Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

andyet
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.06.2024 o 21:43, szymon1977 napisał:

BTW czyjeś zakupy nie są powodem mojego smutku czy radości, za to jedno słowo "dziękuję" owszem. Ale takie rzeczy to raczej poza Forum spotykam.

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jestem bezinteresowny, niczego nie oczekuję.

Rozumiem. Ogólnikowo mówisz?

W dniu 16.06.2024 o 18:15, andyet napisał:

Witam,

Intryguje mnie temat przewodów do kolumn. Czytałem wiele na ten temat i tak naprawdę temat mimo wszystko nie został do końca rozstrzygnięty. Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie. Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 / qa 3050i zmieniając obecny Klotz LY225S, mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na dźwięk?

Przy takim zestawie jak mój wątpię, ale chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

W każdym zestawie który miałem zaczynając kupionych za kilkaset złotych wharfedale 9.1 ze wzmacniaczem za 300 zł słyszałem różnicę między przewodami. Z pamięci zaczynałem od klocka wymieniałem na Real cable 300tdc. Je zeastpily quedy aniversary w nowym setupie. Itd.

Wypożyczałem do testów sporo kabli i różnice były. Mam takie wrażenie że im słabszy zestaw lub i ja byłem młodszy tym większą słyszałem różnicę 😉

Tak jak koledzy napisali to jest jedyne właściwe rozwiązanie. Pójdź do salonu audio niech ci doradzą coś z charakterem. Wepnij na tydzień posłuchaj potem podepnij stary kabel. 

I będziesz wiedział.

Już było w #9 - widocznie nie doczytałeś, ale ja bym polecił 8 lub 10 x 0,5.

Teoretycznie to propozycja, która nic nie psuje w dźwięku, a to już bardzo dużo.

Do tego jakieś wtyki np. tego rodzaju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

40 minut temu, audioburak napisał:

Już było w #9 - widocznie nie doczytałeś, ale ja bym polecił 8 lub 10 x 0,5.

Teoretycznie to propozycja, która nic nie psuje w dźwięku, a to już bardzo dużo.

Do tego jakieś wtyki np. tego rodzaju:

Ukryta Zawartość

Próbowałem to kiedyś zwijać i poległem 🙂 było to pewnie z 10 lat temu i nie wiem czy nie na podstawie twojej rekomendacji 😉

Ukryta Zawartość

@fkzetor          A ja domyślam się nawet dlaczego poległeś 😉 

Użycie słowa "zwijać" - ten kabel się sprawdza tylko na wprost. Jak obejrzałem

propozycje Nordosta typu taśma to wiedziałem dlaczego tak ma być.

Wszystkie o tej samej długości puszczone równolegle i już.

Tylko, że nie ze wszystkimi gratami takie kable zagrają ... bo każdy szuka jednak

"swojego" dźwięku a to temat rzeka.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

@fkzetor          A ja domyślam się nawet dlaczego poległeś 😉 

Użycie słowa "zwijać" - ten kabel się sprawdza tylko na wprost. Jak obejrzałem

propozycje Nordosta typu taśma to wiedziałem dlaczego tak ma być.

Wszystkie o tej samej długości puszczone równolegle i już.

Tylko, że nie ze wszystkimi gratami takie kable zagrają ... bo każdy szuka jednak

"swojego" dźwięku a to temat rzeka.

A widzisz a ja tutaj robiłem warkoczyk ala kimber 🙂

Jak mają iść plusy i minusy? Kabel kilka zeta zrobię na próbę nordosta 

Dzielisz nitki po połowie na plus i minus. Ja używam po 4 nitki na każdą, co daje,

sumując przekroje kabel 0,8 mm2. Dla mnie wystarcza. Ale pamiętaj, że każdy

szuka czegoś innego w dźwięku, więc to nie zawsze zagra.

Jako IC też się sprawdza,, ale już 1 + 1 oczywiście.

Edytowane przez audioburak

13 minut temu, audioburak napisał:

Dzielisz nitki po połowie na plus i minus. Ja używam po 4 nitki na każdą, co daje,

sumując przekroje kabel 0,8 mm2. Dla mnie wystarcza. Ale pamiętaj, że każdy

szuka czegoś innego w dźwięku, więc to nie zawsze zagra.

Jako IC też się sprawdza,, ale już 1 + 1 oczywiście.

W "taśmie" układasz obok siebie plusy a żeby to zobrazować poniżej kolejne minusy?

Wzmak kolumny maks jakieś 200w, 2.5m strona. 0.8?

Edytowane przez fkzetor

Zdarzył się też przypadek, że ostatecznie kolegę zadowolił kpl. 20 + 20 czyli po 4mm2.

Ja mam 8 Ohm i krótki kabel więc absolutnie wystarcza, a używałem nawet 0,1 mm2.

Odpadł ze względów mechanicznych, ale bazą jest 24 AWG czyli 0,5 mm albo mniej.

O krotności tego 0,2 mm2 trzeba samemu zadecydować, tym bardziej, że to grosze ...

W dniu 5.07.2024 o 18:18, andyet napisał:

Ok, a możecie coś polecić pod wiim amp i/lub qa 3050i, co nie jest jakieś droge, a teoretycznie przewyższa kable, które mam obecnie?

Kimber 4 PR

Chord clearway 

Albo możesz też spróbować któreś kable z Chin ale tam z kolei będzie problem ze zwrotami.

Cześć andyet! Przewody głośnikowe w bardzo znaczący sposób wpływają na brzmienie systemu. Podobnie jak przewody sygnałowe i zasilające. Aczkolwiek nie w każdym systemie mają taki sam wpływ na brzmienie. Dlatego jest tyle sprzecznych opinii, dyskusjii i sarkazmów niesłyszących, a wszystko wiedzących "pewnych osobników" na tym forum 😉  Na początek polecam wypróbować Canare 2S9F, podłącz gołe kable, bez żadnych wtyków. Są to kapitalne kabelki za grosze które niczego nie zepsują. Są dynamiczne, przejrzyste, w miarę równe w każdym zakresie pasm, niczego nie kastrują. W tej cenie i duuuużo powyżej to rewelacyjne kabelki!!! Niech to będzie Twój punkt odniesienia, tylko pamiętaj podepnij je bez żadnych wtyków i daj im pograć przynajmniej tydzień. Potem możesz spróbować czegoś innego z wyższej półki. Ale do 100zł  za metr wątpię żeby coś je zdecydowanie przebiło. Canare to rewelacyjne przewody głośnikowe. Życzę miłej zabawy. 🙂 Pozdrawiam, Jurek

Edytowane przez urkoni
27 minut temu, urkoni napisał:

Przewody głośnikowe w bardzo znaczący sposób wpływają na brzmienie systemu. Podobnie jak przewody sygnałowe i zasilające

Trudno wpływ kabli określić jako "bardzo znaczący", skoro jest tak nieznaczny, że dla wielu niezauważalny. 

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Trudno wpływ kabli określić jako "bardzo znaczący", skoro jest tak nieznaczny, że dla wielu niezauważalny. 

Wiesz Szymon, wszystko można podważyć. Tak jak Ty to właśnie teraz zrobiłeś i co z tego masz? Nie masz nic nowego do powiedzenia w tym wątku i Twoja wypowiedź jest nic nie warta. Po co się udzielasz skoro nic nie słyszysz??? Pozdrawiam

Gdybym miał określić, które kable w systemie mają największy wpływ, to powiedziałbym że właśnie głośnikowe. Słychać jak na dłoni. W przejrzystym systemie słychać również każde inne, łącznie z tymi do połączeń cyfrowych. Wpływ ma sam kabel jak również wtyki. Nie warto kupować drogiego kabla i byle jakich wtyków, bo te ograniczą możliwości samego kabla.

Z propozycji, które nie zrujnują budżetu koniecznie polecam sprawdzić Furutecha u2t.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, urkoni napisał:

Wiesz Szymon, wszystko można podważyć.

Nie, podważyć można tylko tezy błędne.

Tak jak Ty to właśnie teraz zrobiłeś i co z tego masz?

Nic - za to cały Świat, jak tylko zechce tu zajrzeć, ma rzetelną i uczciwą informację.

Po co się udzielasz skoro nic nie słyszysz???

W imię prawdy.

Twoja wypowiedź jest nic nie warta.

Bez komentarza.

Edytowane przez szymon1977

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Gdybym miał określić, które kable w systemie mają największy wpływ, to powiedziałbym że właśnie głośnikowe

A ja bym powiedział, że większy wpływ mają interkonekty analogowe. Da się kupić dobre kable głośnikowe do 100zł (za całość), nie da się kupić dobrych interkonektów za 100zł.

Często ta "rzetelna i uczciwa" informacja dotyczy tylko i wyłącznie jakości sluchu "życzliwie donoszącego" więc nie traktujmy tego poważnie. 

A tzw. IC można zrobić w połowie tego budżetu. 

25 minut temu, audioburak napisał:

Często ta "rzetelna i uczciwa" informacja dotyczy tylko i wyłącznie jakości sluchu "życzliwie donoszącego" więc

Sory, ale twierdzenie "bardzo znaczący wpływ" to nie jest kwestia jakości słuchu - wyolbrzymienie wprowadzające w błąd. Kto chce niech sobie tę "kropkę nad i" stawia, ale bez przesady koledzy.

Edytowane przez szymon1977

20 minut temu, audioburak napisał:

A tzw. IC można zrobić w połowie tego budżetu. 

Za 50zł? Gdzie taki IC można kupić? Kiedyś kupiłem od kogoś na AS interkonekty DIY na zamówienie i nie gra to dobrze - płasko.

Edytowane przez MCHammer2022
13 godzin temu, urkoni napisał:

Wiesz Szymon, wszystko można podważyć. Tak jak Ty to właśnie teraz zrobiłeś i co z tego masz? Nie masz nic nowego do powiedzenia w tym wątku i Twoja wypowiedź jest nic nie warta. Po co się udzielasz skoro nic nie słyszysz??? Pozdrawiam

ja się zastanawiam ilu posiadaczy zestawów kolumn głośnikowych wie jaki kabel jest w środku ich konstrukcji 🤔

Poza tym skoro kabel ma tak ogromny wpływ na kolumnę to świadczy tylko o tym, że jest to baaardzo kiepska konstrukcja.

Producenci starają się dobierać odpowiednio gabaryt skrzyni, materiał z którego jest ona wykonana, przetworniki, które się w niej montuje, zwrotnice...a wystarczy kilka metrów kabla dzięki, któremu możemy ukształtować finalne brzmienie. Ciekawe dlaczego żaden z producentów tego nie stosuje? Przecież to zdecydowanie łatwiejsze. Myślę, że jakiś konstruktor czy producent mógłby się na ten temat wypowiedzieć, rozwiałby w ten sposób wszelkie wątpliwości.

Proponuję poszukać przyczyn dla których kupują choćby Nordosty. Zajrzeć do wątku o kablach z aliexpress itp. 

Dobry kabel IC obnaży system, podobnie, jak głośnikowe a sam używam DIY solid za grosze. 

Zawsze trzeba też pamiętać, że dobry dźwięk dla każdego może znaczyć coś zupełnie innego. 

27 minut temu, audioburak napisał:

Proponuję poszukać przyczyn dla których kupują choćby Nordosty. Zajrzeć do wątku o kablach z aliexpress itp. 

Chyba wszystkie teorie nt grania kabli już znamy, a także wzajemne wykluczanie się opowieści słyszących. Chcecie sobie brzmienie szlifować to sobie szlifujcie, ale skoro nikt Wam zabawy w audio nie psuje i grania kabli nie neguje, to bądźcie fair i nie przesadzacie w drugą stronę.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Dobry kabel IC obnaży system, podobnie, jak głośnikowe a sam używam DIY solid za grosze. 

Zawsze trzeba też pamiętać, że dobry dźwięk dla każdego może znaczyć coś zupełnie innego. 

popyt - podaż 

BTW. magnetyzery w samochodach też działały, tylko musiał być "odpowiedni" 😁

No jak nie psuje, kiedy psuje i to nie od dziś, a clou, że robią to za friko. Bo gdyby jeszcze mieli płacone, to rozumiem. Chyba, że czegoś nie wiem 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi