Skocz do zawartości
IGNORED

WiiM Ultra | Wszytko co wiemy o urządzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko, co wiemy o WiiM Ultra

WiiM z dumą zaprezentował swój najnowszy flagowy produkt — WiiM Ultra, sieciowy streamer muzyki i przedwzmacniacz do źródeł cyfrowych i analogowych. To innowacyjne urządzenie stanowi połączenie zaawansowanej technologii, eleganckiego designu i wszechstronnych możliwości, które zadowolą nawet najbardziej wymagających audiofilów. Jest to idealne rozwinięcie oferty producenta, w której znajdziemy już trzy streamery i jeden wzmacniacz sieciowy. 

Design i konstrukcja

WiiM Ultra zachwyca swoim minimalistycznym, nowoczesnym wyglądem. Elegancka aluminiowa obudowa kryje w sobie zaawansowaną technologię, a 3.5-calowy kolorowy ekran dotykowy pokryty szkłem, umieszczony na przednim panelu, nie tylko dodaje estetyki, ale także zapewnia intuicyjną obsługę. Ekran umożliwia łatwy dostęp do funkcji i ustawień, a jego dotykowa powierzchnia zapewnia wygodę użytkowania. Z zewnątrz może się on również kojarzyć ze wzmacniaczem WiiM Amp, choć w nim nie uświadczymy wyświetlacza. 

Na tylnej ściance WiiM Ultra znajdziemy bogaty zestaw złącz, które pozwalają na wszechstronne połączenie z różnorodnymi urządzeniami audio i wideo. Wśród nich znajdują się: HDMI ARC do telewizora, dedykowane wejście gramofonowe z przedwzmacniaczem, porty USB, RJ45, wejście i wyjście optyczne, wyjście koaksjalne, wyjście dla subwoofera oraz wejścia i wyjścia liniowe. Dzięki temu WiiM Ultra może stać się centralnym elementem każdego systemu audio. Potrzebujesz jedynie wzmacniacza i 

Niezrównana jakość dźwięku

wiim_ultra_q21_01.thumb.jpg.ced4eba6ac655ff67ee408c1b94fce20.jpg

WiiM Ultra to nie tylko piękny wygląd, ale przede wszystkim doskonała jakość dźwięku. Urządzenie wyposażono w przetwornik cyfrowo-analogowy SABRE 32-bit/384 kHz ES9038 Q2M oraz wysokiej jakości wzmacniacz słuchawkowy TPA6120A2. Te komponenty gwarantują wyjątkową precyzję i czystość dźwięku, która zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników muzyki. 

WiiM Ultra wspiera bezprzerwowe odtwarzanie muzyki Hi-Res do 24 bitów/192 kHz poprzez wyjścia USB, SPDIF, koaksjalne, liniowe i słuchawkowe. Pozwala to użytkownikom cieszyć się dźwiękiem o najwyższej dostępnej jakości, bez kompromisów.

Wszechstronność strumieniowania

Jedną z największych zalet WiiM Ultra, jak  jest jego wszechstronność w zakresie strumieniowania muzyki. Urządzenie oferuje szeroką gamę opcji, w tym Spotify Connect, TIDAL Connect, Google Chromecast Audio, wbudowaną Alexę, DLNA oraz Roon (w certyfikacji). Możliwość kontrolowania urządzenia za pomocą Alexy, Siri czy Google Voice sprawia, że zarządzanie muzyką jest proste i intuicyjne.

WiiM Ultra umożliwia odtwarzanie muzyki z wielu źródeł jednocześnie, tworząc zaawansowany system multiroom. W połączeniu z innymi urządzeniami możemy sprawić, że nasz cały dom będzie grał muzykę w najwyższej jakości. 

Zaawansowane funkcje audio

wiim_ultra_q21.thumb.jpg.dc1964d7043332d325f097cefaf6d099.jpg

WiiM Ultra wprowadza szereg innowacyjnych funkcji, które znacząco podnoszą jakość doświadczeń audio. Urządzenie wyposażono w zaawansowaną korekcję pomieszczenia, która precyzyjnie dostosowuje dźwięk do akustyki każdego wnętrza. Ciesz się idealnym brzmieniem niezależnie od pomieszczenia i jego możliwości. 

WiiM Ultra oferuje także port USB-A do odtwarzania multimediów oraz wyjście słuchawkowe na przedniej ściance, co dodatkowo podkreśla jego użytkową elastyczność. Możliwość odtwarzania muzyki w najwyższej rozdzielczości oraz integracja z systemami smart home sprawiają, że WiiM Ultra spełnia rosnące potrzeby miłośników muzyki i technologii.

