Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z silnikiem Gold Note Valore 425. proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Po okolo pół roku użytkowania w/w gramofonu wystąpił problem z silnikiem który zaczął wyraźnie stukać.  

wyglądało to  prawie identycznie jak na w/w filmiku z YT który znalazłem. Odesłałem gramofon do serwisu dystrybutora GN  Polska. Silnik podobno wymieniono ,gramofon wrócił ale teraz z inna przypadłością. Gramofon po starcie ma przez chwile wolne obroty jakby ktoś trzymał talerz palcem po czym go puscil i wchodzi dopiero na właściwe obroty. Puściłem panu z serwisu przez telefon ten efekt i....ok. kazał odesłać gramofonik. Podkreślam ze od początku obroty  wchodziły NATYCHMIAST po naprawie ....przestały.  Pan z serwisu bardzo miło przez telefon wysłuchał mojej opinii. Zasugerował ze to może być pasek...... A ja tłumaczyłem ze silnik nawet po zdjęciu paska zachowuje się tak samo. Po naklejeniu taśmy na silnik  bez paska wyraźnie widać ze przyspiesza bez obciążenia. ....Znowu odesłano mi gramofon nie naprawiony z elaboratem jak to bardzo zle zapakowałem gramofon. OK moja wina ale nic się fizycznie nie stało. Co gorsza napisano ze z powodu brumu i usterki kabla RCA został on wymieniony....myślę super będzie choć nowy kabel......ale jakie jest moje zdziwienie i wściekłość bo wsadzono inny kabel od napewno tańszego modelu co  od razu  zauważyłem...i jak wyglada tak tez gra.  Poprosiłem o odesłanie tego oryginalnego kabla... postaram się zamieścić jakiś filmik....narazie mam dość. Nie wiem czy można kupić jakiś inny dobry silnik  zewnętrzny albo co robic bo nie mam ochoty na dalsze spory z osobami które traktują klienta jak tłumoka. 

Edytowane przez antos

Skontaktuj się bezpośrednio z producentem i opisz całą sytuację. Może to pomoże. Choć już wcześniej spotkałem się z opiniami, że kontrola jakości oraz bezawaryjność nie są mocną stroną Gold Note. 

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Skontaktuj się bezpośrednio z producentem i opisz całą sytuację. Może to pomoże. Choć już wcześniej spotkałem się z opiniami, że kontrola jakości oraz bezawaryjność nie są mocną stroną Gold Note. 

Bardzo jestem rozczarowany podejściem serwisu. Od początku czułem że nie będzie ok. Po telefonie pana serwisanta że cyt. Panie te śrubki są chyba każda inna... sugerował że grzebałem.  Ale teraz kiedy wymieniony został kabel na dużo gorszy i mata wróciła o połowę cieńsza z luźnym otworem....czara goryczy się przelała.  Oczywiście napiszę do Gold Note o ile znajdę adres....tak czy siak nie polecę firmy z Częstochowy.  A miałem jeszcze kupić zasilacz do ph10 i talerz do upgrejdu gramofonu..

efekt jakby kondensator rozruchowy wstawili , a może to tylko smar ,  może podkładek na ośkę nawkładali za dużo. Silnik na pewno nowy ?

Godzinę temu, antos napisał:

Panie te śrubki są chyba każda inna... sugerował że grzebałem.

a co śrubokrętów pan serwisant nie ma 😁 

ja bym sam nie grzebał , jest gwarancja nie robią aż zrobią.

1 godzinę temu, antos napisał:

Oczywiście napiszę do Gold Note o ile znajdę adres.

Z tym nie ma problemu. Jest odnośnik na ich stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w zakładce Support.

1 godzinę temu, antos napisał:

tak czy siak nie polecę firmy z Częstochowy

Kiedyś podobno działali bardzo sprawnie z bardzo uczciwym podejściem do klienta. Miałem raz okazję rozmawiać z przedstawicielem tej firmy i mimo, że do kupna nie doszło, dobrze wspominam. Ale jak widać, standardy się zmieniają 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, bolo_senor napisał:

efekt jakby kondensator rozruchowy wstawili , a może to tylko smar ,  może podkładek na ośkę nawkładali za dużo. Silnik na pewno nowy ?

a co śrubokrętów pan serwisant nie ma 😁 

ja bym sam nie grzebał , jest gwarancja nie robią aż zrobią.

W sumie tez tak pomyślałem że może ten silnik "naprawiony" a nie nowy. Szybko odesłali jakby mieli ten silnik na półce.. dziwne ale skoro Pan z serwisu zapewniał... Nie zakładam nigdy złej woli. Ale kiedy zobaczyłem ten podmieniony kabel to się zagotowałem gdyż wyglądał konstrukcyjnie podobnie ale jest gorszej jakości. Napisano że z powodu naderwania części uziemiającej wymieniono kabel na nowy ....poniesiono koszty!!!  Pytanie czy wymieniamy kabel z powodu urwanego konektora czy po prostu go LUTUJEMY? widzę że kabel jest cieńszy i widoczne kolorowe przewody są innej jakości. Mam wrażenie że jest to kabel od tańszego modelu....nie wspomnę o macie bo się denerwuję....:(

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Z tym nie ma problemu. Jest odnośnik na ich stronie

Ukryta Zawartość

w zakładce Support.

Kiedyś podobno działali bardzo sprawnie z bardzo uczciwym podejściem do klienta. Miałem raz okazję rozmawiać z przedstawicielem tej firmy i mimo, że do kupna nie doszło, dobrze wspominam. Ale jak widać, standardy się zmieniają 

Rozmowy z dystrybutorem były bardzo miłe i konkretne i nawet Pan z serwisu całkiem spoko. Nigdy wcześniej nie miałem kłopotów z żadnym serwisem.  Myślałem że naprawią i ot cały kłopot. Sprzęt cztery razy przesyłany DPD i o dziwo nie uległ zniszczeniu a zadzwoniono z pretensjami że zrobiłem to nie zgodnie ze sztuką. Zapytałem czy cos się zniszczyło? no....nie ale wie pan mogło....i tłumaczyłem że unieruchomiłem talerz przykleiłem ramię etc....ale wszystko było zle....coż prosiłem tylko o naprawę silnika a usłyszałem wykład jak bardzo jestem niekompetentny. I już miło nie było. 

Ukryta Zawartość

45 minut temu, antos napisał:

Szybko odesłali jakby mieli ten silnik na półce..

Może naprawiają zepsute , to mają. 

nie wspomnę o macie

a to jest ciekawe co z nią zrobili.

2 godziny temu, antos napisał:

Bardzo jestem rozczarowany podejściem serwisu.

Tak to jest jak się uszkodzony gramofon do serwisu wysyła. Trzeba wysyłać do serwisu sprawny , czysty i ze stówką łapówki w środku :

Nikomu chyba w tym kraju nie chce się pracować 

Pytanie czy wymieniamy kabel z powodu urwanego konektora czy po prostu go LUTUJEMY?

próbowałem lutować te kabelki przy wkładce potem pękają szybko  , one są normalnie zaciskane. Tu wiedzieli co robią.

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
W dniu 15.08.2024 o 16:57, antos napisał:

A miałem jeszcze kupić zasilacz do ph10

Zasilacz, to akurat warto kupić, bo w tym przypadku dużo wnosi. Choć osobiście mnie to trochę wkurza, że nie zrobią od razu porządnego zasilania.

Jeśli chcesz zasilacz, to polecam Audioplaza. Cenowo atrakcyjnie.

• Moderatorzy
W dniu 15.08.2024 o 18:42, piotrek7 napisał:

Zgadza się, mnie na zapytanie odnośnie aktualizacji odpowiedzieli natychmiast i przesłali pliki.

Wysłałem mejla do  Gold Note, może oni coś doradzą. Mają obecnie urlopy i gdzieś za ok. tydzień odpiszą. Możliwe że problem tkwi w sofcie serwisowym.  Oprócz zasilania jest też serwisowy port mini B . Możliwe że po wymianie należy wgrać soft. Ale to takie moje gdybanie. 

W dniu 16.08.2024 o 18:01, Marcinus napisał:

Zasilacz, to akurat warto kupić, bo w tym przypadku dużo wnosi. Choć osobiście mnie to trochę wkurza, że nie zrobią od razu porządnego zasilania.

Jeśli chcesz zasilacz, to polecam Audioplaza. Cenowo atrakcyjnie.

No właśnie że zapytam....jakie skutki dla poprawy brzmienia wnosi zasilacz PSU10...jestem jako mówi młodzież "mega zadowolony" z tego co mam 😉 z PH10 gra jak marzenie...a tu jednak jeszcze 5 tysi...czy warto? 

• Moderatorzy
18 minut temu, antos napisał:

No właśnie że zapytam....jakie skutki dla poprawy brzmienia wnosi zasilacz PSU10...jestem jako mówi młodzież "mega zadowolony" z tego co mam 😉 z PH10 gra jak marzenie...a tu jednak jeszcze 5 tysi...czy warto? 

Nie jestem mistrzem opisywania dźwięku, ale tak na szybko, to wszystkiego więcej i lepiej. To nie są jakieś zmiany na granicy percepcji, tylko naprawdę działa.

Choć nadal uważam, ze jest to pewnego rodzaju dymanie klienta. Kupujesz pre, które ma być dobre, ale będzie lepsze jak dopłacisz piątaka.

W związku z tym, że mam kilka ramion, zastanawiałem się nad PH-1000, ale jak pomyślę, że wydam tyle kasy i znowu do pełni szczęścia potrzebny będzie zasilacz....  😵

W każdym razie ja nie byłem przekonany, ale parę osób mówiło, iż warto więc zakupiłem/wypożyczyłem z opcją zwrotu, ale jednak został u mnie.

Kolega @daru0105 też posiada taki zestaw, może bardziej obrazowo wytłumaczy, co się w dźwięku zmienia.

• Moderatorzy
W dniu 14.08.2024 o 18:51, antos napisał:

Ten filmik dopiero teraz obejrzałem. Może się mylę, ale moim zdaniem, to bardzo dobrze, ze tak startuje, bo oszczędza pasek. Jeśli by startował pełną mocą od razu, to pasek by dostawał poślizgu na początku. Może to jest jakaś modyfikacja właśnie po to zrobiona aby pasek nie dostawał po d...

Jak miałem paskowce, to "marzyłem" o takiej opcji, bo aby pasek nie dostawał tego chwilowego poślizgu przy rozruchu, to ręcznie wprowadzałem talerz w ruch.

27 minut temu, Marcinus napisał:

to pasek by dostawał poślizgu na początku.

nie tylko pasek , ośka i łożyska sinika też są oszczędzane.

• Moderatorzy
5 minut temu, bolo_senor napisał:

nie tylko pasek , ośka i łożyska sinika też są oszczędzane.

Jasne, masz rację. Napisałem o pasku, bo to na samym początku.

9 minut temu, Marcinus napisał:

Jasne, masz rację. Napisałem o pasku, bo to na samym początku.

jak pisałem w niektórych tt jest montowany celowo kondensator by ograniczyć te pierwsze szarpnięcie paskiem , były nawet wypadki że ośki w silnikach się krzywiły i silniki zaczynały terkotać.

• Moderatorzy
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

jak pisałem w niektórych tt jest montowany celowo kondensator by ograniczyć te pierwsze szarpnięcie paskiem , były nawet wypadki że ośki w silnikach się krzywiły i silniki zaczynały terkotać.

Ja miałem w jednym z patefonów ogarni etę to w mechaniczny sposób na zasadzie sprzęgiełka między ośką a kółkiem. Działało to tak sobie... Natomiast to co widzę na filmiki (o ile dobrze widzę), to podoba mi się.

może wstawili kondensator i nie powiedzieli , bo klient nie powinien wiedzieć że tt ma jakiś feler konstrukcyjny.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

na zasadzie sprzęgiełka między ośką a kółkiem

thorens ma taki pulley ze sprzęgiełkiem.

• Moderatorzy
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

może wstawili kondensator i nie powiedzieli , bo klient nie powinien wiedzieć że tt ma jakiś feler konstrukcyjny.

Kolega pisał o złączu USB, więc może tylko soft.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Natomiast to co widzę na filmiki (o ile dobrze widzę), to podoba mi się.

nie koniecznie , bo takie same wolne obroty są objawem za słabego silnika.

może zmienili na słabszy z innego modelu.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Kolega pisał o złączu USB, więc może tylko soft.

a jaki miałby być tam soft ?

• Moderatorzy
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

a jaki miałby być tam soft ?

A skąd mi to wiedzieć... 🙂 Ja mam od nich jedno z moich pre i w nim m.in. poziom szumów był ogarnięty nowym softem. Może sterowanie silniczkiem również w ten sposób ogarniają 🤓

Jestem przekonany, że Włosi koledze coś mądrego odpowiedzą. Ja się kiedyś bardzo pozytywnie rozczarowałem ludźmi z GN (włoskiego).

