Skocz do zawartości
IGNORED

Kef R3 i Yamaha RN-602N, a może inne kolumny do 4kPLN(używki ew. nowe)?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam w/w amplituner z kolumnami B&W cdm1se. Gra to jak dla mnie całkiem nieźle, ale basu trochę brakuje szczególnie jak jest cicho. No i doczytałem że te kolumny grając cicho bas mają. Pokój 11m2 kolumny są praktycznie w samych rogach pokoju. Muzyka rock, metal. Trochę techno, jazzu, a czasami nawet klasyka. Kiedyś rozważałem Definitive Technology Studio Monitor 65, ale właściwie nie ma ich już na rynku. Może coś innego?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub Pylon Diamond Monitor 18

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Niestety jestem trochę prawdy że faktycznie kupując teraz lepsze kolumny oczywiście uzyskasz lepszy dźwięk i być może nawet będzie lepiej trafiał w twoje gusta ale prędzej czy później ten amplituner będzie do wymiany. 

Moim zdaniem Silver 2, 100, kef r300,3 

To modele których możesz śmiało szukać

5 godzin temu, $A$F napisał:

Cześć!

Mam w/w amplituner z kolumnami B&W cdm1se. Gra to jak dla mnie całkiem nieźle, ale basu trochę brakuje szczególnie jak jest cicho. No i doczytałem że te kolumny grając cicho bas mają. Pokój 11m2 kolumny są praktycznie w samych rogach pokoju. Muzyka rock, metal. Trochę techno, jazzu, a czasami nawet klasyka. Kiedyś rozważałem Definitive Technology Studio Monitor 65, ale właściwie nie ma ich już na rynku. Może coś innego?

Pozdrawiam!

Z dala od KEF. Ten amplituner jest zbyt cienki na te głośniki. KEF grają dobrze z czymś, co bardzo dobrze kontroluje niskie tony i ma czyste wysokie tony. 

A tego w Yamaszce niestety nie ma 

Z tym że to będzie problem każdy kolumn w tym budżecie jeżeli mówimy o używanych. 

Więc tak jak zostało wspomniane wcześniej prędzej niż później przyjdzie czas i na Yamahę

Zrobiłem błąd i nie wziąłem 803 niestety. Choć wg mnie 602 to nie jest zły amplituner, pewnie są lepsze, ale - niezła apka, ampli śmiga jak szalony(responsywność), dźwięk nie najgorszy. Teraz czas na kolumny, bo te już mam z 15 lat, a kupiłem je używane.

1 godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Wymień tę Yamahę na start.

Ale na co? Właściwie to jeszcze mam końcówkę Gainclone w mostku. Także może on być w razie czego, ale pre muszę dorobić(ma tylko 700Ohm impedancji wejściowej).

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z tym że to będzie problem każdy kolumn w tym budżecie jeżeli mówimy o używanych. 

Więc tak jak zostało wspomniane wcześniej prędzej niż później przyjdzie czas i na Yamahę

A to jeszcze ze 2 - 3 lata.

6 godzin temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub Pylon Diamond Monitor 18

Najbardziej podobają mi się z tej trójki Pylony. Ale ciut za drogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez $A$F

Cześć 🙂 KEF R3 to byłby bardzo dobry kierunek, ale tu faktycznie Yamaha nie podoła, zwłaszcza przy cichym odsłuchu. Powyżej budżetu, ale w bardzo dobrej cenie mamy Audio Physic Classic 3 - tu również mocowo zasługują na więcej, ale to świetna baza. 

Sprawdziłbym również Sonus faber Lumina II oraz Polk Audio R200. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

32 minuty temu, $A$F napisał:

Najbardziej podobają mi się z tej trójki Pylony. Ale ciut za drogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z ostatniej oferty są do negocjacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

1 godzinę temu, $A$F napisał:

to jeszcze ze 2 - 3 lata.

I uważam że ok. Kolumny wniosą więcej a będziesz miał z tyłu głowy cel na kolejny upgrejt.

KEF R300 trafisz za niecałe 3k.  1k zostaje na upgrade 602 bo ona nie uciągnie ich poprawnie. Ja mam wymagania z dup... i wymiana wzmacniacza zajeła mi 5lat i z 15 prób.. z czego tylko 5 w domu.

Do r300 potrzeba już prądu.. może Denon 1500 ale dla mnie jest za ostry na wysokich i bas jednak nie do końca trzyma rytm.  No i basu z R300 nie brakuje. Może Cambridge 80 albo starszy 740 tego wspominam miło.

Pylony Monitor 18 są droższe i to jest granie dla dziadka albo melomana..   jest mega zachowawcze nie ma dynamiki i pierdzielnięcia.. tak za bardzo zachowawczo.

Były wymieniane - Reserve R200 ale mogą być za duże w tych metrach, za to bas jak z podłogowych. Może numer mniejsze, albo Usher S520. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

KEF R300 trafisz za niecałe 3k.  1k zostaje na upgrade 602 bo ona nie uciągnie ich poprawnie. Ja mam wymagania z dup... i wymiana wzmacniacza zajeła mi 5lat i z 15 prób.. z czego tylko 5 w domu.

Do r300 potrzeba już prądu.. może Denon 1500 ale dla mnie jest za ostry na wysokich i bas jednak nie do końca trzyma rytm.  No i basu z R300 nie brakuje. Może Cambridge 80 albo starszy 740 tego wspominam miło.

