Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner kina domowego w stereo | Q21 | Odsłuchy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy amplitunery kina domowego radzą sobie z odsłuchem w stereo? Perfekcyjnie na pewno nie jest, ale jeśli stawiamy filmy na pierwszym miejscu, to jak najbardziej można cieszyć się muzyką i w takim stylu 🙂 

450428095_884318013733244_3211398855202337732_n.thumb.jpg.f0a407b18c00e4eb1230248c73defc3e.jpg

Wy jakie macie podejście? Słuchacie muzyki po prostu na systemie KD, czy macie oddzielny system? A może wzmacniacz z dedykowanym wejściem main-in, by połączyć oba światy?

Jeśli szukacie systemu dla siebie — zapraszamy do kontaktu. Na miejscu posiadamy dwie sale odsłuchowe, w tym jedną z systemem 5.2.4 opartym na kolumnach in-wall od Sonus fabera, a także niezwykle szeroką ofertę sprzętów gotowych do sprawdzenia na własne uszy.

Salon audio-video Q21
Pabianice, Reymonta 12
Tel. (42) 213 01 66
www.Q21.pl

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, Q21 napisał:

Czy amplitunery kina domowego radzą sobie z odsłuchem w stereo?

Nie, nie radzą sobie. Wzmacniacz stereo>amplituner stereo>amplituner KD. Ogólnie żeby wycisnąć z systemu KD przyzwoity dźwięk potrzeba dużo większych nakładów finansowych niż na system stereo a i rezultat nie musi być satysfakcjonujący.

Edytowane przez MCHammer2022

Radzą sobie i to całkiem nieźle. Większość konsumentów na rynku szuka kompromisu pomiędzy odsłuchem muzyki a efektami dźwięku przestrzennego. Czy trzeba dużych nakładów finansowych? I tak i nie. Wszystko zależy od zainteresowanego. W przypadku zakupu, kierując się głównie opiniami innych, wielu nie wybierze KD ale gdy mogą skorzystać z odsłuchu i sami, na własne uszy się przekonają jak to potrafi zagrać na KD się właśnie decyduje. 
Np. Yamaha RXV-6A, tani amplituner KD. Posiada wszystko czego najczęściej oczekuje klient: WiFi, BT, HDMI, Aplikacja...Dostęp i pełna kontrola dźwięku ( EQ, Extra Bass, etc.) Dla przeciętnego klienta to aż więcej niż oczekuje. Gdy podłączymy do tego kolumny, które spełniają jego oczekiwania to dlaczego miałoby to nie zagrać?

7 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Sodomia i gomoria. 😈

może dla Ciebie tak ale wszelakie tego typu rozwiązania pozwalają zdecydowanie lepiej dopasować brzmienie kolumn (i to działa) niż zmiana kabli.

8 minut temu, GhostR1 napisał:

ale wszelakie tego typu rozwiązania pozwalają zdecydowanie lepiej dopasować brzmienie kolumn (i to działa) niż zmiana kabli.

Zgoda - zawsze zmiana sprzętu daje więcej niż zmiana kabli. Co nie zmienia faktu, że sprzęt, w którym trzeba używać takich wynalazków jak EQ i extra bass jest z definicji dla rasowego audiofila słaby; dla zwykłych zjadaczy chleba, którym często słoń nadepnął na ucho może być.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Co nie zmienia faktu, że sprzęt, w którym trzeba używać takich wynalazków jak EQ i extra bass jest z definicji dla rasowego audiofila słaby

Nie zgodzę się, bo o ile sam nie jestem fanem takich funkcji, tak ludzie szukają ich w nawet bardzo drogich sprzętach 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zgoda - zawsze zmiana sprzętu daje więcej niż zmiana kabli. Co nie zmienia faktu, że sprzęt, w którym trzeba używać takich wynalazków jak EQ i extra bass jest z definicji dla rasowego audiofila słaby; dla zwykłych zjadaczy chleba, którym często słoń nadepnął na ucho może być.

nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Moje doświadczenie wyciągnięte z odsłuchów z klientami mówi zupełnie coś innego. Zdarza się, że nawet najbardziej "zagorzali audiofile" przyznają się, że czasami brakuje im właśnie tej ingerencji w sprzęcie, który posiadają 🙂

Poza tym przeciętny zjadacz chleba szuka czegoś co umili mu czas...

19 minut temu, GhostR1 napisał:

nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Moje doświadczenie wyciągnięte z odsłuchów z klientami mówi zupełnie coś innego. Zdarza się, że nawet najbardziej "zagorzali audiofile" przyznają się, że czasami brakuje im właśnie tej ingerencji w sprzęcie, który posiadają 🙂

Poza tym przeciętny zjadacz chleba szuka czegoś co umili mu czas...

