Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Vincent sv 200

Czy ktos moze mi wyjasnic czy to dobry wyborow ? 

Czy ta hybryda pracuje w klasie A  ? 

Czytalem recenzje na "audio com " i jak dla mnie nie jest jasno zrozumiale to zagadnienie. 

W recenzji wiekszego brata sv237mk jest jasno napisane ze pierwsze 10wat pracuje w klasie A . 

Czy sa jacys uzytkownicy tego malenstwa sv200 ? 

Bylbym wdzieczny za opinie 

W planie mialem kupic stary wzmacniacz marantz 2230 

Rozmyslilem sie , teraz celuje w vincenta i widze kilka kombinacji 

1:

Vincent sv200 + Vincent pho 701 i gramofon 

2:

Vincent sv 237mk ( z drugiej reki za 1500eur) + Vincent pho 701 i gramofon 

Wolal bym ta pierwsza opcje, bo tansza , wznacniacz nowy , ale nie wiem jak duzo trace wzgledem duzego klocka 237mk 

Salon 20metrow kwadratowych 

Kolega doradza wziasc 237 ze wzgledu na wiekszy dobor kolumn . 

Czy ciezko bedzie znalezc kolumny do sv200 ? 

Ten sv 237 tez mocno pradozerny 500wat plus wzmacniacz gramofonowy, gramofon 

Pewnie z 700 wat, taki piecyk w salonie. Ta pradozernosc to w sumie tylko maly minus , ale jakis tam jest . 

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/

Zaznaczam moim zdaniem! Wybór średni… te Vincenty to jakieś hybrydy z tego co spojrzałem. Tzn niby jakaś lampa w przedwzmacniaczu jest ale wzmacniacz mocy  jjuz na tranzystorach. Niby rozwiązanie ciekawe ale.. w obudowie nie ma miejsca i na wzmacniacz na tranzystorach z ogromnym trafem i baterią kondensatorów w zasilaczu i jeszcze na przedwzmacniacz na lampie. Tzn można to upchnąć tylko czy będzie to optymalne chyba nie. Jeżeli bardzo chcesz lampę to kup osobny przedwzmacniacz lampowy i osobną końcówkę mocy na tranzystorach. Według mnie tak było by najlepiej. Pracuje w klasie A do 10W później przechodzi w klasę AB. W tym mniejszym chyba tylko klasa AB. Możesz z przymrużeniem oka patrzeć na wyższość klasy A nad klasą AB. Oczywiście jeżeli mowa o takim samym rozwiązaniu konstrukcyjnym tylko z innym prądem spoczynkowym tj inna klasa pracy. Te moce o których piszesz w sensie 700W to pod warunkiem że cały czas grasz z pełną mocą. Nie oznacza to że przy normalnej pracy będzie pobierał tyle - nie będzie. Potencjalnie może oddawać więcej mocy.

Edytowane przez AlmostFamous
https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300314
  • Moderatorzy

Jak kiedyś słuchałem u siebie Vincenta sv237 (choć mogę się mylić co do modelu bo to dawno było) to jednym słowem szału nie było. Zazwyczaj pre w integrach jest słabej jakości i tu może być podobnie choć lampowe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300329

Prawde powiedziawszy musze isc w pol srodki . 

Wzmacniacz lampowy sensowny to od 10 tys, a ja w taka kwote nie wejde. 

Wiec ide w hybryde z nadzieja ze lampa da namiastke ciepla . 

Mam teraz dobra oferte B&W 603S2 za 900 eur , tylko wacham sie czy spasuje to razem 

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300336

Vincenty to bardzo fajne sprzęty, SV-237 jest u nas jednym z ulubionych wzmacniaczy, razem z SV-228 🙂 SV-200 to podstawowy sprzęt, gra ciepłym, rytmicznym dźwiękiem z fajną barwą, ale nie jest tak detaliczny jak czyste tranzystory w zbliżonym budżecie. Samego SV-237 omawiamy m.in tutaj: 

Ogółem przeskok jest duży w kwestii jakościowej i jeśli przypadnie Ci do gustu sygnatura, to moim zdaniem warto dopłacić 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300433
10 godzin temu, Q21 napisał:

Vincenty to bardzo fajne sprzęty, SV-237 jest u nas jednym z ulubionych wzmacniaczy, razem z SV-228 🙂 SV-200 to podstawowy sprzęt, gra ciepłym, rytmicznym dźwiękiem z fajną barwą, ale nie jest tak detaliczny jak czyste tranzystory w zbliżonym budżecie. Samego SV-237 omawiamy m.in tutaj: 

Ogółem przeskok jest duży w kwestii jakościowej i jeśli przypadnie Ci do gustu sygnatura, to moim zdaniem warto dopłacić 🙂 

Wiem ze nie ma jasnej odpowiedzi, ale wierze ze sa rzeczy ktore pasuja lepiej do siebie , a sa tez takie ktore kompletnie nie ida ze soba w parze . 

Czy te glosniki B&W 603S2 pasuja do vincenta sv237 ? 

Czy to dobry kierunek ? 

W filmie youtube wspomniane jest ze vincent pasuje z wiekszascia kolumn . Tak czytam recenzje tych kolumn to dochodze do wniosku ze do bardzo dynsmicznej muzyki sie sorawdzaja , rock , metal. ????

Moje preferencje to muzyka stara lata 60-80 blues , jazz , ale tez lubie posluchac muzyki rokowej. 

Te glosniki potrzebuja mocnego wznacniacza , tak sie doczytuje , ten vincent sv200 za slaby . 

Z drugiej strony moze on by sie idealnie nadal , jest cieply, do tego jasne kolumny . Moze by to ladnie melodyjnie gralo . ????

Sprzet powoli kompletuje . Nie stac mnie na bardzo drogie elementy , staram sie brac wszystko z sredniej polki . 

Gramofon juz jest 

New horyzon 202 

Do tego planowalem dokupic wzmacniacz gramofonowy vincent pho 701 . 

Zostaje kupic wzmacniacz i kolumny 

Wciaz nie jestem pewny 

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300628
6 godzin temu, MyDariusz napisał:

Czy te glosniki B&W 603S2 pasuja do vincenta sv237 ? 

Moim zdaniem tak, ale to Ty będziesz tego słuchał na co dzień, więc sugerowałbym odsłuch w salonie, a następnie wypożyczenie 🙂 U nas Vincent jest, ale Bowersów nie znajdziesz. Są za to Monitor Audio, które też mogą Ci się spodobać 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6300886
4 godziny temu, J4Z napisał:

Posłuchaj czego się da. Kup używki w uczciwej cenie. Najwyżej wymienisz. Za pierwszym razem ciężko trafić. 

Tak chyba zrobie wezme te B&W 603S2 , cos czuje ze to zimne glosniki , cena jednak mnie zacheca, okazja . 

Tlumacze sobie to tak,  ze zawsze moge je potem sprzedac, nie tracac. 

Czy to prawda ze te glosniki potrzebuja mocnego pieca ? 

Co wplywa na cieply odsluch ? 

Czy caly tor audio musi byc zachowany,? 

Czyli od wzmacniacza/ lampy poprzez glosniki ? 

22 godziny temu, Q21 napisał:

Tak sie jeszcze raz spytam , czy miedzy sv237 a sv200 jest ogromna roznica ? 

Moze jest tak ze wiekszy vincent dopiero pokazuje swoja wyzszosc przy drozszych kolumnach 8 tys ,

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6301054

Tak, przeskok między SV-200, a SV-237 jest moim zdaniem duży i słyszalny od razu. Pamiętaj też, że kupując używany sprzęt, to w razie czego możesz go sprzedać bez straty lub z minimalną stratą 🙂 

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6301269
13 godzin temu, MyDariusz napisał:

Moze jest tak ze wiekszy vincent dopiero pokazuje swoja wyzszosc przy drozszych kolumnach 8 tys ,

Tak to nie działa.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6301277
W dniu 8.07.2024 o 09:59, MyDariusz napisał:

Do tego planowalem dokupic wzmacniacz gramofonowy vincent pho 701 . 

