Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD320 z tp16mk3 WKŁADKA

S0wa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Thorensa TD320 z ramieniem tp16 mk3. Masa 7,5 g.

Gramofon kupiłem z używaną AT3600L. Chcę ją jak najszybciej wymienić na coś lepszego w budżecie około 1000zl lub trochę więcej.

Jeśli chodzi o plyty to dostałem w spadku dużo polskich płyt z lat 70-80. Plyty są w różnym stanie, ale ogólnie stosunkowo dobrym. Ja natomiast zacząłem sobie pomalu kupowac też nowe plyty. Muzyka pod którą chciałbym kupić wkladke to głównie rock, metal. 

Mój tor to Thorens TD320-> Rega Fono MM MK2-> Naim Uniti 2b-> Dynaudio Focus 160.

Szukam wkladki o ciepłej, miękkiej barwie i głębokim basie, ale nie wiem czy coś sie znajdzie w założonym budżecie :)

Myślałem o Ortofon (Super)OM 20, AT VM540ML lub VM740ML. Czytałem też pozytywne opinie o Shure, ale tutaj trudno mi się rozeznać w typach.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

Edytowane przez S0wa
18 minut temu, piotrek7 napisał:

NAGAOKA MP-110

Fajnie gra. Używam na TD160MKII z Isotrack TP16MKII/TP63.
Każdy następny model MP daje postęp, największy skok przy MP-200, dalej robi się już dość drogo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas. W USA znalazłem Nagaoke MP150 za $294, a MP200 za $389, przywozke do PL miałbym za darmo. Czy w tym przypadku lepiej Nagaoka czy Shure V15? No i jesli V15, to z jaką igłą, bo jakoś tego Shure nie ogarniam🤦‍♂️

Edytowane przez S0wa
27 minut temu, ahaja napisał:

Nagaoki niestety ale grają na średnich i ciężkich ramionach. Na takim lekkim to będzie działać.

Trza szukać wkładki o wysokiej podatności. Podobnie jak do ramienia SME 3009 III i kilku Dual'owych.

Czyli wracamy do Ortofon OM albo Shure?

7 godzin temu, S0wa napisał:

Czyli wracamy do Ortofon OM albo Shure?

Albo Shelter. To naprawdę dobra wkładka 

7 godzin temu, ahaja napisał:

Nagaoki niestety ale grają na średnich i ciężkich ramionach. Na takim lekkim to będzie działać.

Trza szukać wkładki o wysokiej podatności. Podobnie jak do ramienia SME 3009 III i kilku Dual'owych.

Ciężki headshell nie wystarczy? 

33 minuty temu, piotrek7 napisał:

Albo Shelter. To naprawdę dobra wkładka 

Ciężki headshell nie wystarczy? 

Tu jest rurka TP 63. To jest mój powrót do gramofonu na poważnie po kilkunastu latach. Musiałbym dociążać headshell jakimiś dodatkowymi ciężarkami, a nie chce już kombinować na sam początek, bo mam obawy czy nie pojawią sie jakieś nowe problemy. Wolałbym po prostu kupić wkładke dopasowaną do tego ramienia i zacząć słuchać muzyki

Ale dziękuję za sugestię, może kiedyś dojdę to tego etapu i tego typu zabaw🙂

Z podatnych są jeszcze Ortofon 510 czy 520 - to starsza seria ale dobrze gra.

Można zerknąć na stronie Audio Technica czy i jakie są z podanymi parametrami podatności. Na stronie Thakkera jest też dużo i są podane parametry.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dziękuje wszystkim za poświęcony czas. Poczytałem o Shelterze i chyba to będzie to o co mi chodzi. Dziękuję @piotrek7 za podpowiedź, bo pewnie nigdy sam tej wkladki bym nie znalazł. Zapadla decyzja o zakupie :) Jak kupię i zacznę słuchać (pewnie nie szybciej niż za miesiąc) zdam relację. 

W dniu 11.06.2024 o 13:01, S0wa napisał:

Poczytałem o Shelterze

Shelter 201 fajne granie ale wydaje mi się że raczej do cięższego ramienia, ostatnio przekładałem koledze Sheltera z 7g headshela na 10g bo nie grało to na Technics  1210 zbyt dobrze, po przekładce zdecydowanie lepiej przy 2g nacisku więc ja bym szedł w 740 ML do tego ramienia.

Edytowane przez Renia239
7 godzin temu, Renia239 napisał:

przy 2g nacisku

warto zwiększyć ponad zalecane 2g. Przy 2.1 pokazuje o wiele ciekawsze granie a sama wkładka nie jest aż tak bardzo wymagająca jeśli chodzi o ramię. To bardzo dobry ale jednak entry level czyli ma być łatwa we współżyciu i nie strzelać fochów