Nawet jestem w stanie zrozumiec dlaczego tak jest , bo sa nagrania ktore potrzebuja lekkego podkolorwania pod nasz gust . Z reguly to jest bas ..

1 minutę temu, Audiolubny napisał:

Nawet jestem w stanie zrozumiec dlaczego tak jest , bo sa nagrania ktore potrzebuja lekkego podkolorwania pod nasz gust . Z reguly to jest bas ..

to jest normalne, każdy z nas ma inny gust. Jeden w muzyce rockowej lubi gitarę inny perkusję.

21 minut temu, Audiolubny napisał:

bo sa nagrania ktore potrzebuja lekkego podkolorwania pod nasz gust . Z reguly to jest bas ..

Nie spotkalem takich nagran..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

51 minut temu, Q21 napisał:

Nie zgodzę się, bo o ile sam nie jestem fanem takich funkcji, tak ludzie szukają ich w nawet bardzo drogich sprzętach 🙂 

Uśmiałem się jak norka. 😃

@GhostR1 pozwól, że zaniecham komentowania twoich wpisów.

18 godzin temu, Q21 napisał:

Czy amplitunery kina domowego radzą sobie z odsłuchem w stereo?

Zwykle jest dosc slabo. Lub bardzo slabo. Dynamika kuleje najbardziej ale wiele aspektow nie jest takich jakie sie oczekuje od dobrego stereo.

Chyba ze postawimy ampli Anthema albo procesor dzwieku z koncowkami mocy. Wtedy mowimy o bardzo dobrym kompromisie Stereo/KD

Aktualnie słucham muzyki na przypadkowym AVR, który trafił w moje ręce: niby jest gorzej, ale nie tak źle, jak niektórzy opowiadają. Mam 2.1, więc mnie plusem jest możliwość ustawienia filtra górnoprzepustowego dla kolumn.oraz cyfrowa korekta akistyki, i to równoważy minusy. Moim zdaniem AVR.w stereo to krok w bok a nie wstecz.

Niestety kompromis oznacza, ze na konfiguracji pod muzykę cierpią filmy, ale coś za coś.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

18 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Uśmiałem się jak norka. 😃

@GhostR1 pozwól, że zaniecham komentowania twoich wpisów.

ależ proszę bardzo. Jeżeli brak argumentów i moje odmienne zdanie Ci na to nie pozwala...

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Niestety kompromis oznacza, ze na konfiguracji pod muzykę cierpią filmy, ale coś za coś.

nie do końca tak jest. W KD możesz ustawić presety, dzięki którym jednym przyciśnięciem zmieniasz ustawienia. Możesz pod jednym przyciskiem zapisać ustawienia pod muzykę a pod drugim pod kino.

KD jak nazwa mówi jest do oglądania filmów szczególnie chodzi o efekty dźwiękowe.,a wzmacniacz do słuchania muzyki dlaczego mylicie pojęcia tanie KD czy tani wzmacniacz to jest bez różnicy 

Teraz, MCHammer2022 napisał:

Już udzieliłem ci odpowiedzi w poście #6.

to jest Twoje zdanie. Ja to szanuję ale się z tym nie zgadzam i tyle. Skoro chcesz ignorować moje wpisy tylko ze względu na to, że mam inne zdanie niż Twoje to powiedz jaki poziom w tym momencie reprezentujesz? Pytam całkiem serio. Ignorować można np. nachalne reklamy bo ich za dużo ale kogoś ze względu na jego odmienne poglądy? Zresztą nie tylko Ty w ten sposób udzielasz się na forum. "Nie wiem ale się wypowiem a jak ktoś się ze mną nie zgodzi to ignor..." ot tak wygląda "konwersacja" i wymiana poglądów dorosłych ludzi.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

ale się z tym nie zgadzam i tyle

W samej rzeczy - mamy różne zdania nt. jakości sprzętu KD.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Skoro chcesz ignorować moje wpisy tylko ze względu na to, że mam inne zdanie niż Twoje to powiedz jaki poziom w tym momencie reprezentujesz?

Musiałbym w każdym poście pisać, że opowiadasz bajki dla naiwnych a nie mam na to energii.

6 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Musiałbym w każdym poście pisać, że opowiadasz bajki dla naiwnych a nie mam na to energii.

myślę, że każdy ma swój rozum i to sam oceni

21 minut temu, GhostR1 napisał:

myślę, że każdy ma swój rozum i to sam oceni

Ludzie zaglądają na forum, żeby zasięgnąć opinii i ustrzec się przed dyrdymałowcami. 😀

Teraz, MCHammer2022 napisał:

Ludzie zaglądają na forum, żeby zasięgnąć opinii i ustrzec się przed dyrdymałowcami. 😀

opinie to wyrabia sobie każdy sam. Często odwiedzający szukają bardziej porady a pisanie bajek na temat "magii" trzeba prostować.

