Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Intryguje mnie temat przewodów do kolumn. Czytałem wiele na ten temat i tak naprawdę temat mimo wszystko nie został do końca rozstrzygnięty. Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie. Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 / qa 3050i zmieniając obecny Klotz LY225S, mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na dźwięk?

Przy takim zestawie jak mój wątpię, ale chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

https://www.audiostereo.pl/topic/167432-przewody-do-kolumn-pod%C5%82ogowych/
16 minut temu, andyet napisał:

Witam,

Intryguje mnie temat przewodów do kolumn. Czytałem wiele na ten temat i tak naprawdę temat mimo wszystko nie został do końca rozstrzygnięty. Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie. Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 / qa 3050i zmieniając obecny Klotz LY225S, mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na dźwięk?

Przy takim zestawie jak mój wątpię, ale chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

Za chwilę zaczną się spory tych co słyszą i tych co różnic nie słyszą .

Najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie wypożyczyć od kolegi z okolicy lub z salonu dowolne inne kable  i samemu na własne uszy posłuchać. Odpowiesz  sobie w ten sposób na wiele pytań np. jak słychać to czy warto inwestować . Dużo wieksze roznice usłyszysz wymieniając kolumy lub wzmacniacz .Tylko czy potrzebujesz ? 

Pozdrwaiam i miłych odsłuchów życzę. 

Edytowane przez bogus18

U mnie zmiana byla znacząca ale mam calkkiem inne kable i zestaw. Odnosze wrazenie ze chcialbys duzego przeskoku jakosciowego bez zmian kolumn i wzmaka a to raczej najszybsza mozliwa droga. Pomysl jeszcze nad akustyka.

U mnie wpłynęło i to w kierunku, którego szukałem - szczegółów, otwarcia dźwięku

ale bez sztucznej agresji. Ale słucham muzyki akustycznej, klasycznej, rocka i bluesa

rodem z Chicago, więc nie wiem, czy to się sprawdza w innych gatunkach.

Eksperymenty kosztują grosze i jeśli brak Ci ww. elementów dźwięku warto

byłoby coś sobie przećwiczyć w temacie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, andyet napisał:

Witam,

Ja kiedyś używałem Audioquest Rocket 11. Naprawdę bardzo poprawny kabel w każdym zakresie. Nawet lepszy a niż kiedyś posiadany Type 4.

Cześć 🙂 Zmiana może być, ale ciężko dokładnie określić jak duża będzie w tym przypadku 🙂 Warto sprawdzić Tellurium Q Blue oraz QED Reference Silver Anniversary XT. W razie czego zapraszam 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 16.06.2024 o 17:15, andyet napisał:

Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie.

Tak jak koledzy pisza, pozycz / wypozycz. Tylko nie na 5 minut. Posluchaj kilka dni co najmniej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 16.06.2024 o 18:15, andyet napisał:

Witam,

Zmień Klotze na domofonowe. 

Na początek proponuję 

6x0,5 YTDY

Będziesz miał porównanie. 

Jeśli założyciel wątku zrobi pierwszy krok tz. porówna  swoje kable z innymi i stwierdzi ze słyszy    pewnie posypią się propozycje co warto sprawdzić. Chętnie coś doradzę . Jak taka będzie potrzeba .

Pozdrawiam 

2 minuty temu, andyet napisał:

Jestem 😉, ale na razie jeszcze nie testowałem żadnych kabli.

Sproboj YTDY , najtaniej zeby sprawdzic czy jest jakakolwiek roznica. 

35 minut temu, andyet napisał:

Jestem 😉, ale na razie jeszcze nie testowałem żadnych kabli.

No i żyjesz 🙂

Zostaw sobie tą przyjemność na jesienne zimniejsze dni. 

W dniu 16.06.2024 o 17:15, andyet napisał:

chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

Jedni nie słyszą wcale, dla innych bez dobrego kabla "nie da się słuchać". I nie znajdziesz tu związku z ceną, klasą czy jakością posiadanego audio, ani wiedzą czy doświadczeniem użytkownika. Jedno jest pewne: nawet jak coś wnoszą, to wnoszą mało. Warto przy tym wiedzieć, że jako element bierny, jedyne co kable mogą wnieść to zniekształcenia lub zakłócenia, jakakolwiek poprawa sygnału przez kabel jest wykluczona.

Jeśli masz konkretny problem do rozwiązania to go przedstaw, a ktoś podpowie Ci konkretne rozwiązanie, jeśli chcesz się bawić w audio, to się baw. A jeśli miałbym coś radzić, to jak masz wolną godzinkę, to zamiast "testować" kabel - posłuchaj nową płytę.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 /

Dobre kabelki do tego zestawu, tylko trochę mało ładne 😉

chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

Kiepski temat, musisz spróbować sam. Od nas się nie dowiesz. Czekam na relację. Serdecznie pozdrawiam.

Jeśli chodzi o zestaw, ja słyszałem zmianę przewodów głośnikowych na zamulaczach, zwanych Heco Aurora + amplituner kina domowego, także imo można sprawdzić. ;)

Edytowane przez J4Z
Przecinek W złym miejscu, a później jeszcze dodałem sobie, a co... 8)

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Witam,

Nie został i nie zostanie rozstrzygnięty. 

W Twoim zestawie najwięcej zmiany przyniosłaby zmiana kolumn. Co do wpływu kabli to myślę, że powinieneś sam się przekonać i spróbować podłączyć coś innego.  

Tutaj wyraźnie autor tematu zrozumiał przesłanie a wątek nadal się kręci zupełnie bez potrzeby:)

Ale tak. Sporo tematów nakręca się przy okazji 😛

Wiele tematów nie zostanie zakończonych ponieważ co jakiś czas pojawiają się użytkownicy, którzy, choćby po czasie przetestują kilka propozycji i chcą wyrazić swoje zdanie. Zdarza się również, że do tematu wraca się po nawet kilku latach.

Myślę, że ocena czy temat powinien dalej być otwarty należy do autora wątku, który zresztą jeszcze kabli nie przetestował albo i już to zrobił ale nie chce się podzielić swoimi doświadczeniami 😜

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tutaj wyraźnie autor tematu zrozumiał przesłanie

Pytanie: czyje? - było kilka różnych.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Pytanie: czyje? - było kilka różnych.

Albo nic nie zrobił. I nie zrobi

Albo nie testował, albo testował ale nie wymienił. 

Inaczej by się pochwalił. Tak przypuszczam. 

Czyli jesteś zadowolony 🙂

Albo testowanie go tak pochłonęło, że nie ma czasu pisać.

BTW czyjeś zakupy nie są powodem mojego smutku czy radości, za to jedno słowo "dziękuję" owszem. Ale takie rzeczy to raczej poza Forum spotykam.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 18.06.2024 o 07:25, Piotr Sonido napisał:

Mają znaczenie. Ale w twoim przypadku nie zmieniaj. Nie odczujesz proporcjonalnej różnicy.

Też tak myślę.

W dniu 27.06.2024 o 21:43, szymon1977 napisał:

Albo testowanie go tak pochłonęło, że nie ma czasu pisać

To też dobrze 🙂 nie marnuje czasu chlopak tylko konkrety.

W dniu 27.06.2024 o 21:43, szymon1977 napisał:

BTW czyjeś zakupy nie są powodem mojego smutku czy radości, za to jedno słowo "dziękuję" owszem. Ale takie rzeczy to raczej poza Forum spotykam.

Tak luźno zapytam. Za co oczekujesz "dziękuję"?

• Pokaż nowe odpowiedzi