Dostosowanie dźwięku

Jednym z kluczowych elementów WiiM Ultra jest możliwość precyzyjnego dostosowania dźwięku do indywidualnych preferencji użytkownika. Urządzenie posiada 10-pasmowy korektor graficzny oraz 24 wstępne ustawienia, które umożliwiają dostosowanie dźwięku do różnorodnych gatunków muzycznych i warunków odsłuchowych. Za pomocą aplikacji WiiM Home, użytkownicy mogą ustawić alarm budzika, skonfigurować wyłącznik czasowy oraz dostosować głośność i czas odtwarzania, co zapewnia pełną kontrolę nad muzycznymi doznaniami.

Specyfikacja techniczna

• Wejścia audio: analogowe (RCA, Phono) i cyfrowe (optyczne, HDMI ARC) do 24-bitów/192 kHz.
  • Wyjścia audio: analogowe (RCA, słuchawki) i cyfrowe (koaksjalne, optyczne, USB) oraz bezprzewodowe (BT, AirPlay, DLNA).
  • Łączność: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, Ethernet.
  • Ekran: 3.5-calowy dotykowy LCD, pokryty szkłem.
  • Wymiary i waga: 205 x 205 x 73 mm, 1.3 kg.

Dostępność i cena

WiiM Ultra będzie dostępny od lipca 2024 roku w cenie 1799 PLN. Jego oficjalna prezentacja odbyła się na targach High End Monachium, gdzie wzbudził ogromne zainteresowanie i uznanie wśród ekspertów i miłośników muzyki. Już teraz zapraszamy do składania zamówień preorderowych, co możecie zrobić TUTAJ

Salon audio-video Q21
Pabianice, Reymonta 12
Tel. (42) 213 01 66
www.Q21.pl

Edytowane przez Marcinus

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 tygodnie później...

Ciekawe czy wpadną na pomysł na końcówkę pod wymiar?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Myślę o odświeżeniu mojego pomocniczego mini i widziałbym tak duet.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

16 godzin temu, GhostR1 napisał:

Z tego co wiem to czekają na certyfikację więc powinno za niedługo się pojawić.

Byle nie jak ifi na Chromecast 

15 godzin temu, marek-1969 napisał:

Ciekawe czy wpadną na pomysł na końcówkę pod wymiar?

Na pewno 

Myślałem że doczekam się typowego transportu od ever solo ale myślę że właśnie wiim może tu pierwszy zadziałać 

Chodź oni bardzo ostrożnie wypuszczają każde produkty nie łaszą się na wyższe budżety. 

• 4 tygodnie później...
25 minut temu, lukaschels napisał:

a ja mam pytanie czy w Ultra  wzorem poprzednich wersji Wiim warto zainwestować w zewnętrzny DAC typu topping E50 

już nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 7.08.2024 o 17:35, John Silvarhand napisał:

U mnie już gra

Korekcja pokoju działa. Dodała mi dużo basu widocznie tak ma być.

Dodanie Basu to fajna opcja :):)

3 godziny temu, lukaschels napisał:

a ja mam pytanie czy w Ultra  wzorem poprzednich wersji Wiim warto zainwestować w zewnętrzny DAC typu topping E50 

Nie. Jak dokładać do daca to na dobre USB.

Chord quest na przykład.

Edytowane przez Piotr Sonido

W korekcji pomieszczenia są 3 presety BK, Harmon i Flat fabrycznie BK dodaje dużo basu dałem flat tu znowu wyskokich dodaje cykania i talerze na pierwszym planie. Wyłaczyłem korekcje.

Wiim Ultra podłączony do Eversolo DAC Z8 kablem USB Wireworld Chroma 8 najlepszy dźwięk dosyć ciepły i detalu , wysokich nie brakuje.

Natomiast Wiim po RCA do wzmacniacza gra również bardzo fajnie bardziej analogowo mniej technicznie. Góra jest ale delikatna. 

Nie wiem natomiast czy wyjscie USB w Wiimie ma ochrone galwaniczną to samo w Eversolo. Bo Chord Quetest ma galwanizowane USB. A port USB jest blisko zasilania SMPS, mogą być jakieś zakłócenia 

Edytowane przez John Silvarhand

u mnie też już gra 👌

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

15 minut temu, Ataszek napisał:

u mnie też już gra 👌

Ukryta Zawartość

Używasz daca czy tylko jako streamer. Bo mam do porównania CA Dac Magic 200 na tym samym chipsecie gra identycznie przez RCA. Natomiast z Eversolo DAC Z8  i przez XLR to dochodzi więcej detali jest juz dźwięk trochę bardziej techniczny z wyższej półki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez John Silvarhand

Panowie czy ktoś ma Wiim Pro i Ultra i korzysta tylko jako transport i przeprowadził test porównawczy? Zastanawiam się czy warto skoczyć na Ultra czy będzie to zmiana na zasadzie nowe pudełko? 

6 godzin temu, John Silvarhand napisał:

Używasz daca czy tylko jako streamer. Bo mam do porównania CA Dac Magic 200 na tym samym chipsecie gra identycznie przez RCA. Natomiast z Eversolo DAC Z8  i przez XLR to dochodzi więcej detali jest juz dźwięk trochę bardziej techniczny z wyższej półki

Używam jako streamer. Czy dźwięk bardziej techniczny to wyższa półka to już kwestia indywidualna....ja wolę bardziej ciepłe , muzykalne brzmienie 👌

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

W dniu 9.08.2024 o 16:34, John Silvarhand napisał:

W korekcji pomieszczenia są 3 presety BK, Harmon i Flat fabrycznie BK dodaje dużo basu dałem flat tu znowu wyskokich dodaje cykania i talerze na pierwszym planie. Wyłaczyłem korekcje.

Wiim Ultra podłączony do Eversolo DAC Z8 kablem USB Wireworld Chroma 8 najlepszy dźwięk dosyć ciepły i detalu , wysokich nie brakuje.

Natomiast Wiim po RCA do wzmacniacza gra również bardzo fajnie bardziej analogowo mniej technicznie. Góra jest ale delikatna. 

Nie wiem natomiast czy wyjscie USB w Wiimie ma ochrone galwaniczną to samo w Eversolo. Bo Chord Quetest ma galwanizowane USB. A port USB jest blisko zasilania SMPS, mogą być jakieś zakłócenia 

Z tego co wiem to oba nie mają.

W dniu 10.08.2024 o 15:31, John Silvarhand napisał:

Dźwięk techniczny nie określiłbym jako ten z wyższej półki. 

W dniu 10.08.2024 o 20:35, mozo21 napisał:

Panowie czy ktoś ma Wiim Pro i Ultra i korzysta tylko jako transport i przeprowadził test porównawczy? Zastanawiam się czy warto skoczyć na Ultra czy będzie to zmiana na zasadzie nowe pudełko? 

Nowe pudełko. 

No chyba że chcesz wyjść dźwiękiem przez USB którego pro i PRO PLUS nie mają. 

@Piotr Sonido @John Silvarhand

Czyli wychodzi że DAC w ultra ma ten sam poziom co Eversolo DAC Z8 lub toppping d70 pro,  a chcą czegoś więcej wchodzi w wysoka półkę Daców. wiec nie warto trwonić kasy 

Edytowane przez lukaschels
Godzinę temu, lukaschels napisał:

Czyli wychodzi że DAC w ultra ma ten sam poziom co Eversolo DAC Z8 lub toppping d70 pro,  a chcą czegoś więcej wchodzi w wysoka półkę Daców. wiec nie warto trwonić kasy 

Na moje stare ucho gra to podobnie jak wszystkie ESS Sabre. 3 tysiące nie dałbym za Eversolo Dac z8, jak juz kiedyś pisałem kupiłem za dużo mniejsze pieniądze okazyjnie. Nawet zasilania liniowego nie ma . . Z daców które miałem najcieplej. najmuzykalniej grał  już stary CA Dac Magic100 na zasilaczu liniowym.

Te nowe chinskie daci to suche techniczne granie dobrze wypadają w laboratorium  , a te lepsze muzykalniejsze Chordy etc to cena jak za wzmacniacz

Wracając do Eversolo Dac Z8 nie gra ostro jak na Sabre ,do tego łączę go z ciepłymi kolumnami i wzmacniaczem. Muzyka z takiego połączenia podoba mi się nie jest za ostro ani za ciepło. Tak ma być. Wszystko zależy od realizacji nagrania jedne utwory brzmią zajęliście inne kijowo.