5 minut temu, Marcinus napisał:

Ja mam od nich jedno z moich pre i w nim m.in. poziom szumów był ogarnięty nowym softem.

tam krzywa riaa zdaje się dsp robiona więc możliwe.

10 minut temu, Marcinus napisał:

Jestem przekonany, że Włosi koledze coś mądrego odpowiedzą.

oni wiedzą lepiej.

• Moderatorzy
Teraz, bolo_senor napisał:

tam krzywa riaa zdaje się dsp robiona więc możliwe.

Taki poniekąd cyfrowy cudak. BYć może, że w silniczku też umieścili jakiś sterownik.

W dniu 17.08.2024 o 21:05, Marcinus napisał:

Nie jestem mistrzem opisywania dźwięku, ale tak na szybko, to wszystkiego więcej i lepiej. To nie są jakieś zmiany na granicy percepcji, tylko naprawdę działa.

Choć nadal uważam, ze jest to pewnego rodzaju dymanie klienta. Kupujesz pre, które ma być dobre, ale będzie lepsze jak dopłacisz piątaka.

W związku z tym, że mam kilka ramion, zastanawiałem się nad PH-1000, ale jak pomyślę, że wydam tyle kasy i znowu do pełni szczęścia potrzebny będzie zasilacz....  😵

W każdym razie ja nie byłem przekonany, ale parę osób mówiło, iż warto więc zakupiłem/wypożyczyłem z opcją zwrotu, ale jednak został u mnie.

Kolega @daru0105 też posiada taki zestaw, może bardziej obrazowo wytłumaczy, co się w dźwięku zmienia.

PSU 10 dodaje dynamiki, poprawia się rozdzielczość. To jest od razu słyszalne. Też trudno mi to dokładnie opisać, ale na pewno jest lepiej. 

Kolega pierwszy dokupił ten zasilacz, pożyczyłem i wiedziałem, że musi u mnie być  :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.08.2024 o 21:48, Marcinus napisał:

Ten filmik dopiero teraz obejrzałem. Może się mylę, ale moim zdaniem, to bardzo dobrze, ze tak startuje, bo oszczędza pasek. Jeśli by startował pełną mocą od razu, to pasek by dostawał poślizgu na początku. Może to jest jakaś modyfikacja właśnie po to zrobiona aby pasek nie dostawał po d...

Jak miałem paskowce, to "marzyłem" o takiej opcji, bo aby pasek nie dostawał tego chwilowego poślizgu przy rozruchu, to ręcznie wprowadzałem talerz w ruch.

Brawo kolega dobrze wyczuł sprawę.... włosi odpisali po urlopie i myślę że się wyjaśniło. 

"Cześć, obejrzałem film przesłany na YouTube. Pragnę Cię uspokoić, to co widzisz jest całkowicie normalne. W najnowszej aktualizacji oprogramowania sprzętowego funkcja ta została wdrożona, aby zapobiec początkowemu ślizganiu się paska. Radzę odczekać te 2 sekundy, jakich potrzebuje silnik, aby osiągnąć odpowiednią prędkość, zanim opuścimy wkładkę na gramofon. Serdeczne pozdrowienia Stefano"

Szkoda tylko że serwis nie przekazuje tej dość ważnej informacji bo aktualizacja  softu wymaga jednak od użytkownika zmiany sposobu użytkowania. Prawdopodobnie silniki psuły się z tego powodu i postanowiono coś zmienić. Serwis upierał się że jest ok i miał rację ale sam brak tej informacji doprowadził do niepotrzebnego sporu. kto zawinił... jak zwykle klient bo upierdliwy 😆

• Moderatorzy
15 minut temu, antos napisał:

Szkoda tylko że serwis nie przekazuje tej dość ważnej informacji bo aktualizacja  softu wymaga jednak od użytkownika zmiany sposobu użytkowania. Prawdopodobnie silniki psuły się z tego powodu i postanowiono coś zmienić. Serwis upierał się że jest ok i miał rację ale sam brak tej informacji doprowadził do niepotrzebnego sporu. kto zawinił... jak zwykle klient bo upierdliwy 😆

Masz rację, że serwis powinien o takich rzeczach informować.

Czy silniki się psuły, to nie wiem, ale na pewno kółko a szczególnie pasek o wiele mniej będzie się zużywał przy miękkim starcie.