No właśnie Ci "najwięcej" wiedzący często to robią i temat ucieka.

Wracając do tematu amplitunerów KD w stereo to tak jak napisałem wcześniej jak najbardziej można na nich słuchać kolumn w stereo dlatego, że jesteśmy w stanie dużo precyzyjniej dopasować brzmienie pod swoje gusta jak i możliwości samego pomieszczenia. Amplitunery KD posiadają zdecydowanie więcej funkcji odpowiadających za korekcję dźwięku niż stereo. Oczywiście nie ma co porównywać KD ze wzmacniaczem stereo w tej samej półce cenowej. Nie mniej jednak dla większości zaczynających zabawę z audio a nawet tych bardziej wymagających często KD wystarczy do połączenia odsłuchu muzyki jak i obejrzenia filmu.

Jak ktos ma odpowiednio nisko zawieszona poprzeczke odnosnie jakosci dzwieku to moze i na radyjku kuchennym mono sluchac muzyki.

Ale skoro zaklada temat na forum o tematyce audio to dla mnie poszukuje troche lepszej jakosci..

Może szukać nie tylko jakości ale również rozwiązania danego problemu.

Na odsłuchach pojawia się mnóstwo różnej klienteli, od, jak to ująłeś, tych z nisko zawieszoną poprzeczką do tych zdecydowanie bardziej wymagających. Są też tacy, którzy na siłę próbują coś zmienić w swoim systemie, jeżdżąc i szukając rozwiązania (jeżdżąc, bo  jednym salonie audio nie ma wszystkiego 😉 )

7 minut temu, rafa napisał:

Jak ktos ma odpowiednio nisko zawieszona poprzeczke odnosnie jakosci dzwieku to moze i na radyjku kuchennym mono sluchac muzyki.

"Co dla jednych jest podłogą, to dla innych staje się sufitem." 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możecie korzystać z moich pomysłów nie ma sprawy :):)

Po kilku latach zapewne zredagował bym parę tekstów inaczej. Ale śmiało 🙂

Tematy dobre. Wiele razy poruszane ale zawsze żywe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Wystarczyłoby abyś w jednym wykazał, że to robi - do dzieła 🙂

3 godziny temu, Abajek napisał:

KD jak nazwa mówi jest do oglądania filmów szczególnie chodzi o efekty dźwiękowe.,a wzmacniacz do słuchania muzyki dlaczego mylicie pojęcia tanie KD czy tani wzmacniacz to jest bez różnicy 

Nie tylko pojęć nie mylimy, ale doskonale zdając sobie z różnic sprawę, potrafimy je zniwelować a część wykorzystać jako zalet.

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

ie do końca tak jest. W KD możesz ustawić presety, dzięki którym jednym przyciśnięciem zmieniasz ustawienia. Możesz pod jednym przyciskiem zapisać ustawienia pod muzykę a pod drugim pod kino.

Myślę, że inwestując nieco więcej da się złożyć system, który w trybie direct zagra fajnie muzykę, a z efektami równie fajnie kino. A ze to godzi w czyjeś audiofilskie ambicje? Na moim system z przyjemnością słucham muzyki ja, a filmy ogląda cała rodzina - on niech słucha na swoim.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

5 godzin temu, rafa napisał:

Nie spotkalem takich nagran..

Powinienem rozszerzyc wypowiedz , niektore nagrania , to takie ktore sa dla nas interesujace ale brak im dopalenia wrdlug naszego gustu w dolnych zakresach. 

Myślę, że inwestując nieco więcej da się złożyć system, który w trybie direct zagra fajnie muzykę, a z efektami równie fajnie kino. A ze to godzi w czyjeś audiofilskie ambicje? Na moim system z przyjemnością słucham muzyki ja, a filmy ogląda cała rodzina - on niech słucha na swoim.

Są urządzenia, które potrafią zagrać świetnie a przy okazji zastosowania odpowiednich kolumn możemy uzyskać system, któremu ciężko dorównać nawet wysoko postawionym wzmacniaczom stereo.
Możliwości ustawień, które dają amplitunery KD potrafią zdziałać cuda. Miałem kilku niedowiarków, po prezentacji u nich w domu zmienili zdanie co do amplitunerów. Oczywiście porównywaliśmy KD z ich sprzętem.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi