Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze słuchawki wokółuszne zamknięte na Bluetooth i przewód za kilkaset złotych - flac, muzyka klasyczna.

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

Szukam słuchawek wokółusznych, zamkniętych, oferujących zarówno łączność Bluetooth jak i połączenie kablowe.

Słuchawki będą wykorzystywane do słuchania wszelakich gatunków muzyki, jednak ze szczególnym naciskiem na utwory klasyczne.

Formaty dźwięku: mp3, FLAC

Kwota do wydania: 400-999zł

Zależy mi na słuchawkach oferujących jak najlepszą jakość muzyki w tym przedziale cenowym.

Nie interesuje mnie ANC (może być ale nie musi) ani zabawa z equalizerami.

Jako punkt odniesienia wspomnę, że używałem wcześniej PLANTRONICS BG 810S. Zapewniały przyzwoitą jakość po kablu, jednak już nieakceptowalną przy połączeniu bluetooth. Rozpadły się po 3 miesiącach, więc szukam czegoś lepszego konstrukcyjnie i brzmieniowo.

45 minut temu, levondarratt napisał:

Szanowni Państwo,

Szukam słuchawek wokółusznych, zamkniętych, oferujących zarówno łączność Bluetooth jak i połączenie kablowe.

Słuchawki będą wykorzystywane do słuchania wszelakich gatunków muzyki, jednak ze szczególnym naciskiem na utwory klasyczne.

Formaty dźwięku: mp3, FLAC

Kwota do wydania: 400-999zł

Zależy mi na słuchawkach oferujących jak najlepszą jakość muzyki w tym przedziale cenowym.

Nie interesuje mnie ANC (może być ale nie musi) ani zabawa z equalizerami.

Jako punkt odniesienia wspomnę, że używałem wcześniej PLANTRONICS BG 810S. Zapewniały przyzwoitą jakość po kablu, jednak już nieakceptowalną przy połączeniu bluetooth. Rozpadły się po 3 miesiącach, więc szukam czegoś lepszego konstrukcyjnie i brzmieniowo.

Z tego co piszesz do głowy przychodzi mi jeden model: Audio Technica ATH-M50xBT2 bez zbędnych dla Ciebie funkcji jak ANC, cały nacisk położony na dźwięk, nie na dodatki. Słuchawki grają dokładnie, nie kolorują nadto. Do tego grają bardzo dobrze także po kablu, co akurat w "dzisiejszych" słuchawkach projektowanych od początku jako bezprzewodowe jest bardzo rzadko spotykane. M50xBT2 to słuchawki Bt zbudowane na bazie uwielbianego modelu M50.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z tego co piszesz do głowy przychodzi mi jeden model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  bez zbędnych dla Ciebie funkcji jak ANC, cały nacisk położony na dźwięk, nie na dodatki. Słuchawki grają dokładnie, nie kolorują nadto. Do tego grają bardzo dobrze także po kablu, co akurat w "dzisiejszych" słuchawkach projektowanych od początku jako bezprzewodowe jest bardzo rzadko spotykane. M50xBT2 to słuchawki Bt zbudowane na bazie uwielbianego modelu M50.

Dziękuję za opinię! Rozważę ponownie ten model, jednak przyznam, że mam co do niego pewne obawy. Kilka lat temu  doświadczyłem przelotnie bezprzewodowej wersji 50tek, nie wiem czy problem leżał w słuchawkach, czy w pośredniczącym DAC'u, ale pamiętam, że miały tendencję to bolesnego kłucia wysokimi tonami. To w zasadzie wykluczało czerpanie przyjemności z muzyki klasycznej, bo każde pociągnięcie smyczków było jak przejechanie nożem 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, levondarratt napisał:

Dziękuję za opinię! Rozważę ponownie ten model, jednak przyznam, że mam co do niego pewne obawy. Kilka lat temu  doświadczyłem przelotnie bezprzewodowej wersji 50tek, nie wiem czy problem leżał w słuchawkach, czy w pośredniczącym DAC'u, ale pamiętam, że miały tendencję to bolesnego kłucia wysokimi tonami. To w zasadzie wykluczało czerpanie przyjemności z muzyki klasycznej, bo każde pociągnięcie smyczków było jak przejechanie nożem 😄

To jest japoński producent i oni lubią raczej na ostro, bardziej niż europejskie ucho, jednak ten model ostry nie jest, tak bym na pewno nie powiedział 😉 Wpadnij odsłuchać u nas ATH-M50xBT2 po kablu i BT. Zapraszamy 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 lekko ponad budżet, ale warto sprawdzić Sennheisery Momentum 4 Wireless, a także tańsze Accentum Plus 🙂 Granie bardziej basowe, ale z dobrą sceną i przejrzystością, mimo wszystko bardzo uniwersalne. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kiedyś wydawało mi się, że ANC to zbędny dodatek, dopóki nie zacząłem używać pewnych słuchawek. Funkcja okazała się bardzo przydatna nawet przy względnej ciszy warunków domowych. Po prostu dobre ANC redukuje tło odsłuchu do kapitalnie niskich poziomów. Słuchawek używam tylko BT. Jak chcę być przywiązany kablem to zakładam inne słuchawki.

