Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz strumieniowy czy amplituner hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,:zamierzam zmienić mój stary denon  awr 1912 na coś nowszego i lepiej grającego z kolumnami Dali Zensor 7.

zastanawiam się nad amplituner stereo albo wzmacniacz strumieniowy gdyż większość muzyki będzie a sieci, co by najlepiej pasowało do tych kolumn?

5 godzin temu, Tomala1303 napisał:

Witam,:zamierzam zmienić mój stary denon  awr 1912 na coś nowszego i lepiej grającego z kolumnami Dali Zensor 7.

zastanawiam się nad amplituner stereo albo wzmacniacz strumieniowy gdyż większość muzyki będzie a sieci, co by najlepiej pasowało do tych kolumn?

Generalnie każdy wzmacniacz będzie niemal zawsze dużo lepszym rozwiązaniem niż amp. Bardzo dobrym np. Audiolab 6000A Play lub NAD C368 w wersji rozbudowanej, tj. z opcjonalnym modułem rozszerzeń o streaming - MDC.

Dużo szukałem i mam większy mętlik w głowie.podoba mi się nad c700 -ma dużo możliwości i Hdmi , i jeszcze tańszy denon pma900hne No itd wspomniane wyżej też dobre opinie mają,

Cześć, wszystko zależy od Twoich oczekiwań i budżetu 🙂 Audiolab 6000A Play to fajna para do Zensorów, jeśli zależy Ci na HDMI, to wspomniane Onkyo TX-8470 też będzie mogło Ci się spodobać. Na pewno są to też opcje grające lepiej od Twojego obecnego Denona, który jest ampli kina domowego. 

Co dla Ciebie jednak oznacza "lepiej grające"? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem połączenie dali z Denonem jest średnio. I miałeś jescze kinowy model więc szczerze. To będzie lepiej co byś nie zrobił.

Cambridge axr 100 + wiim mini

Onkyo ale wyższy 8390

Tani Arcam solo uno

Nie wiem jaki masz budżet na to. Ale sporo produktów da ci spory przeskok względem tego co było 

Do Zensorow to najlapiej ciemno grajace wzmocnienie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

50 minut temu, rafa napisał:

Zensory aż tak jasno nie grają, to konieczne nie jest łączenie z ciemno grającymi wzmakami. Może ciemno brzmiące wzmaki to dobre wyjście ale nie koniecznie. U mnie grały z marantzem i Arcamem i ostro nigdy nie było.

A najlepszy efekt był jak były podłączone u kolegi do wzmacniacza estradowego Crowna, a on ciemno nie gra.

Edytowane przez treinerek

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

Nie wcale nie 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Z łagodniej grających amplitunerów możesz sprawdzić Magnat MR 750 , posiada wejście HDMI ARC, Bluetooth ze wsparciem kodeka aptX, granie też możesz trochę dostroić regulacją basu i sopranu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

5 godzin temu, J4Z napisał:

Miałem Z5. Dla mnie też są jasne, krzykacze.

U mnie Z5 grały cztery lata i nic nie przeszkadzało, ani nie kłuło w uszy. Może z jakimiś bardzo jasnymi wzmakami tak będzie, u mnie z Marantzem czy Arcamem sa30 było wszystko ok.

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

W dniu 18.06.2024 o 11:08, rafa napisał:

Przeciwnie 

W dniu 18.06.2024 o 12:00, rafa napisał:

Nie wcale nie 😉

Ukryta Zawartość

One mają wyeksponowaną górę ale o ciepłej barwie dlatego ona nie kłuje tak w uszy jak można by wnioskować po przebiegu charakterystyki. Mało tego bywa przez to mniej czytelna momentami. 

Po jeden z tych przypadków gdzie ewidentnie można się zdziwić wybierając produkt po badaniach laboratoryjnych

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.06.2024 o 02:53, Mark75X napisał:

Generalnie każdy wzmacniacz będzie niemal zawsze dużo lepszym rozwiązaniem niż amp. Bardzo dobrym np. Audiolab 6000A Play lub NAD C368 w wersji rozbudowanej, tj. z opcjonalnym modułem rozszerzeń o streaming - MDC.

Podobają mi się nad NAD 70 C czy Cambridge Audio Evo 75 ,wyższa półka cenowa ale design pasuje mojej drugiej połówce☺️ale czy warto?☺️

17 godzin temu, Tomala1303 napisał:

Podobają mi się nad NAD 70 C czy Cambridge Audio Evo 75 ,wyższa półka cenowa ale design pasuje mojej drugiej połówce☺️ale czy warto?☺️

Cambridge gra ciekawiej.

Z nada to dopiero m10.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Cambridge gra ciekawiej.

Z nada to dopiero m10.

Tylko M10 to już 10 tyś.

miejscowy salon oferuje mi Cyrus One Cast Albo Advanse Paris MyConect🤔

5 godzin temu, Tomala1303 napisał:

Tylko M10 to już 10 tyś.

miejscowy salon oferuje mi Cyrus One Cast Albo Advanse Paris MyConect🤔

No tak zdaję sobie sprawę ale też mówię że jest znacznie przeskok jeżeli chodzi o jakość. AP gra całkiem przyjemnie ciepło ale dynamicznie Ale osobiście jakoś nie jestem przekonany do tych urządzeń. Swego czasu miały dość duży odsetek z awaryjnością teraz podobno to jest poprawione jednak ja jakoś dalej nie mam przekonania. 

Cyrus one cast całkiem ok. 

To w grze masz jeszcze cabasse abyss. On też nie gra jak typowa klasa d

W dniu 18.06.2024 o 17:16, Sklep.RMS.pl napisał:

Z łagodniej grających amplitunerów możesz sprawdzić 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , posiada wejście HDMI ARC, Bluetooth ze wsparciem kodeka aptX, granie też możesz trochę dostroić regulacją basu i sopranu.

Ten magnat ciekawe wygląda, czy nie odbiega od typowych wzmacniaczy? Ale trzeba dorzucić dodatkowo streamer do odbioru tidal czy wystarczy Bluetooth?

Ukryta Zawartość

Lepiej dorzucić streamer, np. WiiM Mini lub WiiM Pro 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Nil napisał:

Czy aby na pewno wiesz , co piszesz?

Zdecydowanie tak, jeśli pod uwagę bierzemy porównanie sprzętu w tej samej klasie cenowej i zamierzamy się koncentrować czysto na jak najlepszym odbiorze stereo.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Zdecydowanie tak, jeśli pod uwagę bierzemy porównanie sprzętu w tej samej klasie cenowej i zamierzamy się koncentrować czysto na jak najlepszym odbiorze stereo.

Zdecydownie nie, nie wiesz o czym piszesz.

Co to znaczy w tej samej klasie cenowej?

Jest oczywiste, że amplituner powinien być i jest droższy od porównywalnego wzmacniacza, baaaaardzo często jest to właśnie dokładnie ten sam wzmacniacz, tyle że z tunerem.

W czym niby ten tuner pogarsza odbiór stereo???

2 minuty temu, Nil napisał:

Zdecydownie nie, nie wiesz o czym piszesz.

Co to znaczy w tej samej klasie cenowej?

Jest oczywiste, że amplituner powinien być i jest droższy od porównywalnego wzmacniacza, baaaaardzo często jest to właśnie dokładnie ten sam wzmacniacz, tyle że z tunerem.

W czym niby ten tuner pogarsza odbiór stereo???

Zdecydowanie to ja widzę regres w sferze elementarnej logiki. Pomińmy chwilowo kwestię oceny brzmienia wynikającą czysto z recenzji zamieszczanych w sieci, czy powszechnych opinii ze strony salonów audio, zgodnych z tym o oczym pisałem wcześniej, a skupmy się jedynie na kosztach produkcji, ekonomii. Jeśli dwóch producentów lub, by jeszcze lepiej oddać sedno, ten sam producent oferuje wzmacmiacz i amp stereo (pomijam już zupełnie te do kina domowego) za dokładnie tę samą lub niemal identyczną kwotę, to rzecz oczywista, że w amplitunerze za te same pieniądze znajdziemy zawsze szereg innych podzespołów, niż jedynie te odpowiadające czysto za klasę wzmocnienia - jakość brzmienia. Czy nadal uważasz, że jakość komponentów odpowiadających za wzmocnienie sygnału, klasę brzmieniową w takim amplitunerze będzie taka sama jak we wzmacniaczu będącym jego ścisłym odpowiednikiem kosztowym? Zapraszam do myślenia.

8 godzin temu, Mark75X napisał:

Czy nadal uważasz, że jakość komponentów odpowiadających za wzmocnienie sygnału, klasę brzmieniową w takim amplitunerze będzie taka sama jak we wzmacniaczu będącym jego ścisłym odpowiednikiem kosztowym? Zapraszam do myślenia.

Zapraszam do myslenia!

Przeczytaj uważniej co wcześniej napisałem.

W swojej "analizie" do kosztu  takowego wzmacniacza dolicz koszt odpowiednika tunera zastosowanego w  amplitunerze io wtedy porównaj do analogicznego amplitunera.

2 godziny temu, Nil napisał:

Zapraszam do myslenia!

Przeczytaj uważniej co wcześniej napisałem.

W swojej "analizie" do kosztu  takowego wzmacniacza dolicz koszt odpowiednika tunera zastosowanego w  amplitunerze io wtedy porównaj do analogicznego amplitunera.

Nie bierzemy pod uwagę różnic w cenie, szczególnie tych znaczących, gdyż wiadomym jest, że amp, np. w cenie 14 k, zazwyczaj zagra dużo lepiej niż wzmacniacz za 5 k. Pytania typu co lepiej wybrać, czy amplituner, czy wzmacniacz, które nierzadko się pojawiają od wielu ludzi, dotyczą rzecz jasna sprzętu z tej samej, bądź bardzo podobnej półki cenowej i taki też, jak zakładam, jest pozostawiony w domyśle sens pytania zawartego przez autora tego wątku. Jeśli ktoś prosi o ogólną poradę dla tego rodzaju alternatywy, to nie po to by wskazywać mu przykładowo amplituner w cenie o 5-6 tys. zł wyższej. To logiczne, że nie takich sugestii z założenia oczekuje. Poza tym na amp w dzisiejszych czasach, składa się koszt wielu innych funkcjonalności niżeli tylko odbiór sygnału radiowego o jakim piszesz, co jeszcze bardziej pogłębia różnice w porównaniu ze wzmacniaczej o takiej samej klasie obwodu wzmocnienia. Tak więc, naprawdę nie wyłączaj myślenia.

W dniu 20.06.2024 o 15:48, Piotr Sonido napisał:

One mają wyeksponowaną górę ale o ciepłej barwie dlatego ona nie kłuje tak w uszy jak można by wnioskować po przebiegu charakterystyki

Przecież dokładnie to można wywnioskować po przebiegu charakterystyki! Dołek na 2000-4000 czyli nie będzie jazgotać, ale górka 10000-20000 czyli miło cykać nawet przy niewielkiej głośności. Warty odnotowania jest także spadek na 20000, bo to czego prawdopodobnie nie słyszeli artysta i realizator, nie słyszymy prawdopodobnie my, więc nagrało się prawdopodobnie przez przypadek, a odtwarza bez problemów hifi, nie będzie drażnić młodych. Za to górka na basie sprawi, że dźwięk nie będzie rozjaśniony, a raczej nawet przy niewielkiej głośności kompletny, a przy wyższej atrakcyjny. Tyle widzę ja, laik-dyletant. Oczywiście z wykresu nie odczytamy wszystkiego, ale odczytamy dużo. Natomiast teza, że brzmi inaczej niż pokazuje wykres wynika z braku zrozumienia tematu.

W dniu 20.06.2024 o 15:48, Piotr Sonido napisał:

Po jeden z tych przypadków gdzie ewidentnie można się zdziwić wybierając produkt po badaniach laboratoryjnych

To tylko przykład, że jak ktoś nie wie co jest na wykresie, to lepiej jeśli nie patrzy na niego wcale. Oczywiście teorii znać nie trzeba - wystarczy na swoim hifi włączyć EQ i zrobić +/-1dB odpowiednio tam, gdzie na wykresie widzimy dołki i górki. Zmiana jaką usłyszymy pokaże, po jakiej stronie względem naturalności jest brzmienie kolumn. Tylko po co? Lepiej robić z audio czarną magię, a z siebie guru.

Często pytasz po co tu jestem? Żeby wyprowadzać innych z błędu, w który Ty ich wprowadzasz.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W dniu 14.06.2024 o 21:08, Tomala1303 napisał:

Na dzień dzisiejszy myślę o

audiolab 6000a play,

nad C368

Cambridge axr100 + wiim 

arcam a5.

albo jakaś dobra używka + wiim🤔

10 godzin temu, Mark75X napisał:

Nie bierzemy pod uwagę różnic w cenie, szczególnie tych znaczących, gdyż wiadomym jest, że amp, np. w cenie 14 k, zazwyczaj zagra dużo lepiej niż wzmacniacz za 5 k. Pytania typu co lepiej wybrać, czy amplituner, czy wzmacniacz, które nierzadko się pojawiają od wielu ludzi, dotyczą rzecz jasna sprzętu z tej samej, bądź bardzo podobnej półki cenowej i taki też, jak zakładam, jest pozostawiony w domyśle sens pytania zawartego przez autora tego wątku. Jeśli ktoś prosi o ogólną poradę dla tego rodzaju alternatywy, to nie po to by wskazywać mu przykładowo amplituner w cenie o 5-6 tys. zł wyższej. To logiczne, że nie takich sugestii z założenia oczekuje. Poza tym na amp w dzisiejszych czasach, składa się koszt wielu innych funkcjonalności niżeli tylko odbiór sygnału radiowego o jakim piszesz, co jeszcze bardziej pogłębia różnice w porównaniu ze wzmacniaczej o takiej samej klasie obwodu wzmocnienia. Tak więc, naprawdę nie wyłączaj myślenia.

Polecam Koledze nie wyłączanie myślenia i czytanie z wiekszą uwagą!

Wzmaciacz Yamaha AS 501 - 2139 zł , amplituner sieciowy Yamaha R-N600A z dokładnie takim samym wzmacniaczem - 2959 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmnacniacz Yamaha AS-701 - 2911 zł, amplituner R-N800A z dokladnie takim samym wzmacniaczem - 4149 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to są duże różnice biorac pod uwagę co potrafią dodatkowego w stosunku do wzmacniaczy owe amplitunery???

Podobnie jest z innymi firmami - Denon, Onkyo, Sony, Pioneer itd

Tak więc, naprawdę nie wyłączaj myślenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Nil napisał:

Czy to są duże różnice biorac pod uwagę co potrafią

Właśnie. Doradzasz mi, a sam je nonstop wyłączasz.

Tak, to są duże różnice, jeśli ktoś istotnie trzyma się mocno wideł cenowych. I tak, jeżeli wskazuje precyzyjnie na budżet do 3 tys. przykładowo, to z założenia jest jeszcze jakaś szansa, że kupi może coś o 100-300 zł maks. droższego (max. 10%), ale raczej już nie o 1000 lub więcej. W przeciwnym wypadku wskazywałby na poziom 4 tys. To raczej logiczne. Niezależnie od półki cenowej, miarą różnic, jest nie tyle wartość wymierna, co względna. W podanych przykładach różnice oscylują wokół 40%, a to już znacząca rozbieżność.

• Pokaż nowe odpowiedzi