Jeżeli przedwzmacniacz gramofonowy ma być lampowy to vincenta możesz sobie odpuścić od razu. W prawdzie stoi tam jakaś lampa dokładnie 12au7 czyli podwójna trioda ale o niewielkim wzmocnieniu czyli - nie da się na jednej bańce takiej lampy zrobić przedwzmacniacza z korekcją RIAA. Minimum dwie bańki potrzeba do tego i nie z takim współczynnikiem amplifikacji, poziom sygnału na wyjściu byłby zbyt niski. Tu jest jakiś pseudo-lampowy zabieg żeby zwabić klienta. Na zdjęciu widać że na pcb „AMP” jest kilka wzmacniaczy operacyjnych i to za pewne one realizują tu wzmacniacz z korekcją RIAA. Prawdopodobnie lampa służy za tzw „ocieplacz dzwieku”, ewentualnie za jeden stopień wzmocnienia. Wykonanie też daje wiele do myślenia. A ten preamp nie jest taki tani… Moim zdaniem za te pieniądze nie warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6304719
4 godziny temu, AlmostFamous napisał:

Jeżeli przedwzmacniacz gramofonowy ma być lampowy to vincenta możesz sobie odpuścić od razu. W prawdzie stoi tam jakaś lampa dokładnie 12au7 czyli podwójna trioda ale o niewielkim wzmocnieniu czyli - nie da się na jednej bańce takiej lampy zrobić przedwzmacniacza z korekcją RIAA. Minimum dwie bańki potrzeba do tego i nie z takim współczynnikiem amplifikacji, poziom sygnału na wyjściu byłby zbyt niski. Tu jest jakiś pseudo-lampowy zabieg żeby zwabić klienta. Na zdjęciu widać że na pcb „AMP” jest kilka wzmacniaczy operacyjnych i to za pewne one realizują tu wzmacniacz z korekcją RIAA. Prawdopodobnie lampa służy za tzw „ocieplacz dzwieku”, ewentualnie za jeden stopień wzmocnienia. Wykonanie też daje wiele do myślenia. A ten preamp nie jest taki tani… Moim zdaniem za te pieniądze nie warto.

Ukryta Zawartość

Dobrze to prosze dobrych ludzi o rade co wziasc, kupic 

Jak nie ten vincent , na ktorego sie byc moze niepotrzebnie uparlem, to co ? 

Jaki model wzmacniacza 

Budzet 1500 eur mialem na wincenta 237mk , z drugiej reki 

800 na ten wzmacniacz gramofonowy Vincent pho701.

Jestem laikiem , bladze. 

Jaki zestaw, zeby to mialo rece i nogi . 

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6304856

Najlepiej to chyba wybrać się do sklepu który oferuje odsłuch i tam dobrać komponenty. Z poradami może być ciężko, każdy ma inny gust. Albo kupić coś z drugiej ręki gdzie obecny właściciel pozwoli Panu posłuchać u siebie. Ale jeżeli chce Pan rad to powiem tak… z mojego punktu widzenia najrozsądniej kupić wzmacniacz tranzystorowy klasy AB. Najlepiej sam wzmacniacz mocy bez zintegrowanego przedwzmacniacza wewnątrz czyli tzw końcówkę mocy. W tym budżecie jest Pan w stanie dopaść coś od meridiana. I jako osobne urządzenie kupić przedwzmacniacz z regulacją głośności i przedwzmacniaczem gramofonowym. Podkreślam.. ja bym tak zrobił gdybym kupował ale wolę sam sobie zbudować ale ! serdecznie Panu polecam posłuchać i wtedy kupić.

https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6304861
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziekuje wszystkim za rady 

Wybor jest ciezki , kazdy ma inne doswiadczenia. Mysle ze jedyna zlota zasada to wyznaczyc sobie jakas kwote za kazdy element, i starac sie by wszystko szlo w podobnej jakosci , podobnym przedziale cen. 

Poki co kupilem 

1/V237mk 1500eur

2/Bowers & Wilkins 603  900eur

3/ new horizon 202  800eur

W planach zostaje dokupic:

V pho 701

Wkladke do gramofonu . 

Troche poczytalem i okazuje sie ze wypadalo by kupic taka 70% wartosci gramofonu . 

Czyli co najmniej 500 eur 

Kable glosnikowe , jakas czysta miedzy 2,5 zyla starczy panowie ? 

Jak widzicie poki co wszystko to uzywki inaczej bylo by duzo drozej 

Edytowane przez MyDariusz
https://www.audiostereo.pl/topic/167578-vincent-sv200/#findComment-6313319