Zawsze jest cos a coś.  Specyfikacje słuchawek, szczególnie dla tych wyższej klasy, pokazują, że ANC powdyższa poziom zniekształceń nieliniowych o połowę. Np. z 0,25% do 0,5%.

I to słychać. Jest coś za coś. Osobiście wolę słuchać bez włączonego ANC.

W dniu 15.06.2024 o 15:14, jar1 napisał:

Zawsze jest cos a coś.  Specyfikacje słuchawek, szczególnie dla tych wyższej klasy, pokazują, że ANC powdyższa poziom zniekształceń nieliniowych o połowę. Np. z 0,25% do 0,5%.

I to słychać. Jest coś za coś. Osobiście wolę słuchać bez włączonego ANC.

Popieram. Mam sporo różnych słuchawek z ANC . większość B&W i włączenie ANC bardzo psuje brzmienie bez względu na głośność. Najlepszy jest dźwiek bez żadnych ANC ani korektorów.

W słuchawkach dousznych trzeba zwrócić uwage na dobre dopasowanie i dobranie pianek . Najlepsze są chińskie w srodku silikon na zewnątrz pianka . Na oryginalnych silikonach i włączonym ANC jest karykatura dźwięku, chociaż laikom może się to podobać.

W trakcie usuwania konta.

Nawet jeżeli jest wzrost THD, to przyrost 0,25% THD, to jest kropla w morzu w stosunku do zmniejszenia tła o ok. 30dB, a porywach o 40dB, to mnie trochę dziwi co Wam bardziej przeszkadza🙂

Edytowane przez Zwykły Drut
Na oryginalnych silikonach i włączonym ANC jest karykatura dźwięku, chociaż laikom może się to podobać.

Najbardziej podobaja mi sie takie autorytatywne oceny typu: jesli komus sie podoba cos, co mnie sie nie podoba, to musi byc laikiem
Godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

Nawet jeżeli jest wzrost THD, to przyrost 0,25% THD, to jest kropla w morzu w stosunku do zmniejszenia tła o ok. 30dB, a porywach o 40dB, to mnie trochę dziwi co Wam bardziej przeszkadza🙂

Ja nie używam słuchawek poza domem. Tło mi więc nie przeszkadza zupełnie. Więcej, nawet wskazane, bym coś, kogoś z zewnątrz usłyszał 😉 Szczególnie wieczorami, gdy mogę dzięki słuchawkom posłuchać sobie na poziomach głośności takich, bym nie męczył domowników ani sąsiadów.

Więc napisałem, że zawsze jest coś za coś.  Zniekształcenia ANC słychać,  THD 0,5% to całkiem sporo.  

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, xajas napisał:

Najbardziej podobaja mi sie takie autorytatywne oceny typu: jesli komus sie podoba cos, co mnie sie nie podoba, to musi byc laikiem

Ukryta Zawartość

Mnie się nie podoba podpompowany, podkonturowany dźwięk. Słuchawki generalnie grają bardzo słabo w stosunku do moich kolumn, ale taki tryb ANC potrafi jeszcze dużo zepsuć.

Ukryta Zawartość

ANC to że zwiększa zniekształcenia to pikuś, ten układ wpływa w ogromnym stopniu na dźwięk, barwę.

Chociaż czasem używam tłumienia hałasu, np wczoraj podczas pracy z glośnym odkurzaczem warsztatowym.

3 godziny temu, bogdan_ napisał:

ANC to że zwiększa zniekształcenia to pikuś, ten układ wpływa w ogromnym stopniu na dźwięk, barwę.

Chociaż czasem używam tłumienia hałasu, np wczoraj podczas pracy z glośnym odkurzaczem warsztatowym.

Albo powinieneś dodać, że w Twoich słuchawkach, albo, że Twoim zdaniem. W słuchawkach, których używam niczego takiego nie zauważyłem.

W dniu 18.06.2024 o 17:14, jar1 napisał:

Ja nie używam słuchawek poza domem. Tło mi więc nie przeszkadza zupełnie. Więcej, nawet wskazane, bym coś, kogoś z zewnątrz usłyszał 😉 Szczególnie wieczorami, gdy mogę dzięki słuchawkom posłuchać sobie na poziomach głośności takich, bym nie męczył domowników ani sąsiadów.

Więc napisałem, że zawsze jest coś za coś.  Zniekształcenia ANC słychać,  THD 0,5% to całkiem sporo.  

Miałem inny priorytet, nie chciałem nic słyszeć i tym się kierowałem przy wyborze słuchawek. Swoją drogą aż zrobiłem pewien eksperyment i na tą piankową "głowę" założyłem słuchawki. Wyniki jak niżej. Po trzy "pomiary" bez ANC i z ANC, żeby wykluczyć przypadek. Co ciekawe te z większym THD w paśmie 50-400Hz to bez ANC, i jak tu żyć...

Było dość głośno, to na basie mamy to co mamy, wiadomo.

P.S. praktycznie nie słyszę żadnych różnic, no ale to jest deklaracja o słyszeniu😉

Ukryta Zawartość

spl.jpg

thd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zwykły Drut
41 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Albo powinieneś dodać, że w Twoich słuchawkach, albo, że Twoim zdaniem. W słuchawkach, których używam niczego takiego nie zauważyłem.

Jakich słuchawek używasz?