Skocz do zawartości
IGNORED

Pure acoustics Nova 6

Rekomendowane odpowiedzi

Już czytałem o wzmacniaczu Yamaha R-S202D i pisaliście że to dobry wzmak do stereo.

Chcę kupić do niego kolumny podłogowe. Nie wiem czy pure acoustics Nova 6 to dobry wybór. Nie wiem też czy mają membrany  papierowe czy inne. Zależy mi na takich membranach jakie mają yamaha NS-BP300 albo inne wytrzymałe i polecane.

Edytowane przez mariusztb4
https://www.audiostereo.pl/topic/167366-pure-acoustics-nova-6/
43 minuty temu, mariusztb4 napisał:

Już czytałem o wzmacniaczu Yamaha R-S202D i pisaliście że to dobry wzmak do stereo.

Chcę kupić do niego kolumny podłogowe. Nie wiem czy pure acoustics Nova 6 to dobry wybór. Nie wiem też czy mają membrany  papierowe czy inne. Zależy mi na takich membranach jakie mają yamaha NS-BP300 albo inne wytrzymałe i polecane.

Do Yamahy polecam lepiej kolumny Indiana Line. Seria Nota albo Tesi.

Jak duże pomieszczenie do odsłuchowe?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12m kwadratowych, ale to nie ma chyba znaczenia, wcześniej miałem yamaha pianocraft mcr-640, i bardzo dobrze mi się słuchało w tym pokoju

32 minuty temu, mariusztb4 napisał:

12m kwadratowych, ale to nie ma chyba znaczenia, wcześniej miałem yamaha pianocraft mcr-640, i bardzo dobrze mi się słuchało w tym pokoju

Ma znaczenie takie, że na taki metraż nie polecam podłogowych kolumn 😉

Do tej Yamahy zobacz Indiana Tesi 261Tesi 3, ale też Elac Debut B5.2, PSB Alpha P5

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ma znaczenie takie, że na taki metraż nie polecam podłogowych kolumn

Ma gdzie postawić na podłodze? Jeśli ma, to jaki problem? Przecież Notki są na głośniczkach 13 cm, więc jak na podłogówki, to miniaturki. Fakt, grają b.dobrze (za swoją cenę), więc i ja je polecam. 

Moje podstawkowce mają i większą powierzchnię membrany, i większą objętość od tych podłogówek, więc taki podział i zalecenia są pozbawione sensu.

Edytowane przez porlick
20 minut temu, porlick napisał:

Ma gdzie postawić na podłodze? Jeśli ma, to jaki problem? Przecież Notki są na głośniczkach 13 cm, więc jak na podłogówki, to miniaturki. Fakt, grają b.dobrze (za swoją cenę), więc i ja je polecam. 

Moim zdaniem na 12 metrów tylko podstawki. Spójność dźwięku osiągniesz siadając dalej od podłogowych, które mają więcej głośników, w 12 metrach nie ma jak to zrobić za bardzo. Ja zostaję przy swoim.

www.tophifi.pl

A jaka jest w pionie odległość pomiędzy głośnikami w Notach? Dwie trzynastki i kopułka z wąskim przodem są naprawdę blisko siebie. Jeśli kolega siada na kanapie, to będzie miał je na dobrej wysokości. Podstawkowce to dodatkowy koszt podstawek, lub kompromis dźwiękowy po upchnięciu ich byle gdzie. Jeszcze raz powtórzę, że stosowana przez Ciebie zasada nie ma sensu. Znaczy- czasem ma, ale to wyjątki, nie reguła.

Z nowych weź sobie elac b6.2 do takiego pomieszczenia. 

Nie są to kolumny podłogowe ale zagrają dobrze.

W dniu 8.06.2024 o 13:07, mariusztb4 napisał:

Podobają mi się Nota 550X (Czarne) za 1800zł.

Ale czy znajdą się jakieś w niższej cenie, 1000-1500zł ?

Używane. Dlaczego mając taki budżet idziesz w proste, słabe modele.

Znajdziesz klipsch F1,F2, dali concept 6, heco music style 500. 

Na prawdę jest wybór. Zapewne będzie też coś koło ciebie żebyś odebrał osobiście 

• 1 miesiąc później...

Kupiłem wzmacniacz Yamaha r-s202d i kolumny indiana line tesi 261. Po podłączeniu rozczarowanie totalne. Gra bardzo cicho dopiero na 40% mocy zaczyna być słychać dźwięk. Gra jak moje głośniki komputerowe z mocą 10 W. Wydaje mi się że wszystko dobrze podłączyłem. Czego to jest wina ?

Powinno grać jak na koncercie, a tak nie jest. Za te cenę. 

kable głośnikowe ledwo co z tyłu wzmacniacza podpiąłem bo takie grube.

Byłeś wcześniej ich gdzieś posłuchać czy kupiłeś w ciemno? 202-ka nie jest demonem mocy i trzeba ją tak kręcić żeby zagrała. Nie brałeś przy zakupie pod uwagę czegoś bardziej wydajnego?

Kiedyś miałem ten amplituner i dopiero od 60 grała. Ten typ tak ma. Druga sprawa że to suchotnik straszny. Trzeba było kupić solidny starszy wzmacniacz albo np smsl a300 czy q5pro. 

W dniu 3.08.2024 o 10:46, mariusztb4 napisał:

Kupiłem wzmacniacz Yamaha r-s202d i kolumny indiana line tesi 261. Po podłączeniu rozczarowanie totalne. Gra bardzo cicho dopiero na 40% mocy zaczyna być słychać dźwięk. Gra jak moje głośniki komputerowe z mocą 10 W. Wydaje mi się że wszystko dobrze podłączyłem. Czego to jest wina ?

To jest wina tego że nie odsłuchałeś sprzętu przed zakupem wcześniej. 

Ten wzmacniacz nie jest żadną rewelacją. 

W przypadku głośników komputerowych bardzo często dobrą robotę robi dołączone subwoofer tutaj go nie ma i będzie to grać jak będzie. 

Jesteś pewien że wszystko dobrze podłączyłeś kable nie są w przeciw fazie? 

W dniu 3.08.2024 o 11:02, mariusztb4 napisał:

Powinno grać jak na koncercie, a tak nie jest. Za te cenę. 

kable głośnikowe ledwo co z tyłu wzmacniacza podpiąłem bo takie grube.

No nie to granie dalekie od koncertów i nikt nie będzie tak brzmieć.