Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Solo przedwzmacniacz gramofonowy - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie kieruję głównie do użytkowników tego modelu przedwzmacniacza. Zakupiony całkiem nie dawno.

Współpracuje razem z wkładką AT-VM95ML oraz gramofonem Thorens TD201 . Kable różne testowałem i bez różnicy. No może najlepiej było z Ricable Primus RCA.

Dodam, że wbudowany preamp w Thorensie gra poprawnie. Masa jest ok - brumienia nie ma.

Kupiłem CA Solo dla przeskoku jakościowego względem tego wbudowanego w gramofon. Nie wiem czy to taka przypadłość Cambridge Audio ale odsłuch podobny do tego jak w wbudowanym pre który przez chwile używałem w  AXR100.  Czyli dźwięk szorstki , zniekształcony, odchudzony, detale słychać, ale jakiś taki pozbawiony tego czegoś.

Może ten typ tak ma. Może ma ktoś doświadczenie w tym temacie. Dzięki.

Cześć 🙂 Cambridge ma takie brzmienie, że jest jaśniejszy i bardziej neutralny. Szukając ciepła spojrzałbym w stronę i takiej namacalności spojrzałbym w stronę Rega Fono MM MK5, a jeśli szukasz naturalności ze świetną dynamiką, to warto zainteresować się iFi Zen Phono 3 🙂  W razie czego zapraszam do kontaktu 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Solo zakupiony około miesiąca temu, nie wiem czy uda sie zwrócić lub chociaż zostawic w rozliczeniu tam gdzie kupilem. Skontaktuje się ze sprzedawcą. Można spróbować tej Regi tylko kto przytuli CA solo😎? W każdym bądź razie dziękuję za radę i na prowadzenie. 

• 2 tygodnie później...

Nic nie było modyfikowane. Wewnętrzny zasilacz z dołączony kablem zasilający z zestawu. Wpięte do Tagi PF600 do gniazda filtrowanego. 

To raczej nic nie zrobisz. W Dacmagic 100 wywaliłem firmowy wzmacniacz impulsowy i podłączyłem pod liniowy. Różnica jest znaczna w brzmieniu. Chyba zasilanie to najsłabszy punkt CA. Z tego samego powodu nie kupiłem wzmaka CA - grał jak opisujesz ten preamp.

Chłopaki z @Q21 żartują sobie z firmowego brzmienia CA pisząc o jasności i neutralności 😉 Jest to brzmienie suche, metaliczne, płaskie i przy zasilaczach impulsowych wrażenie jakby ktoś sypał garściami piasku na membrany głośników w kolumnach.

Edytowane przez Elbing

To nowy sprzęt na gwarancji, nie wiem czy to rozsądne żeby w nim grzebać, chyba najlepiej się go pozbyć.

Dziś podłączyłem na próbę do CA Solo kabel zasilający IsoTek EVO3 Initium i zmajstrowany dziś( z polecanego do gramofonów ) Interkonekt RCA na kablu Sommer Cable Sinus Control z wtykami Amphenol i tak jakby nieco się poprawiło. Dodam, że znam swoje płyty i niektóre zagrały już w miarę, a niektóre jakby się popsuły.. Myślałem, że może coś źle polutowałem więc wpiąłem "home made" kabel w tor cyfrowy między DAC, a wzmacniacz i szczena mi opadła 😄 Koszt jakieś 70 zeta, a reprodukcja na tym samym poziomie , a nawet lepszym niż do tej pory wpięty Ricable Magnus 😄 Czuję się okradziony przez włochów. To tak już odbiegając od tematu.

Chyba wrócę do pre w gramofonie, a to puszcze w pierony tego CA.