystko poprawnie skonfigurowane (i jeszcze działa poprawnie bo to dwie różne rzeczy), upłynniacze nie są do niczego potrzebne (i przy okazji nie ma efektu opery mydlanej).

Ale tak jak komuś nie przeszkadza SOA (Soap Opera Effect) i 3:2 pull down i takie tam to MadVR można faktycznie bardzo szybko ustawić włączając gdzieś w torze agresywne upłynnianie ruchu, bo to skutecznie zamaskuje do jakiegoś stopnia problemy sygnału podawanego z PC.

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

6 godzin temu, sebna napisał:

Ale tak jak komuś nie przeszkadza SOA (Soap Opera Effect) i 3:2 pull down i takie tam to MadVR można faktycznie bardzo szybko ustawić włączając gdzieś w torze agresywne upłynnianie ruchu, bo to skutecznie zamaskuje do jakiegoś stopnia problemy sygnału podawanego z PC.

Może zależy to od konkretnego upłynniacza, u mnie żaden (w Panasonicu i teraz w Epsonie) nie dawał sobie rady ze źle ustawionym odświeżaniem. 24 fps -> 60 Hz i wszelkie inne kombinacje... to po prostu widać, czy upłynniacz jest włączony czy nie. Tylko, że to jest wyjątkowo proste do ustawienia w madVR, więc w sumie nie wiem w czym ma być problem.

Jak ktoś używa czegoś innego, to życzę powodzenia... nie ma szans na idealnie płynny obraz. Te systemowe renderery po prostu nie potrafią się idealnie zsynchronizować z filmem. Nawet jak ręcznie wszystko poustawiać, co jakiś czas wejdzie mikro przycięcie.

Edytowane przez qbakos

2 hours ago, qbakos said:

Może zależy to od konkretnego upłynniacza, u mnie żaden (w Panasonicu i teraz w Epsonie) nie dawał sobie rady ze źle ustawionym odświeżaniem. 24 fps -> 60 Hz i wszelkie inne kombinacje... to po prostu widać, czy upłynniacz jest włączony czy nie. Tylko, że to jest wyjątkowo proste do ustawienia w madVR, więc w sumie nie wiem w czym ma być problem.

Jak ktoś używa czegoś innego, to życzę powodzenia... nie ma szans na idealnie płynny obraz. Te systemowe renderery po prostu nie potrafią się idealnie zsynchronizować z filmem. Nawet jak ręcznie wszystko poustawiać, co jakiś czas wejdzie mikro przycięcie.

Tak, oczywiście jest tak jak piszesz.

To z tym 3:2 pull down to był tylko taki ekstremalny przykład. Ogólnie mikro przycięcia nawet jak się ustawi odświeżanie zgodnie z klatkami poprawnie nadal potrafią być problemem i nie mówię tutaj o przeciążeniu pętli renderu tylko, no właśnie, różne problemy w tle, które trzeba ogarnąć a czasami nie tak łatwo to zrobić.

I w przypadku tych mniejszych rzeczy upłynniacze je zamaskują za cenę SOA (chociaż widziałem też przypadki, że ludzie używali MI = motion interpolation, z 3:2 pull down w tle). Co i jak kto lubi.

Jednocześnie zastanawiam się czy być może część miłości do MI nie wynika z tego, że część, od jakiegoś już czasu, nie widziała poprawnie wyświetlanych 23fps np.

Ale może się mylę, może po prostu nie każdy lubi płynne 23fps tak jak ja.

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Osobiscie plynnosc w jvc+ madvr pasuje mi idealnie, ja zadnych problemow nie widze absolutrnie.Jesli ustawie na sztywno 23hz to wiekszosc filmow odbiera idealnie.

1 hour ago, darulok said:

Osobiscie plynnosc w jvc+ madvr pasuje mi idealnie, ja zadnych problemow nie widze absolutrnie.Jesli ustawie na sztywno 23hz to wiekszosc filmow odbiera idealnie.

Masz na myśli bez czy z uplynniaczami?

― Oscar Wilde

Ja wyłączam wszelkie upłynniacze i puszczam z Zidoo w 24Hz. Tylko wtedy obraz jest dla mnie naturalny "kinowy" w odbiorze. Jesli jest jakis upłynniacz ruchu to wtedy moim zdaniem zaczyna to wyglądac jak jakas reklama telewizyjna.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Ja wyłączam wszelkie upłynniacze i puszczam z Zidoo w 24Hz. Tylko wtedy obraz jest dla mnie naturalny "kinowy" w odbiorze. Jesli jest jakis upłynniacz ruchu to wtedy moim zdaniem zaczyna to wyglądac jak jakas reklama telewizyjna.

I dlatego kazdy ustawia jak mu pasuje,I jeden drugiego nie krytykuje.

Ja kiedys ogladalem bez uplynniaczy a po przejsciu na ``Z`` nie chce mi sie adoptowac z powrotem oczu bo ciagle widze skoki w podczas ruchu kamery horyzontalnie.

Ja oczywiscie nikogo nie krytykuję. Wyraziłem tylko swoje zdanie na ten temat😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).