Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Sony WHCH720 

_DSC6047.thumb.JPG.1285036bb4f25a08a7f33de2cccbbeca.JPG_DSC6048.thumb.JPG.508dbe6d2eae3a08f3b0538348507e2b.JPG

Słuchawki Sony to nieco inny rodzaj urządzenia niż prezentowane wcześniej. Nie są to stricte słuchawki do gry, poprzez ich bez przewodowy charakter, najłatwiej mi je wyobrazić sobie jako słuchawki do sportu, na rower czy komunikacji miejskiej. 

Są nieco mniejsze niż konkurenci, co na pewno będzie wygodne w podróży czy spacerowaniu, są też od nich nieco lżejsi – trochę zaskakujące biorąc po uwagę, że wyposażone są w akumulator oraz elektronikę sterującą. Jakość wykonania, jest na bardzo wysokim poziomie, ale poprzednicy nie mają się czego wstydzić i tutaj można zaryzykować opinię, że chyba mniej znanym markom udało się dogonić jakość wykonania i precyzję jednej z najbardziej cenionych marek elektronicznych, jaką bez wątpienia jest Sony.

Całość słuchawek wykonana jest z przyjemnego w dotyku plastiku, wykończonego na czarny mat. Dostępna jest też biała i niebieska wersja kolorystyczna. Nawet pomimo mocnego wyginania i maltretowania, nie uświadczymy żadnego skrzypienia, ani odkształceń obudowy czy rozchodzenia się spasowanych plastików. Nauszniki i pałąk obłożone są miękką eko skórą, która nawet przy dłuższym noszeniu słuchawek, nie przyczynia się do zgrzania czy pocenia skóry głowy. Z wszystkich opisywanych modeli, te mają najbardziej stonowany i elegancji wygląd. Dla mnie lekkim minusem jest użycie małych przycisków do kontrolowania słuchawek, jednak z racji tego, że słuchawki bezprzewodowe zazwyczaj steruje się za pomocą urządzenia do którego są podpięte, można tą wadę uznać za mało istotną. 

Producent deklaruje czas działania słuchawek do 35 godzin (zależności od sposobu użycia), ciężko mi to jednoznacznie sprawdzić, ja po dosyć intensywnym używaniu po kilka godzin dziennie, musiałem je naładować po pięciu dniach. Jeżeli tylko naładujemy je przed wyjściem z domu nie ma szans by rozładowały się podczas takiej czynności jak kilkugodzinny rower czy siłownia. Nawet najbardziej intensywne użytkowanie nie jest w stanie ich rozładować krócej niż jeden dzień – puściłem na nich głośną muzykę, włączyłem funkcję redukcji hałasu i zostawiłem w zapętlonej playliście – po całym dniu, bateria nie spadła nawet poniżej 50%.

Słuchawki posiadają wbudowany mikrofon, który w połączniu z telefonem pozwala prowadzić rozmowy telefoniczne jako zestaw słuchawkowy. Jakość mikrofonu jest bardzo dobra, rozmowy są wyraźne i czyste, nic więcej od mikrofonu wbudowanego w tego typu słuchawki nie oczekuję. 

_DSC6049.thumb.JPG.a3a761661aa05ceb456c75de09fe0dfd.JPG_DSC6053.thumb.JPG.9b8acd3537b6d9fb68671abf03480373.JPG

Bardzo dobrze sprawdza się redukcja hałasu. Na tle znanej mi konkurencji do 1000 złotych, wypada chyba najlepiej z wszystkich testowanych przeze mnie słuchawek. Po włączeniu, mamy wrażenie, że słyszymy wszystkie dźwięki tylko trochę ciszej, ale na przykład włączony odkurzacz jest bardzo mocno „wycinany”. Z lekkim zdumieniem zauważyłem, że przy włączonej tej funkcji, pomimo tego, że dosyć wyraźnie słyszałem dźwięki z tła, to rozmowa osoby stojącej 2-3 metry ode mnie jest bardzo trudna do zrozumienia, słyszymy, że się odbywa, ale jest tak cicha, że trzeba włożyć trochę wysiłku by zrozumieć poszczególne słowa. 

Prócz możliwości korzystania jako słuchawki bezprzewodowe, Sony WHCH720 mają również możliwość podpięcia przewodu mini Jack 3.5mm i podpięcia się każdego analogowego wyjścia audio. 

Odsłuch tych słuchawek jest dla mnie największą zagadką. Ponieważ, gdy korzystałem z nich przy użyciu Bluetooth i komputera, teflonu czy tableta stwierdziłem, że jakość ich dźwięku jest najlepsza z wszystkich testowanych wcześniej słuchawek. Miały bardzo dojrzały i wyrównany balans tonalny, niesamowicie sprężysty, soczysty i dobrze kontrolowany bas, ciekawe wybrzmienia instrumentów strunowych, przyjemna barwa wokali. 

WHCH720NB-3.thumb.jpg.ca1d894f8886ca2b19ee4097c0098ace.jpgWHCH720NB-4.thumb.jpg.a4bc7bdf4ea334865a96bcf8676b6fbe.jpg

Pod każdym względem wypadały bardzo dobrze i zachęcony tym odbiorem, postanowiłem sprawdzić je na dedykowanym systemie odsłuchowym. I tutaj przyszło spore zaskoczenie, bo o ile w połączeniu z. urządzeniami mobilnymi, wyróżniały się pozytywnie, tak po wpięciu przewodu i użycia lampowego przedwzmacniacza słuchawkowego, nagle zaczęły wypadać blado. Zagrały gorzej niż na zwykłym telefonie… Bas zrobił się momentami nieobecny, w innych utworach był z kolei przesadzony. Być może nie polubiły się z moim systemem albo faktycznie znacznie bardziej radzą sobie z urządzeniami mobilnymi i pod tym kątem były optymalizowane. 

Koniec, końców gdybym miał je polecić, to z dużym przekonaniem jako słuchawki do codziennych podróży po mieście, do sportu, do samolotu, dzięki bardzo dobrej, cyfrowej redukcji hałasu i długiego czasu trzymania akumulatora. Jako słuchawki do systemu odsłuchowego, lepiej wypadały przewodowe słuchawki gamingowe z wcześniejszej części testu. 

WHCH720NB-1.thumb.jpg.02133d1f04aed6e6aec335fc7e8efd2c.jpgWHCH720NB-2.thumb.jpg.8861871de14956fbaf261cdc969efe71.jpgWHCH720NB-6.thumb.jpg.70979067c3d3ba7d11df8acc38833a64.jpg

Soundcore Space A40

Zwieńczeniem testu będą słuchawki dokanałowe z przeznaczeniem do telefonu. To już inna kategoria urządzenia i testowane są raczej jako dodatek do tego materiału, by sprawdzić, czy mogą być sensowną alternatywą dla większych słuchawek zamkniętych. 

A3936G21-1.thumb.jpg.b299ee7be10ac35489ea5736ce7c311c.jpgA3936G21-2.thumb.jpg.174a031ece924c96a14e49cc70ad37cf.jpgA3936G21-3.thumb.jpg.8ee80ba39bb69258aa79ebefc1406e23.jpg

Są najbardziej mobilne z wszystkich testowanych wcześniej, co oczywiste, jeśli rozmawiamy o tak zwanych „pchełkach” czyli słuchawkach dousznych. Dla mnie zawsze największą wadą takich słuchawek był uciążliwy przewód, który był cieniutki i notorycznie mi się plątał o coś i zahaczał, co chwile doprowadzając do wyrwania słuchawek z uszu. 

Możliwość użycia takich słuchawek, bez przewodu jest olbrzymią wygodą. Szczególnie, że Soundcore Space A40 świetnie trzymały się małżowiny ucha, ani razu mi nie wypadły, nie wymagały ustawicznego poprawiania – w zasadzie po kilku minutach trzymania w uchu, przestajemy czuć, że mamy założone słuchawki. Nie wiem, czy mi się tak idealnie dopasował kształt tych słuchawek do mojego ucha i czy u każdego będzie to tak dobrze się sprawdzało, ale z mojej perspektywy są pod tym względem świetne. 

A3936G21-4.thumb.jpg.ac958e9f55f7afeeca7e32f079b2a73c.jpgA3936G21-5.thumb.jpg.bd69c07062d51e50f6f123efdc616589.jpgA3936G21-6.thumb.jpg.730753b701eb88bb9114eac3480d2cae.jpgA3936G21-7.thumb.jpg.7347f03389e50d792d8ed9bf45bcb743.jpg

Jakość wykonania słuchawek, sylikonowych nauszników oraz etui jest na najwyższym poziomie. Ciężko nawet znaleźć mi jakikolwiek element, który dałoby się zrobić lepiej. Myślę, że sporo firm zauważyło, że styl i jakoś wykonania produktów, które zaproponował Apple w swoich telefonach, akcesoriach i innych urządzeniach, to jest coś co klientom pasuje. Gdybym w słuchawkach Soundcore Space A40 miał zakryte logo, a ktoś poprosiłby mnie by odgadnąć producenta tylko po jakości wykonania, to moje pierwsze domysły padałyby właśnie na słynnego producenta elektroniki z Cupertino.  

Etui, które służy też za ładowarkę słuchawek, podpinamy do prądu za pomocą przewodu USB. Po pełnym naładowaniu, etui jest w stanie dostarczyć energii elektrycznej która pozwoli na korzystanie z słuchawek do 50 godzin. Na jednym ładowaniu słuchawek możemy słuchać do 10 godzin, ale po pełnym rozładowaniu, wystarczy włożyć je do etui na 10 minut, by naładować je do stopnia, który pozwoli nam korzystać z nich kolejne 4 godziny. Z mojej perspektywy, te wyniki są na tyle duże, że nie dałoby mi żadnej odczuwalnej poprawy jakości używania ich, nawet gdyby były jeszcze większe. Już teraz czasy użycia i bardzo krótkie czasy ładowania, pozwalają korzystać z nich bez żadnych realnych ograniczeń czasowych. 

Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to nie ma co się oszukiwać, że nie dorówna w tym zakresie chociażby słuchawek Sony WHCH720. Większe, zamknięte słuchawki oferują lepszy dźwięk, oczywiście kosztem ergonomii i wygody. Cena, jest prawie taka sama jednego i drugiego modelu, oba też dostępne są w takich samych wariantach kolorystycznych, czyli czarny, biały i niebieski. Z nie do końca zrozumiałych dla mnie względów Soundcore Space A40 do koloru niebieskiego wymagają dopłaty 100 zł. 

_DSC6061.thumb.JPG.5090246deb1b96c07d3bc522027dd581.JPG_DSC6060.thumb.JPG.f77eaa480ba790e1cf7b2c254f13f69d.JPG_DSC6057.thumb.JPG.1880156b3a9999b4aca56b2c32c61169.JPG_DSC6056.thumb.JPG.f7cd6c6631d61942b03dfc5c50a0ca98.JPG

Sporym atutem tych słuchawek jest też wbudowany mikrofon (dokładnie rzecz biorąc to 6 mikrofonów zbierających dźwięk z różnych kierunków i inteligentnie go łącząc z cyfrową redukcją szumu), który jest bardzo skuteczny. Pomimo tego, że usta znajdują się w pewnej odległości od słuchawki będącej w uchu, to jakość dźwięku rozmowy, w niczym nie ustępuje słuchawkom z mikrofonem na wysięgniku. 

Dźwięk, tak jak wspomniałem jest nieco gorszy od słuchawek Sony, będących najbliższym rywalem w tym teście – z racji tego, że również są bezprzewodowe i najbardziej odpowiadają kategorii porównywanego urządzenia. 

Nie ma co liczyć na tak wielobarwny i dobrze kontrolowany bas, średnica jest też nieco mniej nasycona. Ale wysokie tony jakoś szczególnie nie odbiegają jakością do większego konkurenta, podobnie balans tonalny, który jest dobrze zachowany. Ogólnie uważam, że utrata jakości dźwięku nie jest zbyt duża, natomiast zysk wygody i ergonomii jest olbrzymi w stosunku do jakichkolwiek słuchawek nagłownych. 

Podsumowując: jeżeli zależy nam tylko na wygodzie, sporcie i bardzo dobrym zestawie do rozmów telefonicznych, to na pewno będziemy zadowoleni. Z dużą przyjemnością można na nich słuchać muzyki i nie będziemy czuli dyskomfortu. Oczywiście przeskok na znacznie większe i bardziej uciążliwe w transporcie, noszeniu i ładowaniu słuchawek Sony, odwdzięczy się wyraźnie wyższą jakością dźwięku podczas słuchania muzyki i oglądania filmów. Jeżeli zależy nam na korzystaniu słuchawek z systemu audio, zdecydowanie najlepiej wypadają słuchawki przewodowe, z dużym głośnikiem. Nawet wśród słuchawek gamingowych da się znaleźć bardzo dobre urządzenia pod kątem dźwięku, ale trzeba rozejrzeć się za nieco wyższym modelem. Tańsze słuchawki gamingowe w zupełności wystarczą, jeśli koncentrujemy się tylko na grach i oglądaniu filmów, do słuchania muzyki warto dołożyć trochę więcej środków i wybrać droższe modele. 

Link do sklepu z produktami:

https://www.komputronik.pl/product/814360/sony-whch720nb-czarne.html

https://www.komputronik.pl/product/881554/sluchawki-soundcore-space-a40-biale.html

Zdjęcia lifestyle: Audiostereo.pl. Zdjęcia katalogowe (na białym tle), Komputronik.pl. 

Do testów dostarczyła firma Komputronik.

https://www.komputronik.pl

_DSC6058.JPG

-----------------