Skocz do zawartości
IGNORED

Sluchawki zbalansowane.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Słuchawki zbalansowane. Slogan reklamowy czy rzeczywiście takowe istnieją ? 🤔

W ofercie rynkowej króluje klasyka czyli słuchawki przewodowe, gdzie na końcu kabla jest jack 3.5 mm ewentualnie 6.3 mm. Słuchawek, które można by określić jako zbalansowane jest śladowa ilość. Pod tym określeniem rozumiałbym słuchawki przewodowe, gdzie kabel jest zakończony wtykiem jack 2.5 mm ewentualnie nowym standardem 4.4 mm lub XLR.

Pytanie czy "zwykłe" słuchawki przewodowe (3.5 mm, 6.3 mm) można podłączyć do gniazda słuchawkowego zbalansowanego 2.5 mm czy też 4.4 mm ? Są dostępne odpowiednie adaptery/przejściówki. Coś to daje ? Ma to jakiś sens ?

https://www.audiostereo.pl/topic/167387-sluchawki-zbalansowane/

Moje słuchawki raz są, a raz nie są zbalansowane. Zależy jaki kabelek sobie założę.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Czyni słuchawki zabalansowanymi, czy też symetrycznymi. Każdy kanał ma osobną masę. Pozwala to podłączyć słuchawki do wyjścia symetrycznego we wzmacniaczy, a tam on ma większą moc niż na zwykłym wyjściu.

1 godzinę temu, Elbing napisał:

Coś to daje ? Ma to jakiś sens ?

Sennheiser HD 660 S2 z kablem zbalansowanym za 900 zł - żadnej różnicy do zwykłego.

Oczywiście podłączone do wzmacniacza, który zbalansowane wyjście XLR posiada.

Szkoda zachodu, jak czyimś zdaniem brakuje jakości - lepiej kupić inne słuchawki.

To jak "naprawianie" kolumn zmianą kabla głośnikowego. Zmianę się odczuwa przez 3 godziny.
Następnego dnia albo po dwóch jest już po staremu.

Wpis i rada koleżeńska z uwagi na przyjemny (choć nie historycznie) nick : )

Nie ma różnic dźwiękowych. Jedyna zaletą jest możliwość wyciągnięcia ze wzmaka większej mocy o ile jest on zbalansowany.

13 godzin temu, Elbing napisał:

A co to daje w warstwie dźwiękowej ? Jest jakaś słyszalna różnica ?

Jest 🙂 Większa moc, lepsza dynamika, scena, przejrzystość, często też jest głębsze czarne tło. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Elbing napisał:

czy rzeczywiście takowe istnieją ?

Nie ma czegoś takiego jak słuchawki zbalansowane . Dla przykładu ,czy ktoś zna,widział kolumny głośnikowe zbalansowane  ?

Określenie : zbalansowany ,może dotyczyć sygnału ( też nie do końca 🙂 ) czy też wyjścia np. wzmacniacza itp.

czy "zwykłe" słuchawki przewodowe (3.5 mm, 6.3 mm) można podłączyć do gniazda słuchawkowego zbalansowanego 2.5 mm czy też 4.4 mm ?

Do meritum sprawy .

Tak,jak najbardziej wszystkie słuchawki można tak podłączyć .Muszą jednak spełniać jeden warunek,posiadać odpowiednie gniazda ,które dają możliwość doprowadzenia (podłączenia)  sygnału osobno do każdej słuchawki .

Zdecydowana większość producentów stosuje gniazdka,np. 3,5mm/2,5mm/mini xlr i inne, w każdej muszli ,co daje możliwość rozdzielenia sygnału symetrycznego na poszczególne słuchawki .

12 godzin temu, Misio38 napisał:

Każdy kanał ma osobną masę.

Sygnał symetryczny ma trochę inny schemat połączeń i jest to wyłącznie sygnał składający się z dwóch biegunów plus i minus dla każdego kanału osobno . Masa ,jako taka może być prowadzona ekranem kabla i będzie w zasadzie uziemieniem. W kablach słuchawkowych symetrycznych (zbalansowanych) ekranów się raczej nie stosuje ,choćby z faktu samego zastosowania kabla ( grubość,elastyczność,masa) .

Wpływ samego kabla na dźwięk jest faktycznie minimalny i będzie wynikał z jego przekroju czy konstrukcji. Testowałem kilka kabelków.Idąc w zwiększanie przekroju i stosując zwykłe kable ,zazwyczaj dźwięk szedł w stronę zaciemnienia ,pogrubienia itp. 

Różnice w dźwięku są kolosalne ,kiedy wzmacniacz będzie faktycznie miał budowę symetryczną.Słychać to doskonale ,kiedy dysponujemy takimi urządzeniami,które dysponują dwoma torami wzmocnienia ,single i symetryczny,do tego z inną topologią ( single scalak.symetryczny - dyskretny).

Oczywiście ,każdy te zmiany będzie odbierał inaczej.

W jednym ze swoich połączeń (słuchawki>wzmacniacz) połączenie symetryczne niestety gra gorzej,bo jest tak głośno z wyjścia symetrycznego ,że nie da się normalnie słuchać nawet na niskiej skali.Rozwiązuje to przełączenie na low gain .

Połączenie symetryczne zastosowałem po raz pierwszy do słuchawek Denon AHD 2000 ,na dzisiaj to już vintage 🙂  Zmiana dźwięku była w kierunku zredukowania i poprawy kontroli basu. Dźwięk nabrał wolumenu,choć to była prezentacja bardziej ''do przodu'' z wyeksponowanymi wokalami i dość czystą górą.Na pewno dźwięk nie męczył i nie był jakiś napompowany . Napędzał je Audio-Gd NFB 10.33 i było to dość udane zestawienie jak dla mnie.

13 minut temu, baltfan napisał:

Rozwiązuje to przełączenie na low gain .

No właśnie, najlepiej posiadać wzmacniacz z takim stopniowanym regulatorem. Wtedy w zależności od wyboru samych słuchawek - zbliżamy się do optimum tego, co w zwykłym zakresie pracy słuchawki są w stanie zaoferować.

19 minut temu, Q21 napisał:

lepsza dynamika

Nie mylmy cech i parametrów słuchawek z cechami i parametrami wzmacniacza.

Wielkim nieporozumieniem w świecie słuchawek jest podawania np. dolnej częstotliwości przenoszenia 5 Hz, 8 Hz, 10 Hz - gdy w większości przypadków najzwyczajniej słuchawkom brakuje najniższych tonów. To też powinno się "poprawiać" kablem? W przypadku Sennheisera kabel zbalansowany i niezbalansowany różni się jedynie wtykami. Oczywiście można iść w porównywanie całkowicie różnych przewodów (materiał, konstrukcja) - co wielu praktykuje - nie jest to jednak zmiana w jakości, ale kształtowanie dźwięku pod indywidualne ucho.

Już wystarczająco producenci kształtują brzmienie słuchawek pod własne ucho (wiadomo że tu nie walczy się o płaski jak stół przebieg charakterystyki), żeby jeszcze wprowadzać własne niewiadome.

Jak w temacie. Słuchawki zbalansowane. Slogan reklamowy czy rzeczywiście takowe istnieją ? 🤔

W ofercie rynkowej króluje klasyka czyli słuchawki przewodowe, gdzie na końcu kabla jest jack 3.5 mm ewentualnie 6.3 mm. Słuchawek, które można by określić jako zbalansowane jest śladowa ilość. Pod tym określeniem rozumiałbym słuchawki przewodowe, gdzie kabel jest zakończony wtykiem jack 2.5 mm ewentualnie nowym standardem 4.4 mm lub XLR.

Pytanie czy "zwykłe" słuchawki przewodowe (3.5 mm, 6.3 mm) można podłączyć do gniazda słuchawkowego zbalansowanego 2.5 mm czy też 4.4 mm ? Są dostępne odpowiednie adaptery/przejściówki. Coś to daje ? Ma to jakiś sens ?

Wszystkie słuchawki, tak jest zestawy głośnikowe, są symetryczne z zasady. Połączenie ich do symetrycznego wyjścia wzmacniacza jest możliwe wtedy, gdy mają cztery a nie trzy przewody. Zysk jest praktyczny i teoretyczny - praktyczny to 4x większa moc przy tym samym napięciu zasilania wzmacniacza, teoretyczny to większa separacja międzykanałowa. Teoretyczny, bo w przypadku słuchawek to raczej wada.

nagrywamy.com

Jest sens stosowania takich wynalazków ? Nie do końca to jeszcze ogarniam 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najczęściej wyjście zbalansowane ma lepsze parametry techniczne np moc, dynamikę itd. Weźmy dla przykładu słuchawki Audeze, prawie wszystkie modele mają konstrukcję zbalansowaną (mini xlr). W zestawie są przewody na xlr oraz przejściówka na jack. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Elbing napisał:

wynalazków

Taka przejściówka , 4,4 na 3,5 single przydaje się kiedy masz tylko wyjście symetryczne.Nie da nic,gdyż wykorzystywana jest tylko połowa sygnału symetrycznego.

W tych słuchawkach najlepiej byłoby zrobić tzw. rekabling,gdybyś zajmował się sam DIY.

Ja np. w Denonach obciąłem wtyczkę jack i zamontowałem xlr 4pin.Z jedną uwagą,Denony miały kabel symetryczny.

Muszą być cztery identyczne druciki (żyły).Na każdy kanał dwa ,dla sygnału + i - .

11 godzin temu, przemak napisał:

Zysk jest praktyczny i teoretyczny - praktyczny to 4x większa moc przy tym samym napięciu zasilania wzmacniacza, teoretyczny to większa separacja międzykanałowa. Teoretyczny, bo w przypadku słuchawek to raczej wada

Ale, że separacja między kanałowa, czy że w ogóle?

Po zbalansowanym wyjściu gra lepiej niż z niesymetrycznego wyj. jack i nie mówię o efekcie głośniejszego grania, bo porównywałem przy wyrównanych poziomach głośności.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

52 minuty temu, sir.jax napisał:

Ale, że separacja między kanałowa, czy że w ogóle?

Po zbalansowanym wyjściu gra lepiej niż z niesymetrycznego wyj. jack i nie mówię o efekcie głośniejszego grania, bo porównywałem przy wyrównanych poziomach głośności.

Separacja międzykanałowa w przypadku słuchawek jest be, stąd crossfed i inne wynalazki mające pomóc, poza tym różnice są niesitotne.

"W ogóle" to wszystko co "zbalansowane" jest lepsze i nikt nie zaprzeczy, bo przecież to oczywiste. Tymczasem jest to zwykła metoda przesyłu sygnału (znana od początków telekomunikacji) albo sposób realizacji układów elektronicznych, który musi mierzyć się ze sprzecznymi wymaganiami i spełniać określone warunki, co samo w sobie jest koniecznym kompromisem. Różnica w przypadku wzmacniacza mostkowego jest raczej na minus jeżeli chodzi o parametry w stosunku do zwykłego wzmacniacza, zysk w napięciu zasilania co w przypadku wzmacniacza słuchawkowego nie jest żadnym problemem, jeżeli nie jest zasilany z usb czy coś w tym rodzaju.

Co do "lepiej" to na pewno masz rację.

nagrywamy.com

Godzinę temu, Elbing napisał:

Po zbalansowanym wyjściu gra "lepiej" czy inaczej  ?

Jest lepiej, co jest równoznaczne z tym "inaczej" 😁

Wyjście słuchawkowe ma też większy sens, jeśli sam wzmacniacz ma wej. zbalansowane i sygnał ze źródła również wyj. zbalansowanym.

Poza tym kabel zbalansowany do słuchawek nie ma wspólnej masy dla obu kanałów jak ma to miejsce w asymetrycznym kabelku.

1 godzinę temu, przemak napisał:

Separacja międzykanałowa w przypadku słuchawek jest be, stąd crossfed i inne wynalazki mające pomóc, poza tym różnice są niesitotne.

Crossfeed jest i u mnie pod nazwą Xfeed, jednak nie używam 😉

Poza tym różnice XLR 4pin vs jack 6,3 są dość istotne bynajmniej z planarami, dynamicznych już nie mam od dawna.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

17 godzin temu, baltfan napisał:

W kablach słuchawkowych symetrycznych (zbalansowanych) ekranów się raczej nie stosuje ,choćby z faktu samego zastosowania kabla ( grubość,elastyczność,masa) .

Wpływ samego kabla na dźwięk jest faktycznie minimalny i będzie wynikał z jego przekroju czy konstrukcji. Testowałem kilka kabelków.Idąc w zwiększanie przekroju i stosując zwykłe kable ,zazwyczaj dźwięk szedł w stronę zaciemnienia ,pogrubienia itp. 

Różnice w dźwięku są kolosalne ,kiedy wzmacniacz będzie faktycznie miał budowę symetryczną

No nie wiem.

Przelutowałem 2 żylowy ekranowany przewód mikrofonowy w zwykłych Akai ASE30 zamiast starego  i było zupełnie inaczej.

17 godzin temu, Wuelem napisał:

Wielkim nieporozumieniem w świecie słuchawek jest podawania np. dolnej częstotliwości przenoszenia 5 Hz, 8 Hz, 10 Hz - gdy w większości przypadków najzwyczajniej słuchawkom brakuje najniższych tonów.

Mi nie.

Ale w Pro 900 (Ultrasone) mogę jakieś 2h wytrzymać, w innych dłużej.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

jak bym miał uogólnić doznania na różnych słuchawkach XLR vs jack jednym zdaniem to: xlr gra najczęściej szerszą sceną i selektywniej, za to jack gęściej i bardziej zlepionym dźwiękiem. 

Wszystko oczywiście także zależy od konstrukcji i charakteru danego wzmacniacza itd. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 godzin temu, xetras napisał:

Mi nie.

Brakuje w rozumieniu, że tych z okolicy 20-30 Hz nie ma - mimo obietnicy "w tabelce".
Niektórym nie brakuje, jak jest coś z okolicy 60 - 80 Hz (monitorowy dźwięk).

13 godzin temu, przemak napisał:

Tymczasem jest to zwykła metoda przesyłu sygnału

Podpisuję się pod tym. Nie mam w zwyczaju "zaśmiecać" forum materiałami z YouTube'a, ale jak trzeba odszukam taki, który taki właśnie pogląd wspiera. jeśli nie mamy w naszym środowisku wielu zakłóceń albo długiego łańcucha urządzeń, które będą sumowały niewłaściwe zachowania - nie ma sensu podnosić znacząco kosztu źródłowych lub wzmacniających narzędzi.

Znacznie lepiej przeznaczyć różnicę w wydatku na po prostu wyższej klasy urządzenia.

• 1 miesiąc później...

No właśnie.  A ja potrzebuję kabla słuchawkowego mini xlr, albo chociaż tylko jakiś adapterek z gniazda mini xlr na jack 6,3.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• Pokaż nowe odpowiedzi