Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do PC (zamknięte) do muzyki 400zł - 500zł + dac/amp czy karta dźwiękowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzień dobry, dobry wieczór, przychodzę po poradę do mądrzejszych kolegów i koleżanek... Zacznę od początku. Mam słuchawki SteelSeries Arctis 3 (20-22000 Hz, 32 Ω, 98 dB) w PC siedzi karta dźwiękowa Asus Xonar DX. Karta może i stara, ale radzi sobie lepiej od zintegrowanej. Zastanawiam się nad kupnem... i tutaj właśnie ten problem. Myślę nad słuchawkami, fajne byłyby jakieś z mikrofonem pod komunikację w grach, ale nie jest to wymóg 100%.

W Arctisach 3, najbardziej brakuje mi odrobiny basu. Ogólnie nie są złe, chociaż nie mam porównania... Jedynie słuchawki od Xbox Series X, które znowu są jakieś takie, mają lepszy bas ale jakbym słuchał w pudełku i czasami wszystko się zlewa. Hm... Nie celuję w coś co będzie trzęsło całą moją głową, ale w tych Arctisach jest tak płytko z tym basem.

Dobra, przechodzę do rzeczy, bo i tak wyszło już małe przynudza... hm... opowiadanie.

Z jednej strony myślałem czy jakiś dac/amp dodałby życia Arctisom? Myślałem o używkach Dragonfly black (dac/amp) lub Fiio a3 (to juz sam amp tak?). A może coś innego? Używki tych co podałem można dorwać za ~200-300zł. Jest też opcja zmiany karty dźwiękowej na Xonara AE, albo starego DGX, bo ten mój DX niby nie ma wzmacniacza słuchawkowego. Ale czy te zabiegi coś pomogą tym Arctisom?

Z drugiej strony, zostawiam Xonara DX i kupuję słuchawki, tylko jakie? Z grubsza w oko wpadły mi Audio-Technica ATH-GL3 lub ATH-AVC500 lub Shure SRH 440. A może jakieś inne propozycje?

Jeśli chodzi o budżet - Wiadomo że chciałbym wydać jak najmniej a zyskać jak najwięcej  ok. 400-500zł to myślę że opcja "same słuchawki". Ewentualnie tańsze słuchawki + amp/dac (pewnie używka) i suma ~500zł. Chyba że lepszy i drożdzy dac/amp ożywi moje słuchawki Arctis3? Uff... Wybaczcie że się tak rozpisałem. Kończąc powinienem jeszcze dodać o jaką muzykę chodzi, głównie coś elektronicznego, edm, house, chiptune, ale lubię też rock, czasem nawet jakiś "słabszy" metal.

Dziękuję wszystkim którzy dotrwali do końca i tym którzy wspomogą mnie nawet najmniejszą radą. Pozdrawiam, do usłysz... do napisania!

Cześć 🙂 Moim zdaniem więcej tu zmienią nowe słuchawki. W tym budżecie spojrzałbym na AKG K371, ew. K271 MKII, ale nie jest łatwo tu o coś z ciekawym basem. Jeśli w grę wchodzą używane modele, to spojrzałbym na Meze 99 Neo. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Każdych słuchawek trzeba posłuchać, bo każde mają inną sygnaturę brzmienia.
Spróbuj na początek kupić Beyerdynamic DT770 Pro, używkę trafisz za 350-450zł.
Jeśli Ci się spodobają, to zostaniesz już z nimi na lata, są to niezniszczalne słuchawki o przyjemnym brzmieniu i dobrym basem. Celuj w wersję 80 lub 250 ohm.
To moja subiektywna opinia i na 100% się nią nie kieruj. Podstawą jest posłuchać słuchawek, np. w salonie, żebyś wiedział czego chcesz.
Co do muzyki, to powiem Ci, że słucham elektroniki, EBM, metalu, progressive-a też i miałem słuchawki, co Ci wyżej poleciłem, sprawdzały się super. Teraz mam DT700Pro X, ale to nadal ta sama sygnatura brzmienia.
Posłuchaj w salonie, sam zobaczysz, co Ci pasuje.

• 1 miesiąc później...
W dniu 29.07.2024 o 06:50, b0rsuk napisał:

ub Shure SRH 440. A może jakieś inne propozycje?

W całym swoim życiu nigdy nie słyszałem słuchawek w lepszej relacji cena/jakość niż shure srh440 tylko w starszej wersji. O tej nowej z sygnatura srh440 A to już nie to samo