Skocz do zawartości
IGNORED

Transmisje meczów Euro 2024, a jakość obrazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Czy u Was również występuje delikatne migotanie obrazu podczas transmisji meczów piłki nożnej na Euro? 

Oglądając na projektorze juz miałem obawy, ze coś z lampą nie tak ale ostatnio włączyłem mecz na monitorze i takze zauwazyłem lekkie migotanie raz na jakiś czas. Widać to tylko na obrazie z boiska, przekaz ze studio jest ok. Oglądam z dvb-t2 na kanałach TVP Sport, TVP1 oraz TVP2.  Te mistrzostwa produkowane są tylko w 1080p/50, HDR. Ogolnie jakość obrazu moim zdaniem byle jaka. Ach ta niemiecka technologia... 😉 Co o tym sądzicie?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 26.06.2024 o 19:29, brewka87 napisał:

Witajcie. Czy u Was również występuje delikatne migotanie obrazu podczas transmisji meczów piłki nożnej na Euro? 

Nic  nie migocze - projektor za tysiaka z kawałkiem + Homatics Box 4K - obraz 95 cali .

Dekoder dvbt2. Ogolnie to nie mam na mysli, jakiegos stroboskopu czy cos takiego. To migotanie jest takie delikatne, jakby lekko jasnosc się zmieniała, zamigocze raz albo dwa na kilkanascie sekund. Dostrzegam to tylko na obrazie z boiska na zielonej trawie. Nie mam innego dekodera, zeby sprawdzic ale na tym samym urządzeniu przekaz ze studia jest ok, na reklamach rowniez nic nie migocze. Byc moze jestem zbyt wyczulony ale jak juz raz to zobaczyłem, to teraz trudno "odzobaczyc" 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jest to tuner Evo Nova Combo z głowicą dvb-t/t2, dvb-c oraz osobną dvb-s. Jako, ze jest to juz starszy sprzęt i nie obsługuje standardu HEVC, obraz streamuje po sieci lan do komputera. Strumień nie jest w zaden sposób konwertowany przed wysłaniem do pc. Odtwarzam go za pomocą MPC-HC ale na innych playerach tez jest bez zmian. Nie wydaje mi się jednak zeby to było problemem skoro na wszystkich innych transmisjach obraz jest nienaganny. Ostatnio oglądałem zawody lekkoatletyczne i nie zauwazyłem ani razu zeby cos migotało. Tylko te nieszczęsne mecze piłki noznej.

Toś mi teraz zabił ćwieka. Stawiałem na procesor ale twój jest na Bradcomie. Ja mam to samo w Pulse4k mini. Nie mogę też rozgryźć o co chodzi. 
Tuner jest u dzieciaka w pokoju, każde inne Vu+ działa idealnie, tylko Pulse ma taki sam problem jak twój. Wgrywałem chyba wszystkie software jakie jest i zero rezultatu. Chyba coś musi być nie teges ze sterownikami. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

41 minut temu, NRK napisał:

Toś mi teraz zabił ćwieka. Stawiałem na procesor ale twój jest na Bradcomie. Ja mam to samo w Pulse4k mini. Nie mogę też rozgryźć o co chodzi. 
Tuner jest u dzieciaka w pokoju, każde inne Vu+ działa idealnie, tylko Pulse ma taki sam problem jak twój. Wgrywałem chyba wszystkie software jakie jest i zero rezultatu. Chyba coś musi być nie teges ze sterownikami. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Ja w tunerze miałem wgrany soft Enigma2, wgrałem OpenATV i jest dokładnie to samo. Moim zdaniem to jednak jest wina po stronie nadawcy. Sprobuje nagrać transmisje meczu na dysk i odtworze innym programem na pc.

Muszę tak kombinować, bo ten chipset Broadcoma nie odtwarza hevc.

@NRK czyli u Ciebie tez cos lekko migocze?

10 minut temu, brewka87 napisał:

czyli u Ciebie tez cos lekko migocze?

Zgadza się.

11 minut temu, brewka87 napisał:

Enigma2

To wszystko jest enigma 2 . Różnica jest tylko taka jaki team pisze soft.

3 minuty temu, NRK napisał:

To wszystko jest enigma 2 . Różnica jest tylko taka jaki team pisze soft.

Mozliwe. Nie znam się na tym akurat specjalnie 😉

U Ciebie migocze na meczach, czy tak ogolnie? U mnie jedynie na transmisjach meczy piłki noznej, dlatego podejrzewam, ze albo materiał jest skopany przez realizatora albo przez TVP.

11 minut temu, brewka87 napisał:

migocze

Ja mam taki sam efekt, coś w stylu jakby kontrast skakał. Oczywiście tylko na meczach i nie dotyczy to tylko euro. Mom też i na innych transmisjach meczy piłkarskich. Dziwne bo na dekoderze vu + tego nie mam.

To faktycznie dziwne. W sumie to nie wiem czy to moze byc wina samego tunera skoro po lanie przesyłany jest nietknięty strumień (mam taką nadzieje). Gdy odpale stream z tunera, to w informacjach o pliku mam 1080p/50 (HEVC), więc zapewne nic nie jest dekompresowane i ponownie kompresowane w samym tunerze bo i po co.

Muszę się wprosic na mecz do kogos ze znajomych albo rodziny i porownac 😉

Zobacz te ustawienie. Gdzieś na forum sat czytałem, że ktoś miał ten sam przypadek w tunerze zgemma i jak zmieniał coś tam w tym co masz zaznaczone na zdjęciu, to mu to pomogło. U mnie nie ma żadnego efektu 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, NRK napisał:

przypadek w tunerze zgemma

Moj tuner to podobno klon Zgemmy H.2S

Dzięki. Poszukam tego przy najblizszej okazji jak będę cos oglądac, bo teraz juz mi się nie chce 😉

Tylko zastanawia mnie kwestia, czy te ustawienia mogą mieć wpływ na obraz jesli ja nie podłączam wyjscia hdmi z tunera, tylko strumieniuje obraz po sieci. Na tunerze mam czarny obraz gdy odbieram jakikolwiek kanał kompresowany jako hevc.

Dlatego stawiam na sterowniki. Może być też tak, że nasze tunery mają jakiś feler. Pytałem o ten błąd chłopaków na sat forum którzy na przykład mają mój tuner i nikt takich objawów nie ma. Pytałem się kolegi który kupił sobie parę dni temu ten tuner i też mi mówi, że wszystko u niego jest ok. Mam w domu obecnie vu zero, vu ultimo 4K i pulse. Tylko ten ostatni ma problem. Nie mam pojęcia o co tu chodzi.

Ja mam tuner Zgemmy, dokładnie H7S i nic mi nie mruga na meczach. Wszystko jest idealnie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

4 godziny temu, qbakos napisał:

Ja mam tuner Zgemmy, dokładnie H7S i nic mi nie mruga na meczach. Wszystko jest idealnie.

Dobrze wiedziec, a moze po prostu tego nie zauwazyłes 😉 widzę, ze Zgemma popularna wsrod forumowiczow.

Chciałbym jeszcze raz podkleslic, ze to migotanie jest delikatne, takie jakby krotkotrwale wahania jasnosci obrazu. Podobny efekt, jaki daje niestabilny łuk swiatła lampy w proju lampowym, stąd moje pierwsze podejrzenia własnie o lampę, ktore na szczescie sie nie potwierdziły.

6 godzin temu, qbakos napisał:

Z tego co widać, to nie jest reguła. Ty nie masz problemu a gość z tego wątku już tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
W dniu 26.06.2024 o 19:29, brewka87 napisał:

migotać nie ale na sweet.tv miałem dziwne spadki bitratu i straty ....

21 minut temu, NRK napisał:

Z tego co widać, to nie jest reguła. Ty nie masz problemu a gość z tego wątku już tak:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/53008-oled-c9-migotanie-obrazu/

a możę to kwestia ustawienia w tv ? pamiętam że była opcja coś w stylu "automatyczne dostosowanie odświeżania do podawanego obrazu" itd coś takiego. Pamiętam że mega migał ekran wtedy. To samo przy opcjach typu "sport"

11 godzin temu, NRK napisał:

Zobacz te ustawienie. Gdzieś na forum sat czytałem, że ktoś miał ten sam przypadek w tunerze zgemma i jak zmieniał coś tam w tym co masz zaznaczone na zdjęciu, to mu to pomogło. U mnie nie ma żadnego efektu 🤔

IMG_0825.jpeg

częstotliwość jak zmieniasz cos się dzieje ? może faktycznie nie dogaduje się tv z tunerem lub coś z kablem i widać to dopiero na lepszej jakości obrazie ? miałem podobnie przy połączeniu pc z tv i felerny kabelek hdmi.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

8 minut temu, Espectro napisał:

a możę to kwestia ustawienia w tv ?

Problem jest po stronie tunera i nie wiadomo o co chodzi.

Tak jak pisałem, mam 3 tunery z tym samym softem openpli 9.0, te same ustawienia, różne wyświetlacze.

Problem jest tylko z jednym.

11 minut temu, Espectro napisał:

częstotliwość jak zmieniasz cos się dzieje ?

Przerobiłem chyba wszystkie opcje i nic to nie dało.

No chyba, że coś zostało pominąłem.

Tuner odesłałem nawet jako uszkodzony na serwis ale banda debili odesłała mi go z powrotem.

Jak mi go odesłali,to zostawili nawet dane do pirackiego serwera, normalnie szkoda gadać.

• Administratorzy
3 minuty temu, NRK napisał:

Problem jest po stronie tunera i nie wiadomo o co chodzi.

Tak jak pisałem, mam 3 tunery z tym samym softem openpli 9.0, te same ustawienia, różne wyświetlacze.

Problem jest tylko z jednym.

reklamować albo wymieniać na inny. Mega dziwna sprawa. Hard reset i powrót do ustawień ? 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 minutę temu, Espectro napisał:

Hard reset i powrót do ustawień ? 

Nic, wgrałem 4 różne softy i dupa zbita.

Serwis kpina, tak jak napisałem wcześniej.

Dziwne jest jeszcze jedno.

Widać to tylko przy takim obrazie jak na zdjęciu.

Na tym drugim ja tego efektu nie mam

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie1.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie u mnie tez jest to widoczne tylko na ujęciach gdzie jest duzo zieleni. Raz na kilkanascie sekund jest to zauwazalne. U mnie problem ustawień tv wykluczam, bo występuje to na monitorze oraz na projektorze. Moze faktycznie cos z odswiezaniem. Komp pewnie wysyła obraz w 60Hz, a sygnał tv leci w 50Hz.

Tylko, ze wtedy widziałbym to cały czas, a u mnie tylko na transmisjach meczów i tylko na takich ujęciach jakie wstawił NRK (pierwszy zrzut).

18 godzin temu, brewka87 napisał:

Dekoder dvbt2. Ogolnie to nie mam na mysli, jakiegos stroboskopu czy cos takiego. To migotanie jest takie delikatne, jakby lekko jasnosc się zmieniała, zamigocze raz albo dwa na kilkanascie sekund. Dostrzegam to tylko na obrazie z boiska na zielonej trawie. Nie mam innego dekodera, zeby sprawdzic ale na tym samym urządzeniu przekaz ze studia jest ok, na reklamach rowniez nic nie migocze. Byc moze jestem zbyt wyczulony ale jak juz raz to zobaczyłem, to teraz trudno "odzobaczyc" 😉

Ja bym osobiście sprawdził od takiej banalnej rzeczy jak HDMI. Zepnij na innym kablu i zobaczy czy nadal występuję te migotanie.

Chyba wiem o czym piszecie, też kiedyś coś takiego miałem jak miałem 55" Philipsa przez chwilę, podejrzewam że to był jakiś błąd upscialingu do 4k. Na trawie czasami pojawiało się właśnie takie migotanie pikseli.... 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, S4Home napisał:

Ja bym osobiście sprawdził od takiej banalnej rzeczy jak HDMI. Zepnij na innym kablu i zobaczy czy nadal występuję te migotanie.

Sprawdzane na roznych kablach. Jeden setup

komputer(hdmi) ->avr(hdmi) -> projektor(hdmi)

oraz

komputer (hdmi) -> monitor(dvi)

Edytowane przez brewka87

• Pokaż nowe odpowiedzi