Pylony Monitor 18 są droższe i to jest granie dla dziadka albo melomana..   jest mega zachowawcze nie ma dynamiki i pierdzielnięcia.. tak za bardzo zachowawczo.

No to pylony odpadają.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Były wymieniane - Reserve R200 ale mogą być za duże w tych metrach, za to bas jak z podłogowych. Może numer mniejsze, albo Usher S520. 

Tak mi te R200 chodzą po głowie, ale musiałbym chyba posłuchać(żadnych prywatnych opinii nie znalazłem). Ja szukam podłogówek w obudowie podstawkowej. Niestety ale będą stały na komodzie. Przy cichym słuchaniu to chyba nie będzie problemem.

Edytowane przez $A$F
15 godzin temu, Sweetepete napisał:

Nic nie wymieniaj tylko kup subwoofer.

Nie mam gdzie ustawić. 😞

A co myślicie o: Buchardt Audio P300?

Buchardt P300 to dobrej klasy monitory w klasie Kef R3, również nie na możliwości tego amplitunera. Charakteryzują się dobrym basem i energicznym brzmieniem mogą się spodobać, ale warto łączyć je z nieco lepszą elektroniką niż ta, którą oferują amplitunery.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Też mam na komodzie. Dzięki temu bas jest bardziej konkretny, niż przy stawianiu na niezbyt poważnych statywach. Owszem tracą efekty przestrzenne ale  "nobody's perfect" 😉

A co dolega amplitunerom ... 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nic nie dolega po prostu jakość brzmienia jest słabsza od tego co oferuje większość wzmacniaczy.

21 godzin temu, Sweetepete napisał:

Nic nie wymieniaj tylko kup subwoofer.

Albo użyj gałki bass. I nie słuchaj audiofilskich mitów.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Nic nie dolega po prostu jakość brzmienia jest słabsza od tego co oferuje większość wzmacniaczy.

🤣

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 28.06.2024 o 10:02, $A$F napisał:

Nie mam gdzie ustawić. 😞

A co myślicie o: Buchardt Audio P300?

One są jescze bardziej zamulone.

Bardzo łagodne brzmienie. 

Jeszcze pomarudzę. A jeśli by wziąć w/w kefy i podłączyć pod coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

A może Ktoś z Was słuchał Triangle Solis 260 Stratos? Spodobały mi się. I są duże cos około 25l netto całości(liczę ścianki po 2cm) Dla niskotonowego jakieś 20L. Na papierze wygląda dobrze. Nie mogę znaleźć testów niestety 😞

W dniu 28.06.2024 o 11:44, Q21 napisał:

Jesteś pewny???

To moze przytocz przyklady par pokrewnych wzmacniaczy i amplitunerów firm Yamaha, Denon, Marantz, Onkyo, Pioneer itd. porównaj  i uzasadnij. Modeli chyba nie muszę ci wpisywać, powinieneś sam wiedzieć.

W dniu 7.07.2024 o 01:07, $A$F napisał:

Jeszcze pomarudzę. A jeśli by wziąć w/w kefy i podłączyć pod coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Moim zdaniem nie tędy droga

13 godzin temu, $A$F napisał:

A może Ktoś z Was słuchał Triangle Solis 260 Stratos? Spodobały mi się. I są duże cos około 25l netto całości(liczę ścianki po 2cm) Dla niskotonowego jakieś 20L. Na papierze wygląda dobrze. Nie mogę znaleźć testów niestety 😞

Triangle to brzmienie zgoła odmienne od kef. 

Skąd taki zwrot?

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem nie tędy droga

Triangle to brzmienie zgoła odmienne od kef. 

Skąd taki zwrot?

Skąd zwrot? Duża buda. Więc bas powinien być jak z podłogówek. Ale nigdzie żadnego testu. Wiem że triangle grają inaczej, ale ten niskotonowiec z tyłu mógłby robić robotę. Ostatni model który wpadł mi w oko to MA Silver 100. Dziś wyprawa do Pabianic, pooglądam trochę na żywo.

27 minut temu, $A$F napisał:

Skąd zwrot? Duża buda. Więc bas powinien być jak z podłogówek. Ale nigdzie żadnego testu. Wiem że triangle grają inaczej, ale ten niskotonowiec z tyłu mógłby robić robotę. Ostatni model który wpadł mi w oko to MA Silver 100. Dziś wyprawa do Pabianic, pooglądam trochę na żywo.

Posłuchaj. 

Silvery też fajne paczki. Spory bas i to czuć. 

Posłuchaj ich triangle i kefy. Zobaczysz co ci bardziej leży. Bo one różnią się basem ale zasadniczo też góra. Nie pomijaj tego aspektu. 

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Posłuchaj. 

Silvery też fajne paczki. Spory bas i to czuć. 

Posłuchaj ich triangle i kefy. Zobaczysz co ci bardziej leży. Bo one różnią się basem ale zasadniczo też góra. Nie pomijaj tego aspektu. 

No i będą Silvery słuchałem ich jak i R3 z Yamahą rn-800a.

Niech służą w takim razie 🙂 

W dniu 8.07.2024 o 08:31, $A$F napisał:

Buda to nawet może i być ogromna co nie oznacza że basu będzie dużo. 

13 godzin temu, $A$F napisał:

No i będą Silvery słuchałem ich jak i R3 z Yamahą rn-800a.

A czemu tak uparłeś się na to Yamahę, pytam z ciekawości?

Edytowane przez S4Home
  • Pokaż nowe odpowiedzi