18 minut temu, John Silvarhand napisał:

Na moje stare ucho gra to podobnie jak wszystkie ESS Sabre. 3 tysiące nie dałbym za Eversolo Dac z8, jak juz kiedyś pisałem kupiłem za dużo mniejsze pieniądze okazyjnie. Nawet zasilania liniowego nie ma . . Z daców które miałem najcieplej. najmuzykalniej grał  już stary CA Dac Magic100 na zasilaczu liniowym.

Te nowe chinskie daci to suche techniczne granie dobrze wypadają w laboratorium  , a te lepsze muzykalniejsze Chordy etc to cena jak za wzmacniacz

Wracając do Eversolo Dac Z8 nie gra ostro jak na Sabre ,do tego łączę go z ciepłymi kolumnami i wzmacniaczem. Muzyka z takiego połączenia podoba mi się nie jest za ostro ani za ciepło. Tak ma być. Wszystko zależy od realizacji nagrania jedne utwory brzmią zajęliście inne kijowo.

Dzięki za odpowiedz.
Ja Twoim wzorem kupiłem Ultra , a pytałem o toppinga d70 pro i Eversolo Z8 bo akurat pojawiły sie w mojej okolicy za ok 1500 zł  na olx i rozważałem zakup, z uwagi na to że w każdym poprzednim wiim prawie każdy montował DAC

Eversolo Z8 za 1500 to nic tylko kupować ja dałem 2000 to połowa ceny w sklepie.

Topping gra po Ess Sabrowemu czyli ciut ostrzej.

Jeśli masz starodawny wzmacniacz bez wyjść cyfrowych to tego Wiima podłączysz tylko RCA.

Ja streamer łacze z daciem USB a dac analogiem XLR z wzmacniaczem. Te drozsze daci mają właśnie zbalansowaną architekturę tym sie róznią od Wiim Ultra ,który jest wiadomo bardziej odtwarzaczem sieciowym

@John Silvarhand no dokładnie, mam Musical Fidelity M5si i mam tylko możliwości po RCA. Zasadniczo to nie ma innej możliwości 

Z8 na olx jest tak byle jak podpisane że tylko przypadkiem to odkryłem oglądając zdjęcia, wydaje mi sie że sprzęt "załatwiony" z skądś   bo typ nie ma pojęcia co sprzedaje 

No ja kupiłem okazyjnie od Pani ,która sie pomyliła i zamiast Eversolo DMP A6 to sobie daca  kupiła. Wiadomo jak potem ciężko sprzedać coś z audio tym bardziej drogi DAC.

Ja zCambridge Dac Magic 200 M juz pól roku mam wystawiony i cisza a chce juz 1500 zł za prawie nówke 3 miesiące używany czyli 1000 zł mniej niz w sklepie. Poprostu audio to niszowy rynek w Polsce jeszcze ten z wyzszej półki ,ludzie kupują jakieś boomboxy i to im wystarcza.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Z tego co wiem to oba nie mają.

Dźwięk techniczny nie określiłbym jako ten z wyższej półki. 

Nowe pudełko. 

No chyba że chcesz wyjść dźwiękiem przez USB którego pro i PRO PLUS nie mają. 

Tak mam możliwość puszczenia sygnału po USB do Dac M400 lub Su-9. Znowu Pro ma zewnętrzny zasilacz, mam zasilacz liniowy DIY dobrej jakości. Ultra wewnętrzne zapewne impulsowe, tu obawiam się że będzie gorzej. Nic trzeba poczekać na więcej recenzji. 

6 godzin temu, lukaschels napisał:

Chord mojo. Tani a da ci więcej.

4 godziny temu, mozo21 napisał:

Tak mam możliwość puszczenia sygnału po USB do Dac M400 lub Su-9. Znowu Pro ma zewnętrzny zasilacz, mam zasilacz liniowy DIY dobrej jakości. Ultra wewnętrzne zapewne impulsowe, tu obawiam się że będzie gorzej. Nic trzeba poczekać na więcej recenzji. 

Nie recenzji. Tylko własne testy. Tylko

Ja używam zewnętrznego Daca Eversolo Z8 I tam Fast roll off linear używam. Wiem że  filtry Slow obcinają troche  wysokie tony i jest ciepłej ale moje ucho nie słyszy różnicy.

59 minut temu, ITI - SERWIS napisał:

Witam co myslicie szukam streamera

Topping D90Se jest +

Wiim Ultra  czy lepiej IFI zen 

Pozdrawiam

Wiim Ultra + izolacja galwaniczna USB

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi