Skocz do zawartości
IGNORED

Transport vs. odtwarzacz CD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy ktoś jest w stanie przybliżyć główne zalety zastosowania transportu zamiast odtwarzacza w danych okolicznościach? Jakie są główne atuty takiego rozwiązania w porównaniu do tradycyjnego odtwarzacza, a więc kiedy bardziej racjonalnym okazuje się tego rodzaju wybór? Rzecz oczywista, pytanie dot. wyłącznie alternatywy dla połączeń cyfrowych odtwarzacza. Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/167709-transport-vs-odtwarzacz-cd/

Transport to przede wszystkim możliwość podpięcia zewnętrznego DACa i niedopłacanie za wbudowany przetwornik. Jeśli masz fajnego DACa i lubisz jego brzmienie, to transport może być lepszą opcją. Jeśli jednak nie masz oddzielnego DACa, czy wbudowany we wzmacniacz Ci nie wystarcza, albo po prostu oczekujesz od CD innego brzmienia, to odtwarzacz będzie ciekawszą opcją:) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, na miejscu mamy sporo odtwarzaczy i transportów do sprawdzenia 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Transport to przede wszystkim możliwość podpięcia zewnętrznego DACa i niedopłacanie za wbudowany przetwornik.

oho,
To poproszę jakąś propozycję "transportu" w którym "nie płacimy za wbudowany przetwornik"
Rozumiem,że będzie tańszy,niż jego odpowiednik z wbudowanym przetwornikiem.

Mam Dac rme i nie chciałbym płacić za przetwornik w CD,z którego nie korzystam.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Mark75X napisał:

Cześć. Czy ktoś jest w stanie przybliżyć główne zalety zastosowania transportu zamiast odtwarzacza w danych okolicznościach? Jakie są główne atuty takiego rozwiązania w porównaniu do tradycyjnego odtwarzacza, a więc kiedy bardziej racjonalnym okazuje się tego rodzaju wybór? Rzecz oczywista, pytanie dot. wyłącznie alternatywy dla połączeń cyfrowych odtwarzacza. Dzięki.

Transport CD jest konstruowany od początku do końca, aby przekazywać sygnał cyfrowy do dalszej obróbki dla osobnego DAC. Takie urządzenia są pozbawione sekcji analogowej, a więc cały budżet urządzenia jest przesunięty na sekcję cyfrową, zasilanie, odczyt.

Odtwarzacz cd to w zasadzie transport cd wraz z wbudowanym DAC. Są oczywiście odtwarzacze CD, które wyjątkowo dobrze spisują się w roli transportów cyfrowych, jednak ta cała sekcja analogowa zawsze jakiś wpływ na efekt finalny ma, stąd właśnie typowe transporty cd bez w tym wypadku zbędnych komponentów.

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Faktycznie niewielu producentów obniża przez to ceny.

Ale jednak Cambridge też ma transportu także od samych cd. 

Plusem jest możliwość edycji brzmienia. Jeśli ktoś lubi badać przetworniki.

No i szybciej zużywa się sam napęd. Więc w ostateczności możesz wymieniać transportu a przetworniki zostawiać. Jednak to daleko idące teorie. 

Są producenci którzy idą w sprzęt taki a są i inny którzy trzymają się czegoś innego 

Myślę że też użytkownik ma tu znaczenie. I jego potrzeby.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

To poproszę jakąś propozycję "transportu" w którym "nie płacimy za wbudowany przetwornik"

Na przykład Primare CD15 i Primare DD15 czy Pro-Ject CD Box DS2 i Pro-Ject CD Box DS2T. Zawsze wersja z dac będzie droższa jeśli chodzi o ten sam model. A sam transport może kosztować równie dobrze 1000zł jak i 100.000zł. 

Edytowane przez daniel-de
45 minut temu, daniel-de napisał:

Na przykład Primare CD15 i Primare DD15 czy Pro-Ject CD Box DS2 i Pro-Ject CD Box DS2T. Zawsze wersja z dac będzie droższa jeśli chodzi o ten sam model. A sam transport może kosztować równie dobrze 1000zł jak i 100.000zł. 

Bardziej chodzi mi o taki za 1000,podaj prosze jakis przykład?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Najtańsze to raczej ok. 2 tys. Kojarzę tu jedynie Cambridge CXC2.

6 godzin temu, Q21 napisał:

Transport to przede wszystkim możliwość podpięcia zewnętrznego DACa i niedopłacanie za wbudowany przetwornik. Jeśli masz fajnego DACa i lubisz jego brzmienie, to transport może być lepszą opcją. Jeśli jednak nie masz oddzielnego DACa, czy wbudowany we wzmacniacz Ci nie wystarcza, albo po prostu oczekujesz od CD innego brzmienia, to odtwarzacz będzie ciekawszą opcją:) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, na miejscu mamy sporo odtwarzaczy i transportów do sprawdzenia 😉 

Byłoby słuszym, gdyby na Waszej stronie transporty były wyszczególnione jednak jako odrębna kategoria asortymentowa.

28 minut temu, Mark75X napisał:

Byłoby słuszym, gdyby na Waszej stronie transporty były wyszczególnione jednak jako odrębna kategoria asortymentowa.

Weźmiemy to pod uwagę 🙂 

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

oho,
Rozumiem,że będzie tańszy,niż jego odpowiednik z wbudowanym przetwornikiem.

Mam Dac rme i nie chciałbym płacić za przetwornik w CD,z którego nie korzystam.

M.in. sprzęty wspomniane wyżej. Za 1000 jednak nie ma jednak niemal w ogóle sprzętów pod CD, jedynie Pioneer. Najtańszym dostępnym u nas transportem jest 6000CDT z oferty B-Stock, ale tu też nie ma konkurencji od tego samego producenta pod postacią odtwarzacza, by porównać cenę. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

38 minut temu, Mark75X napisał:

Oj to tego było by za dużo 

Widziałem kiedyś strony już nie pamiętam którego salonu który także dzielił wzmacniacze 

Przedwzmacniacze

Końcówki mocy

Wzmacniacze zintegrowane tranzystorowe

Wzmacniacze hybrydowe

Wzmacniacze lampowe.

Uważam że to jest poniekąd za dużo i podobnie byłoby w przypadku odtwarzaczy CD. 

Dawniej , nie wiem jak teraz pewnie te droższe firmy jeszcze w to wchodzą ale, są też osobne zegary. 

Myślę że transport wystarczy jak jest wyszczególniony że jest transportem. W dziale CD:)

Ale to przynajmniej ja tak uważam.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Oj to tego było by za dużo 

Widziałem kiedyś strony już nie pamiętam którego salonu który także dzielił wzmacniacze 

Przedwzmacniacze

Końcówki mocy

Wzmacniacze zintegrowane tranzystorowe

Wzmacniacze hybrydowe

Wzmacniacze lampowe.

Uważam że to jest poniekąd za dużo i podobnie byłoby w przypadku odtwarzaczy CD. 

Dawniej , nie wiem jak teraz pewnie te droższe firmy jeszcze w to wchodzą ale, są też osobne zegary. 

Myślę że transport wystarczy jak jest wyszczególniony że jest transportem. W dziale CD:)

Ale to przynajmniej ja tak uważam.

No Okay, ale przynajmniej po myślniku powinien pojawiać się opis "transport", jeśli już chcemy by pozostawały pod kategorią "odtwarzacze CD". W przeciwnym wypadku, przy setkach pozycji, poszukiwanie jedynie transportów, przy jednoczesnym dominującym udziale w tej części konwencjonalnych odtwarzaczy, jest dość kłopotliwe; alternatywnie, skupiając się na odtwarzaczach, dopiero po rozwinięciu opisu odnajdujemy (albo i nie, jeśli nie zauważymy tej informacji akurat), iż dany model to w istocie transport.

Co do wzmacniaczy, to o ile "wrzucanie" wszelkich integr do "jednego worka", ma jeszcze sens, o tyle podział na przedwzmacniacze i końcówki, jest już jak najbardziej słuszny i trudno tu tak naprawdę wyobrazić sobie inną formę prezentacji oferty.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

I czemu ma to służyć? Jak możesz zadać pytanie to równie dobrze możesz poszukać w necie. Natomiast transport plus dac z założenia ma być czymś o level wyższym, bardziej "audiofilskim" rozwiązaniem niż odtwarzacz cd. To że dałoby się wyprodukować tani transport to jedno a drugie czy ma to jakikolwiek sens skoro wybierając urządzenie dzielone chcemy uzyskać lepsze brzmienie.

Edytowane przez daniel-de
W dniu 24.07.2024 o 21:24, Mark75X napisał:

A ja nie jestem przekonany co do wyższości "dzielonki" a zintegrowanego odtwarzacza w tej samej cenie. Jak nie mamy ograniczeń finansowych, to hulaj dusza - bierzemy co chcemy i co brzmi subiektywnie dobrze. Ale w budżecie przykładowo 3000-4000zł kupimy dobry DAC, a gdzie transport? Teoretycznie goły transport będzie tańszy, bo nie ma sekcji analogowej, ale DAC musi być kolejnym urządzeniem w kolejnej obudowie, i analogicznie w drugą stronę. Ostatecznie jest dużo, dużo drożej. Jak dla mnie w systemach dostępnych dla "przeciętnego obywatela" dzielenie odtwarzacza może zaprowadzić w ślepy zaułek.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

18 hours ago, Pseudodrummer said:

Używany Audiolab 6000CDT - tyleże, on ma napęd szczelinowy, co czasem jest dyskusyjne 😉 

W dniu 25.07.2024 o 19:27, max720 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki będzie O.K ?

Tak

W dniu 25.07.2024 o 19:34, Mark75X napisał:

No Okay, ale przynajmniej po myślniku powinien pojawiać się opis "transport", jeśli już chcemy by pozostawały pod kategorią "odtwarzacze CD". W przeciwnym wypadku, przy setkach pozycji, poszukiwanie jedynie transportów, przy jednoczesnym dominującym udziale w tej części konwencjonalnych odtwarzaczy, jest dość kłopotliwe; alternatywnie, skupiając się na odtwarzaczach, dopiero po rozwinięciu opisu odnajdujemy (albo i nie, jeśli nie zauważymy tej informacji akurat), iż dany model to w istocie transport.

Co do wzmacniaczy, to o ile "wrzucanie" wszelkich integr do "jednego worka", ma jeszcze sens, o tyle podział na przedwzmacniacze i końcówki, jest już jak najbardziej słuszny i trudno tu tak naprawdę wyobrazić sobie inną formę prezentacji oferty.

Absolutnie się zgadzam że to powinno być zaznaczone wyraźnie. Akurat u kolegów to widnieje jako pierwsza informacja o produkcie. Wydaje mi się że go jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )